Şimdi Ara

bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz) (23. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
768
Cevap
98
Favori
74.000
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Kaldın mı mezunq

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merhaba hocam. Benim sıralamam 23k-27k arası bir yerde gelecek. Hem ailemin Kocaeli'de olmasından hem de herkesin puanıdan çok daha iyi eğtirim veriyor demesinden dolayı GTÜ düşünüyorum. TAU'da oluyor ama Almanca hazırlık korkutuyor. GTÜ ile ilgili yazdıklarnızı zaten okudum eğer eklemek istedikleriniz varsa seve seve okurum.

Asıl sorum ise, ben 8 yıldan fazladır bilgisayar programla ile ilgileniyorum. Çocukluk hevesi hala sürüyor. Tabii zekli olduğu için genelde oyun programlama ile ilgilendim. Unity'den dolayı c# biliyorum. İleri düzey değil ama iyi sayılır. Ve Gamemaker Studio'nun kendi dili olan GML'de de iyi düzeydeyim. Ben o dili ptyhon'a benzetiyorum. python'a da sadece biraz baktım. Bunun yanında makian öğrenmesi ve Deep Learning konuları ile ilgili internette bulduğum makale ve viodeolara kafayı takmıştım bir süre. Hep teorik şeyler genelde ama var bir şeyler. Bunlar ünide ne kadar fayda sağlar? Dediğim gibi çocukluktan beri içli dışlıyım. GTÜ ders programına baktım tabii ama ders içeriklerini bilmiyorum tabii. Herkes GTÜ'ye aşırı zor falan yazıyor. Sizce aynı şey benim için de geçerli olur mu? Sonuçta çoğu şeyi evde örendim. Okulda gidince aslında hiçbir şey bilmiyormuşum gibi bir hisle karşılaşır mıyım acaba?

Şimdiden teşekkürler.

• Hfbroken H kullanıcısına yanıt
    Bunun için biraz detaylı araştırma yapmam gerekir, hemen şunu seçerdim diyemem ama sana araştırma konusunda yol gösterebilirim. Öncelikli olarak, diğer birçok arkadaşa dediğim gibi mezun araştırması yap. Aç linkedin'i kendi bölümün, okuluna göre filtrele. Çıkan profilleri karşılaştır. Ardından kendi kariyer planını düşün, örnek veriyorum Avrupada okuyup çalışmak istiyorsun diyelim. TAU bu yönden, ikisinin de önünde olacaktır diye düşünüyorum. Almanya ile olan bağlantıları aracılığıyla kolayca Almanya'ya gitmene olanak tanıyor olsa gerek. Gebze Teknik de ciddi destek alan ve özellikle İstanbul Teknopark, Gebze Organize sanayi gibi piyasalarda karşılığı ve bağlantıları olan bir okul. Kendi kariyer planlarınla bu okulların sana sağlayacağı olanakları buna benzer yönlerden karşılaştır derim. Sana tavsiyem bu olacaktır, doğrudan şu okulu seç yada seçerdim diyemem.

• Ezekiel06 kullanıcısına yanıt
    Seneler ilerledikçe 1 senenin aslında çok kısa bir zaman olduğunu fark ediyor insan. Bana da çok uzun gelirdi mesela o yaşlarda ama şu an işe başlayalı 1 sene olacak neredeyse 2 ay sonra ve hayal gibi geçti cidden. O sebeple, sene kayıplarını çok takma. Onlarca sene mutsuz olup pişmanlık yaşayacağına 1 sene daha bekleyip ömrünün geri kalanını mutlu geçirmek daha mantıklı değil mi? He elbette 1 sene bekledin diye mutlu yaşayacağın garanti değil ama olasılıklara vurduğumuz zaman bu dediğim daha olası duruyor. Kendini geliştirmen önemli tabi ki ama emin ol üniversiten bundan çok daha önemli. Adı duyulmamış bir üniversitede harika çalışmalarda bulunan biri, bana göre Boğaziçi/ODTÜ gibi yerlerden mezun olmuş ortalama bir adaya göre daha geridedir. Bu yöneticilerin gözünde de böyle, emin ol mesela bir aday mülakata girecekse mülakatı yapacak kişinin ilk baktığı okuludur. Sonra ortalaması, sonra yaptığı işlerdir.

• quarsil156 Q kullanıcısına yanıt
    Aslında geçen sene sorsan bu soruyu çok bir bilgim yoktu. Fakat iş arkadaşlarımın çoğu yıldızlı olduğu için epey fikir sahibi oldum. Okulun eğitimi ve mezunların kalitesi benim izlenimime göre gayet iyi. Mesela şu an hemen yanımda bir yıldızlı arkadaşım var, daha önce bir bankada çalışmış. Orada spring le uğraşmış epey zaman. JAVA ve object-oriented bilgisi gayet iyi. Yıldız mezunu da çok var, ufak bir milliyetçilik de var tabi her okulda olduğu gibi. O yüzden, o sıralamalarda yıldız denk geliyorsa bana göre yazılabilir bir okul.
  • Hocam yazdıklarınızın hepsini okudum (1 günümü yedi ), gerçekten bilgisayar mühendisliği hakkında ufkumu genişlettiniz , canı gönülden teşekkür etmek istiyorum size

Sıralama tahminim ve İstanbul'da yaşamam sebebiyle YTÜ bm düşünüyordum , ama yazdıklarınızı okuyunca Haccettepe bm ye kaydı gönlüm.(sıralamaları nerdeyse aynı)
    Sizce yaşadığım şehirde ytü bm okumak yerine ankaraya yerleşip hacettepe bm okumalı mıyım, fazladan neler katabilir bana ytü ye göre ?
    Birde çocukluktan beri bilgisayara kodlamaya ilgisi olan teknolojik makaleler okumayı seven biriyim(hiç deneyimim olmadı hep ilgi düzeyinde kaldı) , problemlere farklı çözüm yolları bulmayı , üstüne düşünmeyi seviyorum
    Bir yandan da tıpa da ilgim var anadoludaki tıplara puanım yeticek gibi ve muhtemelen aile baskısı da gelicek tıp seçmem için
    Fiziğe de ilgim var en sevdiğim ders fizikti lisede, bilgisayar ve fiziğe olan ilgimi itü makina mühendisliğinde birleştirme gibi bir düşüncemde var
    Hangisini daha çok istediğime karar veremedim
    ne yapmalıyım sizce ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K0NF300 -- 20 Haziran 2019; 17:10:26 >

• nezcafe kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam bir de bölüm tam ingilizce değil galiba dezavantajı çok olur mu

• Bilkent ve odtüyü eğitim ve yurt dışı olanakları açısından kıyaslayabilir misiniz ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    hocam hacettepe/odtü/bilkent üçlüsünün birisinden mezun olup savunma sanayisine giren üzerine yine bu üç okulda master/doktora yapmaya başlayan ve yıllarca aynı şirkette çalışan mühendislerin yaptığı iş aldıkları para ülke şartlarına baktığımızda mantıklı mı ? yani aldıkları para bu ülkede yaşamaya katlanmaya sizce değiyor mu ? ayrıca yaptıkları iş ne kadar tatmin sağlıyor merak ediyorum.

ben hacettepedeyim mezunlara bakarken bizim okuldan ee mezunu birisinin 15 yıldır aselsanda çalıştığını gördüm, mezun olur olmaz aselsana girmiş ve aynı zamanda odtüde doktoraya başlamış. bir de bu şirketler yüksek lisans doktora yapmaya teşvik mi ediyor merak ediyorum ? zor bir iş çünkü hem çalışıp hem bunları yapmak.
  • Dr. Donanım kullanıcısına yanıt
    Savunma sanayi şirketlerinin doktora programlarını desteklediğini okumuştum ekşi sözlükte tabi başlığın sahibi daha iyi biliyordur yinede

• arda0055 A kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

Öncelikle böyle şeylerle uğraştığın için tebrik ederim. Umarım birçok arkadaşa da örnek olur bu çalışmaların. Üniversiteye yönelik artıları olur elbette ama doğrudan bir etki bekleme. Bu çalışmalarını bir hobi olarak düşün şimdilik çünkü üniversite 3 e kadar bu çalışmalarınla ilgili hiç ders almayacaksın diyebilirim. Seçmeli dersler almaya başladığında oyun programlama/deep learning gibi dersler alırsan o zaman bariz bir şekilde işine yarar elbette ama ilk 2 senenin ders programına bakarsan yoğun olarak matematik ve fen bilimleri ile, elektrik/elektronik ve python ve C ile programlama olduğunu görürsün. Okulda öğreneceğin çok şey var tabi ki, sakın böyle "ben bunu biliyorum zaten" yada "ben bunu hiç bilmiyorum yapamam ki" düşüncelerine kapılma. Orayı kazanan herkes o eğitimi tamamlayabilecek kapasitede. Yeter ki, düzgün bir çalışma göstersin. Senin için de böyle düşünüyorum, tekrar tebrik ederim. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

• yazilimci_arkadas Y kullanıcısına yanıt
    Üniversitelerde muafiyet sınavı oluyordur
    ama sadece ilk dönemki giriş derslerini kapsıyor bize yani for while vb öğrendiğimiz ders atlanabiliyordu

xyz üniversitesi muafiyet sınavı olarak aratırsanız detaylı bilgi bulabilirsiniz

3 aylık düzgün bir çalışmayla yapılabilir, ama tek dersi vereceğiniz için programınız kaymış olabilir,
    Boğaziçi'nde tek dersi atlamak faydalı olmuyor çünkü üst dersler sadece 1 dönem açılıyor, Boşta beklemen gerekiyor
    Diğer okullarda böyle bir şeyler vardır belki

Dili bunun için öğrenmeyin, öğrenmenizin elbet faydası olacaktır

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • K0NF300 kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

Yazdıklarımın böyle karşılık bulduğunu görmek mutluluk verici gerçekten. Söylediklerinden mühendislik seni memnun edecek algısını çıkarıyorum. Bunun sen de farkındasın ama tıpla kafan biraz karışacak gibi. Açıkçası şunu söyliyim, aileler genelde bu baskıyı yapıyor biraz daha garanti bir meslek olduğu için. Ama tercih yapacak kişi bunu ne kadar istiyor, bu önemli. İstemeden gidilen bir bölüm insana zamanla yük oluyor, çok fazla gördüm çevremde tıptan mühendisliğe geçen yada mühendislikten tıpa geçen veya mühendislikler arası değişiklik yapan. O yüzden kendi kariyerini ve yapmaktan keyif alacağın mesleği düşün. Hacettepe seni pişman edecek bir okul değil, daha önce de söylediğim gibi. Bence tercih edilebilir ama araştırmaya devam et tabi ki. Ama şunu da ekliyim, bilgisayar mühendisliğinde çok fazla fizikle haşır neşir olmazsın.

• Stewartteoremi kullanıcısına yanıt
    Daha önceleri de dediğim gibi özel üniversitelerde öğrenci profilleri arasında ciddi farklar olabiliyor. Örneğin bilkent bilgisayar'a ilk 100'den de adam giriyor 26binden de. Aynı seviyedeki bir devlet üniversitesine baktığında +100 civarı kişiyi ilk 2binden alıyor. Haliyle öğrenci profili birbirine çok yakın. Rekabet var, bu da ister istemez hem hocaları hem de öğrencileri dinamik tutuyor. Öte yandan, özel üniversite olması sebebiyle öğrencilerle olan iletişim devlet üniversitesine göre daha iyi olabilir. Belki daha fazla referans alınabilir yada özel üniversite kadrosunu sürekli daha aktif tutma adına akademisyenlerinde daha seçici davranabilir. Net olarak bu üniversitede bunda iyidir demek çok yanlış olur. İkisi de çok köklü ve başarılı üniversiteler. Eğer aklında yurtdışına çıkma fikri varsa ortalama çok önemli. Bana öyle geliyor ki, bilkent'te ortalaman bir tık daha iyi olur. Biraz önce bahsettiğim rekabet mevzusundan ve harf notlarının kesin bir şekilde AA-BA-BB gibi ayrılmamasından dolayı.

• Dr. Donanım kullanıcısına yanıt
    Ülkeden ve ülke şartlarından ne beklediğine göre değişir bu sorunun cevabı. Kimisi var mesela ne verirsen ver ben burada durmam diyor, kimisi de var az da olsa ben ülkemde dururum diyor. Aldığın para tabi ki piyasanın üstünde oluyor ama o parayla bir ev almaya kalkacak olsan belki bir ömrünü harcaman gerekir. Ne de olsa maaşlı çalışansın, kıdem artışların oluyor elbette ama giderlerin de o ölçüde artıyor. Tamamen para odaklı düşünecek olursak diğer birçok meslek grubundaki kimselerin bu çalışanlara oranla kat kat kazandığını söyleyebilirim. Tanıdığım 8-10 yıllık bir eczacı aylık 50binin üstünde net kara sahip. Bu deneyimde hiçbir mühendis hiçbir savunma sanayi şirketinde o parayı elde edemez. Buna başarılı bir avukatı da ekleyebilirsin, belki diş hekimini de. Ama şu var, mesleki tatminlik. O eczacı dediğim kişinin yaptığı ticaretten öte geçmezken öte tarafta mühendis binlerce askerimizi kurtaracak ve vatanın savunmasında rol alacak iha 'yı yapıyor mesela. Yada bir doktor birinin hayatını kurtarıyor falan. Meseleye biraz da işin kendisi ve ortaya konulan ürün olarak bakarsak tatminliği daha iyi anlayabiliriz diye düşünüyorum.

Böyle şirketler elbette yüksek lisans ve doktora için teşvikte bulunuyor. Akademik izin denilen izinler var, örneğin sana diyor ki haftada 1 gün izin veriyorum sana okulun için. Ama sen de yüksek lisansını tamamladıktan sonra izin aldığın her dönem başına şu kadar ay bizim şirketimizde çalışmayı taahhüt edeceksin. Yüksek yapıp hemen ayrılmayacaksın yani.

• İtü bilgisayar ve uçak mühendisliği odtü havacılık ve uzay mühendisliği arasında çok kararsızım. Sıralamam 3bin gibi gelecek odtü bilgisayar tutmuyor söylediklerim arasından birini seçmem gerekiyor. İstanbula ve Ankarayada aynı uzaklıkta sayılırım ne tavsiye edersiniz? İlgi alanım asıl uçak onu seviyorum ama bilgisayarda var. Kararsızım.

• Öncelikle merhaba,

Hacettepe Bilgisayar Mühendisliğinden mezun bir meslektaşın olarak öncelikle çok teşekkür ederim. Konuyu en başından okudum ve samimiyetle verdiğin cevaplar gerçekten çok güzeldi. Burayı okuyan arkadaşlara da tavsiyem bu konudaki yorumları tercih yaparken dikkate almalarıdır.

Senin gibi savunma sanayi sektöründe çalışan birisi olarak burdaki arkadaşlardan biraz farklı sorular sormak istedim :)

1-) Odtü Bilgisayar mezunları ne yapıyor? Ankara'daki en geniş iş alanı olan savunma sanayisinde yeni mezun Odtü bilgisayar mezunlarının sayısının giderek azaldığını gözlemliyorum. Teknokentlerde de özgün işler yapan birkaç firma olduğunu düşünürsek bu kadar yetenekli gencin nereye gittiğini merak ediyorum açıkçası.

2-) Sen nasıl düşünüyorsun bilmiyorum ama ben savunma sanayinde bürokrasinin oldukça fazla olduğunu düşünüyorum. Elbette bir startup gibi anlık kararlar verip çok hızlı manevralar yapmasını beklemek haksızlık olur ama en basitinden bir versiyon kontrolü sistemini değiştirirken bile çok fazla efor sarfetmek gerekmesi insanı yoruyor bence. Aynı zamanda biraz kişisel gelişimi de yavaşlattığını düşünüyorum.

3-) Biraz klişe insan kaynakları sorusu olacak ama kendini 4-5 sene sonra nerde görüyorsun? Gerek yurtdışına giden gerek akademi için ayrılan, gerek de diğer şirketlere giden insanlara baktığımda edindikleri yeni tecrübelerin oldukça değerli olduğunu görüyorum.

• gömülü için cs mi ee mi
  • Osmnn.osmnn O kullanıcısına yanıt
    Şunu net bir şekilde söyleyebilirim, uçak mühendisi olup yazılımla ilgilenebilirsin ama yazılımcı olup uçaklarla ilgilenmen çok zor. O domain i dışarıdan öğrenemezsin. Açıkçası bana odtü havacılık uzay bir tık öndeymiş gibi geliyor. TUSAŞ mesela bu bölümün mezunlarıyla yakından ilgileniyor. Her yıl da yüzlerce aday mühendis/stajyer alıyor. Ama bir anda mühendislikte o kadar spesifikleşmek istemiyorsan EE/Makina vb. bölümler de yazabilirsin.
  • Öncelikle su anki durumundan bahseder misin ? Neler yapiyorsunuz iş olarak, memnun musunuz? 

Bölümün zorluğu hakkında ne dersiniz? Tabiki ilgili olan için zor diye bir şey yoktur ama genel olarak zor bir bölüm mü? 

Şu özelliğe sahip olmayan yazmasın dediginiz bir şey var mı? Şöyle bir insan değilseniz veya şöyle bir yeteneğiniz/çabanız/özelliğiniz yoksa yazmayın dediginiz? 

Çevreniz de bilgisayar muhendisliginden pişman olanların sevmeyenlerin, neden bu bölümü istemediğini neden vazgectiklerini soyler misiniz ?

• 
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.