Merhaba donanımhaber ailesi.Bildiğiniz gibi internet hızlarımız ve paylaşımlarımız arttıkça en büyük sorunumuz olan arşivleme konusu hem bir sorun halini almakta ve bizi zor durumda bırakmaktadır.Bisürü yazı,başlık,inceleme felan okudum.Ama görüyorumki hala bu sorun tam anlamıyla çözülememiş.Ever sorunumuz ARŞİVLEME.Herkesin evinde müzikten,oyunda,filmden,programlara kadar yüzlerce gb veri var.Peki bu veriler tam ihtiyaç duyduğumuz zamanda uçarsa ne yaparız.Bu başlığı açmamdaki amaç siz neler yapıypsunuz,nasıl korunuyosunuz ve tecrübeleriniz nelerdir.Böylece birbirimizin tecrübelerinden faydalanarak en iyiyi bulabiliriz diye düşünüyorum.Mesela bendeyaklaşık 300 tane HD rip ve 25 kadarda tüm sezon diziler var.Ben bunları şimdilik dvdlere çektim ve kutulu bir şekilde karanlık bir odada saklıyorum.Ama bildiğiniz gibi dvdlerin üstündeki plastiklerin ömrü 50 yılmış.Yani 50 yıl içinde bu veriler uçabilir.Teknoloji gelişiyo tabiki ama bizim arşiv ne kadar büyürse onu başka kaynaklaraaktarmak o kadar zahmetli olacaktır.Onun için verilerimi şimdiden ilerde yedekleme ihtiyacı olmadan en güvenli olarak nasıl saklayabiliriz.Dediğim gibi ben şu anda sadece dvd ye depoluyorum.Ama en kısa zamanda hdd lere geçmem gerekiyor.Bildiğiniz üzre 1 TB,2 TB VE 3 TB lık diskler şu anda pahalı.2 adet 3 TB ilaç gibi olurdu aslında :)
Herneyse harici harddisk mantıklımıdır?Herhangi bir darbe almadığı sürece ömür boyu bu veriler bizimle birlikte olurmu?Yosa bu mekanik aksamında belirli bir ömrü varmıdır? Son olarak harici alacağımıza dahili alırsak işi daha ucuza bağlama imkanımız varmıdır?Yani verileri yedekliycez ve dahiliyi kaldırcaz(hdd kutularına bile girmiyorum dikkat ederseniz)
Sizin düşünceleriniz nelerdir bu konuda?Ve sizler arşivlerinizi nasıl koruyorsunuz ve en büyük arşiv kimde hadi bakalım :)
valla bende şuan yaklaşık 1 tb a ykaın bir arşiv 2 pc min hdd si dvdler artı 320 ve 250 lik taşınabilir hdd lerimde duruyo oyunlarımın hepsi 3.5'' 320 gb lık taşınabilir hdd me yuklu bütün oyunları onun üzerinden oynuyorum 250 liğe filmlerimi dizilerimi attım ordan izliyorum şimdilik yetiyolar ama daha sonra yetmeyecekleri belli.
quote:
Orjinalden alıntı: okko
valla bende şuan yaklaşık 1 tb a ykaın bir arşiv 2 pc min hdd si dvdler artı 320 ve 250 lik taşınabilir hdd lerimde duruyo oyunlarımın hepsi 3.5'' 320 gb lık taşınabilir hdd me yuklu bütün oyunları onun üzerinden oynuyorum 250 liğe filmlerimi dizilerimi attım ordan izliyorum şimdilik yetiyolar ama daha sonra yetmeyecekleri belli.
Kardeş sen naptın ya
Tabiki en iyi yöntem harici disk...Ben şimdiye kadar dvd lere yazıp öyle saklıyordum ama yeni aldığım diskle beraber artık arşivlemeyi onda yapıcam...Dolunca yenisini alıcam...Ama dvd ler 50 yıl dayanıyorsa yine iyi...Hadi filmler 10 yıl sonrada izlenir ama 10 yıl önceki hangi oyunu oynuyor veya özlüyorsun şu anda...Galiba oyunlar için en iyi çözüm dvd...
Harici HDD Elbette.
DVD'ye arşiv yapmak belirli bir süre sonra sıkıyor , sonuçta yüzlerce dvd oluyor bir film bulucaksın yok efendim içinden bulacaksın takacak vs uzun iş.
HDD'de 0'ı 1'yap herşey hazır.
arşivlemeyi tadında bırakmak gerekir bence, çünkü insanın ömrü yetmez o kadar film izlemeye, oyun oynamaya. 1 divx 700 mb desen, 1 yıl boyunca hergün 1 film izlesen zaten 250 GB anca ediyor. bence popülerliğini yitirmeyen oyun ve filmleri arşivleyin, fazla abartmaya gerek yok.
bu arada en garantili arşivleme bence, DVD, 48lik bir cd çantasına koyduğüunuz dvd.ler zaten 210 GB ediyor. kaldırın kışlıkların arasına dursun orda.
quote:
Orjinalden alıntı: Eh®imeN
Harici HDD Elbette.
DVD'ye arşiv yapmak belirli bir süre sonra sıkıyor , sonuçta yüzlerce dvd oluyor bir film bulucaksın yok efendim içinden bulacaksın takacak vs uzun iş.
HDD'de 0'ı 1'yap herşey hazır.
+ bencede hdd çok kullanışlı arşivlemek bir hobi gibi koleksiyon gibi zevkli izlemesende durması çok güzel
aslında şu an için dual dvd ler iyi 2.5 - 3ytl gibi biraz pahalı kaçıyo ama HD filmleri mecbur onlara yedekiyorum.Çünkü 500gb lik bi harici bile bi yere kadar alıyo.Hdd den başım çok yandığı için 750gb verimi kaybettim çünkü :( O yüzden dvd iyi.Birkaç yılada blu-ray yaygınlaşınca bu sefer 25gb lik disc lere yazarım.Ve bu dvd lerimi kimseyle paylaşmıyorum hepsi hep zarfında duruyor çekmecemde.Canım istediğinde ben kullanıyorum.Eski 250cd lik divx arşivim paylaşmaktan mahvolmuştu.Hem hd filmler biraz daha ileriye yönelik yatırım daha lcd tv yok ortada :).Ama bence o kadarda hdd lere güvenmek yersiz.Başınız ağrımasın sonra...
hocam en iyi arsiv çift katmanlı DVD ler bence iyi bi şekilde muhafaza edilirse hiç bişey olmaz
quote:
Orjinalden alıntı: x52x
hocam en iyi arsiv çift katmanlı DVD ler bence iyi bi şekilde muhafaza edilirse hiç bişey olmaz
çift katmanlı ile normal dvd5 in ne farkı varki?sonuçta ikiside aynı tekniği uygulamıyormu?
Saygılar
DVD
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme