Aracım: 1988 Model opel omega a 2.3 tdi. Aracımı 2,5 yıl önce satın aldım. Ben almadan 5 ay önce motor yapılmıştı. 2014 Ekim ayına kadar yaklaşık 20.000 km yol yaptım. Bir ara yolda giderken alışılmadık biçimde hararetin 90'nın üzerine çıktığını gördüm. Doğruca ustama gittim. Conta yaktın dedi. Oysa araçtan hiç duman çıkmıyordu. Üstelik araç hiç zorlanmamıştı. Başka bir ustaya gittim. Çatlak ilacı önerdi. Attık ve araç tamamen düzeldi. Ama uzun bir rampaya rastlayana kadar. 300 km sonra yine aynı harareti yaptı. Bu kez başka bir çatlak ilacı denedim. O ilaçla bu güne geldim ama şöyle: Termostatı çıkardım, radyatör kapağını değiştirip delerek hortumla dışarı verdim. Amacım su kanallarında basıncı engellemek. Aracı zorlamamak şartıyla şu an sürmekteyim. 29 Nisan'da şüphelendiğim (devr-i daim) su pompasını değiştim yine fayda etmedi. ÖZET OLARAK: Yaklaşık 40-50 dereceye kadar kalorifer ısıtıyor, motora radyatörün suyu gidiyor. Isı 90 dereceye yaklaşınca kalorifer ısıtmıyor, motora radyatörün suyu gitmiyor. Bu durumda vites küçülterek aracı soğuta biliyorum. Ama 90 dereceyi geçince ne kalorifer ısıtıyor ve ne de motora radyatörün suyu gidiyor. Isı hemen 110 dereceyi buluyor. Motorun hararetini düşürmek mümkün olmuyor. Çünkü radyatör soğuk. Motordaki su buharlaşmış oluyor. Radyatöre su koyarak motoru soğutuyorum.
Sorum şu: Motorda ne var? Kapakta mı çatlak var? Blokta mı? Conta çatlak ise niye duman atmıyor? Bu arada ifade edeyim, radyatöre yağ; suya yağ karışmıyor. Yaşanmış tecrübelerin paylaşılmasını bekliyorum. Kusuruma bakmayın. Sizi yordum. Hakkınızı helal edin. Allah'a emanet olun.
Üstadlarımız nerede?
sayın ZNGN 61
öncelikle merhaba:
aracınız önemli ölçüde su eksiltiyor'mu.?.
şayet eksilme çoksa contadan kaçak yaptığı için suyun hızlı bir'şekil'de buharlaşarak eksilmesine yol açıyor olabilir.?.
yani kaçak su ekzos manifoltundan yanarak çıkar.?
bu sebepten motorun içinde dolaşım sağlayan suyun az olacağından motor harareti yükselmesi mümkündür.
bu ara'da araçta su kaçağı var'mı tesbit ettiniz'mi.?
bence siz özel bir opel servisine gidin,bu araçların dilini her ustayım diyen kişiler bilmez.
hatta sigortası ner'de olduğunu bilmeyen ustalar gördüm.?.
esen kalın...
Cevabınız için teşekkür ederim. Ustamın ilk tespiti de sizin dediğiniz gibi. Contadan olsa eksözden beyaza yakın duman çıkar diye biliyorum. Contadan olsa bayılırım. Ucuza kurtarırdım. Hayırlı akşamlar. Allah'a emanet olun.