Şimdi Ara

Bilim dogmatiktir (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
220
Cevap
1
Favori
5.459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir dine ya da tanrıya inanan tanrının varlığını kanıtlayamıyorsa benim tanrım yokmuş diyebilmeli.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    Ben farklı bir yol izledim.

Bir dine ya da tanrıya inanmayan yokluğunu kanıtlayamıyorsa o tanrı vardır diyebilmeli.

Bu yöntem ile Müslümanlığa geri döndüm. Sana da tavsiye ederim.
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Şimdi ben üç boynuzlu uçan develer her yerde desem sen öyle birşey olmadığını mı kanıtlamak için uğraşırsın, yoksa benim bunu kanıtlamamı mı istersin?

Ben Kur'an ın Muhammed'in kitabı olduğunu kanıtlayamadım. Kanıtladığını iddia edenlerin de hep yanıldığını gördüm. Bu sebepten kabul ettim.

Senin söylediğin lafın benzeri ile kabul etmiş oldum özetle.

Senin yeni verdiğin örnek uymuyor çünkü zaten tanrının olduğu iddia edilen bir kitap var benim tanrıyı kanıtlamam değil senin tanrı olmadığını kanıtlaman gerekli.

Kanıtla ben de bırakayım inanmayı.
    Olmayan herhangi birşey kanıtlanmaya ihtiyaç yoktur.
    Var diyorsan sen kanıtlayacaksın. sn IQ200 arkadaşım
    Ben üç boynuzlu uçan develer var diyorum. Bunun kanıtı da benim. Üç boynuzlu uçan develer bana olduklarını söyledi.

Aynı sizin tanrı olduğunu iddia ettiğiniz şeyin kanıtının kendisi olması gibi

hayatta kanıtlayabileceğin hiçbirşey yokki
  • Elektrik?

• Yağdır mevlam suuu
    Kanıtsız hiç bir doğa olayı yoktur
    Muhammed'in tanrısı diyor ki ben kanıtı koydum inanmak isteyen inansın inanmak istemeyen inanmasın.

Sen diyorsun ki soyut şeyler kanıtlanmaz o sebepten yoktur.

Ben diyorum ki elimizde somut şey var bir adet kitap. Kanıtla tanrıdan gelmediğini ben de bırakayım inanmayı.
  • dostum dediğini anladımda natüralistte yanlışlayabilme kriteri olması o şeyi mümkün kılmaz ki. hatta o koyduğu kriter direk mümkünsüz kılıyor. çünkü pozitivist kriteri olmadığı için tanrıyı değerlendiremiyor, diğeri koyduğu kriterle değerlendiremiyor. sonuç olarak aynı şeyler. o sınırları terk etmen gerekiyor
    Üç boynuzlu deve sana görünmüş olabilir. Bu durumda senin ona inanman için bir gerekçe olur ama üç boynuzlu devenin olduğuna diğer insanların inanmasını bekleyemezsin. Çünkü tek kanıt onu senin gördüğündür. Bu da rasyonel bir kanıt olmaz. Çünkü, sen yalan da söylüyor olabilirsin. Tanrı ise kanıtlanabiliyorsa delillerini herkese açık şekilde sunacaktır. Ontolojik, kozmolojik, bilinç, tasarım-teleolojik- ve ahlak argümanları bunu göstermeye çalışıyor.

Öte yandan bir şeyin yokluğu kanıtlanamaz demen ise tamamen hatalı. Mesela tanrıyı ele al onun sıfatlarının arasında çelişki olduğunu söylerek olmadığına kanıt verebilirsin. Ya da kötülük problemini düşün kötülükler tanrının mutlak iyi sıfatıyla çelişiyorsa mutlak iyi bir tanrı yani teizmin tanrısının olmadığını gösterebilirsin.
    Plak takıldı
    Elindeki hangi nüha gökten gelmiş ..
    Alayını sahabeler yazmış. emevilermiydi abbasilermiydi ne toplamış .
    Alayı el yazması nüsha.
    maddeye kanıtın nedir? maddeyi direk, gerçekten varmış gibi kabul edip onun neticelerini kanıt olarak sunamazsın

ayrıca üç boynuzlu deve olsa ne olur olmasa ne olur. tanrıyla bunu kıyaslaman çok saçma. tanrının ne demek olduğunu anlamamışsın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 2 Mart 2019; 21:12:5 >
  • Gene aynı şeyleri yazıyorsun. Benden bu kadar mantıksal pozitivistler hakkında birkaç yazı okursan dediklerimi tam olarak kavrayabilirsin.
  • dostum açıkçası makale okuyorum genelde direk konuyla alakalı kitap alıp okumadım ama tanım heryerde açık ve mantıksal olarak da bi bağlantı kuramadım ama herneyse dediğini dikkate alacağım. kitap veya makale tavsiyen varsa inceleyebilirim. selametle
  • Üç boynuzlu uçan deve seni yaratan tanrının tanrısı.

Üç boynuzlu uçan deve de kanıtı koymuş. O da benim. Kanlı canlı. Uçarak gökten filan da inmemiş bazı kitaplar gibi

Politeizmin birçok sıkıntısı var. Richard Swinburne'nin bu konularda güzel argümanları vardı. Üstelik üç boynuzlu deve tanrısal sıfatları taşımadığı için tanrı olamaz. Ama eğer politeizmi ele alacaksak en temel sıkıntısı mutlak kudretli bir tanrı anlayışını kısatlamasıdır. Neden? Çünkü ikisi bir konuda uzlaşıya varabilirler ama kudretleri yine de kısıtlanır. Başka şeyler istemeleri mümkünse ve isterlerse uzlaşıya varırlar. Ama kudretlerinin kısıtlanması pahasına yaparlar bunu.
  • Eğer tanrının sıfatları ile onun olmadığını kabul edeceksen bunu çok rahatlıkla yaparım.

Tanrı sıfatlarının en temeli hiç bir şeye ihtiyaç duymamasıdır. İhtiyaç duyarsa tanrılık gider. Ama o da ne! Hiçbirşeye ihtiyaç duymayan tanrı insana, insanı yaratmaya ihtiyaç duymuş

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.