Sürmeyip yatırıyorum... |
Arabayı yatirim aracı olarak görenler halen var mı? (2. sayfa)
-
-
Merhaba ,
2022 Ocak ayinda bulunduğum sitede evler tam 2m idi. Şimdi ayni evler 5m.
2022 Ocak ayinda 12 ay vadeli ihtiyaç ile 400k lik bir araç aldim ,2022 eylülde 200k daha borçlanarak takasladim model yükselttim km düşük aldim. Yine 12 ay vadeli ihtiyaç ile eklemiştim. Aradan geçen 2 sene sonunda 600k civari alinan araç suan 1.8-1.9m bandinda fiyati var , ev de 2m den 5m e cikmis yani 2-3 seneye kadar kullanimlarda ev vs araba çok farketmiyor tabi 2sinde de piyasasi bilerek almalisiniz.
Diğer örnek 2023 mayis ayinda bir ark formentor aldi 1.85 fiyati vardi , ev fiyati o zamanlar 4m idi şimdi 5m oldular. 2023 mayis ayinda alinan arabanin dolar bazinda zarari korkunc :) şimdikine göre fiyat değişimlerine ilk vs son fiyat dolar bazinda yüzdesel olarak bakarsaniz tabi.
Ev in diğer avantaji eğer 2. eviniz değilse hane net gelirinizin %50 siyle kredi kullanabilme olanaginiz var. Arabada limit şu bu %50 sine kredi çekebileceğiniz egea filan vardir tahminim vade sayisi da daha az olur.
2.evinizi alacaksaniz(ben de bu kategorideyim) evin değerinin %22 sine kredi cikiyor. Yani 5m lik evde 1.2m kredi limitiniz oluyor kalan tutari nakit bulundurmalisiniz, bu durumda şartlar esnetilene kadar araba ve nakitte beklemek daha mantikli oluyor.
Son kez belirtmekte fayda var , ayni arabaya 2 seneden fazla binerseniz zarar etmeniz olasidir , araba piyasasini bilmek de fayda var, sevgilerle
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Yatırım yapılacak bir alan kalmadı ki sadece araba değil. Millet keyfine araba almadı senin benim gibi adamlar maaş alır ödemelerini yapar 1 ay 3-5 lira artarsa diğer ay artmaz. Bi ton insan var her ay yaptığı işten kenarıya 200-300 atan adam. Ne yapsaydı faiz %8.5 dolar euro altın sabit parası olan ev araba olmayan tuvalet kağıdı stokladı.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam dogrusunuz, kesinlikle kişiye, ortama göre değişir zaten. Ne bileyim çocuğuna düğün yapacak insan zaten eldeki egeasini satıp mercedese binmesin zaten.
Konu başlığı yatirimsal anlamda. Ben de zaten siz gibi düşünüyorum, araba sadece bir yatirim aracı olamaz. Ama imkan varken araç yerine oturamadigin ev alıp, kiraya vermek bana mantıklı gelmiyor.
Örnek veriyorum 3 milyona yatirimlik ev aliyorsun, kredi falan kullandın, varını yoğunu verdin, kredi cektin, hadi 20 bin liraya da kiraya verdin. Kiracı da evin içinden geçiyor coluguyla çocuğuyla. Sonra enflasyon oluyor, senin kira kuş kalıyor zor bela 25-30 yapıyorsun kirayı. Tabi bu arada kredi ödemeye, kesintili yaşamaya devam ediyorsun borclardan. Kirayı daha artirsam desen yasalar izin vermiyor. Cikarsan, çıkmak istemezse çıkarmıyorsun.
Ee ne oluyor, hem güzel evde oturamadim, hem istediğim arabaya binemedim, hem de deli gibi borç ödüyorum.
Onun yerine al 2mye arabanı, ne borca girmiş ol, hem keyifle bin. Ee paran varsa kalan 1 myi de faize at veya farklı yatırım araclari ile değerlendir, çocuğun eğitim masraflarına falan kullan. Vakti gelir, çocuğun özel bir okula gider veya düğün vb. olursa arabayı takasa verir, daha düşük model araca geçer, aradaki farkla masrafları karsilarsin. Ee ne kârın olmuş olur, o arada premium bir araca binersin, borç odemezsin, hayat kaliten de yuksek olmuş olur.
Eğitim konusunda da, valla okuyan her türlü okuyor, çocuğun içinde yoksa da ne yapsan okumuyor. Çok fazla örneğini gördüm. Elbette her aile çocuğunun iyi bir mesleği olmasını ister, çabalar ama tüm hayatınızı da buna hibe etmenin anlamı yok.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Yattığı yerde degerleniyor mu bari
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Benzer şeyleri söylüyorum, ucuz kredi ile ev gayrimenkul almak ,en mantıklı yatırımlardandir.
Evi sıfır değil mümkünse, düzgün muhittin 20 30 senelik olarak almak daha mantıklı, en fazla bir boya badana ile ev eli yüzü düzgün hale gelir.
Tabi kiraciyi düzgün seçmek önemli, ama araba yatırım olarak sadece 2020 2023 aralığında kazandırdı alanlara.bundan sonrası tamamen ölü yatırım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostiki -- 11 Ağustos 2024; 11:46:36 >
Yani, hesap ortada. 2010 da iki daire parasi vererek alinan f10 5.20d suan taş catlasin ederi 1 milyon.
Lakin o donem alinan iki daireyi suan en kotu 4 er den 8 milyona okutursun. 15 yildir elde ettigin kira gelirini daha saymiyorum bile.
Benim hedefim 50 yaşıma kadar 5 daire ,1 inde oturup ,4 unu kiraya veririm.
55 de emekli olup 1 yazlık almak.
Fazlasında gözüm yok.
Muhtemelen 20 dairem olsa en az 3 4 milyonluk bir makine çekerdim altıma
Ama genç arkadaşlar şunu unutmayın paranın hükmü yaşlılıkta geçer.
Yoksa hem parasızlık hem yaşlılık fena.
Size tek bir soru soracağım yaşı büyük olanlar hatırlar.90 lards Tofaş kuş serisi ile ortalama bir semtte daire fiyatı aynıydı.Şimdi o arabalar kaç lira evler kaç lira
Daireye o kadar güvenmeyin derim...bir depremde hepsi gidebilir. Kahramanmaraşta 5-6 ya da 10 küsür dairesi olup şu anda kontainerde yaşayan insanları tanıyorum...
Farklı illerden aldım, aslen izmir liyim , orada 1 tane var ,edirne zaten deprem bölgesi değil,4. Derece tehlikeli ve hepsine dask mutlaka yaptırmaya dikkat ederim. Senede 1000 1500 TL den kaçılmaz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostiki -- 11 Ağustos 2024; 12:23:53 >
Dask+ozel konut sigortasi yaptiraymış.
Kira geliri ile kredi ödenmiş. O esnada demek ki konu sahibinin başını sokacağı bir yer zaten varmış, yani aç değil açıkta olmadığı anlaşılıyor. Çektiği kredi ile elde ettiği günahı hesaba katmayıp, banka hesabına birkaç kuruş fazla girdi diye seviniyor. Yatırım işte böyle olur, böyle kâr edilir diyor. Hal böyle olunca, bu yönden baktığında aslında kârda değil, büyük zarardasın.
-
Milletin çoğu bırak özel konut sigortasını dasktan bile haberi yokdu....yaptıran da ssdece dask yaptırıyor ve yeterli olur diyordu. Ama deprem gösterdi ki dask piyasa değerinin neredeyse 4 de birini verdi deprem bölgesinde..ama umarım bu deprem milleti uyandırmıştır diyecem de bizim millet kolay kolay akıllanmaz...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YouGotThatRight -- 11 Ağustos 2024; 12:39:53 >
Ayni f10 u 2022 Ocak-Nisan arasi alsa fiyati 400k idi , şimdi 1.2m isterler ağır hasarsiz :) çok uzun vadeli premium araç sahibi olmak ayni araci elde tutmak gereksiz, sevgilerle
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Kira carpani düşük olan, merkezi yerlerden veya metro geçen/gececek olan evler mantiklidir. Yoksa 7/8m bağlayip 30k kira gelecekse kira geliri amortismani olarak zarara sokar :)
Pasif gelir beklentiniz varsa ;
1. BES tavsiye ederim %30 devlet katkisi var ,10 sene prim destek tavanindan ödemeniz yeterli, sandiginiz varsa o da olur(Oyak,banka sandiklari vs)
2. Kira carpani iyi olan evler
3. Arsa
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Eline toplu para geçecek şekilde uygun taksitle almak , neden mantıklı olmasın, arkadaşım 170.000 TL lık aracını 8 ay elden taksitle %40 kâr ile verdi. Ama bu hepsi için geçerli değil tabiki. Fırsat
Benim içinde yemek yemektir içeceğin iyisini içmektir parayı zaten zorla kazanıyoruz tutup değeri eksilen tenekeye bağlamaktansa midemden geçmesini daha mantıklıca buluyorum.
Not: en az 10 kere sıfır araba aldım ve far ücretlerini sorup nutkum tutulduktan sonra sattım. Bir sanderonun farı nasıl 30 bin lira olabilir ya
Neden far diye soranlar olursa, 2011 yılında e 39 farlara bir tane ikinci el pejo 206 parası verdiğimden dolayı travma olarak kaldı. Far travması.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sinirli ve Süratli -- 11 Ağustos 2024; 16:23:51 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ee aga dağları taşları kazandın diyelim. Nolacak? Para benim için yemek yemekten içki içmekten ibarettir
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X