arkadaştan aldım bu halde.kısa devre sonuucu bu hale gelmiş. elektrik geliyomu bilmiyorum ışığı yanmıyo fakat güney köprüsü ısınmaya başlıyor.chipset mi değişmesi lazım ?
Kısa devre sonucu yanan anakartlarda önce devre baskı kartı üzerinde herhangi yanık izi olup olmadığı aranmalı. Veri yollarını veya çipsetleri yakacak kadar bir akım artışı çok yaygın değildir. Genelde arıza kondansatörlerle sınırlı kalır. Kuzey-Güney köprülerinin bir miktar ısınması kaçınılmazdır ancak el değmeyecek kadar ısınıyorsa bu da yine kondansatörlerin yanmış olmasına bağlı bir sorun olabilir. Her halükarda kondansatörler değişmeden o anakart tamir olmaz. Çipset değişmesi gerektiğini sanmıyorum.
Anakart kasadan sökülüp uzay montaj yapmak şart. Arkadaşınız kısa devre olduğunu yanlış düşünmüş olabilir, bence cpu pinlerinden biri egilmiştir.
evet cpu pinlerinden bikaçtanesi eğik duruyo zaten? 2tane kondansatorde hafif şişlik vardı onları değiştirdik gene bişey değişmed. ışığı yanmıyo. power girişinin olduğu yerden yanık kokusu geliyo. ve güney köprüsü de biraz ısınıyo.
Muhtemelen arkadaşınızın pc kasası düştü, düşmelerde sıkca rastlanan bir durum cpu hasarları. Cpu pimleri kırık yok ise düzeltmeye çalışın düzelirse sorunsuz çalışabilir, ama dediğimgibi cpu ciddi bir hasar görmedi yada yanmadı ise Powerden yanık kokusu powerde yanma olasılığını artırır. Önerim uzay montajdır, o kasada çalışmaya bilir, hatta kuvvetle muhtemel düşme var ise kasa güç düğmesi bozulmuş olabilir.
quote:
Orijinalden alıntı: Quark
evet cpu pinlerinden bikaçtanesi eğik duruyo zaten? 2tane kondansatorde hafif şişlik vardı onları değiştirdik gene bişey değişmed. ışığı yanmıyo. power girişinin olduğu yerden yanık kokusu geliyo. ve güney köprüsü de biraz ısınıyo.
bu anlattklarınızı defaatle yaşadım. Power girişinin olduğu yer dediğiniz muhtemelen işlemciye elektrik sağlayan 4lü girişten bahsediyorsunuz. Sadece şişmiş olan değil cpu etrafındaki tüm kondansatörlerin değişmesi gerekiyor. Bunun dışında veri yollarında görünür yanık yoksa bu sorunu halletmeli. Yamuk işlemci pinleri kesinlikle düzeltilmek zorunda aksi halde çalışmayacak ve açılmayacaktır.
2dirençte kırık varmıs 2tane kondansatorun lehim yerlerinde de veri yolu çizilmiş.. powerdan çıkan uzun uçlu olanın tarafından geliyo koku. pinlerde kırık yok.asusun servisine götürdüm bugun 4sene olduğu için almadılar 5ay önce gelsen gene garantiye alabilirdik dediler. yarın başka bi anakart tamiri yapan biyere götürücem bakalım fazla iş-masraf çıkarsa hiç uğraşmıycam. saolun cvplar için
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme