Şimdi Ara

Banka faizi haram mı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
4.086
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bankaya para yatırıp faiz almak günahmı ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Banka Faizi Haram mı?

İslam dininde faiz almak ve vermek haram olarak kabul edilir. Ancak banka faizi konusundaki görüşler farklı mezhepler arasında değişmektedir.

Hanefi Mezhebi

Hanefi mezhebine göre banka faizi haram değildir. Onlar, faiz yasağının yalnızca borç para üzerinden alınan fazlalık için geçerli olduğunu savunurlar. Banka faizinin ise bir tür kar paylaşımı olduğu ve bu nedenle caiz olduğunu düşünürler.

Şafii, Maliki ve Hanbeli Mezhepleri

Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre ise banka faizi haramdır. Onlar, faiz yasağının her türlü faiz için geçerli olduğunu ve bunun banka faizini de kapsadığını savunurlar.

Türkiye'de Uygulama

Türkiye'de faiz, İslam hukukuna göre değil, laik Türk hukukuna göre düzenlenmiştir. Türk Borçlar Kanunu'na göre banka faizi almak ve vermek caizdir.

Sonuç

Banka faizinin haram olup olmadığı konusunda İslam dininde farklı görüşler bulunmaktadır. Hanefi mezhebine göre banka faizi caiz iken, Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre haramdır. Türkiye'de banka faizi laik Türk hukukuna göre düzenlenmiştir ve caiz kabul edilmektedir.

Anahtar Kelime Kullanımı:

• Banka faizi haram değil
    • Banka faizi haram mı
    • Hanefi mezhebi
    • Şafii mezhebi
    • Maliki mezhebi
    • Hanbeli mezhebi
    • Türkiye'de faiz
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Kamu bankasıysa helal, diğer bankalar haram.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bakara 275 ﴿ Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, "Alım satım da ancak faiz gibidir" demeleridir. Halbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah’tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişte yaptığı kendisine aittir, işi de Allah’a kalmıştır. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir.

Buraya soracağıniza açın online kuran okuyun.

• mrsmrc kullanıcısına yanıt
    Bankanın verdiği mevduat faizi de buna dahilmi

• bedava ve kolay para benım için hiç bir zaman haram mı diye aklımda soru işareti oluşturmadı. çok güzel yerim faiz.

ama hırsızlık yapmam ve cumaya giderim.

siz fakir kalmaya devam edin.

• Zeen Z kullanıcısına yanıt
    Ama kafana göre bunu belirleyemezsin.

Ayetler inkar ediyorsun bu durumda.

Kabirde de güzel hallederler seni.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kortekes -- 28 Ocak 2020; 11:27:15 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kortekes

Bankanın verdiği mevduat faizi de buna dahilmi
    Bilmiyorum hocam. Umrumda olmayan bir konu bu.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: kortekes

Ama kafana göre bunu belirleyemezsin.

Ayetler inkar ediyorsun bu durumda.

Kabirde de güzel hallederler seni.
    cumaya gidiyorum hocam sıkıntı olmaz.

• faizin her türlüsü haram, faiz yememeye çalışıyoruz fakat gel gör ki günümüz sistemi insanları buna mecbur bırakıyor. tamam mevduat faiz vs. yemiyoruz ama örneğin ev veya araba alırken ister istemez insanlar faize bulaşıyor. ev araba fiyatları mağlum. kimseden borç alınmıyor. alsan bile 1-2 ay sonra hemen istiyor. bunlar bahane değil tabi. Allah kimseyi, kimseye muhtaç etmesin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasin_92 -- 28 Ocak 2020; 12:54:29 >
  • yasin_92 kullanıcısına yanıt
    Parani nasıl koruyorsun ?

• kortekes kullanıcısına yanıt
    vadesiz hesaplarda tutarım genelde
    Ama erir enflasyona karşı

• ak üye ol ve devlet bankasını kullanırsan iyi hal indirimi alırsın.
    kortekes kullanıcısına yanıt
    birikim yapamadığım için sorun yok :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasin_92 -- 28 Ocak 2020; 13:40:16 >
    Hayırdır dostum kim kime niye bedava para versin oldu git bankadan taksitli para çek faiz verme varsa söyle bizde çekelim.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • kumandan hüsamettin K kullanıcısına yanıt
    sana ne oluyor la değişik yazdığımdan bunu mu anlıyorsun ben faize bulaşmak istemiyorum benim inancım bunu gerektiriyor bu seni hiç alakadar etmez görende senin paranı almışım sanacak degisige bak

• quote:

Orijinalden alıntı: Zeen

bedava ve kolay para benım için hiç bir zaman haram mı diye aklımda soru işareti oluşturmadı. çok güzel yerim faiz.

ama hırsızlık yapmam ve cumaya giderim.

siz fakir kalmaya devam edin.
    Hırsızlık yapmam, ticaret yapıyorum. Pahalıysa fiyatlarım müşteriler başkasını tercih edebilir.
    Cumaya da gitmiyorum, faiz yiyorum, param büyüyor. Buna haram diyenler zengin oluyor, bunları dinleyenler de fakir kalıyor.
  • Faiz çok karlı bir iş değil ki. 25.000 TL 1 yıl boyunca kalsa 2.500 TL getiriyor. Kendin o parayı değerlendirip çalıştırsan daha çok para elde edersin.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.