Şimdi Ara

Bilim dogmatiktir (5. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
220
Cevap
1
Favori
5.459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    O zaman hiç kitapla filan uğraşmasın. Koskoca tanrısın. Yolla herkese melek, bu iş çözülsün.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birazcık büyüyünce anlayacaksınız ama çok geç olacak

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • eğer bilim dogma ise bu dogmatiklik bir şeye geçit köprü olacak gibidir. yani bilim geçit köprü olarak kullanılacak bir nesnedir de denebilir.
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    O da olacak elbet bir gün.
  • ateizm ile teizm zaten başlı başına dogmadır.

tanrı gibi bir kavramın varlığından hiç kimse ne emin olamaz. dolayısıyla kabul etmek veya reddetmek dogmadır.
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    bu esemede statik olandan bahsettik ancak zaten yapı belli statik kurallarına tabi yapıldığından statik. yani bu statiklik kendi içresinde muazzam bir ilmi barındırıyor ve diyor ki benim statiğime tabi olmadan başka bir köprü ya da geçit yapamazsın.

zatı ile yani zatının varlığı ile durağanlığı anlattığı düşünülürse bir başka oluşa kaynak ilham oluşturan şey dogmatik bir yapıdır ve bu yapının belirttiği kesin nas mehaz(kaynak) teşkil eder.

.........................

yapının bizatihi kendisi durağanlığı emretmediği halde bunu emir vermiş gibi diğer bir metodolojiye uygulama hali ise statik kuralına aykırı yapıya o da yıkılmaya mahkum olur. yani bilim dogmatikten değişebilir olmayan şeklinde sonuç çıkarıyorsa aynı metodu her şart ve zamanda aynı biçimselliğe uygulama ile malul olacaktır.

.......................

kendisine reva gördüğünü başkası için de istemek empati kurmak demek.

bilimin dogamtik anlayışı onun başkasının yerinden penceresinden bakmaya da itekleyecek gibidir.

• Videoyu üşenmedim sonuna kadar izledim.Gerek kurgu olsun gerek aradaki skeç benzeri sahneler olsun hatta serinin adı dahi Efe Aydaldan esinlenilmiş.Hatta videonun bir yerinde papağanın sesi de Efe Aydal'dan alınmış.Buradan Efe Aydal'ın ''Kırmızı Hap'' serisine karşılık verildiğini sanırım düşünmemiz hata olmaz.Zaten arkadaşın hazırladığı serinin adı da ''Kırmızı Asa''...

Video kısaca diyor ki ''Ateistler mantıklı ve akla uygun olan birçok konuyu bilimsel bulmadıkları için kabul etmezler''...Nasıl yani?Bir kere en başta ateistler,deistler ve agnostikler zaten aklı esas alınmasını istiyor.Her fırsatta aklınızı kullanın diyor.Yani nasıl oluyor da ateistler ''mantıklı ve akla uygun'' konuları kabul etmiyor oluyor?Din denilince ortada mantıklı bir durum mu var?

Video dolaylı yoldan İslam propagandası yapıyor.Söylemleri ile sanki objektif olarak bu konuyu irdeliyormuş gibi duruyor ama arada sık sık ''Allah'' adını anması,''Kuran'' göstermesi ve ''Vahiy''den bahsetmesi aslında İslamı doğrulama amacı güttüğünü gösteriyor.Hani videoda arkadaş ''Bilimsel dogmatiklik insanın gözünü kapatırsa açık gerçekleri nasıl görsün?''diyor ve peşinden de islamı doğru din olarak ileri sürüyor.İyi de neden İslam doğru din olsun?Neden Budizm doğru din olmasın?Öyle ya belki bilimsel dogmatik düşünce insanın gözünü kapatarak budizmin ruhaniliğini farketmemizi engelliyordur olamaz mı yani?Neden islam?

Bunu örnek vermemin nedeni videonun birçok konuda kendisi ile çeliştiğini göstermek içindi..Sanki Dünya da tek bir din var da bilimsel düşünce onu hedef almış gibi lanse edilmiş.Halbuki Dünya üzerinde sayamayacağımız kadar birçok din var.Neden bilimsel düşünce sadece islamı anlamamızı kapatıyor?Zaten müslümanların karşı argümanlarının en büyük sıkıntısı da bu.Sanki herkes İslama inanıyor da İslam üzerinden Allahı kanıtlama çabası içerisindeler...

Bir de "Eğer yanılıyorsam yani eğer bir ilah varsa ve ben bunu anlayamıyorsam sorun delillerde olmamalı." sözü çok saçma.Mesela bir katil var.Polis birçok delil buluyor ama sonra oturup ''Yahu bu adamın katil olduğu delillerle ortada ama ya benim göremediğim birşey varsa?Adamı suçlamak için parmak izinin çıktığı tabanca ile üstüne maktülün bulaşmış olduğu dna'yı kullanamayız ki?Bu çok dogmatik bir davranış olur'' mu demesi gerekir?Delil kesin kanıt sunar o yüzden esas alınır.Bu mantıkla gidersek tüm dinler doğru olabilir.Mesela Güneş belki de eski Mısır dininde belirtildiği gibi Tanrı ''Ra'' dır fakat teknolojik aletler onu yanlış değerlendiriyordur olamaz mı yani?Gördüğünüz üzere bunun bir mantıklı yanı yok.Hani arkadaş diyor ya ''Mantık ve akıl'' diye ileri sürdüğü argümanların bilimselliğini geç akla ve mantığa uyan bir tarafı da yok.Kısaca diyor ki ''Ya tamam sana mantıksız gelse bile bunu mevcut delillerle belki anlayamıyorsundur.O nedenle gel müslüman ol''...Videonun özü budur..

Bu mantıkla Kırmızı başlıklı kız,Şirinler köyü,Hansel ve Gratel,Heidi,La fontaine masalları,aslan kral,don kişot vs gerçek olabilir.Öyle ya belki buralarda anlatılanları mevcut mantık ve delil çerçevesinde anlayamıyoruzdur?Şirinler köyünün olmadığı ispat edilemedi mesela?Ne diyordu girişte ''Belki iyi bir çocuk olursanız bir gün sizde şirinleri görebilirsiniz''.Demek ki şirinleri görebilmek için çok iyi birisi olmamız gerekiyor fakat biz günahkar olduğumuz için onları göremiyoruz.Bu olamaz mı yani?

Kısacası video müslümana müslüman propagandasından bir şey değil.Hayatımda gördüğüm en ''mantıksız'' bir video olmuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Long Nightt -- 2 Mart 2019; 23:34:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Jeopol

Eğer ortada insan varsa ve bunu tanrı dediğiniz şey yarattı ise tanrınız ihtiyaç duymuş olur. Tanrılık düşer.

Tanrıysan hiçbir şeye ihtiyaç duyamazsın. Dua isteyemezsin. Birşey yaratmasın. Melekler gereksizdir.... Böyle uzar.

Kısaca tanrı diye taptığınız, kabul ettiğiniz şey tanrı filan değil.
    Tanrının insanların duasına ihtiyacı yok! Allahın hicbirseye ihtiyacı yok. Bunu kendine bakarak anlayabilirsin! Senin gibi bir çok insan Allahı inkar edince hicbirsey olmuyor!
    İhtiyaç sahibi olan insandır. Yemeye içmeye, havaya, dinlenmeye, uyumaya, sevilmeye, dosta, sağlığa .... ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. İnsanın doğası gereği, manevi ihtiyaclarinida Allah inancı ile karşılar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Long Nightt kullanıcısına yanıt
    Nasıl yani?Bir kere en başta ateistler,deistler ve agnostikler zaten aklı esas alınmasını istiyor.Her fırsatta aklınızı kullanın diyor.Yani nasıl oluyor da ateistler ''mantıklı ve akla uygun'' konuları kabul etmiyor oluyor?Din denilince ortada mantıklı bir durum mu var?

neo-ateizm ve türevleri salt akli önermeleri kanıt olarak değerlendirmezler. daha mensup olduğun inancı bilmiyorsun. gerçi neo-ateizm, klasik ateizm bu ayrımları yapabileceğini sanmıyorum. "din denilince ortada mantıklı bir durum mu var?" diyerek gerçekten ne kadar sığ bir ifadeyle de mantık dersimi almış oldum.

"Eğer yanılıyorsam yani eğer bir ilah varsa ve ben bunu anlayamıyorsam sorun delillerde olmamalı." sözü çok saçma.

burada anlattığı şey "ortada delil yok veya yetersiz" söylemlerini, delil denilen şeyin ne olması gerektiğini tekrar düşünmemiz çünkü bu konunun vasat bir insanı dahi ilgilendiren bir konu olduğunu anlamamızdan kaynaklı olduğunu söylüyor. yaptığın analojiyle anlattığı aynı şeyler değil. lütfen biraz daha anlamak için gayret edelim

''Ya tamam sana mantıksız gelse bile bunu mevcut delillerle belki anlayamıyorsundur.O nedenle gel müslüman ol''...Videonun özü budur..

demogoji yapmakta ve birşeyleri gerçekten anlamamakta üstünüze yok. şurada şu konuyu hakkıyla konuşabildiğim 2-3 kişi oldu. gerisi de zaten senin gibi anlamadı. boşuna izlemişsin videoyu. keşke sorsaydın bana sana anlatırdım. konu islam değil burada dolayısıyla islamı hakikat olarak ele alması da önemli değil. konu burada bilime bakış açımıza getirilen bir eleştiri. ve gerçekliği bilim metodolojisiyle ele alışımız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 3 Mart 2019; 4:7:29 >

• Öncelikle ben inançsız bir insanım...O bahsettiğin neo-ateizm ve türevleri de umurumda değil.Kendime has bir düşüncem var.İstersen biraz bunu açayım.Dinlerin mantıksız olduğunu düşünüyorum.Daha çok deist düşünceye yakınımdır.Tanrı vardır ya da yoktur fakat gerçek şu ki varsa bile Dünya üzerinde yaşanılan olaylar onun umurunda değil.En azından öyle bir izlenimim var.Umurunda olsaydı bu Dünya üzerinde dahası evrende büyük bir kaos olmazdı.Bugün Dünya üzerinde her saniye başı vahşet yaşanıyor.Doğada hayvanlar hayatta kalabilmek için yavru hayvanları dahi acımasızca parçalayarak yiyor,yaşamın devam etmesi için bir canlının ölmesi ilaki şart.Biz İnsanlar dahi hayatta kalabilmek için milyonlarca hayvanı üretiyoruz sonrada öldürüyoruz.Dahası kendimizi de öldürüyoruz.Tarih boyunca insanlar daha iyi beslenmek için komşu ülkeleri yağmaladı,su kaynakları için mücadele etti,şimdi ise genel olarak enerji savaşları yaşanıyor.Bunların dışında sürekli depremler,sel felaketleri ve salgın hastalıklarla yüz binlerce canlı yok oluyor.Dahası genetik bozukluklar yüzünden her yıl milyonlarca engelli insan doğuyor.Evrende her saniye başı bizim güneşimiz gibi yıldızlar ölüyor.Çevresinde bulunan bütün gezegenleri içine çekerek yok ediyor.Daha sonra kara deliklere dönüşüyor.Buna rağmen birçok yerde yeni yıldızlar doğuyor,yeni gezegenler ortaya çıkıyor.Dahası evrende sürekli ama sürekli genişliyor...Gördünüz ya öyle dinlerin ileri sürdüğü üzere bir ''düzen'' yok.Yani ben o ballandıra ballandıra anlatılan düzeni göremiyorum bilakis çok büyük bir kaos,yok olma ve doğma olayı var.Bu da yaratıcı varsa bile Dünya ve evren ile ilgilenmediğini açıkçası bana gösteriyor.Bu kadar koca evreni yaratıpta Türkiye'de bir şehirde bilgisayar başında bu yazıyı yazan beni düşündüğünü sanmıyorum...

Bu arada siz herhalde ateizmi,deizmi,agnostisizmi bir din sanıyorsunuz.Böyle inançsız insanların toplanıp ayinler yaptığını,peygamberimiz olduğunu vs her halde hayal ediyorsunuz.Öyle olmasa ''Daha mensup olduğun inancı bilmiyorsun'' demezdiniz...Sanırım bizlere ''Özgür düşünün'' derken sizin kalıplaşmış dini algılardan çıkıp inanmayan insanların bir inancı olmadığını önce anlamanız gerekiyor.Baksanıza kendiniz gibi bizlerinde bir inancı olduğunu sanıyorsunuz...Bizlere hitap edebilmeniz için öncelikle sizin inandığınız inançtan bağımsız olup her şeye eşit mesafede bakmanız gerekir.Açıkçası bunu yapamıyorsunuz.Biz inançsızlara kendi inancınızın penceresinden bakıyorsunuz.Sonrada anlaşamayınca ''senin gibi anlamadı'' deyip işin içinden çıkıyorsunuz.Gerçekten tuhaf...

Ayrıca burada demogoji yapan ben değilim.Videoda açık açık ''Deliller aksini söylese bile dur düşün belki bilemediğin bir durum vardır'' deniliyor.Kısacası laf ebeliği yapılıyor.Sanki mantıklı bir şey söyleniyormuş gibi bir hava yaratılıyor.Bilim tanrıyı bilinen kanunlar çerçevesinde tespit edememiştir.Eğer sizin alternatif bir fizik-matematik vs bir kanununuz varsa buyrun ortaya çıkın konuşun.Ama yok...Olmadığı halde çıkıp ''Deliller aksini söylese bile dur düşün belki bilmediğin bir durum vardır'' demenin bir mantığı yok.Çünkü videonun ileri sürdüğü fikri esas alırsak o zaman güneş'in de eski Mısır dinine göre tanrı ''Ra'' olması gerekmez mi?Belki de dogmatik (!) bilimsel düşünce güneşi yanlış anlamamıza yol açtı.Olamaz mı yani?

Hem bunu bir dine inanan birisinin söylemesi de absürt.Zira sizin ileri sürdüğünüz bu düşünceler deistler tarafından da dile getirilir.Zaten genel olarak inançısız insanlara ileri sürdüğünüz her şey deist felsefeye dayanıyor. Müslüman,hrıstiyan farketmiyor iki tarafta büyük bir çabayla ''Tanrının var olduğunu'' ispat etme gayretinde...Şimdi şöyle düşün bu videonuzu izledim,mantık ve aklı rehber edindim düşündüm düşündüm bir tanrının var olduğuna kanaat getirdim.Fakat bunun İsa mesih olduğunu düşünüyorum yani videoda ısrarla ön plana tuttuğunuz İslam inancını değil de Hrıstiyan inancı doğru kabul ettim o zaman ne olacak?

Günümüz bilimsel bakış açımıza bir eleştiri getirmek istemiş olabilirsiniz fakat samimiyetiniz videonuzda belli bir inancın imgelerini göze sokmak suretiyle kendiniz sabote etmişsiniz.Kanalınızın öteki videolarına da baktım.Açıkçası nasıl bir kanal olduğunuz ortada.Doğal olarak böyle bir kanalın bilime bakış açımıza objektif yorum getirebileceğini düşünmüyorum ki zaten videonuzda da getirmemişsiniz.Hem aklı ve mantığı esas al diyorsunuz hem de bilimsel düşüncenin dogmatikliğinden kurtul diyorsunuz.Böyle birşey olabilir mi?Zaten akıl ve mantık bilimsel düşünceyi doğurmuştur.Var olan sonucu hiçe sayarak akıl ve mantığı esas al diyorsunuz.Bunun neresi mantıklı...

Dahası Albert Einstein ve Stephen Hawking gibi ünlü fizikçiler mevcut bilimsel düşünce ve kanunların dışına çıkarak zaten her şeyi açıklayabilecek kusursuz bir kanun bulmaya hayatlarını vermişlerdi.Hatta Stephen Hawking sanırım buna en çok yaklaşan bilim adamı olmuştu.Yani öyle videoda ileri sürdüğünüz gibi mevcut bilimsel düşünce bir inanç değil.Bugün birçok bilim adamı da mevcut kanunların dışına çıkarak evreni anlama çabası içerisinde...Kimi kara deliklerin içinin sırrını çözmeye çalışırken kimi de bu genişleyen evrenden başka evrenlerin de var olup olamayacağını hesaplamaya çalışıyor.Kimi de evrende var olan,somut olarak kesin bir şekilde tespit edilememiş fakat diğer maddeler üzerindeki kütle çekimlerine yaptığı etkiden var olduğunu bildiğimiz karanlık maddeyi anlamaya çalışıyor vs.Yani videoda tuval sahnesinde gösterildiği gibi klasikleşmiş düşünceler içerisinde değil bilim adamları...Mesela Albert Einsteinin önemi Newtonun ortaya koyduğu fizik kanunlarının yanlışlığını ve eksikliğini ispat etmesinden geliyordu.Demek ki bilimsel düşünce hiçte dogmatik ve farklı düşünceye kapalı değil, değil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Long Nightt -- 3 Mart 2019; 5:25:7 >

• Long Nightt kullanıcısına yanıt
    kardeşim senin umrunda değilse ve kendine has bir düşüncen var ise bu konu altında bulunma sebebi nedir? hala anlamıyorsun ve bir destan kendi inancının doğrularını yazmışsın. böyle sığ(dinsel) tartışmaya mümkün olduğunca girmem. bazı temel olguları bilmeyenlerle hiç girmem. bu konu altında yine girmem. lütfen rica ediyorum konu dışı yorum atmayın. zaten böyle zibilyon konunuz var sizin, her allahın günü yazıyosunuz bunları
    biri gelir tanrı 3 boynuzlu deve der
    sen gelirsin bi destan yazar "yok ateist öyle değil şöyle" dersin ve senin gibi düşünenler bizde buradayız dercesine yorumunu votelamak için yarışır
    aşağıdan biri gelir bunlar trol kardeşim laf anlatamazsın der

çıldırmamak elde değil felsefe platformundamıyım, türkçe konuşuyormuyuz anlamak güç. işin rahatsız eden kısmı ne felsefi ne dinsel zerre altyapınız olmamasına rağmen kafada yüzeysel oluşmuş 3-5 fikirle burada birşeyler konuşmaya çalışıyorsunuz ve insanları "o öyle değil böyle", "ya bunlar trol" diye itham ediyorsunuz. selametle

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 3 Mart 2019; 7:34:51 >

• yav ne kadar yaziyorsunuz konu Allah evrim olunca yazacak ne kadar cok seyiniz var

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Poun kullanıcısına yanıt
    Ben size meydan okuyorum sürekli ama hiç birinizin yemiyor benle tartışmaya. Ben dinimin %99unu biliyorum diye iddia ediyorum. Bulmuşsunuz ergen ehli sünnetleri kafa bulduğunuzu düşünüyorsunuz.

Hep aynı ayetler ile Muhammed'in kitabını çürüttüğünüzü iddia ediyorsunuz. İnanmıyordum yeniden İslama döndüm birisi çürütsün diye bakıyorum ama 10 yıldır hep taktiğiniz aynı. İşinize gelmeyen ayetler bu kitapta niye var diye sorunca da orda öyle yazmıyor diye kestirip atmayı çok seviyorsunuz.

Muhammed'in kitabında 6 binin üzerinde ayet var ama siz hep aynı 40-50 ayet ile ilgilisiniz. Hepsini de açıklıyorum burada ama işinize gelmiyor benim dediklerim yoook sen yanlış değerlendiriyorsun deyip kendinizi çok akıllı sanıyorsunuz.

Allah sınadığını söylediği bir dünya tasarlamış ve demiş ki inanma üzerine bir sistem oluşturdum, kanıtlama değil. Kanıt isteyenler inanmasın ben onları ölünce cezalandıracağım. Bunun üzerine daha yaşarken somut kanıt bulacağız öyle mi?

Sen her şeyin tesadüf olduğunu kanıtlama gereğinde bulunmayacaksın ama soyut bir kavram olan Allah'ı sana göstereceğim öyle mi?

Elimizdeki somut tek şey 600 senesindeki çöl arabının bıraktığı kitap, gel sen bunu çürüt ben de bırakayım inanmayı diyorum, yiyorsa çürütün. Ben çürütemediğim için Müslüman oldum siz çürütün ben yine bırakırım inanmayı.

Yemeyince hep böyle cümlelerle aşağıladığını sanıyorsunuz nedense. Beni kızdıramazsınız ben size bir kaç gömlek üstün gelirim.

Bana tesadüfü kanıtla ben de bırakayım inanmayı. Yerse...
    Sen çok cahilmişsin. Git önce ateist ne diyor onu öğren. Evren nedir, bugüne nasıl gelmiştir, canlılık nasıl oluşmuştur bilmeden ateistlik yapma buralarda, bilgili ateistlere hakaret etme.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.