Şimdi Ara

Benim durumumda ev almak mantıklı mı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
1
Favori
1.103
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yeni evliyiz şuan kenarda 850 bin var hepsi fiziki altın, evimiz yok kiradayız 15 bin ev kirası ödüyoruz ayda 30 bin kenara atabiliyoruz bununla altın alıyoruz yatırım amaçlı. Şuan oturduğumuz ev 3+1 eşyamız çok o yüzden 3+1 ev lazım, onu alamayız ama 1 milyon kredi çekip 1.9 milyona 2+1 ev alabiliriz bunu da kiraya verebiliriz. Kredinin aylık ödemesi de 30 bin olur. Sizce mantıklı mı şu dönemde bu şekilde ev almalı mıyız kararsız kaldım. İleride 3+1 ev almak istersek vs. bu 2+1 evi 10 yıllık kredisi varken staabilir miyiz bunlar kafamı karıştırıyor. Eğer ev almazsak altın yatırımına devam edeceğiz. Hangisi mantıklı değerli yorumlarınızı bekliyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 1 milyonu toplamda ne kadar olarak geri ödeyeceksiniz

• Thomas Anderson kullanıcısına yanıt

Hocam faiz ne kadardan verirler bilmiyorum ama en iyi şartlarda 3.6 milyon 10 senede.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kepler Laveran -- 28 Eylül 2024; 14:3:18 >
  • 2 milyon TL'lik bir ev almak istiyorsan bankaların %50'den fazla değerine kredi verip vermediğini araştırmanda fayda var. Çünkü faiz oranları bir kenara genelde bankalar evlere 400-500 bin TL limitlerle kredi verir durumdalar.

Oturulacak ilk evin alınabilecek en kısa sürede alınması gerektiğini düşünüyorum. Eşyam 3+1 o yüzden 2+1 alamam gibi yaklaşımların gençlikte şımarıklık ve hata olduğunu düşünmekle birlikte muhtemelen boş konuşmuş olacağım.

Ben olsam o durumda aylık yatırımı bir iki farklı alana (Altın, ABD ETF'leri gibi) dağıtarak arttırmaya çalışırım. Sadece paranın değerini koruyarak ev fiyatlarına ulaşılabileceğini hiç düşünmüyorum. 1.5 yıl önce 4.5 milyon TL'ye ev aldım 2.5 ay önce üst katım satıldı (9. ve 10.kat yani şerefiye farkı yok) 6.5 milyon TL'ye. Aynı binada birinci kat satılığa çıkartıldı ve 8 milyon TL istiyorlar.

• Yakında faiz düşecek deniyor
    Bu olursa suan 3 milyon olan ev 6 7 milyona doğru gider
    Alma imkanin varsa al derim
    Hatta esyalarini azalt icinde kendin otur
    Emin ol fazla esya yukten baska bir şey değil dusunsene sırf esyan var diye ayda 15k kira veriyorsun??? 2+1 2 kisiye her türlü yeter
    Suanda ev fiyatlarindaki artış dolar Euro altinin gerisinde kaldi son 1 1.5 senelik dönemde yani suan alim fırsatı benim gayrimenkulum olsa satmalik satmam net

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evin yoksa ev al kafan rahat olsun

• eşyamız çok diyorsunuz da illa çokta lazım olmayanlar vardır aralarında,onlardan kurtulup ya da bir depoya koyup 2+1 evi alıp kendiniz oturmanız daha mantıklı.

evi alıp kiraya da vermek mantıklı değil bence,bu devirde düzgün kiracı bulmak zor,hadi buldunuz en düzgünü bile çıkarken bir sorun çıkartıyor.

ayrıca banka tapuya şerh koyacağı için borcunuz bitene kadar o evi satamazsınız.

• şimdi hocam ev al-alma konularında tavsiye vermek gerçekten çok zor. ben 2018'de DH forumda: "sakın ev almayın" başlığı açıkken, başlığın içinde herkes "ev almak enayiliktir" yazıyoken, gerçekten de düşük faize rağmen kimse ev almazken ev almıştım. sonra bi enflasyon patladı benim ev bedavaya geldi. ben 160 bin kredi çekmiştim, 10 senede 260 bin olarak geri ödüyorum, hâlâ ödüyorum, aylık 2250 TL ödüyorum. aynı eve şuanda kiracı olarak girsem 15 bin kira öderim.

şunu söyliyim: 2018~2020 döneminden beri Türkiye'de çooook şey değişti. o dönemde insanlar cidden ev almıyorlardı. ciddi olarak evler uygun fiyatlıydı, devlet faizleri çok düşürmüştü, emlakçılar insanları ev almaya ikna etmek için takla atıyolardı, ama kimse almıyodu.

işyerinden 3-4 tane arkadaşım o dönem tam 2 sene döne döne ev aradılar çünkü çok opsiyon vardı. sonsuz tane eve baktılar. aslında hepsini beğeniyolardı ama "evler birdaha hiçbir zaman para etmeyecek" görürüşü o dönemli hakim görüş olduğu için bitürlü almadılar. hep pazarlık ettiler. fiyatlar düştükçe daha çok pazarlık ettiler. almayı çok istiyolardı. ama almadılar.

2020'den sonra hepsi hüngür hüngür ağlamaya başladı çünkü almadıkları evlerin fiyatları delirdi, kat kat arttı. hiç böyle olacağını tahmin etmemişler.

mesela THY'de pilot olan arkadaşım, kendi kirada oturduğu müstakil villayı 1.6 milyon'a alacaktı. parası vardı. almayı çok istiyodu. ama "sonsuza kadar fiyatlar hep düşecek" algısı nedeniyle almadı. sonra ne oldu? oturduğu müstakil villa 5 milyona başkasına satıldı, yeni sahibi benim arkadaşı evden çıkardı. arkadaş gitti 4+1 apartman dairesi tuttu ama depresyona girdi resmen, kaçan balık nedeniyle.

şimdi şuanda yıl olacak 2025, ben sana hiçbir tavsiye veremem. ama izlediğim ekonomist videolarından Metin Özdemir'in söylediklerini sana aktarayım: adam diyo ki 2018~2020 arası yaşananlar bu ülkede tekrar yaşanmayacak, en azından kısa ve orta vadede imkansız. neden mi? çünkü Türkiye'de ev sahibi olmayan kiracılar şunu gördüler: insan çok ama ev çok değil, arz talebi tam karşılamıyo, ve bu bitmeyecek, ve alım gücümüz eskisine dönmeyecek, buyüzden evlere talep hep yüksek kalacak. yani Metin Özdemir diyo ki, kendin oturmak için ilk evini alacaksan, al. çekinme, al.

tavisye olarak görme ama, senin yerinde olsaydım ben ne yapardım? şimdi hocam sen diyosun ki 15 bin kira veriyorum. her ay 15 bin çöp. 2+1 evi alırsam 30 bin kredi ödeyecem. ben senin yerinde olsam 2+1 evi alıp ona geçer orda otururdum. 10 sene ayda 30 bin TL dediğin rakam zaten 3 seneye kuş kadar kalacak.

AMA! ev satın alıp, satın aldığın evi başkasına kiraya verme olaylarına girme. başın ağrır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 28 Eylül 2024; 14:54:54 >

• Faiz en büyük haramlardan biridir eğer inançlı iseniz asla önermem dünyada kâr ettim zannedersiniz ama ahiret mahvolur. Bakara suresinde faiz, Allah ile savaşmak olarak geçer bu kadar büyük bir vebale girmektense ömür boyu kirada oturmak milyon kez daha iyidir.

Tabii dünyevi bakan herkes al diye önerebilir bu da bir imtihandır bakalım inançlı isen bu imtihanı kazanacak misin kaybedecek misin...

Allah helalinden bir ev nasip etsin herkese

• simplequick S kullanıcısına yanıt
    Hocam bu helal bankalar var ya kar payi veren o nasil oluyo sizce o da haram mi

Bu arada faiz yiyene kizabilirim ama faizle borc alana bir sey diyemem çünkü suanda faizsiz kimse kimseye borc vermez banka bile zor veriyor

• Hocam sıkıntı şu ben şuan ankaradayım o fiyata ev yok ama 2+1 alırsam eskişehirden alacağım kiraya vericem aynı durum olmaz mı ? İyi bir kiracı bulduğum takdirde bence aynı hesaba geliyor ne dersiniz ?

@hamza5806

@Airbus A350 XWB

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kepler Laveran -- 28 Eylül 2024; 20:44:38 >
  • cok fazla goc aliyoruz ozellikle buyuk sehirlerde nufus cok hizli artiyor. piyasa dengesiz oldugu icin mutahitler yeni insaat yapmaya cekiniyor yani ev sayisi az, insan fazla. yuksek talep olan biseyin fiyati hicbi zaman dusmez. kredisi susu busu ayri konu ama ben olsam alabiliyorken alirdim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kepler Laveran kullanıcısına yanıt
    Hocam kiraciyla ugrasilmaz
    Başka sehirdeki kiraci ile hic ugrasilmaz
    Tecrübe konuşuyor

• araba piyasası ne olur faiz düşerse @hamza5806 2. el

• taııbuv kullanıcısına yanıt
    Hocam o zaten balonun dibinde

Hazirandan bu yana bile 0 arac fiyatları hayvanat gibi arttı

Bu 2.eli de etkiliyor krediler acilirsa 0lar gene ayni kalır çünkü adamlar euro neyse ona gore getiriyor 2.el bir miktar yükselebilir

Sendeki para biraz daha fazla olsa yani biraz daha birikmis olsa iyi olurdu hocam

• hamza5806 kullanıcısına yanıt

araba alsam mutlu olabilir miyim

• taııbuv kullanıcısına yanıt
    Allah bilir araba büyük ihtiyac ve korkunc bi zevk Allah iyi olan herkese nasip etsin

• Kiracıyla uğraşılmaz oturduğun ev dışında ev alma yatırım yapıyorsan borsaya yönel. Kendin oturacaksan ev al. Kiraya vermek için ev alırsan zarar edersin enflasyon patlamazsa 2021-2022 dönemi gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gold5555 -- 28 Eylül 2024; 23:2:20 >
  • Yeni evli isen ev al yetmiyor ise paran araba al neden derseniz eğer olurda boşanma davası olursa yasalar kadından taraf ve altınlar elden gider diğer türlü ev araba yarı yarıya

• gold5555 G kullanıcısına yanıt

Hocam kiraya verirsem kredinin bir kısmını da ödeyecek mantıklı değil mi ?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.