Enflasyon farkı zam değildir. Memur zam almadı. 6 aylık enflasyonun farkını aldı. |
Benzine mazota gelen zamlar (2. sayfa)
-
-
inşaat işinde çalışan tanıdıklarım akrabalarım var hocam. arsa alıp ev de yaptılar araba da aldılar. o iş öyle hesap kitapla olmuyor. babam da hamallık yapardı o da part time işti, arsa aldı ama araba almadı. şimdi bakınca hamallıkta da inşaat işlerinde de çok iyi para var aslında. memurdan daha rahatlar o konuda, ama sorarsan herkes ağlıyor para yok battık diye hem memur hem işçi, o ayrı konu, hak vermiyorum onlara, kusura bakmasınlar.
o adamlar halen pirinci şekeri soğanı çuvalla alıyor bu arada. ben ev küçük yer yok diye aylık alıyorum, inşaat işçiler senelik bilemedin 6 aylık tek seferde alıyorlar.
ben de asgari ücretin iki katı maaş alıyorum ona bakarsan ama ev de aldım araba da çok şükür. üstelik evlendiğimde maaşımın 20 katından fazla borcum vardı. hesapla olacak iş değil bence.
asgari ücretin 114 dolardan 514 dolara çıktığı ülkede eskiden daha iyiydik diyenlere hak vermemi beklemesin kimse.
arsa ev fiyatları gelire oranla çok arttı! değil mi? evet ama bu zaten ülkenin zenginleştiğinin göstergesi. afrikada mı ev arsa pahalıdır amerikada mı ? zengin ülkelerde insanlar ev alırken bir odayı da boş bırakır kiraya veririz ek gelir olur diye düşünüyorlar. bekar insanlar bir evin odasını kiralayıp çalışarak yaşıyorlar çünkü evler çok çok pahalı. avrupanın zengin ülkelerinde de öyle. geçenlerde almanyaya tatile giden bir öğretmen arkadaş ailesiyle birlikte bir evin odasını kiralamış bir aileden, bir hafta kalmış 1500 avro kira vermiş gelmiş. bizim kültürümüze ters geliyor evinin odasına hiç tanımadığın birini almak ama bizde de çoktan başladı ve artıyor bu durum artık (hatta psikopatın biri odasını kiraladığı ev sahini kesti kaç sene önce), eskiden yoktu, şimdi var çünkü ülke zenginleştiği için toprağı para ediyor artık. bu açıdan düşünen çok yok.
-ev arsa pahalı çünkü ülke zenginleşiyor
-araba pahalı çünkü ithal. yerli araba sayısı arttıkça araba da ucuzlayacak inşallah. ama ithal malın ucuzlamasını beklemeyin.
-yiyecek giyecek yerine göre ucuz da olabiliyor. geçen gün burada biri giyecek almanyada çok ucuz dedi ama bizim almancı akrabalar geldiklerinde deichmann dan çocuklara terlik ayakkabı lcw dan pantolon tshirt depolayıp gittiler. almanyada bunlar çok pahalı dediler. aldığı sandalet orada 25 euro, burada 7 euroya aldı misal. ben gözümle gördüğüme mi inanayım burada yazana mı ?
-
Tamam enflasyon farkı asgari ücretliye de gelsin, ekmek zam farkı geliyor ya.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
bir devletin asli görevi barınma hakkını yatırımın önüne koyup sürdürülebilir ekonomi yaratmaktır. elin rusuna arabına süreki ev satarak , aslında toprak, bu ülkedeki demografinin değişmesine yol açmak değil.
kaynağına bakılmaksızın vatandaşlık karşılığı satılan her toprak parçası o vatandaşlığa olan talebe bağlı olarak tüm ülke emlak piyasasındaki dengeleri etkiler, bozar.
keza 12 milyon ek sığınmacının barınma ihtiyacı da talebe bağlı artan kiralık fiyatları ve kira çarpanları uzerinden emlak satış balonu yaratır, düşük faiz döneminde ne alırsan al kardasın piyasasında da en güvenli yatırım aracı emlaktır, sonra da çok daha düşük birim yatırım maliyeti ile arabadır.
inşaat maliyetlerinin dolar bazlı yükselişi satış fiyatları içinde hala yüksek miktarda arsa rantını gizlediği gerçeğini değiştirmez.
hazine arazilerinin kamu yararına gerçek toplu konut projelerinde barınma ihtiyacı olanları önceleyerek imara açılması yani devletin imarlı arsa yaratma "görevi" eğer yerine getirilemez ise arsa rantı bu ülkedeki eğitim kalitesinin de, innovasyonun da, elini taşın altına koyup insan çalıştırıp üretmek ve geliştirmek isteyen sermayenin önüne geçer.
tarlasına piyango vuran köylü artık efendidir, ama Atatürk'ün kast ettiği kesinlikle bu değildi!
-
Binen binemeyen belli olsun.akaryakıt hala ucuz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Herkes yakıt alacak diye bir şey yok.
Başkan konuyu anlamadın heralde başka başka şeyler yazıyorsun şuan ülkenin ekonomik durumu eskiye oranla iyi diyen biri muhtemelen iktidar yanlısı çıkarı olanlardır. Twitte görüyoruz klavye çalışanlarını. Siyaset yapmak istemiyorum ama 2 asgari ücretle arsa alıp ev yapabiliyorsan iktidarda yan hesabın kesin vardır çünkü bu şuanki ekonomi ile mümkün değil matematik ortada.
Yalnız ekonomi yönetimi tam anasının gözü
doları geçen haftalarda 33 TL'ye çıkardılar zamları yapıştırdılar
kuru sonra düşürdüler zamları geri almadılar
temmuzda da otomatik ötv zamlarını kitlediler millete...
şimdi kur gene 33 TL olduğunda gene zam yapar bunlar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Space-Dye Vest -- 4 Temmuz 2024; 15:41:12 > -
İşçi de babayı aldı...
Asgari ücretin yılbaşındaki artışı ile memur maaşının yıl başındaki maaş artışı aynı olsaydı dediğinde haklıydın.
Asgari ücretli dediğin kısım Türkiye’de çok az bir bölümü kapsıyor. Kaç kişi asgari ücretle çalışıyor ya. Bim kasiyeri şuan net 27k maaş + yol + yemek alıyor. Bir kahvehane ocakçısının günlük yevmiyesi 1000 papel. Nakliye firmasında çalışan hammal iş başı 1500 papel cash alıyor. Az biraz kalifiye işçi 30-40 bin papel altına çalışmıyor. Şunca işin arasında hiçbir vasfı olmayıp asgari ücrete tamah etmek zorunda kalan kendini sorgulasın.
Dipnot: Türkiye’de asgari ücrete çalışan oranının yüksek olmasının tek sebebi vergi/sigortadan kaçmak için personelin primini asgariden gösteren işverenler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sánchez -- 4 Temmuz 2024; 16:23:27 >
Daha sağ şeritten sakin sakin gidenler yok. Soldan 170 180 kapatıyor herkes demekki etkilememiş kimseyi.
-
Çocuklara çalış kendin kazan diyeceksen neden bu dünyaya getirdin. Böyle bir düşünce nasıl olabilir?
O zaman yola devam...
Ev arsa pahalı
Çünkü 3. Dünya ülkelerinden cebinde parası olan pasaportu cebine koyup , uçak bileti alıp istanbul Antalya Muğla’da deniz kenarında bira içebiliyor
Kendi ülkesinde bu ya yok , ya yapamaz
Şimdi bana aynı imkanları sağlayacak ve cebine pasaportu koyup gideceği klas bir ülke say
Sayayım mı ? Bosna … onunda tek denize çıkışı Gebze kadar var yok neum
Yani Türkiye de konut fiyatlarının nedeni Türk halkının zenginliği değil , uygulanan vize politikaları
İranlı bir zenginsin. Manitanla kaçamak yapacaksın.
İstanbul’a ilk uçakla vizesiz gelebiliyorsun , izmire gidebiliyorsun.
Bunun ne demek olduğunun farkındamısın ?
O adama İspanya Hırvat Yunan bizim uygulamadığımız gibi vize uygulamasa adam Türkiye’yi 2 uzun atlar
Türkün zengini , adama Alpler’in yamacında 500 - 700 bin Euro’ya ev al , vize de yok de , oturum vatandaşlık dağıt
Bak bakalım değil İranlı senin kendi halkın İstanbul’da İzmir’de 2 katlı 3 odalı 150m2 villalara 500-700 bin Euro veriyor mu ?
Sana kızmıyorum , yukarıda yazdığım taşları yerli yerine koyabilen kişi sayısı az
Türkiye’nin vize politikası gayrimenkulü bu hale getirdi
En başa yazılacak neden budur
Aşkabat , Tebriz , Kahire , Erbil , Riyad , Bakü , Almatı vs
Ve istanbul , Muğla vs
Siz bunun ne demek olduğunun farkındamısınız ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi werneke -- 4 Temmuz 2024; 20:15:6 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Bunu anlayacak pek kimseyi bulamazsınız, parmaklarınızı yormayın.
İyi oldu bizim burda trafik biraz rahatladı. İşyerimize hergün 50-60 kişi arabayla geliyodu park yeri bulamıyoduk bugün 30 araba anca vardı. Rahat rahat park ettik.
Yazdıklarınızı okuyunca şok geçirdim resmen
Bakın ben de hayata sıfırdan başlatıp 37 yaşında ev ve araba borcumu bitirdim çok şükür ama bu ülkenin iyi durumda olduğunu göstermiyor benim babam da ilkokul mezunu olarak köyden gelip çalıştı zamanında evini aldı o zamanlar bir işten çıksa diğerine girebiliyordu o dönem bütün anne babalar çocuklarına okuyun iyi hayat yaşayın iyi para kazanın dedi bak yorumcu malı müşavirim diyor babam benden iyi sartlardaydi diyor şimdi okuyan insanlar olarak aldığımız maaşların alım gücü yok liseli gençlerin hayali kalmadı umudu kalmadı resme kendi penceresinden değil genel bakın diyeceğim ama zor çünkü malum kesimdensiniz bu çok açık
Malı müşavir okumuş ama yanlış bölüm okumuş bence imam hatip okusaydı şimdi hersey çok başka olabilirdi...
İyi de bu zamlar sadece trafiği etkilemiyor ki aldigin domatesi kullandığın suyu vsvs...
çocuklara miraz bırakmak zorunda mıyım?
nasıl bi düşünce yapınız var ?
ben babamdan 1 kuruş miras almadım, 40 yaşındayım, babam 30 yıldır çalışamayacak derecede hasta, ilkokuldan sonra okulu bırakıp ailemin geçimini ben sağladım 5 sene boyunca. evlenirken babamdan annemden 1 lira almadım çünkü paraları yoktu.
demek ki kimse çocuğuna miras bırakmak zorunda değilmiş.
ben evimi arabamı alırım Allah kısmet ettikçe, kısmet olursa yazlığımı da alırım, ikinci evimi de alırım, üçüncü arabamı da alırım. ölürsem de onlara kalır zaten. ama bırakmak zorunda hissetmiyorum.
havadan gelen miras olursa çocuk onu zaten kumarda yer kaybeder diye düşünüyorum. herkese kendi emeğiyle kazandığı değerlidir. hay dan hu ya gider.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X