Orijinalden alıntı: mrbaglama Sizin vicdani kararınız nedir Hakim ile bir empati kurabilir misiniz ?
Sorunuza cevap vermeyi unutmuşum kusura bakmayın. Benim vicdanım o adamın size paranızı geri vermesi gerektiğini söylüyor ama maalesef mahkemede kararlar "aman insanları üzmeyelim, kırmayalım" diye verilmiyor.
Şöyle düşünün;
"X kişisi bir araba alacak. Aynı mahallede oturan Y kişisi de arabasını satıyor ama hiçbir siteye ilan vermemiş ya da herhangi bir yerde arabasının satılık olduğunu belirtmemiş. Dolayısıyla arabasının özelliklerini ya da kusurlarını belirttiği herhangi bir platform yok. Bu iki kişi konuştu ve aralarında anlaştı. Y kişisinin arabası pertten dönme ve X kişisi de bunu bile bile arabayı almaya razı oldu.
Her şey bitti ve arabanın satışı yapıldı. X kişisi kendi kendine "ben neden bu arabayı aldım ki" diye pişman oldu ve aklına bir cinlik geldi. "En iyisi bu arabanın pertten dönme olduğunu ileri sürerek eski sahibine yine veriyim" dedi ve arabayı verekek parasını geri aldı. "
Sizin mevcut durumunuzda herhangi bir hak iddia edilebilseydi yukarıda yazdığım gibi pek çok olay yaşanırdı.
Ve hakim olmak cidden çok zor olurdu.
Verdiğiniz örnek zekice fakat aracın pert olması gizli bir ayıptır.bu konuda hemfikiriz sanırım. pert ise ilk bakışta anlaşılamayacak bir kusur. Bir de inanın pert aracın ben kasko yapılırken öğrenileceğini bilmiyordum.
Eğer aracın pert olabileceğini düşünseydim. aşağıdaki linkten bakardım dedim ve bütün numaraları şasi motor plaka vs hepsiyle baktım araç temiz görünüyor.
Sonra motor numarası ile sms attım temiz hemde motor numarası ile sorgulayınca şasi no da farklı bi şasi çıkıyor. Aracı almadan önce elimde olan sadece plakaydı onu sorguladım sms ile orada aynen yazan şu.
Kayıtlarımıza göre *****4202 şasi no lu aracın (şasi no bunda doğru) 2 adet hasarı mevcuttur. HSR1: 01.08.2007 çarpma 87 tl. HSR2: 27.02.2007 çarpma 65tl
Şimdi arkadaşlar ben tamam bu araştırmayı aracı aldıktan sonra yaptım; fakat bu iki hasar da aracı pert edecek bir tutara sahip değil.Dolayısıyla hayatta şüphelenmezdim. Bu gün fiat servisteki arkadaşların yanına gittim. araçta değişen olmadığını söylemişlerdi arkadaşlar bana lütfen bi bakar mısınız dedim. Sağolsun çocuklar kırmadı. Her tarafına baktılar. Abi doğru değişen yok tamponun ucundan hafifce düzeltme var dedi. şasi sağlam hiç oynanmamış falan deyince iyice şaşırdım. Şunu da söyleyeyim arkadaşlar. Sigorta şirketinde öğrenmem de çok zor oldu. Son iskenderun plakasında bir şey çıkmadı. Daha önce ankaradaymış. orası da temiz. Ondan önce istanbul. Orada 2004 yılında tam zayi yazan bi hasar. Hasarın ne şekilde olduğu bilgisi yine yok.
Yani bir araştırma yapsaydım bunlar aklıma gelirdi arkadaşlar. Bilemiyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: time_keeper
quote:
Orijinalden alıntı: D_G_N
Geçmiş olsun.
Umarım aracı geri verebilirsiniz satarken pert olduğunu söylememek kesinlikle dolandırıcılıktır.
Satarken pert olmadığını söyleyip, pert çıkarsa bu dolandırıcılıktır. Pertten çıkma araçlar eğer ayıplı mal sayılsaydı pert kayıtlı araçların trafiğe çıkışına izin verilmezdi.
Boş konuşmayın araba alınırken sorulur nesi var diye illa PERT mi diye sormamıza gerek yok
PERT olduğunu söylemeyen adamın çoluğundan çocuğundan çıkar acısı
Söyleyeceksin arkadaşım aracımla kaza yaptım ve bu kaza sonucunda PERT oldu diye.
Alıcıda buna göre değerlendirip alıp almayacağına karar verir.
PERT ayıplı maldır kullanılamaz hale gelen aracı onarıp tekrar trafiğe sokmaktır.
PERT araçlar onu tekrar trafiğe sokanın elinde patlamalıdır.
Bu tarz araçları alıp satmazsak piyasadan silinirler.
Arkadaşlar dün ihtarname çekmiştik. Bu gün satıcı beni aradı ister arabayı geri getir kabul edeyim paranın tamamını vereyim. İstersen de 2bin lira hesabına yatırayım bu şekilde kabul et dedi. Avukatımla ve ailemle görüşüp karar vereceğimi söyledim. Avukatım dava açarsak kazanacağımızı fakat bunu zahmetli olacağını anlaşma yoluna gitmemi tavsiye etti. Ailem ise arabayı beğendiğini ve pert durumunun can güvenliğini etkileyecek bir şey olmadığını (çünkü değişen parça yok şasede sorun yok) söyledi. Satıcıya 3000 lira iade ederse arabayı alacağımı söyledim 2500 liraya anlaştık. Araba bana 15500 e gelmiş oldu. Bu da normal bence. Yaşadığım şehirde piyasası 24000 civarında olan bir araba için.
Bunu yaparken yaptığımdan memnun oldu mu içime sindi mi derseniz kesinlikle hayır. Keşke hiç yaşamasaydım ama napalım yaşandı bir kere ve en az zararlı şekilde içinden çıkmak istedim.
Avukatıma şunu özellikle sordum Benim durumumda bir çok insan var. Biz davayı açmış olsaydık sonuç ne olurdu dedim. Çok büyük bir ihtimalle bu davayı kazanacaktık ama 1 ya da 1buçuk yıl sürecekti dedi.
Sonuç olarak lütfen kimseye güvenmeyin ve duygularınızla hareket etmeyin. Mesajla kontrol sistemi benim olayımda doğru yanıt vermedi. Kesinlikle gidip şase no ile bir sigorta şirketinde kasko yaptırır gibi incelettirin. Mümkün olduğunca başka bir şehirden araba almayı tercih etmeyin. Bunlara rağmen başınıza da böyle bir iş gelirse sakin olun ve yasanın sizden yana olduğunu unutmayın. Kesinlikle satıcıyla küfürleşmeye işi daha da zorlaştırmaya çalışmayın.Haklıyken haksız duruma düşmeyin. Söyleyebileceklerim bu kadar.
Süreç içerisinde bana fikir veren geçmiş olsun dileğinde bulunan tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.
Tekrar geçmiş olsun. İyi atlatmışsınız bence. Gözünüz aydın.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: time_keeper
quote:
Geçmiş olsun.
Umarım aracı geri verebilirsiniz satarken pert olduğunu söylememek kesinlikle dolandırıcılıktır.
Satarken pert olmadığını söyleyip, pert çıkarsa bu dolandırıcılıktır. Pertten çıkma araçlar eğer ayıplı mal sayılsaydı pert kayıtlı araçların trafiğe çıkışına izin verilmezdi.
Boş konuşmayın araba alınırken sorulur nesi var diye illa PERT mi diye sormamıza gerek yok
PERT olduğunu söylemeyen adamın çoluğundan çocuğundan çıkar acısı
Söyleyeceksin arkadaşım aracımla kaza yaptım ve bu kaza sonucunda PERT oldu diye.
Alıcıda buna göre değerlendirip alıp almayacağına karar verir.
PERT ayıplı maldır kullanılamaz hale gelen aracı onarıp tekrar trafiğe sokmaktır.
PERT araçlar onu tekrar trafiğe sokanın elinde patlamalıdır.
Bu tarz araçları alıp satmazsak piyasadan silinirler.
Konunun hukuki boyutu incelenirken ve konunun ehli insanlar yorum yaparken BOŞ KONUŞMAYIN seviyesinde katkıda bulunduğunuz için sizi tebrik ediyorum. Okumadan alim yazmadan katip olabilen bir milletin evlatları olduğumuzu aleni bir şekilde gösterdiniz. Gösteriniz bittiyse konuyu işin ehline bırakınız ve bizim gibi öğrenmeye çalışanların bu hakkını gaspetmeyiniz.
Sizin adınıza inanın çok sevindim. Benim aracımı satın almış olduğum at hırsızı malesef buna yanaşmadığı için bende dava açtım. Aracıda şuan kullanıyorum bakalım sonuç ne gösterecek.
2 sey anlamadım. sigortacı aracı nereden arastırıyor.tramerdense sahsi arastırmada neden cıkmıyor?
karsı tarafa dava acıldı satıcı derse ben soylemiştim pertten cıkma diye alıcıya,demediginin bir ispatı nasıl oluyor?
2 sey anlamadım. sigortacı aracı nereden arastırıyor.tramerdense sahsi arastırmada neden cıkmıyor?
karsı tarafa dava acıldı satıcı derse ben soylemiştim pertten cıkma diye alıcıya,demediginin bir ispatı nasıl oluyor?
Tramerde 2003 yılından sonraki olaylar çıkıyor bildiğim kadarıyla. Kaza 2003 öncesinde olmuşsa kayıtlarda görülmemesi normal. Hatta 2003 sonrasına bile olsa bazen pert kaydı görünmüyor ancak kasko yaptırmaya gittiğinizde karşılaşıyorsunuz. Sigortacınıza şasi ve motor no ile sorgulatmak en mantıklı yol bence.
quote:
Orijinalden alıntı: Judge34
quote:
Orijinalden alıntı: ersegun_beg
ben de 12 yıllık bir hukukçu olarak yazıyorum üstadım.... Ayrıca size büroya geçtiğim zaman emsal kararı da gönderirim arşivinizde bulunsun ileride faydalı olabilir sizin için de . TCK 158/İ maddesine bir kere daha bakarsanız sevinirim. Cümlemde de satıcının "galerici" olması gerektiğini özellikle belirttim. Sevgiler , saygılar....
Anladım..Yalnız okuduysanız ben dolandırıcılık suçu açısından somut olayda bu suçun unsurlarının oluşmadığını yazdım neden oluşmadığını da yazdım, yoksa arkadaşın hukuk mahkemelerinde açacağı müstakbel bir dava bence de olumlu sonuçlanacaktır. Emsal karar gönderme inceliğiniz için teşekkür ederim büronuzda incelerseniz o kararlarda basit bir hilenin dolandırıcılık suçuna vücut vermeyeceği mutlaka yazıyordur. Saygılarımla..
Gelelim konu başlığı sahibine, öncelikle dava boyutuna varmadan satıcıya noter kanalıylabir ihtarname gönderin, eğer ödediğiniz meblağı size geri ödemeye yanaşmazsa hukuki yollara başvurcağınızı ve ihtarname tebliğ tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ve mahkeme masrafları avukatla temsil edilmeniz halinde vekalet ücreti ve diğer giderlerin de kendisinden tahsil edileceğini belirtin münasip bir süre de mehil verin. Muhtemelen masrafları katlanarak kendisine geri döneceği için sizinle anlaşacaktır. Şu durumda ben olsam öyle yapardım. Geçmiş olsun.
Geçmiş olsun.. İhtarname göndermeniz iyi olmuş.. Hiç konuşmaya bile gerek yok başta.. Direk ihtarname gönderirseniz ciddi olduğunuzu anlar ve anlaşma zemini arar böyle..
Geçmiş olsun, "sizin sorununuz" veya "yapılacak birşey yok" gibi yorumlar yapan arkadaşlara bir cevap olmuştur umarım. Ben bile okurken çok sinirlendim ve üzüldüm. Hakkınızı aramanıza da bir o kadar sevindim. Demek ki üzerine gidince sonuç alınabiliyormuş. Böyle insanlara prim bırakmamak lazım zaten. Yoksa piyasa böyle sahtekarlarla dolardı ve elbet biri birgün bizim de karşımıza çıkardı.
Bende aldığım bir aracın kmsinin düşürüldüğünü 3 ay sonra anlamıştım galeriden almıştım arabayı.Aracı geri alıp tüm masraflarımı ödemişlerdi.Umarım sorunu halledersiniz geçmiş olsun
quote:
Orijinalden alıntı: texmo
Sigortacı genelde Motor Numaradan araştırıyor, yani mutlaka motor no ile sorgulamak lazım, motor no ile plaka bile değişse çıkar.
selam geçmiş olsun 2003 bora 8 yaşında araba 23-24 bin ediyo ha vay be 1.6 8v 102 bg yav gerçekten wv nası marka arkadaş?? helal olsun diyorum ya ben hiç bişi bilmiyorum sıfır era alacağıma 22 bine gidip 7-8 yaşında orjinal 80-90-100 binlerde bora almadım bi bunu çok düşünüyorum bir de şu dizel-benzin tercihimi offffffff
quote:
Orijinalden alıntı: Lee-on!
Geçmiş olsun, "sizin sorununuz" veya "yapılacak birşey yok" gibi yorumlar yapan arkadaşlara bir cevap olmuştur umarım. Ben bile okurken çok sinirlendim ve üzüldüm. Hakkınızı aramanıza da bir o kadar sevindim. Demek ki üzerine gidince sonuç alınabiliyormuş. Böyle insanlara prim bırakmamak lazım zaten. Yoksa piyasa böyle sahtekarlarla dolardı ve elbet biri birgün bizim de karşımıza çıkardı.
Hukuksal anlamda alınmış bir sonuç yok ortada. Konuyu dikkatli okuyun.
sonucta 15500 e gelmıs arac gayet ıyı olmus.Hak aramak Turkiye de zor da olsa zoru basarmıssın tebrıkler.
Evet keeper alınmış bir sonuç yok. Ama inanıyorum ki hukuksal süreç başlasaydı bu dava kazanılırdı. Ben başına bu işler gelmiş bu konuyu okuyan bütün arkadaşlarıma şunu söylemek istiyorum. Kendinizi çok suçlamayın keriz falan olduğunuzu düşünmeyin. Birilerine güvenmenin cazasını bu kadar ağır ödetmez sanırım hukuk. Hakkınızı aramalısınız.
Hocam geçmiş olsun, bu gibi durumlarda almadan önce bir sigortacıya sormakta fayda var . . .
motor no ile sorgulamak gerektigini ogrenmiş oldum.