Şimdi Ara

Beyin Yakan Kalorifer Tesisatı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (3 Mobil) - 1 Masaüstü3 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
3.794
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Efendim olay şöyle. Biz bu eve evvelzaman taşındık (1.5 ay oldu). Merkezi sistem kömür olan apartmanımız merkezi sistem doğalgaza geçti. Doğalgaz yakıldı fakat biz en üst kat olduğumuz için (9. kat) bir türlü bizim petekler yanmadı. Hava aldık , aldık , aldık ve sabırla aldık. Havayı , gerek peteklerden gerek dirseklerdeki vidalardan aldık. Peteklerimiz yandı , cayır cayır oh mis derkeen 15 dakika içerisinde yine söndü. Biz hava aldık , yandı , söndü. Bu böyle 1 hafta kadar sürdü ki bir aralar peteği söküp camdan attığımı geçirdim kafamdan. En nihayetinde , sorunun gerek kazandan gerek bizim dirseklerden kaynaklandığını söyledi usta. Kazanın basıncı arttırıldı , bizim dirseklere uzun siyah borular takıldı , bu boruların tepesinde bir parça var oradan havayı atıyor otomatik.

Şimdi doğalgaz yandı efendim , bu havayı atan arkadaşımız , *gelen su* dirseğinde. Havayı bir güzel attı (bi 15 dakika filan hava attı ev cereyan yaptı resmen) sonra da kalorifer peteğim yaldır yaldır yanmaya başladı. Hakkını yemeyeyim bu sefer 45 dakika filan yandı. Bu arada da ben petekte kalan havayı alayım diye peteğin havasını bir güzel aldım. Fakat yine söndü. Sonra şu , *giden su* dirseğindeki vidayı bir gevşeteyim dedim ki of nasıl bir hava anlatamam evlere şenlik. Kağıtlar filan uçuşuyor. 3 saattir bu olayı sürekli tekrarlıyorum.

Sorularım ;

1)Petekten havayı alırken evet şarıl şarıl su fışkırıyor ama bir yandanda ince bir "tıssssss" sesi geliyor aradan hava geliyor. Bu normal mi ? Yoksa o tıss sesi yok olana kadar suyu akıtmam mı lazım.
    2)Mantıken , *gelen su* dirseğine havayı alan parça takıldığına göre , petekteki hava da bittikten sonra , giden su dirseğinin hava yapmaması lazım. Niye yapıyor?
    3)Şehir Konya , ev öğrenci evi ve çatı katı. Üşüyoruz reyizler yardım eli uzatın.

• quote:

Orijinalden alıntı: spartico

Efendim olay şöyle. Biz bu eve evvelzaman taşındık (1.5 ay oldu). Merkezi sistem kömür olan apartmanımız merkezi sistem doğalgaza geçti. Doğalgaz yakıldı fakat biz en üst kat olduğumuz için (9. kat) bir türlü bizim petekler yanmadı. Hava aldık , aldık , aldık ve sabırla aldık. Havayı , gerek peteklerden gerek dirseklerdeki vidalardan aldık. Peteklerimiz yandı , cayır cayır oh mis derkeen 15 dakika içerisinde yine söndü. Biz hava aldık , yandı , söndü. Bu böyle 1 hafta kadar sürdü ki bir aralar peteği söküp camdan attığımı geçirdim kafamdan. En nihayetinde , sorunun gerek kazandan gerek bizim dirseklerden kaynaklandığını söyledi usta. Kazanın basıncı arttırıldı , bizim dirseklere uzun siyah borular takıldı , bu boruların tepesinde bir parça var oradan havayı atıyor otomatik.

Şimdi doğalgaz yandı efendim , bu havayı atan arkadaşımız , *gelen su* dirseğinde. Havayı bir güzel attı (bi 15 dakika filan hava attı ev cereyan yaptı resmen) sonra da kalorifer peteğim yaldır yaldır yanmaya başladı. Hakkını yemeyeyim bu sefer 45 dakika filan yandı. Bu arada da ben petekte kalan havayı alayım diye peteğin havasını bir güzel aldım. Fakat yine söndü. Sonra şu , *giden su* dirseğindeki vidayı bir gevşeteyim dedim ki of nasıl bir hava anlatamam evlere şenlik. Kağıtlar filan uçuşuyor. 3 saattir bu olayı sürekli tekrarlıyorum.

Sorularım ;

1)Petekten havayı alırken evet şarıl şarıl su fışkırıyor ama bir yandanda ince bir "tıssssss" sesi geliyor aradan hava geliyor. Bu normal mi ? Yoksa o tıss sesi yok olana kadar suyu akıtmam mı lazım.
    2)Mantıken , *gelen su* dirseğine havayı alan parça takıldığına göre , petekteki hava da bittikten sonra , giden su dirseğinin hava yapmaması lazım. Niye yapıyor?
    3)Şehir Konya , ev öğrenci evi ve çatı katı. Üşüyoruz reyizler yardım eli uzatın.

binanın sisteminde imbisat deposu var mı? yoksa eğer sorun bundan da kaynaklanabilir.

• spartico kullanıcısına yanıt
    Peteklerden sık hava alma ihtiyacı olduğuna göre, sorun imbisat (genleşme) tankı olup olmamasından ziyade, havanın sistemden yeterince çekilememesi + sisteme fazla hava girmesi gibi duruyor. Peteklerden etkili bir hava boşaltma işlemi için "tıssss"" sesi hiç gelmez ve düzgün kalibrede tesisat suyu akar oluncaya dek işleme devam...
    * Not: Hava alma işlemi vd kayıplardan ötürü sistemdeki su miktarı azalmış olabilir. Su azalınca çatı arasında (olması gereken) imbisat tankında da seviye iner ve atmosferden fazla hava sisteme emilebilir...
    Yönetici, kapıcı ve yetkin bir tesisatçı işbirliğinin kurulmasıyla çözümlenebilecek bir konu ama önce evdeki işlemleri yapalım sorun devam ederse diğer aşamaya geçelim :)

edit: Merkezi kömürlüden merkezi doğalgaza geçildiğini sonradan diğer arkadaşların yazılarıyla farkettim. Şu halde genleşme tankı kapalıdır ve sisteme hava genleşme tankından değil de bağlantılardan geçmiş olabilir. Ama öncelikle peteklerden etkili hava işlemini yapmak gerekli...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi memint -- 6 Kasım 2013; 20:09:11 >

• Normal koşullarda tesisattaki hava bir sefer alındıktan sonra tekrar hava olmaması lazım eğer hava oluyorsa tesisat bir yersen hava emiyor demektir buda genellikle merkezi sistemlerde devir daim pompasının emiş hattındaki contalardan olur. Sistem çalışmıyor iken pompa emiş hattından su kaçağı varsa pompa çalıştığında buradan hava emerek sisteme basar ve tesisatın en yüksek noktalarında hava birikmesi yapar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: spartico

Efendim olay şöyle. Biz bu eve evvelzaman taşındık (1.5 ay oldu). Merkezi sistem kömür olan apartmanımız merkezi sistem doğalgaza geçti. Doğalgaz yakıldı fakat biz en üst kat olduğumuz için (9. kat) bir türlü bizim petekler yanmadı. Hava aldık , aldık , aldık ve sabırla aldık. Havayı , gerek peteklerden gerek dirseklerdeki vidalardan aldık. Peteklerimiz yandı , cayır cayır oh mis derkeen 15 dakika içerisinde yine söndü. Biz hava aldık , yandı , söndü. Bu böyle 1 hafta kadar sürdü ki bir aralar peteği söküp camdan attığımı geçirdim kafamdan. En nihayetinde , sorunun gerek kazandan gerek bizim dirseklerden kaynaklandığını söyledi usta. Kazanın basıncı arttırıldı , bizim dirseklere uzun siyah borular takıldı , bu boruların tepesinde bir parça var oradan havayı atıyor otomatik.

Sorularım ;

durun arkadaşlar doğalgazlı kazanda açık imbisat olmaz. sorun genleşme tankının havasının yetersiz olmasıdır. sıkıntınız çözülür merak etmeyin bu hep böyle sürmez.

• arkadaşım merkezi sistemde imtisat olur doğalgaza donunce imtisat iptal edilip yerine hava tupu bağlıyorlar sistem kapalı genleşmeye gecince catı katlarında bu sorunlar oluşuyor.hava tupune giden boruda vana varsa kapatın .suyun hava tupunde devirdaim etmesini engelleyin.kolay gelsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: sakirkolsuz

arkadaşım merkezi sistemde imtisat olur doğalgaza donunce imtisat iptal edilip yerine hava tupu bağlıyorlar sistem kapalı genleşmeye gecince catı katlarında bu sorunlar oluşuyor.hava tupune giden boruda vana varsa kapatın .suyun hava tupunde devirdaim etmesini engelleyin.kolay gelsin

Sayın : Sakirkolsuz
    Lütfen kombi neyse ama merkezi kalorifer sistemleri hakkında bilmeden yorum yapmayalım istemedende olsa tehlikeli durumlar oluşabilir.

Kesinlikle yukarıda yazılanı yapmayın hava tüpü denilen kapalı genleşme tankı olup sistemin su genleşmesine karşı emniyetini sağlar eğer kapatırsanız sıcaklık yükselmesi ile artan su hacmi basınç oluşturur ve Allah göstermesin kazan patlamasına dahi sebeb olabilir.
  • sayın paylaşımcı ben genleşme tankı demedim genleşme tankının onune vana koymak yasaktır genleşme tankı kazan dairesinde olur. hava tupu ise catıda olur .eski acık imtisadı iptal edince catıya cıkan boruların toplandığı yere hava tupu konur. her kolondan gelen sıcak hat ona bağlanır oda yan daireden ring oluşturuyor ve o dairedeki rad. ısınmasını engelliyor.oysaki olması gereken catıya cıkan boruların iptal edilmesi gerekir .
  • iyi günler arkadaşlar.. yüksek katlı bir evin son katında oturuyoruz. kalorifer tesisatı biraz eski evdeki peteklerden bazıları ısınırken bir kaçı hiç ısınmıyor. defalarca yönetime söylememize rağmen sorun bizim peteklerde deyip geçtiler. halbuki petekleri yeni değiştirdik. usta bile çağırmadılar bizim çağırdıklarımız ise sorun sistemden dediler. anaborudan sıcak su gelmiyor. bi aşağı kat ve aşağı katlar ısınıyor. hava alıcılar var.. ben su basıncının bizim kata yetişmediğini düşünüyorum. çözüm olarak petek girişine bağlanabilen elektrikli küçük bir hidrofor sistemi gibi bişey arıyorum. böyle bi ürün varmı acaba yada çözüm ne olabilir teşekkürler.. yukarıdaki arkadaşla benzer sıkıntımız var. yardımcı olurmusunuz lütfen..
  • quote:

Orijinalden alıntı: sakirkolsuz

sayın paylaşımcı ben genleşme tankı demedim genleşme tankının onune vana koymak yasaktır genleşme tankı kazan dairesinde olur. hava tupu ise catıda olur .eski acık imtisadı iptal edince catıya cıkan boruların toplandığı yere hava tupu konur. her kolondan gelen sıcak hat ona bağlanır oda yan daireden ring oluşturuyor ve o dairedeki rad. ısınmasını engelliyor.oysaki olması gereken catıya cıkan boruların iptal edilmesi gerekir .

O zaman tamam ama kapalı sistemde hava bir sefer düzgün alınırsa eğer pompa emiş kısmında kaçak vb yoksa sisteme bir daha hava girişi olmaz ancak ya su eklerken yada emiş hattından olur.

Yan daireden ring yapıyor nedemek?
  • havayla alakalı değil sayın paylaşımcı tesisat en son kata cıkınca donuş radyatorde biter. sıcak hat ise rad baglantısından sonra catıya uzanır.bir dairede 3 yada 4 yerde kolon vardır bir katta 2 daire var sayalım .
    3 birinde 3 oburunden catıya 6 boru cıkar bunlar kapalı sisteme gecince hava tupune bağlanır .kolon siteminin yapısından pompa kimi kolonların suyunu daha hızlı ceviryor dairedeki radyatorden su donmuyor catıdan obur kolon emiş yapıyor ben buna ring atıyor diyorum.ısınmayan radyatorun catıya giden borusunu tutunca sıcak olduğunu goruyorsun ama radyator ısınmıyor.oyuzden o akışı kesmek gerekiyor.catıya cıkan o hatlarda genelde vana olur onu kaptınca sorun duzeliyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.