Şimdi Ara

Araba pert kayıtlıymış. Kandırıldım... (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
141
Cevap
2
Favori
23.250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • pert arabayı pert olmadığını söyleyerek veya pert olduğunu gizleyerek satmak karşısındakini kandırmaktır en basitinden.
    ister dolandırıcılık deyin ister sahtekarlık yada başka bir şey. arabanın satılmasını, emsal değerini vs etkileyecek bir bilgi saklanmış.
    alıcı mahkemeye başvurarak hakkını arayabilir, hakim de neden iyi araştırmadın diye bir soru sormaz, aksine satıcıya neden gerçeği söylemedin diye sorar.
    tabii ülkemizde böyle bir davanın en iyi ihtimalle 2 yıl sürmesi muhtemel olduğundan, insan hayatından bir 20 sene götürebilir.
    ama sonuçta alıcının haklılığı ortaya çıkar ve parasını geri alır, hem de faiziyle vs...
    tabi bununla uğraşabilrseniz...

ülkemizde malesef insanlar bu prosedürle uğraşmadığından dolandırıcılar, sahtekarlar ortalıkta fink atıyor...
    Geciken adalet, adalet değildir diye bir laf var... bu da bir adaletsizliktir...
  • quote:

Orijinalden alıntı: mrbaglama

Evet keeper alınmış bir sonuç yok. Ama inanıyorum ki hukuksal süreç başlasaydı bu dava kazanılırdı. Ben başına bu işler gelmiş bu konuyu okuyan bütün arkadaşlarıma şunu söylemek istiyorum. Kendinizi çok suçlamayın keriz falan olduğunuzu düşünmeyin. Birilerine güvenmenin cazasını bu kadar ağır ödetmez sanırım hukuk. Hakkınızı aramalısınız.

Yukarıda bir yargıtay kararı ve bir makale ekledim. Lütfen okuyun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Utku -- 7 Nisan 2011; 13:03:53 >
  • türkiyede pert araçların tamir edilip trafikte dolaşmasının nedeni.sıfır km araçların ötv ve kdv nedeniyle çok yüksek fiyatlarıdır. Nedeni ortadan kaldırırsak bu tür sorunlarla ugrasmayhz
  • quote:

Orijinalden alıntı: bytepire

pert arabayı pert olmadığını söyleyerek veya pert olduğunu gizleyerek satmak karşısındakini kandırmaktır en basitinden.
    ister dolandırıcılık deyin ister sahtekarlık yada başka bir şey. arabanın satılmasını, emsal değerini vs etkileyecek bir bilgi saklanmış.
    alıcı mahkemeye başvurarak hakkını arayabilir, hakim de neden iyi araştırmadın diye bir soru sormaz, aksine satıcıya neden gerçeği söylemedin diye sorar.
    tabii ülkemizde böyle bir davanın en iyi ihtimalle 2 yıl sürmesi muhtemel olduğundan, insan hayatından bir 20 sene götürebilir.
    ama sonuçta alıcının haklılığı ortaya çıkar ve parasını geri alır, hem de faiziyle vs...

ülkemizde malesef insanlar bu prosedürle uğraşmadığından dolandırıcılar, sahtekarlar ortalıkta fink atıyor...
    Geciken adalet, adalet değildir diye bir laf var... bu da bir adaletsizliktir...

Bu konuda madem bu kadar bilgilisiniz, benim de bir sorum olacak size.

Ben bir arabanın pert kayıtlı olduğunu bile bile bir araba aldım ve sonra tekrar iade etmek istedim. Bunun için de o arabanın pertten dönme olmasını fırsat bilerek dava açtım. Aracı satan kişi pert olduğunu bana bildirdiğini nasıl ispat edecek?

• aslında böyle bir durumda satıcının pert araç sattığını size açıkça söylemesi ve bunu bilerek aldığınızı ispatlaması için bir sözleşme, protokol, beyan vs. alması gerekir.
    eğer satıcı böyle bir belge almamışsa sizden ve siz de mahkemede biliyordum demeyerek gerçeği saklayacağınızdan davayı kazanma şansınız olabilir. satıcı eğer ki hiç bir şekilde size gerçeği söylettiremiyorsa ve elinde böyle bir belge yok ise, siz avantajlı durumdasınız.

Zaten konu sahibi arkadaşın durumunda satıcının ister arabayı getir ister indirim yapayım demesi de böyle bir ispatı olmadığından anlaşmaya çalışması demektir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: texmo

motor no ile sorgulamak gerektigini ogrenmiş oldum.

Arabanın en son tüv raporunda motor no okunamıyor diyor. Bu şekilde hafif kusurlu geçmiş muayeneden. Tramere ruhsattaki motor no ile mesaj attığımda ise farklı bir şase no çıkıyor. Bu da demek oluyor ki motor no ile sorgu da güvenilir değil.
  • quote:

aslında böyle bir durumda satıcının pert araç sattığını size açıkça söylemesi ve bunu bilerek aldığınızı ispatlaması için bir sözleşme, protokol, beyan vs. alması gerekir.
    eğer satıcı böyle bir belge almamışsa sizden ve siz de mahkemede biliyordum demeyerek gerçeği saklayacağınızdan davayı kazanma şansınız olabilir. satıcı eğer ki hiç bir şekilde size gerçeği söylettiremiyorsa ve elinde böyle bir belge yok ise, siz avantajlı durumdasınız.

Zaten konu sahibi arkadaşın durumunda satıcının ister arabayı getir ister indirim yapayım demesi de böyle bir ispatı olmadığından anlaşmaya çalışması demektir.

Maalesef öyle olmuyor işte. Buyrun okuyun.

"Size son zamanların bir internet hikayesini anlatacağım.

İnternet ilan sitelerinde özellikle bayandan olan az kullanılmış araçların ilanları çok cazip fiyata yer alır. Siz aracı beğenirsiniz, hatta ustaya da gösterirsiniz ve aracı devir alırsınız. Ne zaman ki örneğin kasko yaptırmak istediniz, “bu araç daha önce pert olarak kayıtlara işlenmiş” diye bir şey öğreniverirsiniz ve işte bundan sonra giden paraya mı yanayım dolandırıldığımı mı dersiniz.

Satışı yapan kişi galerici ise; bir ihtimal kendi nam ve hesabına mesleğin gerektirdiği etik kurallara uygun olarak çalışması gereken kişilerin toplumda kendilerine duyulan güveni kötüye kullanmak suretiyle dolandırıcılık suçunu işlemeleri hali nitelikli dolandırıcılık olarak düzenlenmesinden faydalanılabilir. Gerçekten de böyle olmalıdır, çünkü günlük hayatta ikinci el oto-alım satımından gelir elde eden ve bu işten en iyi anlayanlar galericilerdir.

Fakat Yargıtay böyle düşünmemektedir, 2009 yılında verdiği bir kararı şöyledir:
    “Somut olayda ise; sanığın, araba alım-satımı işi karşılığında aldığı bedeller için Vergi Usul Kanunu gereğince serbest meslek makbuzu düzenlemeyip fatura düzenlemek zorunda bulunduğundan, araba alım-satım işinin (galericilik) sıfatının yukarıdaki açıklamalar ışığı altında serbest meslek kavramı içinde değerlendirilemeyeceği, eylemin dolandırıcılık suçunun basit halini oluşturacağından tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.”

Yani bir ceza davası açılması halinde basit dolandırıcılıktan bir sonuca gidilme ihtimali vardır. Her olayın farklı boyutu olduğunu unutmayalım.

Örneğin bu araç bir bayandan alınmış, ama satış işlemlerini yapan ilan veren bir başkasıdır. Siz davayı bu bayana açacaksınız fakat o size diyecekti bana sorsaydınız söylerdim, aracı olan şahsa yönelseniz o da ben bilmiyordum ki bayan yakınımız satmamı istedi sattık diyecektir. Yani minareyi çalan kılıfını hazırlayacaktır. Tabi bunlar organize hareket eden şahıslarsa biraz yüklenince başka suçlar da ortaya çıkabilir.

Bu durum öyledir ki sigorta şirketlerinin dahi olayın içinde olduğu söylenmektedir, hal böyle olunca yapacak çok şey kalmıyor. Yine de aracı aldığınız kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız, olay organize ise ve başka olaylar varsa bu adliyede ortaya çıkacaktır."

http://www.sertels.av.tr/avukat/hukuk/bilisim-hukuku/internetten-pert-arac-almak.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Utku -- 7 Nisan 2011; 13:25:53 >

• quote:

aslında böyle bir durumda satıcının pert araç sattığını size açıkça söylemesi ve bunu bilerek aldığınızı ispatlaması için bir sözleşme, protokol, beyan vs. alması gerekir.

Evet çok haklısınız zaten satıcının tek şartı benden imzalı bir kağıt. Bu aracın pert olduğunu bilerek satın alıyorum diye bir kağıt imzalıyıp fax çektim. Aracı satarken ben de böyle bir kağıt istiycem ve üzerimdeki sorumululuğu atıcam.

• Ben durum hakkında bildiklerimi ve okuduklarımı paylaştım. Siz de artık istediğiniz sonuca ulaştığınıza göre bir sıkıntı kalmadı. Tekrar geçmiş olsun.

Ama iş lafa gelince Avukat'tan çok avukat, doktor'dan çok doktor, mühendisten çok mühendis olan bir ülkenin bireyleri olarak, öğrenmeye çalışan insanların zihinlerini yanlış bilgilerimizle doldurmamaya özen gösterelim.
  • Sayın keeper bir hukukçu olarak konuya dahil olduğunuz ,zaman ayırdığınız için çok teşekkkür ederim.
  • peki üstad.. yanlış anlama da .. 2500 tl daha indirim olunca araç güvenli hale geldi mi?.. bu pert neyin nesiymiş?.. oraya o kaydı koyan, içeriğini de yazmıyor mu?..
    önemli olan insan güvenliğidir.. pert bir araca ne kadar ücret verilirse içine sineceği konusu değildir...
  • quote:

Orijinalden alıntı: turizmpsikoloğu

peki üstad.. yanlış anlama da .. 2500 tl daha indirim olunca araç güvenli hale geldi mi?.. bu pert neyin nesiymiş?.. oraya o kaydı koyan, içeriğini de yazmıyor mu?..
    önemli olan insan güvenliğidir.. pert bir araca ne kadar ücret verilirse içine sineceği konusu değildir...

kayıtta hasarın ne şekilde olduğu görünmüyor Ağır hasarlı yazıyor. Arabayı daha önce 6 yıl fiat kullandığım için servisindeki ustalar arkadaşım oraya götürdüm. Değişeni olmadığını hava yastıklarının kullanılabilir olduğunu şasesinde oynama bulunmadığını aracın sadece dıştan komple boyalı olduğunu söylediler Öyle tahmin ediyoruz ki aracın hasarı alttan bir darbe ve buna bağlı hava yastıklarının açılması. Aracın altını da kontrol ettirdim eğer hasar alttan ise bile yapılmış şu anda hiç bir sorun görünmüyor. Bu yüzden güvenlik konusunda içim rahat. Öyle olmasaydı zaten satıcı ödediğim parayı geri vermeyi kabul ediyor gider aracı verirdim.

• arkadaşlar internet ilanı ile bir araç beğendim. Aracın fiyatı piyasa fiyatından aşşağıdaydı aradık araç sahibini çıktı geldi yanımıza arabaya dıştan baktık fena görünmüyordu.Satıcı sıkıştığı için aracı bu fiyata sattığını söyledi.Aynı zamanda elinde bilgisayarlı servis raporu vardı buradada aracın durumu iyi görünüyordu.Satan kişiye güvenip aracı aldık.Bakın burası önemli.Aracı A isimli bir şahıs göstermeye getirdi.Ertesi gün notere b İsimli bir şahıs vekaletle c isimli kişinin adına satışı yaptı.Bunlar kendilerini akraba olarak tanıttılar. Buraya kadar herşey normal. Aracı satın aldıktan sonra trafik sigortası yaptırmak için sigortacıya gittiğimizde bazı sigorta sirketleri aracı sigorta yapmadı sebebinin pert araç olduğu için yapılmadığı söylendi.Yapan şirketlerde normal trafik sigortası poliçe bedelinin yüzde elli fazlasını aldı.Hemen aracı satan kişlere ulaştım.Aracın durumunu yani pert kaydı olduğunu ve geri iade etmek istediğimi söyledim.Oncelikle bizde bilmiyorduk gibi bazı sözlere başvurdular, biraz sert yapmaya çalıştılar. Avukat arkadaşımı aradım.Kendisi bu durumdan hiç korkmamamı aracı eninde sonunda geri iade edebileceğimi söyledi.Arakadaşlar avukatım öncelikle noter araclığıyla bir tebligat gönderdi.Bu tebligatta hileli satış yanı satılan malın gizli ayıbından dolayı satıcıya menfaat sağladığı yönünde bir suçlama ve eğer aracı bir hafta içinde geri almazlarsa kendilerine ceza ve hukuk davası açacağımız yazıyordu.Bu tebligatı postanenin hizli bir gönderi işlemiyle gönderdik.Şehir içinde 4 saat te şehir dışına 12 saat te ulaşıyor. Tebilagatı alan satıcı ertesi gün sabah erkenden aradı ve aracı geri alacağını söyledi.Avukatımın yanında randevü verdim.Zaten aracı vekalette satan kişide avukat yanında çalışıyor.O da beraber çalıştığı avukatı alıp gelmiş.Benim avukatım durumu anlattı ve yaptığımız bütün masrafları (Noter satış masrafı+Yakıt ne kadar yakıt aldıysam tamamını+Sigorta bedelini+Avukat için vekalet ücretini+Tebligat için noter ve posta masraflarını)anlayacağınız ne kadar para verditysem tamamını karşı tarafa söyledi.İtirazsız kabil ettiler. Bir hafta süre verdik üçüncü veya dördüncü günde gelip aracı aldılar. Burada önemli 2 konu var arkadaşlar.Mahkemeye gidilirse 2 şekilde sonuç alınabilir. Birincisi mahkeme 2 ay civarında sürer aracın noter satışında yazan değeri üzerinden aracı aldığınız kabil edilir ve bilirkişiye bu aracın pert piyasa fiyatı sorulur.Bilirkişi tarafından verilen fiyat sizin noter satışınız üzerindeki fiyattan çıkarılır satıcı size kalan miktarı öder.Mağduriyetiniz bir şekilde giderilmiş olur. İkinci yol mahkeme ortalama 2 yıl sürer satıcı sonuçta noterdeki satış fiyatını size öder aracı geri alır.Bu süre içinde araç için yaptığınız tüm yasal masrafları (muayene ücreti+sigorta+eksaz muayenesi) size ödemek zorundadır.Araçta 2 yıllık mahkeme süresince yediemin olarak size verilir, aracı kullanabilirsiniz. Bu şekildede mağduriyetiniz ortadan kalkar. Bu karar size bağlı 2 şekildede mahkemeye gidilebilir. Sonuçta karşı taraf nitelikli dolandırıcılıktan yargılanacağı için 8-10 yıl hapis ilk mahkemede olayın ciddiyetini anlar ve aracı geri alır.
    Ben aracın ilk pert olduğunu öğrenince galericiler yok kardeşim böyle kullan bir şey çıkmaz boşuna masraf etme gibi şeyler söylemişlerdi.Bu tür sözlere itimat edip canınızı sıkmayın.Bilip bilmeyen herkez bu konuda saçma sapan bir şeyler söylüyor.İçiniz rahat olsun pert araç alan herkez aracı iade edebilir.

• İkinci bir örnek bu konuda abin araç alım satım işleri yapıyor. X galeriden bir araç satın alıp üzerine 500 lira karla x şahsa satıyor. Alan kişi bir şekilde aracın pert olduğunu öğrenince abimi arıyor ve iade etmek istiyor.Abinde aracı aldıı x galeriye durumu anlatıyor.Galerici daha önce böyle bir şey başına geldiği için aracı geri alıp yerine aracı alan müşterininde beğendiği fiyatta aynı olan başka bir araçla değiştiriyor.

Pert aracı, aracın pert olduğunu saklayarak satmak suç arkadaşlar.Kimse haksız kazanç elde etmek için kimsenin birikimini çalmasın.
  • Birincisi mahkeme 2 ay civarında sürer aracın noter satışında yazan değeri üzerinden aracı aldığınız kabil edilir ve bilirkişiye bu aracın pert piyasa fiyatı sorulur.Bilirkişi tarafından verilen fiyat sizin noter satışınız üzerindeki fiyattan çıkarılır satıcı size kalan miktarı öder.Mağduriyetiniz bir şekilde giderilmiş olur. İkinci yol mahkeme ortalama 2 yıl sürer satıcı sonuçta noterdeki satış fiyatını size öder aracı geri alır....... bunlardan birisi ilk söylediğiniz sulh huku ta ikincisi ise asliye hukuk ta açılan davamdır bilgilendirirmisiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: bayar35

arkadaşlar internet ilanı ile bir araç beğendim. Aracın fiyatı piyasa fiyatından aşşağıdaydı aradık araç sahibini çıktı geldi yanımıza arabaya dıştan baktık fena görünmüyordu.Satıcı sıkıştığı için aracı bu fiyata sattığını söyledi.Aynı zamanda elinde bilgisayarlı servis raporu vardı buradada aracın durumu iyi görünüyordu.Satan kişiye güvenip aracı aldık.Bakın burası önemli.Aracı A isimli bir şahıs göstermeye getirdi.Ertesi gün notere b İsimli bir şahıs vekaletle c isimli kişinin adına satışı yaptı.Bunlar kendilerini akraba olarak tanıttılar. Buraya kadar herşey normal. Aracı satın aldıktan sonra trafik sigortası yaptırmak için sigortacıya gittiğimizde bazı sigorta sirketleri aracı sigorta yapmadı sebebinin pert araç olduğu için yapılmadığı söylendi.Yapan şirketlerde normal trafik sigortası poliçe bedelinin yüzde elli fazlasını aldı.Hemen aracı satan kişlere ulaştım.Aracın durumunu yani pert kaydı olduğunu ve geri iade etmek istediğimi söyledim.Oncelikle bizde bilmiyorduk gibi bazı sözlere başvurdular, biraz sert yapmaya çalıştılar. Avukat arkadaşımı aradım.Kendisi bu durumdan hiç korkmamamı aracı eninde sonunda geri iade edebileceğimi söyledi.Arakadaşlar avukatım öncelikle noter araclığıyla bir tebligat gönderdi.Bu tebligatta hileli satış yanı satılan malın gizli ayıbından dolayı satıcıya menfaat sağladığı yönünde bir suçlama ve eğer aracı bir hafta içinde geri almazlarsa kendilerine ceza ve hukuk davası açacağımız yazıyordu.Bu tebligatı postanenin hizli bir gönderi işlemiyle gönderdik.Şehir içinde 4 saat te şehir dışına 12 saat te ulaşıyor. Tebilagatı alan satıcı ertesi gün sabah erkenden aradı ve aracı geri alacağını söyledi.Avukatımın yanında randevü verdim.Zaten aracı vekalette satan kişide avukat yanında çalışıyor.O da beraber çalıştığı avukatı alıp gelmiş.Benim avukatım durumu anlattı ve yaptığımız bütün masrafları (Noter satış masrafı+Yakıt ne kadar yakıt aldıysam tamamını+Sigorta bedelini+Avukat için vekalet ücretini+Tebligat için noter ve posta masraflarını)anlayacağınız ne kadar para verditysem tamamını karşı tarafa söyledi.İtirazsız kabil ettiler. Bir hafta süre verdik üçüncü veya dördüncü günde gelip aracı aldılar. Burada önemli 2 konu var arkadaşlar.Mahkemeye gidilirse 2 şekilde sonuç alınabilir. Birincisi mahkeme 2 ay civarında sürer aracın noter satışında yazan değeri üzerinden aracı aldığınız kabil edilir ve bilirkişiye bu aracın pert piyasa fiyatı sorulur.Bilirkişi tarafından verilen fiyat sizin noter satışınız üzerindeki fiyattan çıkarılır satıcı size kalan miktarı öder.Mağduriyetiniz bir şekilde giderilmiş olur. İkinci yol mahkeme ortalama 2 yıl sürer satıcı sonuçta noterdeki satış fiyatını size öder aracı geri alır.Bu süre içinde araç için yaptığınız tüm yasal masrafları (muayene ücreti+sigorta+eksaz muayenesi) size ödemek zorundadır.Araçta 2 yıllık mahkeme süresince yediemin olarak size verilir, aracı kullanabilirsiniz. Bu şekildede mağduriyetiniz ortadan kalkar. Bu karar size bağlı 2 şekildede mahkemeye gidilebilir. Sonuçta karşı taraf nitelikli dolandırıcılıktan yargılanacağı için 8-10 yıl hapis ilk mahkemede olayın ciddiyetini anlar ve aracı geri alır.
    Ben aracın ilk pert olduğunu öğrenince galericiler yok kardeşim böyle kullan bir şey çıkmaz boşuna masraf etme gibi şeyler söylemişlerdi.Bu tür sözlere itimat edip canınızı sıkmayın.Bilip bilmeyen herkez bu konuda saçma sapan bir şeyler söylüyor.İçiniz rahat olsun pert araç alan herkez aracı iade edebilir.

merhaba birşey sormak istiyorum davanın kazanılması sonucunda mağdur kişiye aracın satış yapılan günkü kasko değerimi yoksa satış bedeli üzerinden mi geri ödemesi yapılıyor

• çok geçmiş olsun. keşke almadan önce iyi araştırsaydınız sigortacıdan falan
  • quote:

pert arabayı pert olmadığını söyleyerek veya pert olduğunu gizleyerek satmak karşısındakini kandırmaktır en basitinden.

2003 Comfortline icin cok uygun bir rakam bilerek boyle tutmuslar sanirim keske biraz daha arastirsaydiniz.

Zaten ucuza aliyorum mantigiyla hareket etseniz bile sonradan sıkıntı yapabiliyor.

Yine de com ucuza da almamissiniz bir kac ay once 2004 100km Pasific lpg ruhsata isli 20.500 e verdik. Arac camurluk boyasi harici hatasiz ve diri bir aracti.

Gecmis olsun ne diyelim arac isleri hep boyle

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Utku

Sanırım @Utku'ya gecikmiş bir özür borcum var.

Şu mesajı yazarken PERT bir araç almak üzereydim Tramerde çıkmadı hasar.İçim rahat etmedi gittim bir de sigortacıya sordurdum ve araba 4 ay önce pert...

Aradım satıcıyı;

- Aracın PERT olduğunu neden söylemiyorsun dedim.

- "Bilmiyordum"

- Ulan araba kaç yıldır sende?

- 3 yıldır.

- eee 4 ay önce olmuş olay?

- asdfadhdghdgh ıgh mıgh şey......

Adamı pataklamamak için kendimi zor tuttum, resmen enayi yerine koymaya çalıştı.

Bir de Tramerde görünmez diyor utanmadan...

O ilanı ya kaldır yada oraya pert yaz dedim.

Ne ilan kalktı ne pert yazdı.Sahibinden'e şikayet ettim ama ilan kalkmadı.

Muhtemelen birinin daha canı yandı...

Tam o sırada konuyu görünce; hukukçu olarak baktığını algılamayıp, satıcıyı savunuyor gibi algılamış ve sinirle yazmışım.

Kusura bakma @Utku

• 5664'ten hem plaka no hem de şasi no ile bakmak lazım. İkisi toplamda 7,2 lira tutuyor.
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.