Shelby Super Cars uretimi arac gercekten canavar. O burun yapisina hayran kaldim. Bu arada uretici firmanin Carroll Shelby’le alakasi yokmus. Baz Aero modeli (787 bhp @ 6600 rpm ve 736 lb./ft. @ 5800 rpm tork degerli olani) $239,000 US’lik bir fiyattan Amerika’da satiliyor. Baz model Aero 236 mph’lik (yaklasik 378 km) bir son surate ulasiyor. $654,500 dolarlik ucuk fiyatli ULTIMATE Aero’ya gene ucuk fiyatli bir baska alternatif.
SSC modellerinde GM’in supercharged 6.2 l. V8 pushrod (OHV) motorlarini kullaniyor. Iste bu noktada arac bence safkan bir Amerikan… Bu motorlar modasi gecmis, ‘outdated’ olarak aniliyordu. Biraz nostaji, bolca homurtu: pushrod motorlar ve Amerikan ruyasi. Gerci firmanin SSC Aero’ya sadece 1 sene garanti vermesi ve Ultimate SSC icin henuz garanti aciklamasi dusundurucu. Ortada sakat bir durum olmasin 0-60 mph-2.94 sn.
OHV(pushrod) motor tasarimlari
OHC veya SOCH motor tasarimlari
DOCH veya Twin Cam motor tasarimlari
Tabi ki Bugatti Veyron’un yeri baska. Hele o W16 motoru bence sanat eseri
Sitesinde yaziyor ki o hiz ruzgar tunelinde yapilmis. Yemedi heralde disarda yapmak
@ sandiego sana tesekkürler daha detayli bilgilendirdigin icin
gercekten tüneldemi yapilmis? okadar uzun tünel dünyanin neresinde var yaw?
440 km bu,o hizla tünelden bir anda cikinca ne olur?,havalanmazmi?
rüzgar tünelinin anlami nedir?
cok soru sormusun yahu
bencede bugattinin asilligi olsun,sandiego nunda dedigi gibi sanat eseri olan canavar motoru olsun TARTISILMAZ.
akilma gelmisken söyliyim bu bugatti markasinin ic camasirlari ve ayakkabilari satiliyor, italyan bir firma yapiyor,acayip pahali
Surtunme oranlarinin ve aerodinamik katsayisinin olcumlenmesi uzerine kurulmus cesitli ruzgar tunelleri vardir. Formula 1 takimlari ve prototip ucaklarin modelleri de bu tunellerde once teste tabi tutulurlar. SSC Aero Ultimate modeli de ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan NASA’nin uzay arastirmalarinda kullandigi "Langley Wind Tunnel"de test edilmistir. Yani elde edilen veriler aracin aerodinamik yapisi ve guncel motoruyla yaklasik 440 km’ye cikabilecegini dogrulamaktadir. Bu pushrod motorlu canavar hava surtunme katsayisi 0.357 cd'ye sahip bir govdeye sahiptir. Son test tabi ki pistte olacaktir. Ancak dikkat ettiyseniz SSC’nin web sitesinde, ‘Aero Ultimate’ modelinin ozellikeri listelenirken 0-60 mph’ye ne kadar surede ciktigi ve aracin garantisi gibi bazi bolumlerde N/A ve/veya ‘not established’ yazmaktadir. Son soz soylenmemis ama rekabeti kizistiracak prestij savasi hizlanmistir. En ufak hatada Bugatti Veyron’un basin mensuplari icin hazirlanan 2003 Mazda Raceway Laguna Seca’daki sovuna benzer bir husran yasanabilir. (Stabilite sorunlari ve kaza)!
O tuneller ruzgarin etkisinden araclari izole etmek icin degil; ruzgara karsi aracin govde yapisini incelemek ve dayanikliligini olcmek icindir. Ornegin, Langley’deki transonik tunellerde cok yuksek hizlarda esen ruzgar etkisi yaratilabilir. Ayrica ayni sekilde yagmur gibi hava kosullari da test edilebilir.
http://www.sscautos.com/testing.asp adresinden aracin son ‘dyno’ ve ‘slalom’ testlerini indirebilirsiniz. Ozellikle dinamometre testinde motorun sesi siir gibi... Dun gece usenmeden tum videolari arsivledim. Pist testinde duz Aero modelinin arkadan cekilmis kalkisini seyretmekse ayri keyifti.
Ek Not: Ayrica Milli Savunma Bakanligi tarafindan kurulan Ankara Besevler civarinda bir ruzgar tunelinin oldugunu biliyorum. Netten bulabildigim kadariyla daha detayli bilgi icin asagidaki adrese bakabilirsiniz (tesis Tubitak’a devredilmis): http://www.sage.tubitak.gov.tr/art/index.asp
AusLanD sorularin icin sagol, benim icin cevaplamak keyifti
dedemin toros da aynı böyle
ama hakkaten çok şahane arabalar resimdekiler
bu rekor yakında ülkemizde VW Caddy ile kırılır merak etmeyin
quote:
Ek Not: Ayrica Milli Savunma Bakanligi tarafindan kurulan Ankara Besevler civarinda bir ruzgar tunelinin oldugunu biliyorum. Netten bulabildigim kadariyla daha detayli bilgi icin asagidaki adrese bakabilirsiniz (tesis Tubitak�a devredilmis): http://www.sage.tubitak.gov.tr/art/index.asp
Evet arkadaşım Türkiye'de de belki çok büyük olmasa da bir rüzgar tüneki var. Gazi'de okuduğum için biliyorum Ank. Üniv. Fen Fak. Kampüsünün batsında bulunan Diş Hekimliği Fakültesinin yanında kocaman beyaz demir kapısı olan ve itina gösterilmeden yazılmış Tübitak Rüzgar Tüneli yazısı vardı, hatta ilk gördüğümüzde arkadaşla beraber, beşevlere kadar gülmüştük acaba içerde nasıl bir düzenek var diye
bide buna bakın
eyvallah sandiego
bakalim gercek yol testinde bugattinin hiz rekoru sorun yasanmadan,kaza olmadan kirilabilecekmi
PARANIN SATIN ALAMADIGI OTOMOBIL -UZAKLIK YAKINLIK ORTADAN KALKIYOR !!!
vay be helal olsun,ne diyelim
beyler bunlar reklam kokan resimler. bizim mike ve gitt bunları yer vallahi
jackal ne adamsın yaa gülmekten yarıldım.
quote:
Orjinalden alıntı: Jackal78
bu rekor yakında ülkemizde VW Caddy ile kırılır merak etmeyin
yok yoook doblo jtd nin hakkını yememek lazım ama ekonomide olsun dersek kangoo ve combo da sırada bekliyo