Şimdi Ara

Başbakan'dan Koç'a Yerli Otomobil Teklifi (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
130
Cevap
0
Favori
6.368
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Yazılımcı Online

Forumda bakıyorum herkes bir sevinç içinde sanki hemen yarın araba üretilecekte, evet olsun negüzel hemen alırız falan filan. Yahu senin ülkendeki vergilerden haberin var mı? Akaryakıttan alınan vergiden haberin var mı? Peki benzini sana 4 liraya satan devlet stok fazlası benzini yine aldığı 1 liradan satıyor yurt dışına , bundan haberin var mı? Nyse at gözlüğü ile bakmaya devam... Bende yazıma devam edeyim;

Yurt dışından gelen bir ürüne niye vergi konur?

Çünkü benzeri ürün senin ülkende de üretiliyordur ve bu cezalandırıcı vergi o ürüne eklenir ki yurt dışından geleni değilde sen kendi ülkendekini kullan ve ülkene katkın olsun diye?

Ama ne bizim ülkemizde üretilen markalar ne de yurt dışından gelen ve bizim ülkemizde üreitlmeyen markalar olsun hep aynı vergiler alındığı için hiç bir fark oluşmamakta. Teşvik yok en başta.

Yerli üretim olsa, avrupa standartlarındaki aynı kalitedeki otomobil ile yarı yarıya makul fiyatı olsa niye alınmasın....

Ama ülkemizdeki saçma sapan vergi politikası olduğu sürece, üreticiler araç üretmeye hiç bir zaman sıcak bakmak. Dışarıdan getirip, üstüne kar koyup millete satmak daha karlı olacaktır. Zaten aynı fiyata avrupadaki kalite ve konforla yarışamayacak bir araç üretilirsede kimse almaz. Aynı fiyatı verecem nasılsa iyisini alırım der....

Herşey iyi diyenlere sorarım,

Tarıma ne oldu?
    Hayvancılığa ne oldu?
    Yerli üretimlere ne oldu?

Bir sürü yerli üretim bitti herşey bittirildi ithal manyağına döndük. Arabayı mı yerli üretecez....

Araba satışları artmış, para geziyormuş sürekli piyasada. Faizler düşürür kredileri cazip hale getirirsen, herkes borç harç içine girip, ya ev ya araba alır bukadar basit. Eskiden millet parasını bankada tutardı para biriktirirdi ama şimdi harcama ve tüketim üzerine bir toplum olduk çıktık. Zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu. Herşey iyi diyenlerde tuzu kuru olanlar herhalde.

Ülke durumu için herşey iyi diyenler ya dediğiniz gibi tuzu kuru olanlar ya da egolarından kurtulamayan çoluğu çocuğu aç gezen insanlar..

• Yapılırsa çok tutulur diye düşünüyorum ve ucuza gelir. (bknz. Tofaş)
  • quote:

Orijinalden alıntı: jay jay justified

%100 yerli malı diye bir şey yok. Öyle bir şeyi gerektirecek durum da yok zaten. Ayrıca otomotiv şirketlerinin birçoğu çokuluslu hale geldiler bile. Meraklısı varsa; Volvo, SAAB gibi şirketleri satın alsın. Daha faydalı bir iş yapmış olur otomotiv adına. Yıl olmuş 2011, hâlâ 100 yıl öncesinin kafası. Anlamadığı her şeye burnunu sokan bir insandan da başka bir şey beklenemezdi. Arkadaş da söylemiş ayrıca; Koç da bu memleketin enayisi zaten (: İşi gücü yok, yerli otomobil diye kasacak. Neoliberal ekonomilerde böyle saçmalıklarla kimse ilgilenmez. Arada bir iki tane şark kurnazı çıkar, etoks-botoks diye milleti keklemeye çalışır, o da işin geyiği olur...

ne kadar da yabancı hayranısın?

Neden Volvo bilmemne şirketler satın alınıyormuş?

Halen ben en ufak contasından motoruna kadar %100 türk yapımı olan bir otomobil istiyorum.
    Konuya jaguara binen öğrenci temsilcileri yazmasın lütfen.

Zaten kendi tabağınızdaki yemeğe bakmaz, başkasının evinde pişen yemeğin kokusunu almaya çalışırsınız.
    Çünkü alışmışız şimdiye kadar Türkiye'nin kendisine ait bir işlemci çipi bile olmadığı için, işlemci diyince aklınıza intel amd getirirsiniz.

Teknoloji geliştirme zamanı, logo oynama (montajı kastediyorum) devrinde fazla kaldığımızı düşünüyorum. İddiasına girerim ki %100 orjinal otomobil geliştirme konusunda projesi olan ve projesini sümeninin altında tutan patronlar var. Günü gelince çeyizlerini açacaklardır.

Maliyetini risklerini göze alalım. Bu millet ne çok maliyetlere katlandı.

Gözüm ışıldayarak izlemek istiyorum. Lütfen gölge yapmayın.

• quote:

Orijinalden alıntı: TEPEE PREMİUM PACK

Sayın başbakan bu zamana kadar nerede idi acaba kaç yıldan beri iktidarda lar.

haa anlaşıldı seçimler yaklaştıya tribünlere oynayan hareketlere devam bizde yedik.

siz ülkede tarım üretimini durdurup,mısır ve pirinç ithal ederseniz,hayvancılığı bitirip eş dost akrabanıza ithal et getirip fayda sağlarsanız.

bu sözler seçim yatırımından öteye gitmez anlayana.

yorumunuza tamamen katılıyorum.

Yerli araba üretelim diye tribünlere oynayacağına hayvancılığı tarımı nasıl olduda bu hale getirdiğini açıklamalı başbakan.
  • Koç şimdi Fiat tan ve Forddan yediği milyarlarca dolarlık kaymağı bırakıp .Yerli otomobil üretip tutarmı tutmazmı diye riske mi girecek. Dur güleyim
  • quote:

Orijinalden alıntı: tolga509

Koç şimdi Fiat tan ve Forddan yediği milyarlarca dolarlık kaymağı bırakıp .Yerli otomobil üretip tutarmı tutmazmı diye riske mi girecek. Dur güleyim

Jet Fadıl'ı yiyenler yada Özdemir Sabancı'yı öldüren zihniyet bilinmiyormuş gibi Başbakan'ın böyle konuşması ayrı komedi zaten...Hem 2011 seçimlerinin bu kadar yakın olduğu bir dönemde bunu söylemeside ( 8 yıldır neredeydi ? ) ayrı bir tribünlere oynama örneği. Tabi bu sefer e-muhtıra yada odun kömür olayıda bitti, yeni arayışlara girmeleri normal.

Üretim konusundada bazı arkadaşlara katılıyorum. Artık ana marka yaratmak yerine bu markalara teknoloji ve yan sanayi hizmeti vermemiz çok daha doğru olur, tren kaçtı bir kere. Hem Dünya'da batmış yok olmuş binlerce otomobil firması/markası var. Özellikle Abd'de 1000'lerce firma var...Bunların hepsi, oluşan "Otomobil" furyasından kaymak yemek üzere kurulmuş ancak istediğini alamayıp 10-15 yıl içerisinde tarihe gömülen firmalar. Tabi daha şanslıları 50-60 hatta 100 yıl yaşadı ama battı. ( Oldsmobile, Viking, Studebaker -AMC - vs ). En sonda Pontiac'da kapatıldı tabi. Yani markadan ziyade başka tür şeylerle ilgilenmemiz lazım. Neticede burada amaç, ülkenin üretim ve alım gücünü bir biçimde arttırmak. Ama bu otomobil üzerinden değil yan sanayi vs. üzerinden yapılmalı. ( Doğru düzgün kaynakta olmadığı düşünülürse Tr'de, petrol vs. gibi ) ( Var ama çıkarttırmıyorlar lafı yada Bor olayı es geçilerek söylenmiş bir laftır* )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fleetwood1991 -- 21 Ocak 2011; 13:19:36 >

• .....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fleetwood1991 -- 21 Ocak 2011; 13:19:52 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: novecento35

konuyla alakası yok. ama bunu da bilmekte fayda var.
    sorun başbakanın artisliği başka birşey değil. şimdiye kadar sanki hiç düşünmedimi o koççç grubu yerli marka bir aracı.
    bunlar popilizm..
    yerli malı yurdun malı diyeceksin, ülkeyi yabancıya peşkeş çekeceksin yok öyle yaağmaa...
    bu arada yerli üretim aracı bende isterim ama gerçekler acıdır.
    saygılar..

Konuyu ısrarla başka yönlere çekmeyiniz lütfen, konumuz yerli araç üretimidir...
    Lütfen kendi gerçeklerinizi kendinize saklayınız, burası siyasi bir forum değildir...

Şu an yerli üretim konusunu konuşuyoruz, bu konuda fikrinizi yazınız.

Şimdiye kadarki siyasi mesajlara dokunmuyorum, ancak bundan sonra olursa sileceğim, bilginize...
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• quote:

Orijinalden alıntı: set

quote:

sorun başbakanın artisliği başka birşey değil. şimdiye kadar sanki hiç düşünmedimi o koççç grubu yerli marka bir aracı.
    bunlar popilizm..
    yerli malı yurdun malı diyeceksin, ülkeyi yabancıya peşkeş çekeceksin yok öyle yaağmaa...
    saygılar..

Konuyu ısrarla başka yönlere çekmeyiniz lütfen, konumuz yerli araç üretimidir...
    Lütfen kendi gerçeklerinizi kendinize saklayınız, burası siyasi bir forum değildir...

Şimdiye kadarki siyasi mesajlara dokunmuyorum, ancak bundan sonra olursa sileceğim, bilginize...

Bence konunun başka yerlerle oldukça ilgisi var.

Yerli üretim - siyaset- ekonomi- geçmişte olanlar ( Özellikle koç grubu ) , yabancı sermaye vs. vs. bunların hepsi bağlantılı konular. Hani sadece yerli üretim hakkında ne konuşacağız?

Konunun başında "Başbakan" lafıda geçiyor üstelik. Sadece Başbakan ve Yerli üretim olacaksa nedir yani, Başbakan hangi jantı sever, hangi spoileri sever, Başbakan 0-100 kaç olsun istiyor bunlarımı konuşacağız?

• quote:

Orijinalden alıntı: newmonarch

quote:

Orijinalden alıntı: set

quote:

bunlar popilizm..
    saygılar..

Bence konunun başka yerlerle oldukça ilgisi var.

Yerli üretim - siyaset- ekonomi- geçmişte olanlar ( Özellikle koç grubu ) , yabancı sermaye vs. vs. bunların hepsi bağlantılı konular. Hani sadece yerli üretim hakkında ne konuşacağız?

Konunun başında "Başbakan" lafıda geçiyor üstelik. Sadece Başbakan ve Yerli üretim olacaksa nedir yani, Başbakan hangi jantı sever, hangi spoileri sever, Başbakan 0-100 kaç olsun istiyor bunlarımı konuşacağız?

Hocam eğer illa siyaset tartışmak isterseniz elbetteki sanal ortamda isteğinizi başka yerlerde gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu forum bilgi paylaşım formudur. Siyaset yasaklanmıştır, izin verilmemektedir. Yasakla ilgili probleminiz varsa forumdesteğe mail atar bilgi istersiniz.

Lütfen bu konuda ısrar etmeyiniz.

Konumuz yerli araç üretimidir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Sn Başbakan çok mantıklı birşey söylemiş.
    Koç grubu da umarım en kısa zamanda bu düşünceyi değerlendirir, şimdiye kadar bunu düşünemeyen tüm yöneticilerini, danışmanlarını ve teknik elemanlarını da işte atar.
    Neden bir cherry, bir landwind olmayalım?
  • Devrim arabaları filmini izlemeyen yoktur herhalde şu forumda. o filmde yapamazsınızcıların başı vardı sami bey diye. burada yapamazsınız diyenler de bundan 50 yıl önceki yapamazsınızcılarla aynı görüşteler. 50 yıl önce yapılmış da şimdi neden yapamayalım. 50 yıl önceki imkanlar mı yok, bilgi birikimi mi yok sermaye mi yok, kalifiye iş gücü mü yok, arge mi yok. hangisi yok.
  • yan sanayide çin lider... taiwan var.. türkiye yakında yan sanayidede tökezlerse hiç şasırmam...
    kimse cesaret etmez bu işe koç olsun sabancı olsun...... zor... anadol yapıldığında desteklenseydi. şimdi dünyada en iyi araçlar arasındaydık...
    türkiye üreten bir ülke değil tüketen bir ülke gıdada iyiyiz,teknolojide berbatız. neyse başbakanın bunu söylemeside yeter.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ss01
    Devrim arabaları filmini izlemeyen yoktur herhalde şu forumda. o filmde yapamazsınızcıların başı vardı sami bey diye. burada yapamazsınız diyenler de bundan 50 yıl önceki yapamazsınızcılarla aynı görüşteler. 50 yıl önce yapılmış da şimdi neden yapamayalım. 50 yıl önceki imkanlar mı yok, bilgi birikimi mi yok sermaye mi yok, kalifiye iş gücü mü yok, arge mi yok. hangisi yok.

Size cevap verebilmek isterdim ancak siyasi olur diye veremiyorum.
    Yapamadığımız birçok şeyin nedenine bakarsanız göreceksiniz.

quote:

Orijinalden alıntı: kartalaraz
    yan sanayide çin lider... taiwan var.. türkiye yakında yan sanayidede tökezlerse hiç şasırmam...
    kimse cesaret etmez bu işe koç olsun sabancı olsun...... zor... anadol yapıldığında desteklenseydi. şimdi dünyada en iyi araçlar arasındaydık...
    türkiye üreten bir ülke değil tüketen bir ülke gıdada iyiyiz,teknolojide berbatız. neyse başbakanın bunu söylemeside yeter.

Gıdada da iyi değiliz...
    Küçükken yerli malı haftası vardı ve bize "dünyada kendi kendine yeten bilmem kaç ülkeden biriyiz" derlerdi.
    Şimdi herşeyi ithal ediyoruz.
    Daha detaylı birşeyler yazarsam ceza alırım diye yazamıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SIRADANUS -- 21 Ocak 2011; 14:08:43 >

• Yahu ben bu forumda ki insanları anlamıyorum. Zaman zaman canı sıkılan "neden bizim %100 Türk malı bir arabamız yok" diye konu açar hatta klüp bile kurar ama başbakan bunu dile getirip birde KOÇ'a söyledi diye veryansın ederler. Beyefendiyi pek sevmem, ayrı görüşlerdeyiz ama kötü bir istekde bulunmamış yani. Ve de KOÇ nede olsa bu işin içinde diye ona söylemiş olmalı. Yani tutturmuşsunuz KOÇ kaymak yiyor, bunu diyen adam da KOÇ'un yerinde olsaydı eminim o kaymağı o da yerdi. KOÇ bana göre günahı ile sevabı ile, iyisi ile, kötüsü ile yine de memlekete hayırlı şeyler yapmıştır diye düşünüyorum.
    Biri de çıkmış önce yollara baksın demiş. Yahu hiç düşünmezmisiniz bu yolları yapanlar nereleri delip, geçip, dağların içinden tüneller geçerek yollar, viyadükler yapmışlar ki onların sayelerinde gidiyoruz demiyorsunuz da yok asfalt şöyle, yok virajın eğimi böyle yok efendim şu böyle bu böyle. Şükredin halinize!!!
    Konuya dönersek neymiş efendim saygı değer otomobil otoriteleri der ki bu saatten sonra araba üretsek bile dünyaya tanıtamayız, kim alır, sonu COLA TURKA gibi olur demiş. Bravo, koca araba ile teneke kutusu 1.5 liraya satılan COLA'yı kıyasladın. Neymiş efendim çeşitli otomobil firmaları batmış, bizim hiç şansımız olmazmış. Sen bir çık, üret, salına salına yürü bakalım etrafta da yap gövde gösterini bak nasıl satarsın.
    Ama yine de kendi TÜRK malı, TÜRK isimli arabamızın olmaması daha iyi. Çünkü bir versiyonunun fiyatı 50 bin lira olur siz gidip "o paraya onu alacağıma ALAMAN MALI JETTA ALIRIM DAHA İYİ" dersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brkcad34 -- 21 Ocak 2011; 14:19:10 >

• quote:

Orijinalden alıntı: brkcad34
    ....
    Konuya dönersek neymiş efendim saygı değer otomobil otoriteleri der ki bu saatten sonra araba üretsek bile dünyaya tanıtamayız, kim alır, sonu COLA TURKA gibi olur demiş. Bravo, koca araba ile teneke kutusu 1.5 liraya satılan COLA'yı kıyasladın.
    ....

Dediğiniz gibi Cola 1,5 lira, otomobil çok daha pahalı.
    Dolayısıyla yatırım yapılarak girilecek risk de bir o kadar fazla.
    Girmeme sebeplerinden biri bu olmasın?

Not : Muhalefet olmasa bu dünyada hiçbirşey iyiye gitmez. Tarihe bir bakınız...
    İyi kötü herkesin muhalif olması, koyun olmasından çok daha iyidir.
  • Baştan aşağı %100 yerli bir otomobil yapmak hiç kolay bir iş değil. Bizim bildiğimiz Şahin , Doğan ve Kartal , nam-ı değer '' KUŞ SERİSİ '' aslında İtalyanların '' REGATA '' sı. Adamlar bu aracı tasarladıktan sonra beğenmediler ve birilerine satmak zorunda kaldılar. Ufak tefek değişimlerle bizim Kuş serimiz çıktı.
    Bu vakitten sonra baştan aşağı bir araç yaratmak zor , belli başlı iyi bir imaj yaratabilmiş bir markayı satın almak çok daha mantıklı.

Başbakan'dan Koç'a Yerli Otomobil Teklifi
  • Dizayn tasarım bence sorun değil. Sorun marka ve MOTOR. Motor yapmak çok zor
  • quote:

Orijinalden alıntı: Armanius

Dizayn tasarım bence sorun değil. Sorun marka ve MOTOR. Motor yapmak çok zor

bu ülkede zamanında wankel motoru bile üretilmiş (mazda rx8 de bulunan cins 1.3 motordan 200+ beygir)

motorun sorun olan kısmı üretimi
    kaliteli materyal bulunmalı ve tesisler kurulmalı
    bu alanda yapılması gereken yatırım milyarca dolar seviyesine kadar çıkar

bu yatırımın kendini amorti etmesi ise yıllar sürer

özel sektörde bunu karşılayabilecek bir firma mevcut değildir sanırım

üretimden sonra pazarlama kısmı daha önemli olacaktır

çin malı otomobillere karşı nasıl bir güvensizlik varsa
    dacia romanya da üretiliyor diye nasıl yerden yere vuruluyorsa
    türk malı olan marka da öyle olacaktır uzun dönem

ayrıca öncelikle pazar türkiye olacaktır

yerli malı ile ithal mal arasında ki bir fark olmadığına göre otomotivde diğer markalar karşısında fiyat avantajı nasıl korunabilir ki

ha buradan çıkarılacak sonuç "bunlar yapamazsınız diyor aynı devrim arabalarında olduğu gibi" değil

buradan çıkarılması gereken sonuç
    yapacak adama destek olacak devlet varsa yapılsın

ama 210.000 öğretmen açığına rağmen 1000 1500 tane öğretmen atıyorsan
    iş bulma kurumu "öğretmen" ünvanlı adamı hademe olarak okulda iş veriyorsa
    bu devletten otomotive destek vermesini beklemek hayal olur

• türkiye bu işi yapacak teknik altyapıya ve yetişmiş insalara sahiptir.bazı arkadaşlar abartıyor.sanki önceden herşeyi biz üretiyorduk.kafaları 60 lı yıllardan ötekisini göremeyen insanlar işte bunlar.öncedende ithalatımız yüksekti,şimdide yüksek ona bişey demiyorum.ama şimdi ihracatımızda hatırı sayılır şekilde arttı,önemli olan mesele bu.her sene yeni bir rekor kırılıyor.tabi siz bunları görmezsiniz.kim ne derse desin.ben 25 yaşında bir insanım.türkiyeyi bugünkü kadar güçlü bir durumda gördüğümü hatırlamıyorum.şimdiki hükümet iyi çalışıyor her anlamda.kendi memleketimde bir sürü hizmet gördüm en azından.yıllar yılı görmediği hizmeti bu hükümetle gördü trabzon ve halende görüyor.ortalık şantiyeden geçilmiyor.sadece burada değil,hemen heryerde böyle.birazcık samimi olmakta fayda var...
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.