Şimdi Ara

bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz) (24. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
768
Cevap
98
Favori
73.999
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hocam hacettepeye açılan yapay zeka mühendisliği konusunda ne düşünüyorsunuz?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Odtu teknokentte savunma sanayi alanında faaliyet gösteren sirketlerin baslangıç maaşları ne kadardır?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam benim en çok merak ettiğim yurtdışı imkanları (soruldu mu bilmiyorum). Yurtdışında çalışma ihtimali diğer mühendisliklere göre ne durumda ?
    Bir de maaşları hep 3-4k arası mı ? Kendini geliştirince ne kadar artabiliyor bu miktar ?
  • iyi günler hocam geçen sene de gormuştum yazınızı okudum , cevaplarıyla birlikte ama gittikçe yazı cevaplarıyla uzamış eger gorurseniz su sorularıma cevap verir misiniz?

1-yabancı dil seviyeniz toefl üzerinde x/120 deseydiniz x kaç olurdu?(bunun onemi sektorden bildirir misiniz?)

2-mulakata girdiyseniz orda teknik mülakatı yapan kişi sizin nereden ne puanla mezun oldugunuzla ne kadar ilgileniyor ornegin sordugunuz soruda takıldıgınız zaman bı dk bu ODTÜ'lü dur kesin farklı düsünüyor bi sans verelim gibi bişi oldumu kısaca okulunuzu size kattıgı bi imtiyaz oldu mu?

3-son olarak hangi programlama dillerinde kendinizi advanced olarak goruyorsunuz ve neden o dillere yoneldiniz ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: deneyici23

Öncelikle merhaba,

Hacettepe Bilgisayar Mühendisliğinden mezun bir meslektaşın olarak öncelikle çok teşekkür ederim. Konuyu en başından okudum ve samimiyetle verdiğin cevaplar gerçekten çok güzeldi. Burayı okuyan arkadaşlara da tavsiyem bu konudaki yorumları tercih yaparken dikkate almalarıdır.

Senin gibi savunma sanayi sektöründe çalışan birisi olarak burdaki arkadaşlardan biraz farklı sorular sormak istedim :)

1-) Odtü Bilgisayar mezunları ne yapıyor? Ankara'daki en geniş iş alanı olan savunma sanayisinde yeni mezun Odtü bilgisayar mezunlarının sayısının giderek azaldığını gözlemliyorum. Teknokentlerde de özgün işler yapan birkaç firma olduğunu düşünürsek bu kadar yetenekli gencin nereye gittiğini merak ediyorum açıkçası.

2-) Sen nasıl düşünüyorsun bilmiyorum ama ben savunma sanayinde bürokrasinin oldukça fazla olduğunu düşünüyorum. Elbette bir startup gibi anlık kararlar verip çok hızlı manevralar yapmasını beklemek haksızlık olur ama en basitinden bir versiyon kontrolü sistemini değiştirirken bile çok fazla efor sarfetmek gerekmesi insanı yoruyor bence. Aynı zamanda biraz kişisel gelişimi de yavaşlattığını düşünüyorum.

3-) Biraz klişe insan kaynakları sorusu olacak ama kendini 4-5 sene sonra nerde görüyorsun? Gerek yurtdışına giden gerek akademi için ayrılan, gerek de diğer şirketlere giden insanlara baktığımda edindikleri yeni tecrübelerin oldukça değerli olduğunu görüyorum.
    Up. Bu soruların cevaplarını merak ediyorum

• Merhaba hocam, kusura bakmayın biraz geç yazıyorum memlekete geldim bilgisayar yok burada mecbur telefondan girdim artık. Uzun da olsa yazması yazıcam artık :)

1) odtü mezunlarında ben şunu çok görüyorum, rahatlığı seviyoruz. En önemli sebep bu bence çünkü savunma sanayi gerçekten stresli ve rahatlığın çok olmadığı bir yer. Siz de biliyorsunuz, güvenlik kaygıları hat safhada. İkinci sebepse, savunma sanayinde kendini göstermek ve öne çıkmak çok mümkün olmuyor. Çünkü mevcut takvimde ilerlemesi gereken bir proje var ve paydaşı çok fazla. Siz tek başınıza ne kadar mükemmel bir mühendis olursanız olun projenin kaderine doğrudan tek başına etki etmeniz imkansız. Diğer sebepler de, yurtdışına gitmek, kendi startup ını kurmak gibi şeyler.

2) bu sorunu okumadan bir önceki cevabı verdim ve muhtemelen bu sorunu da biraz yanıtlamış oldum. Kesinlikle katılıyorum, bürokrasiyi es geçemiyor malesef bu sektör. Nasıl daha rahat ve esnek olur diyorsan, bence özel savunma sanayi şirketlerinin sayısı artabilir. Kişisel gelişimin ya başlattığı da bir gerçek çünkü söylediğim gibi paydaş çok fazla ve kolektif hareket güç.

3) açıkçası kendi işimi kurmak önceliğim. Bu şu an çalıştığım sektörle ilgili de olablir, tamamen apayrı bir alana da yönelebilirim emin değilim. 4-5 sene sonra mı olur, 7-8 sene sonra mı orasını da kestiremiyorum ama hedeflerimin ilki bu. Fakat elbette şu an bulunduğum işi ve aldığım sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmek en öncelik görevim.

Ben de teşekkür ederim, konuya gösterdiğin ilgi ve yönelttiğin sorular için.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• whatif kullanıcısına yanıt
    EE daha ağır basar gömülü için. FPGA ile o kadar uğraşmıyorsun cs de. Gerçi C ve C++ ile de çalışabiliyorsun ama yine de donanım seviyesinde bilgin olması gerekiyor. Bazen devredeki dalgalanmalar bile programın beklediğinden farklı çalışmasına sebep olabiliyor. Bunu cs bilginle çok çözebileceğini sanmıyorum.
  • Hocam bilgisayar mühendisliği ile hangi bölümün çapı en iyisi olur sizce? Ekonomi nasıl olur?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yaşınız kaçtı?

• double or nothing kullanıcısına yanıt
    Daha önce de söylediğim gibi savunma sanayi şirketlerinden birinde büyük çaplı bir projede çalışmaktayım. Haliyle o kadar büyük çaplı projelerde kolektif hareket zordur. Elbette çok fazla parçalara bölünür proje ama yine de büyüktür. O sebeple bazen aksaklıklar olabiliyor, takvimde kaymalar vs. yaşanabiliyor ama bunu da bu söylediğim sebebe bağlamak gerek.

Bölüm zor, kolay değil. Ciddi manada bir şeyleri kendinden katıp kendin orjinal fikirler ve çözümler üretmek zorundasın. Diğer bölümlerdeki gibi oturup ezber yapayım yada sınavdan iyi alırsam her türlü geçerim gibi düşünceler malesef iyi mühendislik eğitimi veren her üniversitede çöküyor. Mutlaka ödevlerini, lablarını yapmak zorundasın. Bu çalışmalarda da özgün fikirlerle çözümler üretmek durumunda kalıyorsun.

Açıkçası ömür boyu öğrenmeye açık olmayan biri bu meslekte çok başarılı olamaz. Çünkü öğrenmek hiçbir zaman bitmiyor, sürekli yeni bir gelişme söz konusu. Öte yandan, analitik düşünme, sebep-sonuç ilişkisi çıkarma vb. yetenekleri olmayan kimse yine çok mutlu olamaz gibi düşünüyorum.

Bir arkadaşım vardı mesela, ilk sene C den kaldı, sonra 3 dönem daha kaldı aynı dersten. Ve kendinden sanırım ben bunu yapamıyorum diyerek bıraktı, başka bölüme geçti. Onun dışında benim bıraktığını gördüğüm kimse olmadı. Ama bırakacak olsa neden bırakır derseniz, her yerde çalışma imkanı olmaması olabilir. Parasını beğenmeyebilir diyeceğim ama kendi işini kurmadıktan sonra işçi yada memur olarak daha fazla hangi meslek gruplarında kazanırsın emin değilim. Bir diğer sebep kendini yeterince başarılı görememesi ve verilen görevleri yerine getirememesi sonucu kendini yararsız hissetmesi olabilir.

• Dilersen bunu cevaplamadan önce olaya en dış pencereden bakmaya çalışalım. Mühendislik bilimleri bir anda ortaya çıkmamıştır. Sanayi devrimiyle beraber makineleşme ve elektrik gibi alanlardaki ilerlemeler sonucu bazı temel mühendislikler kendini göstermiş. Daha sonra bu mühendisliklerden başka mühendislikler türemiş. İTÜ'deki mühendisliklerin hangi sırayla, nasıl açıldığını inceleyebilirsin. Uzundur biraz ama gayet net oturur aklında. Ben bir tanesini örnek vereyim, şu anda bilgisayar mühendisliği çok popüler değil mi? Ama bilgisayar bilimi, elektrik-elektronik mühendisliğinden doğmuş bir alan. Bilgi miktarı artmış ve artık abstract yapılar oluşmaya başlamış; ortaya Computer Science çıkmış. Computer Science 'ın tamamı neredeyse bi abstraction. Ve mühendislik bu şekilde de devam edecek bana göre. İşte yapay zeka mühendisliği de buna bir örnek. Computer Science 'tan çıkmış ve belki 10 sene sonra bilgisayar mühendisliğinin tahtını sallayacak bir bölüm neden olmasın, ee de bunu gayet gördük. He ama ilk yıllardaki kimseler bence biraz kurban olabilir çünkü daha hiç oturmamış bir sistemle eğitim görecekler. Zamanla oturursa bu sistem bana göre çok iyi mühendisler çıkartacaktır.

• kızgın boğa K kullanıcısına yanıt
    haziran 2019 güncel verilerine göre konuşacak olursak 3 aylık primleri de kattığımızda 6k dan aşağı alan olduğunu düşünmüyorum.
  • 11_serhat_11 kullanıcısına yanıt
    Bence yurtdışı imkanı olarak diğer mühendisliklere göre hayli fazla. Hatta şunu söyliyim, yurtdışındaki işinizi belki remote olarak kendi ülkenizde yapabilirsiniz. Microsoft'ta çalışan bir tanıdığım Türkiye'ye ziyaret için döndüğünde yarım kalan işini buradan tamamlamıştı mesela. Bunu diğer hiçbir mühendislik grubunda görebileceğinizi düşünmüyorum, çok nadirdir. Bu verdiğim örnek de tabi ki bilgisayar mühendisleri için ender örneklerden ama neticede böyle bişi var mı, var. Ülke de çok fark etmiyor açıkçası bilgisayar mühendisi için. Her ülkede iş bulabilir, amerika istemiyorsa avrupa, orayı da istemezsen asyaya kadar gidebilir. İyi bir mühendisin şu an maaşının 5ten aşağı olduğunu düşünmüyorum şahsen. Eğer öyleyse ve iyi bir mühendis olduğunu da düşünüyorsa hemen o işi bıraksın ve başka yerler kovalasın. Emeğini ezdirmesin. Kendini geliştirdikten sonra ucu çok açık, bilgisayar mühendisi ve başlangıç maaşı olarak 20bin lira alanı biliyorum.

• I0SER_b0y kullanıcısına yanıt
    1- TOEFL'a hiç girmedim dolayısıyla bir tahmin yapmam çok zor ama hazırlık zamanı profiency exam'den 69 almıştım bu da odtünün hesaplamasına göre toefl 'da 83-84 gibi bir şeye denk gelir. Sektörde en düşük sınırları sağlaman gerek. Genelde YDS geçerli oluyor, 65 alsan birçok yer için yeterli olur. Sektördeki önem ingilizce döküman okudukça yada yurtdışında fuarlara, seminerlere, kurslara katılman gerektikçe veya yurtdışından misafirlerin gelirse kendisini daha çok hissettiriyor.

2- Evet oldu, savunma sanayi şirketlerinden birinin mülakatında biraz takılmıştım. Ama normalde takılmayacağımı ve kolayca yapabileceğimi biliyordum fakat mülakatımı 2 farklı ekip aynı anda gerçekleştirdi. Yani adam ihtiyacı olan 2 ekip varmış, ikisi de görmek istedi beni. Aynı anda karşımda 4 kişi vardı, bu bir mülakat için çok fazla adam demek. Ben de haliyle gerildim biraz ve takıldım. Fakat onlar anlayış gösterdiler ve bunda eminim ki okulum etkiliydi. Kaldı ki, ben de mülakatlara giderken her zaman aşırı özgüvenli gittim. Hep de faydasını gördüm.

3- Şu sıralar tek bir dilde çok ileri yazmıyorum. O yüzden advanced olmam tartışılır ama kendimi python ve javada ileri görürüm. Yani şöyle söyliyim, bana bir algoritma verilse ve implement et dense onu java yada python da denerim önce. Sebebi için net bir şey diyemeceğim açıkçası, belki o dersleri daha çok sevmişimdir yada hocası bana daha iyi anlatmıştır; sevdirmiştir. Veya sektördeki varlıklarını hissetmişimdir, stajda onlarla uğraşmışımdır. Bu ve bunun gibi birçok sebep sayabilirim heralde.

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam, kafamdaki soruları toparlayamıyorum ama jestiniz için teşekkür ederim.

Konu uzun gözüküyor, okumam biraz zaman alacak.

• Ekonomi bence de en doğru kararlardan bir tanesi. Bir tanesi diyorum çünkü kesin şudur diye bir şey demek mümkün değil. İstatistik de olabilir bana kalırsa çünkü data sciencist, mining, machine learning gibi alanlarda sıkça karşılaşıyorsun. İstatistikten çap yapmış olmak bu alanlarda çalışırken sana büyük fayda sağlar.
  • Elektrik elektronik mühendisliği ile ilgili ne kadar bilginiz var bilmiyorum ama bilgisayar mühendisliği ile kıyaslama şansınız var mı zorluk bakımından okurken ve iş dünyasında, gerek kendi bildiğiniz gerek arkadaşlarınızın söylediklerinden yola çıkarak?

Makine ogrenmesi yapay zeka gibi bir alana yönelmek 4 5 yil sonrasi icin avantaj mi olur yoksa türkiyede daha bu devirde bu alan erken ve riskli iş dünyası bakımından?

• quote:

Orijinalden alıntı: nezcafe

Bence yurtdışı imkanı olarak diğer mühendisliklere göre hayli fazla. Hatta şunu söyliyim, yurtdışındaki işinizi belki remote olarak kendi ülkenizde yapabilirsiniz. Microsoft'ta çalışan bir tanıdığım Türkiye'ye ziyaret için döndüğünde yarım kalan işini buradan tamamlamıştı mesela. Bunu diğer hiçbir mühendislik grubunda görebileceğinizi düşünmüyorum, çok nadirdir. Bu verdiğim örnek de tabi ki bilgisayar mühendisleri için ender örneklerden ama neticede böyle bişi var mı, var. Ülke de çok fark etmiyor açıkçası bilgisayar mühendisi için. Her ülkede iş bulabilir, amerika istemiyorsa avrupa, orayı da istemezsen asyaya kadar gidebilir. İyi bir mühendisin şu an maaşının 5ten aşağı olduğunu düşünmüyorum şahsen. Eğer öyleyse ve iyi bir mühendis olduğunu da düşünüyorsa hemen o işi bıraksın ve başka yerler kovalasın. Emeğini ezdirmesin. Kendini geliştirdikten sonra ucu çok açık, bilgisayar mühendisi ve başlangıç maaşı olarak 20bin lira alanı biliyorum.
    Peki İngilizceden sonra kesin öğrenmelisin diyebileceğiniz bir dil var mı ? Ben sayısaldan önce dil bölümünü okumak istemiştim sınıf açılmayınca sayısala yönelmiştim o yüzden dil konusunda sıkıntı çekeceğimi düşünmüyorum. Dilin başka ne gibi avantajları olur ?

Son olarak biraz alakasız olacak ama ben diş hekimliği ile bil arasında çok kaldım. Diş hekimliği daha garanti gözle bakıldığı için çoğu kişi ilk olarak diş hekimliğini tavsiye ediyor. Siz ne dersiniz bu konuda ?

• Guest-1h062019 kullanıcısına yanıt
    24
  • 
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.