Şimdi Ara

Artı eksi ucu belli olmayan kolon kablosu teşhisi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
45
Cevap
0
Favori
57.788
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Müzik setim için jamo marka 90'lardan kalma 2. el kolon aldım ama komik bir sorunla karşı karşıyayım.

Speaker'lardan çıkan gri renkli bağlantı kabloları kolondan direkt çıkıyor yani + ve - polarizelerin yazdığı soket kullanılmamış. Kablonun biri gri üzerinde siyah çizgiye sahip, digeri düz gri. Yani hangisi artı (+) hangisi eksi (-) uç pek belli değil, anlayamadım?

Avometreyle + artı - eksi polarizeleri test ederek nasıl anlayabilirim? Avometreyle bunu basitce bana gösterecek kısım hangisi? Yardımcı olursanız sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pininfarina -- 4 Kasım 2012; 12:03:25 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Artı Eksi Ucu Belirsiz Kolon Kablosu Teşhisi

Bir kolon kablosu, bir hoparlör sistemini bir ses amplifikatörüne bağlamak için kullanılır. Bir kolon kablosunun iki ucu vardır: biri amplifikatöre, diğeri ise hoparlöre bağlanır. Her bir uçta artı (+) ve eksi (-) olmak üzere iki terminal bulunur. Bu terminallerin doğru şekilde bağlanması, hoparlör sisteminin düzgün çalışması için çok önemlidir.

Çizgili Kablo Artımı Eksimi

Çizgili kablo, hoparlör kablosunda artı ucu belirtmek için kullanılır. Çoğu durumda, beyaz çizgili kablo artı ucudur, ancak bazı kablolar farklı renk kodlarına sahip olabilir.

Adaptör Ucu Artı Eksi

Bir adaptör kablosu, hoparlör kablosunu başka bir cihaza bağlamak için kullanılır. Adaptör kablolar, artı ve eksi uçları belirtmek için farklı renk kodlarına sahip olabilir. Kablo üzerindeki renk kodlarını takip etmek veya bir çoklukla test etmek önemlidir.

Beyaz Çizgili Kablo Artımı Eksimi

Yukarıda belirtildiği gibi, beyaz çizgili kablo genellikle hoparlör kablosunda artı ucudur. Ancak, her zaman kablonun renk kodlarını kontrol etmek en iyisidir.

Hoparlör Artı Eksi Ters Bağlanırsa Ne Olur

Artı ve eksi uçlar ters bağlanırsa, hoparlör sisteminden ses çıkmayacaktır. Ayrıca, amplifikatöre veya hoparlöre zarar verme riskiniz vardır.

Hoparlör Kablosu Artı Eksi Renkleri

Hoparlör kablolarının artı ve eksi uçlarını belirtmek için kullanılan yaygın renk kodları şunlardır:

• Çizgili kablo: Artı (+)
    • Beyaz çizgili kablo: Artı (+)
    • Kırmızı kablo: Artı (+)
    • Siyah kablo: Eksi (-)

Çizgili Kablo Artı Mı

Çizgili kablo, çoğu durumda hoparlör kablosunda artı ucu belirtmek için kullanılır.

Adaptör Kablosu Artı Eksi

Adaptör kabloların artı ve eksi uçları, kablo üzerindeki renk kodlarını takip ederek veya bir çoklukla test ederek belirlenmelidir.

Konuyla ilgili ek bilgi ve destek için bir elektrik uzmanına başvurmanız önerilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Çizgili kablo + polarite çizgisiz ise - polaritedir eğer üzerinde bir değişiklik vs söz konusu değilse.
  • 1.5 voltluk pili uclara deyir bırak. hoparlörün göbeği dışa doğru vuruyorsa pilin artı ucu artıdır. eksi ucu eksidir.
  • şimdi bi pil buluyorsun.rondo1194 ün dediğini yapıyorsun.Sonrada benim bu mesajımı biri alıntı yapıyor.öyle yaparsa hoparlör patlayabilir diyor.sana çok karışık bir devre öneriyor.sonrada o kişi bilgili sayılıyor.
  • Arkadaşlar pil ile test etme olayı bana sakat geldi biraz. Yirmi yaşinda olmasina rağmen hala ikinci eli 400-450TL olan, içinde crossover filitre vs barindiran kaliteli bir üründen bahsediyorum. Öyle pille falan riske giremem yani. Kaş yapayım derken göz çıkarmayalım!

Bu işi multimetre ile sağlıklı bir şekilde halletmenin bir yolu yok mudur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pininfarina -- 4 Kasım 2012; 19:09:28 >
  • Kardeş öyle pille filan olmaz, şu cihazdan bi tane alacaksın hoparlörü ekrana tutacaksın. Ekranda sana polariteni söyleyecek. Resimdeki cihazı Yazıcıoğlu'ndan 5-10 tl ye alırsın...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lesitin

Kardeş öyle pille filan olmaz, şu cihazdan bi tane alacaksın hoparlörü ekrana tutacaksın. Ekranda sana polariteni söyleyecek. Resimdeki cihazı Yazıcıoğlu'ndan 5-10 tl ye alırsın...

Bu cihazi mı 5-10 TL'ye alacağım!
    Usta bu resmen en az 1000TL'lik bildiğimiz osilaskop değilmi? 5- 10 TL ne yaptin gözünü seveyim!

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kardeş kolonlar kıymetli diyorsan böyle.. 5-10 olmasında hadi 20 olsun. ayrıca o skop değil spektrum analizördür. birde senin iş için en az 10ghz lik bişey lazım öyle hepsiyle ölçülmez hoparlörü bozar.rode shwartz olanını tercih et. birde bak avometreyi kolona değdir filan diyorlar sakın inanma. avometre direnç kademesinde kullanıldığında dışarı gerilim verir. hemde öyle böyle değil. yani kim bilir kaç megaohm direnç ölçülecek o aletle adamlar gidip 1.5 volt verdirirlermi dirence. yani sakın direnç ölçüm konumundayken avometrenin uçlarına dokunma. bizim işyerinde bi arkadaş şaka olsun diye cihazı kapalı sanıp probu diline değdirdi hemde tekini, şimdi sol tarafı komple felçli amcası da yatalak hasta olmuş..beyni radyasyon mu ne saçıyormuş..oturduğu binayı karantinaya almışlar. banka tüm mal varlığına el koymuş. borsada hisseleri batmış sonrada karısı kaçmış. adam şimdi yarı felç istiklal caddesinde trambolin çalarak hayatını sürdürmeye çalışıyor. adamın kel kalıp kısır olduğunu da hiç söylemiyorum bile.. hayatı kaydı adamın. aman diyim yani..

• quote:

Orijinalden alıntı: Lesitin

Kardeş kolonlar kıymetli diyorsan böyle.. 5-10 olmasında hadi 20 olsun. ayrıca o skop değil spektrum analizördür. birde senin iş için en az 10ghz lik bişey lazım öyle hepsiyle ölçülmez hoparlörü bozar.rode shwartz olanını tercih et. birde bak avometreyi kolona değdir filan diyorlar sakın inanma. avometre direnç kademesinde kullanıldığında dışarı gerilim verir. hemde öyle böyle değil. yani kim bilir kaç megaohm direnç ölçülecek o aletle adamlar gidip 1.5 volt verdirirlermi dirence. yani sakın direnç ölçüm konumundayken avometrenin uçlarına dokunma. bizim işyerinde bi arkadaş şaka olsun diye cihazı kapalı sanıp probu diline değdirdi hemde tekini, şimdi sol tarafı komple felçli amcası da yatalak hasta olmuş..beyni radyasyon mu ne saçıyormuş..oturduğu binayı karantinaya almışlar. banka tüm mal varlığına el koymuş. borsada hisseleri batmış sonrada karısı kaçmış. adam şimdi yarı felç istiklal caddesinde trambolin çalarak hayatını sürdürmeye çalışıyor. adamın kel kalıp kısır olduğunu da hiç söylemiyorum bile.. hayatı kaydı adamın. aman diyim yani..

Aman ustam ne yaptin felaket tellalı gibisin valla!
    Tam anlamadım? Analog veya dijital farketmeksizin herhangi bir multimetreyi "direnç ölçme konumuna alıp" dile veya elimize değdirincemi yukarda söylenenler oluyormuş (felç, radyasyon, kanser, kellik vs)?

Öyle olsa memleketteki tüm radyo, teyp, tv vs tamircileri topu atarlar hepsi radyasyondan, kellikten, kanserden kökleri kurur, sağlam adam kalmazdi ortada be hocam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pininfarina -- 4 Kasım 2012; 21:03:10 >

• hocam dikkat ettiysen piyasadaki elektronikçiler 40 ı görmeden gidiyorlar. yarısı zaten ruh hastası.. aslında her multimetre direnç ölçme konumunda gerilim verir. ama felç bırakma oranı herkesde aynımıdır bilmem.. bizim arkadaş biraz saf, yanlışlıkla dilindeki G noktasına mı ne değidirmiş probu. sonrası malum..

sanırım artık yazamıycam fena halde sinirlerim bozuldu. sinirden ağlamak üzereyim.. aynı zamanda sırtım da çok kötü ağrıyor. laaan yoksa yoksa, olamaaaaaaaaaaaa..................................

-Bi kedi gördüm sanki..
    -Doğa ne güzel havada uçan balıklar dinazorlar.
    -Dünya saat yönündemi yoksa tersine mi dönüyor?
    -Evet evet bi kedi gördüğüme eminim..
    -Uzaydan bakınca görünmeyen tek insan benim.
    -Yaşasın yirmi3 kasım..
    -Ben okula gidiyorum hey hey hey..
  • Limoncu sevdası lesitin; daha bol bol konu var bu limonculuk,dalga konularını sürdürebileceğin.Hadi iyisin iyi
  • Üstüne basa basa basa basa pilllll diyorum, 1 adet kumanda pili nedir ki hocam ?
    1.5v 100mA=0.2w bile değil belkide. Ama elinizdeki hoparlorler en az 45v 100w gücünde ise bir pil ne yapabilirki. Akü desek hadi neyse! Bir tane pilcik&)
    Ölçü aletinide, drenç konumuna getirince bir diyotu iletime geçirecek kadar voltaj verir x1 de 3v ile 1v arası.
    Bir defa böyle birşey olsa düşük omajlı drençler ölçerken drenç yanardı biyaw, biraz beyin lütfen.

Değireceksiniz-- hoparlorun konisinin ileri gittiğini görünce çekeceksiniz okadar. ben arabada 4 hoparloru öyle teybe bağlıyorum, yoksa hoparlorleri yerinden sök, kablosunu ölç falan uzun iş, göreceli basit bir durum için başka alternatifiniz yok.. Pil değirin tamam.. Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 4 Kasım 2012; 22:06:50 >
  • Selamlar.
    http://www.temtecsa.com.ar/advanced_search_result.php?keywords=8821q
    http://www.temtecsa.com.ar/catalog/file/Analizadores%20de%20Espectro%20CATV/DS8821Q.pdf
    http://www.temtecsa.com.ar/catalog/file/Analizadores%20de%20Espectro%20CATV/DS8821%20OPERATION%20MANUAL%20V2.28.pdf
    Ama bu cihaz en düşük 1MegaHertz de çalışıyorooo , nasıl ölççek hoparlörü ?

Pil yöntemi en mantıklı ve pratik yöntemdir , arkadaşlarımız tamamen haklılar pil konusunda... Daha da güvenemiyorsanız açın kolonu veya çıkarın hoparlörü bakın. En kesin çözüm bu !!! Kablonun kodlu olanı bazı cihazlarda + bazılarında ise - dir. Bu konuda tüm üreticilerin kararlaştırdığı bir standart maalesef yok , yanılırsınız.
    Saygılar.

• sanki bir anfinin çıkış uçlarında kaç voltluk bir çıkış oluyorda bu volta hoparlör dayanıyorda 1.5 voltluk pile dayanamıyor.
    kardeşim sen bu işi bırak bari. bilen bilmeyen ortaya bişeyler konuşuyor bilenlerede bilgiçlik yapıyorsun diyor.
    tamam belki mürekkebini yalamadık bu işin ama,
    en basit olayıda böyle çürütmeye çalışmak ayıp yani.
    boşver arkadaş, sen en iyisi bunu o hoparlöre sorsana senin hangi ucun artı hangi ucun eksi,
    ses verir mutlaka
  • quote:

Orijinalden alıntı: rondo1194

sanki bir anfinin çıkış uçlarında kaç voltluk bir çıkış oluyorda bu volta hoparlör dayanıyorda 1.5 voltluk pile dayanamıyor.
    kardeşim sen bu işi bırak bari. bilen bilmeyen ortaya bişeyler konuşuyor bilenlerede bilgiçlik yapıyorsun diyor.
    tamam belki mürekkebini yalamadık bu işin ama,
    en basit olayıda böyle çürütmeye çalışmak ayıp yani.
    boşver arkadaş, sen en iyisi bunu o hoparlöre sorsana senin hangi ucun artı hangi ucun eksi,
    ses verir mutlaka

İyi fikir ama tutarmı?
    İki hoparlorun uçlarını birbirine bağlasak, hoparlore böh desek. Böh denen hoparlorde oluşan manyetikalan voltaj kesmeleri diğer hoparlore voltaj indüklese ve hoparlor dışarı veya içeri gitse,, yani oda böh dese...
    5 yaşımdaykene iki hoparlore seri pil bağlamıştım ve megafon olmuşu,, ahh ogünler ah. gitti taksi çağırma diyafonları bea.. sene 1991 falan.

• quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Selamlar.
    http://www.temtecsa.com.ar/advanced_search_result.php?keywords=8821q
    http://www.temtecsa.com.ar/catalog/file/Analizadores%20de%20Espectro%20CATV/DS8821Q.pdf
    http://www.temtecsa.com.ar/catalog/file/Analizadores%20de%20Espectro%20CATV/DS8821%20OPERATION%20MANUAL%20V2.28.pdf
    Ama bu cihaz en düşük 1MegaHertz de çalışıyorooo , nasıl ölççek hoparlörü ?

Pil yöntemi en mantıklı ve pratik yöntemdir , arkadaşlarımız tamamen haklılar pil konusunda... Daha da güvenemiyorsanız açın kolonu veya çıkarın hoparlörü bakın. En kesin çözüm bu !!! Kablonun kodlu olanı bazı cihazlarda + bazılarında ise - dir. Bu konuda tüm üreticilerin kararlaştırdığı bir standart maalesef yok , yanılırsınız.
    Saygılar.

hocam yazdım ya 10 ghz olacak diye.. kolonlar 450 tl, 1 megahertz yakar aman diyim!

pil mi! kim dedi onu olmaz sakın aslaaaa. bak yanar haaaa. sakın sakın sakın. . al işte yine oluyor pil pil pil ne kedi mi o kuş mu var orda? ışıkları kim söndürdü? nayır nolamaz. pil geliyo kaçııııııın!! çarpacak bu sefer kesin çarpacak... ohuyoam ben yağğğ.....

• quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Sayın lesitin...
    Bir süredir Forumda vediğiniz cevaplarda İğneleyici, dalga geçen ve kibir uslübünüzü gözlemliyorum.. Bu şekildeki büyüklük kompleksi şeklindeki uslubunuzu değiştirmenizi rica ediyorum . Konu ile ilgili bazı şikayetler gelmektedir...
    İyi Forumlar...

hocam kızmayın hemen :) bizim kimseyi aşalamak gibi bi niyetimiz yok. bazı konularda biraz alaycı olduğum doğru ama 50 kişinin evet dediği bir konuda soruyu soran kişinin aklına daha soru işareti varsa ben bu konuyla makara yaparım.. yani burdaki olay kimseyi aşalayıcı nitelikte değil. biraz yardım biraz eğlence.. kime ne zararımız oldu ki şu konudan :)

tama hadi itiraf eddiyorum bizim arkadaş avometreden felç olmadı, istiklal caddesinde trambolin de çalmıyor. turp gibi kerata :) ama ölçü aletleri direnç ölçerken ufak bir gerilim verir. bu gerçek..

hoparlör kablo tespiti konusunda biraz aykırı olayım.. benim aklıma gelen şu; bir germanyum diyot ve çok düşük değerli ampermetre seri bağlanarak hoparlöre dokununca oluşan manyetik akımdan ampermetredeki duruma göre yön tayini yapılabilir. germanyum diyodun eşik gerilimi silisyum dan daha düşük. hoparlör bu eşiği aştığında diyodun polaritesine göre de ampermetrede bir miktar sapma olacaktır.

• kardeşim pil olmaz diyorsan basit ve etkili yöntem içini açıp bak hangi kablo nere bağlanıyor diye... Bu şaka tabiki yaww kardeşim senin bu crosowerli kolonlarını anfine bağla hoparlör göbeği bass vurdukça dışa doğru çıkıyorsa kutuplar doğru bağlı demektir... Yok göbek içeri giriyosa ters bağlanmıştır... Ok...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tda 1562q

kardeşim pil olmaz diyorsan basit ve etkili yöntem içini açıp bak hangi kablo nere bağlanıyor diye... Bu şaka tabiki yaww kardeşim senin bu crosowerli kolonlarını anfine bağla hoparlör göbeği bass vurdukça dışa doğru çıkıyorsa kutuplar doğru bağlı demektir... Yok göbek içeri giriyosa ters bağlanmıştır... Ok...

bu şekilde yine anlaşılmaz.. bas sesler de frekansdır. saniyede 1 hertz bile olsa hoparlör ileri geri hareket edecektir. fazın fazın açısını görsel olarak kontrol edip kolon ile kıyaslamak gerekiyor. bu da ancak şu şekilde olabilir;

fazın üst tepe noktasında hoparlör dışarı doğru çıkmalı. altta ise içeri girmeli. bunu görebilmek için frekansı 1hz in altında tutmak gerekiyor.
    kolonun anfiye bağlanıp pc üzerinden ses verilmesi gerektiğini söylememe gerek yok sanırım..

resimdeki program proteus dur. internetten temin edilebilir. birde şemadaki hoparlör active loud speaker. piezo olanı seçerseniz aynı etkiyi yapmayabilir..

• quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Fırtına

Üstüne basa basa basa basa pilllll diyorum, 1 adet kumanda pili nedir ki hocam ?
    1.5v 100mA=0.2w bile değil belkide. Ama elinizdeki hoparlorler en az 45v 100w gücünde ise bir pil ne yapabilirki. Akü desek hadi neyse! Bir tane pilcik&)
    Ölçü aletinide, drenç konumuna getirince bir diyotu iletime geçirecek kadar voltaj verir x1 de 3v ile 1v arası.
    Bir defa böyle birşey olsa düşük omajlı drençler ölçerken drenç yanardı biyaw, biraz beyin lütfen.

Değireceksiniz-- hoparlorun konisinin ileri gittiğini görünce çekeceksiniz okadar. ben arabada 4 hoparloru öyle teybe bağlıyorum, yoksa hoparlorleri yerinden sök, kablosunu ölç falan uzun iş, göreceli basit bir durum için başka alternatifiniz yok.. Pil değirin tamam.. Kolay gelsin.

Yardımcı oldugun için teşekkürler usta.
    Ancak tarzın biraz saygı sınırlarını asmış maalesef. Beynim var ama bu tarz islere çalışmıyor. Çünkü öğretimim veya hoby dahi olarak hic bu islerle alakadar olmadim simdiye kadar. Biliyor olsaydim sormam zaten. Sadece pil deyince garipsedim. Önyargı belkide..

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.