Şimdi Ara

BEKLENEN AN GELDİ VE PANASONİC FZ100 ü ÇIKARDI (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
0
Favori
10.879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: leon kennedy

görünen köy klavuz istemez ama kalkıpta denemeden makinayı paralamak istemiyorum.. bu yüzden cihazdan sipariş verdim.. geldiği gibi deneme çekimlerimi yapıp foruma ekleyeceğim.. umarım şaşırtıcı fotolar çekecektir.. fiyatı :830 TL isteyen olursa getittirebilirim inşallah fiyatına göre iyi bir makinadır

Hayırlı uğurlu olsun, DSLR saplantım olmasaydı bende bu cihazı alırdım

Edit: Fakat fiyatıda yüksekmiş baya

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tcebeci -- 6 Eylül 2010; 19:16:56 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tcebeci

quote:

görünen köy klavuz istemez ama kalkıpta denemeden makinayı paralamak istemiyorum.. bu yüzden cihazdan sipariş verdim.. geldiği gibi deneme çekimlerimi yapıp foruma ekleyeceğim.. umarım şaşırtıcı fotolar çekecektir.. fiyatı :830 TL isteyen olursa getittirebilirim inşallah fiyatına göre iyi bir makinadır

Hayırlı uğurlu olsun, DSLR saplantım olmasaydı bende bu cihazı alırdım

Edit: Fakat fiyatıda yüksekmiş baya

Eyvallah saol dostum... Aslında benimde aklımda SLR yeni çıkan Sony Nex5 vardı ama Lenslere para vermek istemedim.. en azından bu bütün işlerimi yeterince görür.. Fiyatıda piyasaya göre uygun aslında .. GG de ve sahibindende 900 den aşağı satılmıyor..

• quote:

merakla bekliyoruz
  • FZ35 i yakalaması bile basarı sayılır aslında.

Panasonic Lumix DMC-FZ35
    12.1 million effective pixels
    43 MP/cm² pixel density
    27 mm - 486 mm (18x) zoom lens

Panasonic Lumix DMC-FZ100
    14.1 million effective pixels
    50 MP/cm² pixel density
    25 mm - 600 mm (24x) zoom lens

FZ100 un hem optik carpanın (24x) hemde pixel yogunlugunun (50 MP/cm²) dahada artması ısık kalitesini olumsuz etkileyen faktorler.
    Fotograf kalitesini bu degerlerle yakalamak cok ama cok zor.
    Ureticiler bu mp ve asırı fazla zoom sevdasından vazgecip fotograf kalitesi icin calısmalılar. Ama kullanıcı kitlesi malesef bu abartı degerlere cok cabuk kanıyor. Buda satısları körüklüyor islerine geliyor.
  • Henuz studyo ortamında detaylı inceleme fotografları yok ama asagıda en genis ve en dar acıda ISO 100 de alınmıs kareleri ve altlarında crop ları bulunmakta. Malesef asırı pixel yogunlugu, bol carpanlı mercek grubu ısıgı fazlasıyla deforme ediyor ve 100 iso da bile nitelikli goruntu alınamıyor.

İyice kuculen fotodiodlar ısıgı toplamakta zorlanıyor ve en dusuk isoda bile strese giriyor. Hemde diffiractiondan cok daha fazla etkileniyor.
    Isıgın 24x gibi bir objektiften gecerken ugradıgı her mercekte dahada deforme olması sensore ulasana kadar vahim duruma getiriyor. 3x kuralı burdan cıkmakta zaten. Bunlara dikkat etmek lazım. Fiziksel kurallar.

BEKLENEN AN GELDİ VE PANASONİC FZ100 ü ÇIKARDI

• MP/cm2 önemli tabi ama teknoloji de ilerliyor hergün. 350D 8MP idi, 7D 18MP.
    aslında 12MP bile fazla, ama 12-14 arasında çok çok fark yok. FZ35'in fotoğraf kalitesi aman aman değil zaten.
  • objektifde 3x kuralına ben de katılıyorum. dikkat edilirse genelde 70-200mm objektifler, 70-300mm'den daha pahalılar. ve amacı mutlak kalite olanlar f değeri düşük iyi bir 70-200 isterler. bende de ucuzundan 70-300 var ama sonuçda ben bir profesyonel değilim ve lensin kalitesi kadar fiyatı da önemli benim için. ama en azından neden 20x, 25x, 30x peşinde koşulmaması gerektiği hakkında bir fikir verir.
    (kimse çıkıp da ben 70-200'den daha pahalı 70-300 buldum diye gelmesin diye genelde dedim, yoksa çok uğraşırsak her lensin pahalısını bulabiliriz)
  • Objektiflerde carpan dedigimiz x sayısı ne kadar artarsa ısıgın gectıgı yol uzar, mercek sayısı artar daha fazla kırılmaya ugrar, daha fazla renk sapması olur.
    CA, Flare, contrast, cozunurluk,vignetting vs gibi konularda daha kotulesir. O yuzden ısık en kısa yolla en az mercekten gecerek sensore ulasmalıdır.
    Bu ısık kalitesini en ust duzeyde koruyacaktır. En iyisi sabit (asal obejktifler) odaklılardır. Zoom objektif olacaksada 3x gecmeyecek sekilde olmalıdır.

Objektiflerde bol x in getirdigi dezavantajları gostermek icin asagıya ornek ekledim.
    Ornekler aynı diyaframda aynı body de alınmıs. Biri 11x digeri 1x objektifin 200 mm deki goruntuleri.
    Buna kucuk sensor bol pixel de eklenince durum dramatik olmaya baslıyor. O yuzden d-slr dunyasında objektifler genis, tele, macro vs gibi sınıflara ayrılır. Aralıklar bir kac parcaya bolunurki ısık kalitesi dusmesin. (18-200 tek objektif degilde 18-50 + 70-200 gibi) Fotografcılık konusuna meraklıysak bazı konulara hakim olmamız gerekiyor.

BEKLENEN AN GELDİ VE PANASONİC FZ100 ü ÇIKARDI

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 7 Eylül 2010; 10:28:36 >

• şunu anlayamıyorum.. madem bu kadar KALİTE aşığısınız, neden DSLR-Like alıyorsunuz? sonuçta bu makinalarda yapı itibariyle compact cihazlar ve ne yaparsanız yapın en basit DSLR'ın bile fotoğraf kalitesini alamazsınız.

Compact cihazların birincil amacı kullanıcıya çoklu-fonksyon sağlamasıdır. Kimisi küçük ve hızlıdır, kimisi HD video çeker, kimisinin zoom'u yüksektir, kimisi ses kaydı yapar, kimisinin süper macrosu vardır vs vs.. DSLR-Like sınıfının varlık amacı tüm bunları optimum düzeyde bünyesinde barındırabilmesidir. Eğer SALT fotoğraf kalitesi için DSLR-Like makina alıyorsanız, hiç boşuna para harcamayın ve gidip bir DSLR edinin. Ama dersenizki, "yok ben fotoğraf kalitesinden ödün versemde olur ama HD video çeksin, bol zoom içersin, 1 cm'den macro çekebilsin, keyifli - pratik bir makina olsun ve tüm bunlar için çok masraf yapmayayım"; o zaman da DSLR-Like sınıfına yönelin..

aslında evrenin en çok kabul gören prensiplerinden biri burada da işliyor.. ne kadar ekmek, o kadar köfte! eğer 8-11mm , 11-16mm, 16-45mm, vb. şeklinde 8-550mm aralığını tamamlayabilecek paranız ve bu lenslerin hakkını verecek bir body'niz varsa zaten DSLR-Like konularında parmaklarınızı yorduğunuza değmez..

burada bu makinalar hakkında yorum yapan kimselerinde zaten 'imkanları buna müsaade ettiği için' DSLR-Like aldığını herkes biliyor. dolayısıyla S200'müymüş, HX1'miymiş falan diye ateşli tartışmaların ve hatta çoğu kez eline bile almadığı bir makina için atıp tutmanın anlamı yok. Hepsinin birbirine göre üstünlükleri var sonuçta.. önemli olan kullanıcıların öncelikleri..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ayı Baba -- 7 Eylül 2010; 10:45:22 >

• Mp/cm2 önemli evet... Teknoloji de ilerliyor , ona da evet. Fakat örnek gösterdiğiniz makinaların sadece megapixellerini kıyaslayarak bu sonuca vardırmanız yanlış olur. Ne yani teknoloji ilerliyor = megapixel artar ! mı demek oluyor sizin açıklamanıza göre :) Teknoloji ilerlerken olan dijital fotoğraf makinalarının görüntü işleme ünitelerindeki yeni sistemlerin de ilerlemesi... Mp/cm2 oranı mevcut teknoloji için halen önemli bir kanıttır. Örnek verdiğiniz 2 profesyonel makinayı değil de, kompakt 2 makinayı ele alın ve bakın. 1/2.5 CCD sensörlü 6 mp. bir makina ile 1/2.5 sensörlü 14 mp makinayı kıyaslayın :)
  • Kucuk sensorlede kompaktlada kalite olur.
    Bakınız fuji f31. D-SLR ile kıyaslanıyor.

Yuksek mp e forumda kac kisinin ihtiyacı var. Kac kisi A4 ve ustu boyutlarda poster cıktılar alıyor. Kac kisi surekli crop calısmalar yapıyor.
    Normal kullanıcıya 5 mp cok rahat yeter. Yuksek jpg boyutları ile yer sorunuda yasamaz. Gel gorki bunu bilen kesim cok az. Satıcılarıda satıs ilgilendiriyor.

Onceki seri sony f717, canon pro1, nikon 8800, fuji s20pro yada s7000, fuji s6500 vs vs bunlarda like makinaydı ama bambaskaydı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 7 Eylül 2010; 11:06:18 >
  • NovariX olur mu öyle şey ? Üreticiler tüketicilerin talepleri doğrultusunda ürünler geliştirmeye çalışır (çalışmalıdır). İyi ürün satar, üreten şirket ve çalışanları kazanır ve işine devam eder. Müşteri taleplerine uygun ürünler üretemeyenler kısa yada uzun vadede piyasadan silinir. Şimdi bir DSLR-Like olsun Compact kullanıcısı olsun daha iyiyi istemediği için sizin dediğinize göre üreticiler de daha iyisini yapmasınlar o zaman. Müşteri belli ne de olsa hani...
  • Bilincli kesim icin canonun urettigi G serisi var bilirsiniz. G10 da buyuk hata yaptı. Giris seviyesi buna kanar, ama bilincli kesim kanmaz. G10 modelinde mp e yuklendi ve fotograf kalitesi cok dustu. Ardından geri adım attı mp dusuruldu G11 le bu hatayı duzelltti.

G10 34 MP/cm² pixel density
    G11 23 MP/cm² pixel density

Bugunku teknoloji ile fotograf kalitesini korumak icin bence kucuk sensorlerde 15 MP/cm² pixel density asılmamalı.

Kompaktlara bakınca durum vahim tabi 50 MP/cm² pixel density olmus durumda. Ne gerek varki ?
  • bence bir kompakt'ın kaldırabileceği megapiksel 3mp'dir. ki bu da 1/1,6" sensörde (kompakt sensörlerin büyük olanı) yaklaşık 6mp/cm^2 demektir.

adamlar 8,5cm^2'lik sensörlü full frame makineye 24mp koyuyor. yani santimetrekareye 3mp'den az. ki 3,5cm^2'lik aps-c sensörlerde de 12mp kullanılıyor ki 3mp/cm^2'lik oran çok fazla geçilmesin diye.
    işte bu yüzden ben canon'un aps-c dslr'lerine 18mp koymalarına da karşıyım. çünkü eğer aps-c sensöre 18mp koymakla doğru bir şey yaptığını iddia ediyorsa o halde ff makinelerini de 42mp koymaları gerekir. aps-h (5,5cm^2) sensörlü EOS-1D Mark IV'e bile 16mp koyan canon, bu 18mp'i kullanıcılarına nasıl açıklıyor merak ediyorum.

kompaktlara geri dönersek;
    3mp, 2000 x 1500 demektir ki, hiç yabana atılacak bir çözünürlük değil, özellikle fotoğraflarını sadece internet ortamında kullanacaklar için gayet yeterli. hatta arkadaşların makinesi ile yaptığım denemelerde mesela tam çözünürlük olan 12 veya 14 mp'de çekmek yerine en düşük olan 3 veya 5 mp'de çekim yapıldığında detayların daha belli olduğu gibi bir fikre kapıldım ama ayaküstü yapılan denemeler olduğu için kesin birşey söyleyemeyeceğim. detaylı fotoğraflar çekersem buradan konuyla ilgili bir başlık açar paylaşırım. benim tezim mp ayarları düşürülünce makine sensöre daha az güç yükleyerek piksellerin birbiri üzerinde noise yapmasını azaltmış oluyor. ve az noise olunca da noise filter daha az kullanılıyor bu şekilde de detayların daha belli olduğu daha keskin fotoğraflar elde ediliyor.

bir diğer ihtimal makinenin her ihtimalde en yüksek çözünürlükte çekim yapıp sonra seçtiğimiz çözünürlüğe küçültmesidir ki bu boyut olarak yer kazanmak dışında hiç bir işe yaramıyor demektir.

deneyip göreceğiz (aslında kompakt/dlsr-like makine sahibi birisi bu testi yapıp bizle paylaşırsa çok güzel olur)

• quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

NovariX olur mu öyle şey ? Üreticiler tüketicilerin talepleri doğrultusunda ürünler geliştirmeye çalışır (çalışmalıdır). İyi ürün satar, üreten şirket ve çalışanları kazanır ve işine devam eder. Müşteri taleplerine uygun ürünler üretemeyenler kısa yada uzun vadede piyasadan silinir. Şimdi bir DSLR-Like olsun Compact kullanıcısı olsun daha iyiyi istemediği için sizin dediğinize göre üreticiler de daha iyisini yapmasınlar o zaman. Müşteri belli ne de olsa hani...

Yanılıyorsunuz. Bugün dünyada DSLR-Like makinaların hedef kitlesinin büyük çoğunluğu 'SENSÖR BOYUTU' kavramından haberdar bile değildir, emin olabilirsiniz. Müşterinin beklentisi sensör boyutu büyük olsun, ISO yada DR başarımı iyi seviyede olsun falan değil. Bu beklentide olan müşteri profili zaten gidip DSLR alıyor, DSLR-Like ile uğraşmıyor. Fotoğraf makinası almak isteyen ve DSLR-Like düşünen kişilerin öncelikli baktığı şeyler optik zoom, megapiksel, HD video, Panaroma modu vs vs.. Burada yazan 3-5 kişiyi toplumun özeti gibi görmeyin. Çıkın sokağa, gidin teknoloji mağazalarına; insanların hangi konulara 'öncelik' verdiğini görün..

Kısacası üreticiler müşterinin taleplerini gerçekleştiriyor aslında. Ama müşteri beklentileri sizin sandıklarınızdan daha başka şeyler ne yazıkki. Bunu üzülerek söylüyorum ama bilinçsizlikle ilintili olarak gerçekler bunlar!!

Olayın birde ticari boyutu var. Sony bunu yaptı... DSLR-Like sınıfında bir makinaya DSLR sensörü koydu. Üstüne üstlük 24-120mm (35mm eşdeğeri) Carl Zeiss objektifle birlikte sundu bunu piyasaya. Ama noldu? R1 satışları patlarken Sony ve hatta diğer firmalar DSLR makina satamaz noktaya geldi. Sony'nin bu makinanın üretimini durdurması için bazı DEV firmaların rüşvet tadında paralar veya anlaşmalar teklif ettikleri bile söyleniyor, düşünün durumu.. İşte bu yüzdendirki DSLR-Like makinalardan herşeyiyle DSLR kalitesi beklemek anlamsız.

@ikarahal

Fujifilm F31Fd yada başka herhangi bir compact yada DSLR-Like makinayı DSLR makinayla kim karşılaştırıyor bilemiyorum ama o arkadaşların ne teoride nede pratikte FOTOĞRAF konusundan zerre anlamadığına eminim! Hee, evet; belirli bir konuda DSLR'a göre üstünlüğü vardır. Mesela atıyorum; kit lensli bir DSLR'a göre daha başarılı macro çekiyordur. Yada video konusunda daha başarılıdır vs vs.. Ama bunlar zaten compact makinalarda ucuza sunulabilen özellikler olduğu için alınabilirliği sağlıyor.

Saydığınız makinaların pekçoğunu kullanma fırsatım oldu. Halihazırda Sony R1 ve Fujifilm S6500FD'ye de sahibim. Ama R1'i saymazsak (nedenini yukarıda belirttim) bu makinaların hiçbiri bi ortalama lensli DSLR kadar iyi değil. G serisi ise üretiliş amacı olarak zaten DSLR taşınamayan ortam ve platformlarda kullanılması için üretilmiş, profesyonellere yönelik bir makinadır. Hedef kitlesi en üst seviye kullanıcılardır ve fazla satmak için değil, prestij için üretilen bir seridir. Neticede kimse kendini kandırmasın; en kral compact makinada olsa, sıradan bir DSLR'ın fotoğraf kalitesine ulaşamaz.

İlk mesajımda yazdığım gibi, eğer gerçekten tüm derdiniz fotoğraf kalitesiyse DSLR-Like ile vakit kaybetmeyin. Ama fotoğrafın yanında video - yüksek zoom - macro kalitesi gibi kriterleriniz varsa bu seferde önceliklerinize göre güzel bir karşılaştırma yaparak tercihinizi yapın.

• Sn NovariX

Fuji f31d nin karsılastırma amacı fujinin sensordeki yakaladıgı basarıyı gostermesi. Ciddi bir performans sunuyor gercekten. Sasırtıyor.
    Tabiki APS-C yada FF gibi sensor performansını vermez. Bir suru kriter var sonucta.
    Bir gercek daha var burdaki cogu kullanıcıya like makinalar rahatlıkla yeter. Tek objektiflebir cok konuda tozlanma derdi olmadan pratik rahatca calısabilirsinz. Her ayar imkanınıda verir. Buyuk sensor ve objektif degisme avantajları olmaz tabi ama yinede buyuk kesimi tatmin eder.

Burda amacımız daha cok sensor ve objektif iliskisini vurgulamak. Neyin dogru oldugunu gostermek. Kompakt yada like alırken nelere dikkat edilmesi gerektigini, pazarlama tuzaklarına dusulmemesini vurgulamak.

Asagıda bu fd31 in ornekleri var. O boyutta o performansı veren baska urun cıkmadı.

• 1/1.7" Super CCD HR
    • 6.3 million effective pixels
    • 14 MP/cm² pixel density
    • 3x optik objektif

Degerlere bakınca her sey cok ideal, sonuclarda oyle.
    Asagıda 800 iso crop orneklere bakın. Ustelik d-slr de asal objektif 50mm kullanılmıs. Sizce bu basarı degilmidir.

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/page15.asp

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 7 Eylül 2010; 13:57:06 >

• @ikarahal

Ben F31Fd başarısız bir makinadır demiyorum zaten. Compact sınıfın (kendi içinde) en iyi makinalarından biridir hiç kuşkusuz.

Ben, hiçbir compact yada DSLR-Like makina herhangi bir DSLR kadar başarılı olamaz diyorum. Sanırım bu söylediğimi zaten sizde destekliyorsunuz.

----

DSLR-Like makinaların yeterliliği konusuna gelince. Evet, kesinlikle hem bu forumdaki hemde dışarıdaki pekçok kişiye fazla fazla yeter DSLR-Like'lar. Zaten en başından beride söylediğim bu. Insanların çoğunun beklentisi 'uzman' kullanıcıların beklentilerinden daha farklı. X için fotoğraf makinasında tek gerçek fotoğraf kalitesidir, o adam gidip DSLR-Like almaz. Gider en giriş seviyesinden bir K-X alır, ama yinede tüm DSLR-Like makinalardan daha kaliteli görüntü sağlar.

Ama fotoğraf kalitesini bir şekilde SALT öncelik olarak belirlememiş kullanıcı gider DSLR-Like alır, az parayla çok iş yapar.

Madem konu bu noktaya geldi, o zaman en özet haliyle DSLR-Like sıralaması yapmak istiyorum..

Eğer video sizin için önemli değilse ve pek sık uzun pozlama yapan bir kullanıcı değilseniz S200Exr ilk tercihiniz olmalıdır.

Video benim için önemli, HD olsun, zoom'u bol olsun, birazda geniş açı olsun derseniz HX1 yada FZ35 / 38 tercih edebilirsiniz.

Ben öyle kocaman makina istemem. Zoom'u iyi olsun, HD video olsun ama küçük, cebime sığsın dersenizde Fujifilm F300 güzel alternatiftir.

Vs vs..

• Beyler , Fz100 elime geçti hemen test edip , çekimlerimi paylaşacağım ..
  • @NovariX
    doğru demişsin, bu aletlerin müşterileri sensör boyutuna bakan kimsler değil ama bir kompakt'a dslr parası vermeden önce sensör boyutundan anlayan birilerine (yani bize) soruyorlar, biz de sonradan "dediğin makineye dünya para verdik ama çamur gibi çekiyor, boyun posun devrilsin" demesinler diye araştırıyoruz inceliyoruz :) (şuan benim yaptığım gibi)

gerçekten de ben de eğer uygun şartlar varsa, iyi bir kompakt/like almak isteyene "o kadar parayla git bir sony alpha a330 al, hiç bilemedin daima full auto modunda kompakt gibi kullanırsın. hiç bir kompakt/like kalite konusunda buna yaklaşamaz bile" diyorum ama bu sefer de "ama bunun zoomu çok kötü" diyorlar. anlatıyoruz zoom özelliği makinenin değil lensin bir özelliğidir eğer zoom istiyorsa bir zoom lens alması gerektiğini; bu sefer de en ucuz lensin bile fiyatı sorun oluyor, doğal olarak "sırf zoom lensine vereceğim parayla daha iyi zoom yapan bir kompakt alırım" diyor ve en başa dönüp, loop'a bağlıyoruz :)

• quote:

Orijinalden alıntı: NovariX

@ikarahal

Ben F31Fd başarısız bir makinadır demiyorum zaten. Compact sınıfın (kendi içinde) en iyi makinalarından biridir hiç kuşkusuz.

Ben, hiçbir compact yada DSLR-Like makina herhangi bir DSLR kadar başarılı olamaz diyorum. Sanırım bu söylediğimi zaten sizde destekliyorsunuz.

----

DSLR-Like makinaların yeterliliği konusuna gelince. Evet, kesinlikle hem bu forumdaki hemde dışarıdaki pekçok kişiye fazla fazla yeter DSLR-Like'lar. Zaten en başından beride söylediğim bu. Insanların çoğunun beklentisi 'uzman' kullanıcıların beklentilerinden daha farklı. X için fotoğraf makinasında tek gerçek fotoğraf kalitesidir, o adam gidip DSLR-Like almaz. Gider en giriş seviyesinden bir K-X alır, ama yinede tüm DSLR-Like makinalardan daha kaliteli görüntü sağlar.

Ama fotoğraf kalitesini bir şekilde SALT öncelik olarak belirlememiş kullanıcı gider DSLR-Like alır, az parayla çok iş yapar.

Madem konu bu noktaya geldi, o zaman en özet haliyle DSLR-Like sıralaması yapmak istiyorum..

Eğer video sizin için önemli değilse ve pek sık uzun pozlama yapan bir kullanıcı değilseniz S200Exr ilk tercihiniz olmalıdır.

Video benim için önemli, HD olsun, zoom'u bol olsun, birazda geniş açı olsun derseniz HX1 yada FZ35 / 38 tercih edebilirsiniz.

Ben öyle kocaman makina istemem. Zoom'u iyi olsun, HD video olsun ama küçük, cebime sığsın dersenizde Fujifilm F300 güzel alternatiftir.

Vs vs..

@NovariX neden Tercihler arasına FZ100 yerine Fz35/38 i koydun ?? HX1 , FZ35 , FZ100 arasında ki en mantıklı Tercih hangisidir ??

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.