Şimdi Ara

bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz) (26. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
768
Cevap
98
Favori
73.996
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    bir arkadaşa yazdığımı yazayım sana da;

Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent, İTÜ gibi üniversitelerin bilgisayarı ile Yıldız Teknik, hacettepe arasındaki fark ne kadar?(Sınava bir kere daha girmeye yetecek kadar çok mu)
    - Sınava bir daha girince garanti gibi görüyorsan bence değer. Bu garanti görmek nasıl olur, mesela derece yapmaya oynuyosundur. Kendini ilk 2 bin garanti gibi görürken, sınav sırasında bir talihsizlik yaşarsın, bişi olur falan 8-10 bin gerilerine düşersin. Yani aslında normal koşullardan çok daha iyi yerler tutarken talihsizlik sonucu daha düşük bir yer yazmaktansa bi sene beklemek mantıklı. Ama zaten çok çok iyi bir çalışma sergiledin 1 sene boyunca ve sınavında beklediğin gibi geçti diyelim. Seneye çok daha iyisini yapacağını kendinde görüyor musun, bence böyleyse kimse bunu görmez. O yüzden gelen sonuca göre tercih yapılabilir. Arada cidden fark var. Mezunları aynı yerde çalışıyor olabilir, aynı parayı alıyor olabilir. Biri ODTÜ'de eğitim görmüş diğeri ise daha başka üniversitede. Dolayısıyla illa ki farkı çalışma ortamlarında yada aldıkları parada aramamak lazım, üniversite kültürü, aldıkları eğitimin kalitesi, hocaların değeri, edindikleri network,.. bunların hepsi bir bütün.

• Avcı Bekılayv kullanıcısına yanıt
    Konuda verdiğim cevapları okuyanlar olabildiğince kesin yargıdan ve emeğin her türlüsünü küçük görmekten kaçtığımı bilir. Ama şunu diyemeden geçemeyeceğim bu noktada, tobb ceng çok zordu bıraktım demek biraz şov bana göre. Zorlanmış olabilir, benim de birçok bölüm değiştiren arkadaşım oldu. Ama herkesin zorluk algısı farklıdır. TOBB 3 dönem diyosun da, sen de zaten normalde de 3 dönem bişi yapıyosun. Yazı boş geçirmiyorsun ki. Boş geçirme yada 3 ay boyunca tatil yapma gibi bir planın varsa zaten bu yaştan, ilerisi için ciddi sıkıntı olur.
  • sıdk kullanıcısına yanıt
    Bazı okullar arasında sıralama yapmak zor fakat kıyas yaparken öne çıkaran/geride bırakan detaylar mevcut. İTÜ için konuşacak olursak mesela, üniversitede Türkçe eğitim veriliyor olması üniversitenin her yerinde İngilizce eğitim veren bir okula göre eksidir. Saymaya kalksak İTÜ'yü, Boğaziçi ve ODTÜ'nün ardına koyacak birçok sebep daha sıralayabiliriz. Ama tekrar söylüyorum, İTÜ çok ama çok iyi bir okul. Bu yanlış anlaşılmasın. Benim ODTÜ olmasaydı mesela İTÜ olacak gibiydi, ODTÜ de sınırdan olmuştu zaten. Makineye geride kalmış bir mühendislik demek çok abez olur. Ama her mühendislik grubunun bir arada çalıştığını söylemek doğru olmaz. Makinacı bile bilgisayarcı çok aynı ortamda çalışmaz. O sebeple ben de hiç makine mühendisiyle aynı ortamda çalışmadım. Ama bana göre çalışma alanı daha geniş ya makine mühendisinin. Ben mesela bursa'da yaşamayı düşünen biri olarak bakıyorum, birçok sektörden birçok fabrika var makine mühendisinin kalifiyeli iş yapabileceği. Ama aynısını bilgisayar mühendisi için söyleyemem. O sebeple korkun olmasın, işini sev yeter. Zaten bahsettiğin okullar, türkiyede zirve okullar olduğu için sana katkısı büyük olur.

• Hocam ben teknikci gibi bir şeyim yani küçüklükten beri iso dosyalarını editler format atar windows hatalarını çözerim vb. Lise de günlük hayatta herkesin bilgisayarını yapardım okulda müdürün odasından çıkmazdım.Böyle olunca da üstüme bilgisayar mühendisliği unvanı yapıştı kimse bana ne istediğimi sormuyor çünkü gözlerinde bilgisayar mühendisiyim.Zaten sorsalar ben de ne istediğimi bilmiyorum.Yazılımla hiç ilgilenmedim kod yazmak hoşuma gider mi yoksa sevmem mi bilmiyorum.Tıp ile bilgisayar mühendisliği arasında kalacağım gibi tıp istemiyorum bunu biliyorum ama iki format atıyorum diye bilgisayar mühendisi olma yetkinliğini kendimde göremiyorum.Açıkcası geç mi kaldım bunu sormak istiyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • avarel29 kullanıcısına yanıt
    İşte en büyük hata burada biliyor musun. Toplumdaki genel algı bu malesef. Halbuki alakası yok. Daha önce bahsettiğim bir örnekten tekrar bahsedeceğim. Çok tecrübeli bir hocamız vardı bölümde, hocaların hocası hatta öyle söyliyim. 80 li yıllarda daha amerikadaki çok iyi bir üniversiteden doktorasını almış ve yıllardır da profesör olarak odtüde devam ediyor. Hocamız yaşlı da olduğu için bilgisayarı çok iyi kullanamazdı. Bi keresinde odasındayken mesela chrome u açmak için yardım ettiğimi hatırlıyorum, abartmıyorum bak. Şimdi toplumdaki kanıya kalsa bu hocanın bilgisayarla ne ilgisi var dmi. Ama hoca beynin matematiksel modellemesi üzerine çalışıp aynı zamanda machine learning üzerine ciddi hesaplamalar ve algoritmalar çıkartıyordu. Mühendis ile teknisyen farkını umarım anlatabiliyorumdur. Mühendis yaptığı işi tekrar etmez, mühendislikte her zaman daha farklı bir problem ve çözüm ikilisi çıkar karşına. Teknisyen/tekniker ise sabit bir probleme aynı çözümü uygular.

Bir de şu yanlış algı var yine toplumda. İnsanlar diyor ki, ben bilgisayara dair bişi bilmiyorum/sadece açıp kaparım. Ben de onlara diyorum ki, bilgisayar dışında seçeceğin mesleğe dair ne biliyorsun? Mesela tıp bilgin var mı yada inşaat mühendisliği seçeceksin diyelim; concrete biliyor musun. Üniversite eğitiminin olayı bu ya zaten, bilinmeyeni öğretmek sana. Geç kalmış sayılmazsın, tabi herhangi bir tercih yapmadıysan henüz. Önünde araştırmak için gayet yeterli zamanın var.

• Hocam ben boun ceng yazacağım biraz sınırda gibi.Amacım biraz yöneticilik tarzı büyük şirketlerde.Boğaziçi bilgisayar olmazsa
    Odtü bilgisayar
    Bilkent bilgisayar
    Ya da boun endüstri yazmayı düşünüyorum.Ne dersiniz,?Endüstri hakkında bir bilginiz var mı?

• İnsanMühendisi İ kullanıcısına yanıt
    Endüstri son zamanlarda o eski etkisini kaybetti gibi düşünüyorum. Bunda makinelerin giderek daha da akıllaşması sonucu verimin çok yükselmesi etkili diye düşünüyorum. Endüstri mühendisliği, biraz daha işletme ve ekonominin ağırlıklı olduğu alan. Startup larda çok göremezsiniz, geneli büyük ve kurumsal yerler için kovalar ve başvurularını bu yönde yapar. Benim çok tercih etmeyi düşünmediğim bir bölümdü ama elbette çok başarılı isimler de var bu alandan çıkmış. ODTÜ ve Bilkent bilgisayar karşılaştırması da çok kolay değil. Her ikisi de senin en uç hayallerini gerçekleştirebilecek imkanlar sunar, bunu söyleyeyim öncelikle. O yüzden kıyaslama yaparken eğitim kalitesi parametresinden öte, üniversite hayatı, öğrenci kalitesi ve profili, üniversite boyunca edineceğin network ve katılım sağlayabileceğin etkinliker vb. parametrelere ağırlık versen daha sağlıklı bir tercih olur bence.

• İnsanMühendisi İ kullanıcısına yanıt
    Hocam çok farklı alanlar.

Endüstri mühendisliğinde genellikle sistemi geliştirmeye verimi arttırmak için uğraşırsınız bilgisayar göre üniversite adı daha önemlidir Endüstride. Boğaziçi Endüstri bu konuda en iyi yer bence.Sizin Bilgisayar ve Endüstriyi iyice araştırıp karar vermeniz lazım.

Endüstri Mühendisliği için:

https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=107756077

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drmaths -- 27 Haziran 2019; 13:52:52 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    hocam gazi bilgisayar mühendisliği savunma sanayisinde kariyer yapmak için yetersiz bir okul mu sizce ? gazili iş arkadaşlarınız var mı? gözlemleriniz neler ?
  • ea_guru kullanıcısına yanıt
    Orası için çok iyi duyumlar almadım açıkçası. Geçenlerde bir arkadaşımla konuşuyorduk. Kendisine stajyer vermişler, gaziden olanın bilgisi çok zayıf diyordu. En basit şeyleri bile bilmediğini ve nasıl dersleri geçip staja geldiğini anlayamadığını söyledi. Onu referans alacak olursam, benim de bakışım çok iyi olmadığı yönünde. Ama o seviyelerde başka hangi okullar vardır bilemiyorum alternatif olarak.
  • Merhabalar normalde eşit ağırlıkçyım bundan dolayı sayısal puanım düşük geliyor sıralamalara baktım fırat üniversitesi bilgisayar müh. tutuyor bir sene mezunu kalıp tekrardan sınava hazırlanmayı düşünmüyorum.Sizce ne yapmalıyım? Aklımda ortalamaları yüksek tutup yatay geçiş yapmak var.Birde fırat üniveritesi bilgisar mühendisliği hakkında bilginiz varmı?
  • öncelikle merhaba

ben bu sene sınava girdim fakat hiç istediğim gibi gitmedi hedefim odtü yada itü bilgisayardı. Puanım büyük ihtimal rahat bi şekilde yıldıza yeticek ama açıkçası itüden aşağısına gidesim yok senin tavsiyen ne olur 1 sene oturup çalışıp odtü yada itüye mi gitmek ya da direk yıldız yazmak ne dersin
  • asasasasasasasa A kullanıcısına yanıt
    Geç cevap için kusura bakmayın öncelikle. Fırat üniversitesi hakkında bir bilgim yok fakat zamanında bir asistanımız vardı oradan mezun ve işini gayet iyi yerine getiriyordu. Bu sadece bir örnek ama, sizi aldatmasın. Geneli nerelerde, ne işlerde çalışır bir fikrim yok. Dilerseniz mezunlarını ve öğrencilerini hatta hocalarını da linkedin ve bölüm sitesi gibi yerlerden kontrol edebilirsiniz. Bu sana en doğru bilgiyi verecektir, birkaç kişinin orası hakkındaki görüşlerinden çok o bölümde okuyan/mezun olan, akademisyenlik yapan kişilere sorman; onların nerelerde çalıştıkları hakkında fikir sahibi olman daha mantıklı olur. Eğer bir seneyi daha göze alamıyorsan, elbette tercih yap derim. Ama sınavda çok büyük şansızlık yaşadın ve beklediğinden aşırı düşük bir puan aldın. Sene içerisindeki en düşük denemenden bile kötü gelmiş bir sınavsa ve seneye daha iyi yapacağımı biliyorum diyorsan, bekleyedebilirsin. Çünkü 1 sene o kadar da önemli olmamaya başlıyor hayatında, seneler ilerledikçe. Mesela bölüm uzuyor, hazırlık okuyorsun, birkaç zaman işsiz kalıyorsun falan,.. yine zaman geçiyor yani, emin ol çok daha iyi bir eğitim ve şartlar için bir sene o kadar da uzun bir yıl değil.

• Turtler T kullanıcısına yanıt
    merhaba,

geç dönebildim kusura bakma öncelikle. açıkçası bir sene boyunca nasıl bir psikolojide olacağına bağlı. kendimi değerlendirecek olursam ben o psikolojiye girecek biri değildim. aşırı kötü hissederdim kendimi yerleşmezsem. ama ben böyle hissetmem daha da hırslı çalışır ve odtüyü de tuttururum diyorsan bence 1 yıl daha bekle çünkü hayatın boyunca mezun olduğun okulu taşıyacaksın. Kaldı ki 1 sene o kadar da uzun bir süre değil aslında, bunu hep söylüyorum. üniye başlayınca zaman daha hızlı akmaya başlıyor.
  • Odtü havacılık ve uzay itü uçak arasında kararsızım dünyadaki havacılık yarışmalarda itüyü fazla görüyorum bir çok derecesi de var ama odtü katılmıyor sanırım. Neden böyle ve bu bir artı mıdır

• hocam biliyorum tek bir şeyle sınırlandırılamaz ama bilg müh olmayı ucundan kıyısından biraz anlayabileceğim bir aktivite öneriniz var mı? benim aklımda kodlama öğrenmek vardı fakat konuyu görünce size sormam daha mantıklı geldi. tıp için 1 günlüğüne hastanede nöbet tutarak daha geniş fikir edinmeye çalışacağım mesela, mühendislik için de bu tarz bir öneriniz varsa şahane olur gerçekten çünkü ailem hep sağlıkçı olduğundan bildiklerim sadece internette okuduklarım..

• Hocam gtü tutuyor daha iyi üniler için mezuna kalmaya değer mi? Bi de 25k bandında hangi üni yazılmalı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altiyedisekiz -- 8 Temmuz 2019; 18:20:21 >
  • Osmnn.osmnn O kullanıcısına yanıt
    şimdi bu söyleyeceğim tamamen benim tahminim, gözlemim ve düşüncem. gerçeği yansıtmak zorunda değil. itü uçak kazanmış birçok kişinin bir üst tercihini sor, muhtemelen odtü havacılık tır. haliyle bir alt bölüme yerleşmiş kimse, biraz da idealist ise kendimi mutlaka geliştirmeliyim düşüncesine kapılabilir. bununla birlikte yarışmaları takip ederek projeler yapar. muhtemelen itü'yü sık görmenin sebebi de biraz bu. buna benzer birçok örnek verebilirim, mesela tübitak 'ın üniversiteler arası proje yarışması oluyor. oraya da katılanlara bakarsan, odtü/boğaziçi oranını düşük görürsün. hepsi dediğim benzer sebepten kaynaklı bence.
  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    Hocam İTÜ Uçak benzer oranda tercih ediliyor ODTÜ ile. İlk 1000 'den 100'den falan giren çok insan oluyor.

• dediğim gibi kendi kanaatimi söyledim. hiçbir somut dayanağım yok, tamamen öngörüm bu. o yüzden her türlü karşı çıkılabilir, eleştirilebilir başımın üstüne :)
  • 
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.