Şimdi Ara

bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz) (27. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
768
Cevap
98
Favori
73.996
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Yaklaşımını ve araştırma tarzını çok beğendiğimi söyleyeyim öncelikle. Bence diğer kimselere de örnek olmalı, daha önce yazdıklarımı okuduysam herkese bolca araştırıp mümkünse de meslekleri yerinde görmeyi tavsiye ettiğimi söylemişimdir. Ama bu senin tek dayanak noktan olmasın. Şunu demek istiyorum; mesela hastaneye gittin ve 1 gün boyunca oradasın. O gün şansına çok tatsız bir şey yaşayabilirsin hastanede yada mesela özel hastanenin rahat bir bölümündesindir; sanırsın ki her yer böyle güzel, rahat ve çalışanlar çok mutlu. Orada insanların tepkisi ve düşüncesinden çok yapılan işe odaklanmaya çalış, o zaman anlamlı olur bu aktivite. Bilgisayar mühendisini bu şekilde test etmen çok zor tabi ki ama internette bilgisayar mühendisinin bir günü yada X şirketinde bir gün şeklinde aramalar yaparsan güzel sonuçlar bulursun. Senin için örnek bir arama sonucunu paylaşayım; bunun gibi birçok arama yapmanı öneririm.

Bir diğer yanılgı da bana sorarsan bilgisayar mühendisliğini tamamen kodlama olarak görmek diyebilirim. Mühendislikteki işler genelde projeler üzerinden yürür ve projelerin birçok safhası vardır. Mesela bir yazılım geliştirme projesinin safhalarını gösteren görsele bakmanı rica edeceğim.

Burada kodlama diye bahsettiğimiz evre olan implementation ne kadar sonra geliyor, fark etmişsindir. Plan, analiz, tasarım,.. bunlar çok önemli ve kritik safhalar. Dolayısıyla, doküman okuma, problemlere çözümler üretme, tasarımını sunma vb. işlerin de fazlaca olduğunu hatırlatmak isterim. Mühendislik, komple bir bütün çünkü. Tek başına oturup kafana göre kod yazmak sadece öğrencilik evresinde olabilecek bir şey. Kaldı ki o dönemlerde bile sana verilen ödev için güzelce bir çözüm hazırlayıp tasarım yapman gerekiyor.

Mühendislikte çok fazla disiplin olduğu için tek bir yere bakarak karar vermen imkansız. Onlarca fazla mühendislik türü ve yüzlerce farklı pozisyon sayılabilir. Bir bilgisayar mühendisi bile kendi startup'ında özgür bir şekilde çalışabilirken, başka bir bilgisayar mühendisi NATO standartlarında ürün çıkaran ve uluslararası konsorsiyumlarla denetlenen bir şirkette olabilir. Bunların belki de tek ortak noktası aynı diplomaya sahip olmak diyebilirim. Demem o ki, ufkun geniş olsun. Tek bir uzmanlıkla yada pozisyonla kısıtlama kendini mühendislikte. Genel olarak aklıma gelenler bunlar, tatmin olmadığın yerler yada aklına takılan sorular varsa sor yine mutlaka.

• nezcafe kullanıcısına yanıt
    Estağfurullah hocam eleştirmek için demedim. İTÜ Uçak - ODTÜ Havacılık ve Uzay tercihi biraz ekol farkına bakıyor sadece. Genelde bu bölümlerden mezun olanlar yan yana çalışıyor gibi bir durum var. Geçen gördüm iki üniversitenin mezunları milli uçak üstünde çalışacaktı herhalde.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Değerli arkadaşlar kafam o kadar karışık ki anlatamam..
    19 Mayıs üniversitesi, Süleyman Demirel üniversitesi, Karadeniz teknik üniversitesi vb. eski ve köklü üniversitelerinden.. Bilgisayar mühendisliği buralarda Türkçe..
    Diğer taraftan Adana bilim ve teknoloji üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat, Karabük gibi okullar ise Yüzde yüz İngilizce olmalarına rağmen yeni sayılabilecek okullar..
    YouTube den yüzlerce video izledim, neredeyse tamamı Bilgisayar mühendisliğinin İngilizce olmasına dikkat edin tavsiyesi üzerine kurulu..
    Bu açıdan bakıldığında sıralaması 100 K ve üzerinde gelecek bilgisayar okumak isteyen adaylar, varsın Türkçe olsun deyip köklü ve eski üniversiteleri mi tercih etmeli? Yoksa varsın köklü ve eski olmasın yüzde yüz İngilizce varsa iyidir deyip yukarı da ismini zikredilen okullar mı tercih edilmelidir?
    Bir de bu eğitimi İngilizce olarak geçen üniversitelerin eğitimi hakikaten yüzde yüz İngilizce mi oluyor yoksa bu kağıt üzerinde kalan, göz boyama oyunu mu?
    Fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar saygılarımla..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• nezcafe kullanıcısına yanıt
    öncelikle takdiriniz için teşekkür ederim. çoğu yerde nedense hep belli başlı konulara odaklanıldığı için bu yazdıklarınız bakışımı oldukça genişletti açıkçası. üniversitelerin ders programlarını daha ayrıntılı incelemeye niyetliyim öncelikle. meslek araştırmaları konusunda türkçe kaynaklar maalesef çok yeterli olamayabiliyor. bu yüzden sonrasında özellikle uzmanlıklar ve işyeri ortamları hakkında daha geniş çaplı bir araştırma yapacağım. vakit ayırıp bu kadar özenli ve açıklayıcı bir cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

• altiyedisekiz A kullanıcısına yanıt
    Açıkçası 25k bandından hangi üniler yer alıyor ve eğitimleri, sağladığı olanakları nelerdir bilmiyorum. GTÜ hakkında iyi şeyler söyledim çünkü oradan mezun kimseler var çalıştığım şirkette. gerçi burada olanlar mezun olduğu yılın derece yapan isimleri ama olsun, neticede okul eğitim olarak fena değil demek bu. ben de yüksek lisans için orayı düşünebilirim belki. sıralaman gtü seviyelerine yetiyor ve bilgisayar mühendisliğini gerçekten istiyorsan, bence yazılabilir bir okul. mezuna kalınca çok ciddi fark edecekse kalınır ama yine yaklaşık aynı yerler gelir diyorsan bence gerek yok.
  • Hocam bilgisayar mühendisliğinizdeki her senenizin özetini geçebilir misiniz ? Nelerle uğraştınız , derslerde neler yaptınız , nasıl işlediniz, ödevlerde ne yapmanız isteniyordu vs.
    Bir de haccettepe cs düşünüyorum , olmazsa başka bir yerde cs yerine haccettepe yapay zeka müh. yazma konusunda ne düşünüyorsunuz ? İlk seneler Cs ile dersleri aynıymış , aynı hocalar geliyormuş .
    Teşekkürler şimdiden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K0NF300 -- 10 Temmuz 2019; 1:29:1 >
  • yayamaschocuk kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle ingilizce olmasına dikkat etmelisin. Yüzde yüz ingilizce yazanlar da bile malesef ingilizce o kadar da iyi aktarılmıyor yada derslerde/lablarda türkçe işleniyor. Bu da yeterli seviyede kalifiyeli akademisyen olmadığı için.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nezcafe

Kesinlikle ingilizce olmasına dikkat etmelisin. Yüzde yüz ingilizce yazanlar da bile malesef ingilizce o kadar da iyi aktarılmıyor yada derslerde/lablarda türkçe işleniyor. Bu da yeterli seviyede kalifiyeli akademisyen olmadığı için.
    Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim,
    O zaman bu durum da, henüz yeni kurulmuş olan, akademik personel sayısı az ama tüm bunlara rağmen eğitim dili YÜZDE YÜZ İNGİLİZCE olan Alparslan Türkeş Adana bilim ve teknoloji üniversitesi, Karabük üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat vb. Yerleri gönül rahatlığıyla yazabilir miyiz?

Bir de affınıza sığınarak sizden bir ricam olacak.. Şayet bu konuda yardımcı olursanız inanın size ömrüm boyunca minnettar kalırım..

Müsait olduğunuz da (Çok acelesi yok, 18 temmuz sonuçlar açıklanana kadar) Karabük (Yüzde yüz İngilizce), Adana bilim ve teknoloji ve Alanya Alaaddin Keykubat üniversitelerinin (Akademik kadro yetkinliği, bulunduğu konum itibariyle sanayi açısından, labaratuvar imkanları, kampüs şartları vb.) Bu 3 okulu KENDİ ARALARINDA 1 DEN 3 E DOĞRU siralayabilir misiniz lütfen?

İster buradan isterseniz de özel mesaj olarak bana (Ve benim gibi bu noktada işin içinden çıkamayan bu sayfalarda yanıt arayan tüm arkadaşlara) fikirlerinizi paylasirsaniz inanın ömür boyunca duaciniz olurum..
    Saygılarımla

• yayamaschocuk kullanıcısına yanıt
    "...gönül rahatlığıyla yazabilir miyiz?"
    - hangi üniversite olursa olsun, bu konuda bir garanti vermem benim haddime değil. çünkü her insanın beklentisi, yaşam tarzı, aradıkları ve buldukları farklı olabiliyor. dolayısıyla X üniversitesi sana şunu garanti eder gibi bir şey söylemek yanlış olur. ben genel kanaatimi söyledim, elime iki tane CV ulaşsa ve iki üniversite de birbirine denk/yakın olsalar ilk bakacağım şey eğitim dili olur.

"..1 DEN 3 E DOĞRU siralayabilir misiniz lütfen?"
    haftaya salı-çarşamba gibi tekrar hatırlatırsan bakmaya çalışayım.
  • ea_guru kullanıcısına yanıt
    gözümden kaçmış sorun kusura bakma. bana sorarsan gayet mantıklı çünkü boğaziçi de okumak ybs de olsa büyük artı. Az önce bir arkadaşa da söyledim, düşük okulda CS okumaktansa boğaziçinde ybs okumak daha mantıklı diye. Yazılıma sonradan yönelen çok kişi var zaten, sen boğaziçinin avantajını kullanmış olursun.
  • Hocam bölümünüzee öğrenci profili genel olarak nasıldı?

• K0NF300 kullanıcısına yanıt
    Hazırlık;
    - Eğer ingilizcen kötüyse biraz stresli geçer çünkü her şey senenin sonundaki prof sınavına bağlı. Ama ingilizcen orta veya iyise, çok sağlam eğlenir, kendine vakit ayırır ve istediğini yaparsın. Çünkü az biraz özen göstererek zaten o sınavı geçersin.

1.sınıf;
    - Matematik ve fizik gibi lisede gördüğün derslerin yoğunlukta olduğu bir yıldır. Arada 1-2 tane bölümünle ilgili dersler olur fakat genel anlamda kendini bilgisayarcı gibi hissetmezsin. Daha çok seni mühendis yapacak dersler görürsün. Bununla birlikte ingilizce eğitimini tamamlayacak ingilizce derslerin olur. Ders yükü olarak ağırdır çünkü haftalık ders saatin çok fazladır. Bunun yanında lablarla birlikte gün içinde çok fazla yorulduğun bir yıldır.

2.sınıf;
    - Nispeten bölüm derslerin artsa da hala mühendisliğe dair; özellikle elektrik ve fiziğe dair derslerin devam ettiği yıldır. Bilgisayar'dan aldığın dersler genelde işin matematik ve algoritma tarafıdır. Güzel güzel kodlar yazar, ödevler yaparsın. Ama hala ben bu dersi niye alıyorum ki dediğin dersler olabilir, normaldir. Bir dönemi de staj bakmakla geçer. Hangi firma daha iyidir, hangi işlerde çalışırım gibi şeyleri düşünürsün.

3.sınıf;
    - Artık bölümden çıkmadığın bir yıldır. 2.sınıfta almadığın, alamadığın seçmeli dersler varsa onları alırsın. Derslerin tamamen CENG kodludur diyebilirim. Bu da demektir ki, lablarda sabahlama, ödevler için uykusuz geçen geceler ve nicesi. Bilgisayar mühendisliğini tamamen hissettiğin yıldır. Bölüm dersleri çok baba derslerden oluşur. Ufuk açıcıdır, bilgisayar nasıl çalışır, mimarisi nedir, hangi sistemler vardır, işletim sisteminin detayları nelerdir gibi sorulara cevaplar bulursun.

4.sınıf;
    - Teknik seçmelilerle bol bir yıl olur. Bir yandan da bitirme projesi var tabi. Senenin tamamına yayılan bir proje düşün ve bir ekip. Eğer zevkli bir şeyler uğraşıyorsan eminim çok zevkli geçecektir. Teknik seçmelilerle de istediğin dersleri almana imkan tanınıyor. Mesela siber güvenlikle ilgilisin, öyle bir ders varsa gidip onu alırsın. Ders yükü olarak alttan kalanın olmadığı takdirde son sene daha hafif diyebilirim. Ama ikinci dönemiyle beraber iş arama süreci hızla başlıyor. Mülakatlarla falan uğraşıyorsun epeyce. Sonra bi bakmışsın diplomanı almışsın, mezunsun.

Anlatırken 5 senemi yaşadım gerçekten yeniden :D

Açıkçası ilk kez verilen dersler, ilk kez açılan bölümler vb. ilk kez yapılacak şeylere hep bi tereddütlü yaklaşırım ben. Mesela ben de ilk kez verilen bir teknik seçmeli ders almıştım, hoca müfredatı tam oturtamamış. Kendince şu şu ödevleri veririm demişti ama tam öyle olmadı. Takvim yetmedi, ödevlerin puanlaması iyi değildi vs. Hoca çok tecrübeli olmasına rağmen böyle şeyler olabiliyor. Bölüm için de aynısı geçerli diye düşünüyorum. Mutlaka bug lar, açıklar, tam oturmamış bir düzen olacaktır. Bu normal zaten, kimsenin beceriksizliği değil. Beklenen bir durum. O yüzden temkinli olmak lazım diye düşünüyorum, o bölüme karşı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nezcafe -- 12 Temmuz 2019; 9:58:2 >

• Ahh ah benimde hayalim bilgisayar mühendisliği okumaktı ama olmadı amatörce programlama ile uğraşıyorum. :( Uzaktan eğitim bilgisayar mühendisliği diye bişey duydum araştırma yaptım ama tatmin edici cevap bulamadım.Bilenler varsa yardımcı olabilir mi?
  • fibonacci112358 F kullanıcısına yanıt
    Aklına gelebilecek her profilde adam vardı diyebilirim. Genel bir profil çizmek gerekirse şöyle özetleyebilirim; derslerini olabildiğince takip eden, ödevlerine arkadaş grubuyla tartışarak çözümler getiren, bir yandan part-time olarak teknokent şirketlerinde çalışan veya kendi fikri/projesi için mesai harcayan, en önemlisi de çabuk öğrenen ve zeki bir profil.
  • turkuaz999 T kullanıcısına yanıt
    Uzaktan çok fazla şey öğrenirsin belki ama üniversite okumuş biriyle yan yana gelince fark ortaya çıkar bence. Sana önerim sınava hazırlanıp bir yerler kazanmaya çalışman.
  • quote:

Aklına gelebilecek her profilde adam vardı diyebilirim. Genel bir profil çizmek gerekirse şöyle özetleyebilirim; derslerini olabildiğince takip eden, ödevlerine arkadaş grubuyla tartışarak çözümler getiren, bir yandan part-time olarak teknokent şirketlerinde çalışan veya kendi fikri/projesi için mesai harcayan, en önemlisi de çabuk öğrenen ve zeki bir profil.
    Şunu sormak istiyorum:Hiç olmazsa 4 yılda bilgisayar mühendisleri müfredata göre programlamayı nasıl öğreniyorlar.Bu bilgiye ulaşabileceğim bir kaynak var mı?
  • turkuaz999 T kullanıcısına yanıt
    Elbette, her bölümün müfredatını görebilirsin internet sitelerinde.
    ceng.metu.edu.tr
    Curriculum | Department of Computer Engineering
    http://ceng.metu.edu.tr/undergraduate-curriculum
  • 33k geldi
    Nereyi yazmalıyım

• quote:

Elbette, her bölümün müfredatını görebilirsin internet sitelerinde.
    http://ceng.metu.edu.tr/undergraduate-curriculum
    Sağol ama ingilizce yukarıda türkçeye basınca başka yere gidiyor tam anlayamadım.Benim kastettiğim müfredata göre bilgisayar mühendisliği eğitimi görmekti ama sağol.
    Yani bir bilgisayar mühendisinin 4 yılda aldığı eğitimin aynısını kitaplarla vs. okuyabilmekti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turkuaz999 -- 19 Temmuz 2019; 11:28:40 >
  • Hocam Boğaziçi - Bilkent tam burslu - Sabancı tam burslu bilgisayar. Bu üçünü karşılaştırabilir misiniz? Nasıl bir sıralama yaparsınız?

• 
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.