Şimdi Ara

Bilinçli Toplum, Bilinçli Bisikletli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
468
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bisiklet; Bilinçsiz Tüketimin Mağduru mu Olmak Üzere ?
    Bu günlerde bisiklet fiyatlarının sözde ucuzlaması ve ısınan havalar ile özellikle büyük şehirlerde inanılmaz bir bisikletli patlaması yaşanıyor. Cebine parasını koyup bisikletçinin yolunu tutan insanlar yeni bisikletler, kasklar, eldivenler alıp doğru sokaklara, kırlara, bayırlara atıyorlar kendilerini. Havalarında güzelleşmeye başlamasıyla haklı olarak heves eden bir çok kişi yollarda yeni bisikletleriyle cirit atıyor.

Aslında memleket açısından iyi bir ilerleme olsa da, gözlemlediğimiz kadarıyla genellikle bilinçten yoksun yapılıyor. Çok basit ve klişe bir tespitle “Ne yollar eski yollar, ne trafik eski trafik, ne şoförler eski şoförler.” Bir çoğumuzun çocukluğunda kalan o “haydi bisikletle biraz gezelim” deyip bisikletin sırtında sabahtan akşama kadar rahat rahat gezmeler kalmadı. İşin açıkçası gideceğim güzergahta trafik olacaksa yola çıkmayı iki kere düşünüp planlamak zorunda kalıyorum. Bir çok şoför, yaya, bisikletçi kuralları hiçe sayarak yolları arşınlıyor.

Ocak ayından bu yana basına yansımış 5 bisikletli ciddi kaza haberi
    Evet Ocak ayından beri 5 ciddi bisiklet kazası basına yansıdı. Bu gün altıncısına ben şahit oldum. Karne dönemi yaklaşıyor, havalar iyice ısınacak daha fazla bisikletli görmeye başlayacağız.
    Daha doğru dürüst bisiklet yollarını paylaşamıyoruz ve azımsanmayacak sayıda bir topluluğuz ve yazın neler yaşayacağımızı birazcık ön görebiliyoruz herhalde.
    Bisiklete yeni yeni alışmaya başlayan toplumumuzun bundan 10 yıl sonra dünyada örneklerini gördüğümüz gibi olmasını istemiyorum işin açıkçası. Yaptığımız birkaç ufak araştırmaya göre birçok ülkede bisikletlilerden nefret eden binlerce kişi var. Hatta bunlar kendileri için sosyal platformlar kurmuşlar. Açabilenlerimiz için YouTube'da bir sürü bisikletlilerden nefret eden insanlar videolarını yayınlıyor. Bu tip paylaşımlar hoşuma gitmediği için burada onları yayınlayıp kimsenin huzurunu kaçırmak istemiyorum. Geçtiğimiz ay içinde bu konu hakkında İzmir’de yaşanan birkaç olayı sitemizde sizlerle paylaşmıştık.

Neyse ki Daha Yolun Başındayız
    Ülkemizde bilinçsizce tüketim çılgınlığı haline gelmek üzere olan bisiklet ve bisiklet sürücüleri için, daha yolun başındayken önlem alıp bu doğrultuda bilinçlendirme kampanyaları yapılması gerekiyor. Bu konuda birkaç derneğin bir takım faaliyetleri olduğunu biliyorum. Ancak bir çoğu ise açıkçası yetersiz ve ilgisiz kalmayı seçiyorlar. Yerel yönetimlerin de bu konuya gereken hassasiyeti göstermediklerini gayet net biliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’na belki bu konuda biraz baskı yapmak gerekiyor. Ağaç Yaşken Eğilir şiyarıyla; İşte tam da bu kapsamdaChange.Org’dan bir imza kampanyası başlattık. Attığınız her imza M.E.B e-posta adresine gidecek. Gelecek nesiller için yapmamız gereken sadece bir adım atmak. Kampanyamıza buraya http://chn.ge/RszbV7 tıklayarak katılabilirsiniz. Bu işlem sadece 10 saniyenizi alacaktır.
    Eğer bu farkındalığı ilk öğretim çağlarında gençlerimize aşılayabilirsek, daha medeni bir şekilde bisiklet kullanabilecekler. Burada çuvaldızı kendimize batıralım.
    İmza Kampanyamızdan biraz bahsetmek gerekirse;
    İlk ve Orta Öğretimlerde; beden eğitimi derslerinde bisikletli yaşam, bisikletli ulaşım konularına ek olarak; bisiklet kullanımı ve bisikletli trafik eğitimlerinin verilmesi bunun gelecek nesillere bırakılabilecek kültürel bir miras olduğunun anlatılması. Bisiklet konusunda farkındalık yaratılarak gençlerin spora yönlendirilmesini istiyoruz. Burada esas görev öğretmenlerimize düşüyor. Bu durumda pratik eğitim imkanı olmasa bile teorik eğitimle bile çok ciddi mesafe alınabileceğini düşünüyoruz.
    Şimdi ekeceğimiz bir kaç tohum ileride gelecek nesiller için daha temiz bir dünya bırakmanın ve daha sağlıklı nesiller yetiştirmenin yanısıra ülke ekonomisinede ciddi katkı sağlayacağı aşikardır. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın dikkatini biraz çekebilemek için bir çok imzaya ihtiyacımız olacak.

Velespit.Net'ten alıntıdır.http://www.velespit.net

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okavas -- 11 Mayıs 2014; 15:43:06 >

• Öncelikle ilkokuldan itibaren bisikletin önemi hakkında dersler verilmeli. Hâlâ bisikleti çocuk oyuncağı gibi, kaskı da fazlalık olarak gören nesiller yetişiyor. Saçma sapan dersler yerine haftada en azından 1 saat bisiklet kullanımıyla ilgili dersler verilse eminim insanlar çok daha bilinçli olurdu.
    Vites değiştirirken nelere dikkat edilir, koltuk yüksekliği nasıl ayarlanır, yokuş nasıl çıkılıp inilir, trafikte ve kaldırımda nasıl hareket edilir. Bunlar anlatılmalı.

Hâlâ görüyoruz, etrafta vites değiştirmeyi bilmeyen, ağır viteste bir sağa bir sola yata yata gitmek için çırpınanlar, koltuğu kaldırmayıp dizleri iki büklüm bisiklet sürmeye çalışanlar var.
  • Ben konuya bu kadar basit bakamıyorum yıllarca motorsiklet kullanmış biri olarak.
    İlkokuldan itibraren bisiklet v.s. onaylıyorum tabiki ama kesinlikle olay burda bitmiyor.

Olay Tüm trafikle alakalı, bilinçle alakalı, yetiştilmeyle alakalı, Eğitimle alakalı v.s.

Motor kullandığım yıllarda Fransaya gitmiştim, 2şerit geliş-gidiş bir yolda trafik oldugunda tum araçlar sağ tarafa yanasırdı, bisiklet (Motorsiklet) yolunu açmak icin.
    5 şeritli yollarda trafik sıkıssa da sadece tek şerit kullandılarına sahit oldum, en sol seridi sadece sollamak icin kullanıyolardı (hız sınırını asmadan) diğer seritler otobus yolu- bisiklet yolu- kosu yolu diye ayrılmıstı ve bunlara girmiyorlardı.

Otobus yolunda sollama (sağlama v.s.) yapmıyorlar, özellikle sebebi sordugumda arkadan gelecek otobuste onlarca kişi olduğu bizimse arabada 2-3 kişi oldugumuz onları bekletmeye hakkmız olmadıgı yonunde acıklamadır.

Bu bir bilinçtir, evet ilkokulda verilen eğitim belki baslangıctır ama bunu tum konuslarda yapmak zorundayız, oncelikle karşılıklı saygıyı ogrenmeliyiz, ögretmeliyiz.

Eğer gerekiyorsa (ki gerekiyor) eğitime suanki İett söförlerinden başlanmalı, belediye tekarar kurslar v.s. açmalı katılmayı zorunlu tutmalı, ardından minubus ve taksilere geçilmeli ksıaca toplu taşıma ve sehir hayatında surekli yollarda olanlara tekrar eğitim verilmeli bu enfazla her 5 yılda bir tekrarlanmalı, ardından sahsi kullanım araçlarına gecilmeli, Cezalar da bu kadar hafif olmamalı, bir kazanın sonucu olumle bitebiliyorsa cezaların cuzi paralarla karşılanmasıda ayrı bir komedidir.

Neyse konuyu dagıtmıs oldum oldum belki biraz ama kusura bakmayın cok dolmusum.
    Sürçü lisan ettiysem affola..

P.S. konuyu keisnlikle destekliyorum ve devamını bekliyorum.

• sadece eğitim der giderim. bize ne bisikelt yolu nede başka bişe lazım, bize sadece insanlık lazım akıl lazım
  • bu sabah işe giderken tali yoldan çıkan otomobil bana yandan çarpacaktı ve bu olayı iki kez iki farklı yerde iki farklı sürücüden yaşadım.

peki neden çarpacaktı? nedeni: iplememek.

ben bir bisikletli olarak yolda hızla ilerliyorum, adam tali yoldan burnunu hafif sokup yola bakıyor. gelen araba yoksa direk gaza basıyor. beni gördüğü halde, benim geldiğimi gördüğü halde bana iplemeden beni yokmuş gibi sayıp dalıyor direk, aslında dalamıyor, bana yandan çarpacak gibi olup son saniyee duruyor.

bunu aynı sabah iki kez yaşadım.

-----

olaya öbür açıdan bakarsak, biz bisikletliler de sütten çıkmış ak kaşık değiliz. benim iki arkadaşım var ikisi de deli gibi kullanıyorlar, arabaların arasından çapraz geçiyolar, kırmızıda durmayıp soldan sağa geçen (karşı yönden gelip sağa doğru tali yola giriş yapan) arabaların arasından hızla geçiyolarlar (o araba son anda fren çaksa direk bindirecek) bu arkadaşlarımla birlikte kullanıdğımda yüreğim aağzıma geliyor ki zaten onlara yetişemiyorum. çoğu zaman onları kaybediyorum. sonra beni bekliyolar. alıştılar artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 12 Mayıs 2014; 12:20:03 >

• İşte arkadaşlar bu yanıtların hepsinden vardığımız sonuç esasen eğitim oluyor. İlk ve orta okullarda bisikletli yaşam konuları işlenirse çok iyi olacak. Bizden geçti artık ancak daha yeni yetişen bir nesil geliyor. Milli eğitim bakanlığının buna çok ciddi şekilde el atması gerekiyor. Bu nedenle Change.org da http://chn.ge/RszbV7 adresinden bir imza atarsak çok faydalı olacağı kanısındayım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.