Şimdi Ara

BILKENT | Endüstri Mühendisliği (IE) | Q&A

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
152
Cevap
20
Favori
14.379
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Diğer konuda yazdıklarımın büyük kısmı 1-2 senelik. O yüzden yeni konuya taşınmaya karar verdim.

——————————————————

Bilkent IE yeni mezunu olarak tercih zamanında kafamda benzer soru işaretleri olduğu için size yardımcı olmak istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wubba Lubba Dub Dub -- 26 Temmuz 2022; 21:10:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• hangi bölümlerle çap ve yandal imkanı var ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Neden IE?

https://w3.ie.bilkent.edu.tr/tr/adaylara-mesaj/neden-bilkent-em-bolumu/

• Kısa cevap: Pek yok.

Uzun Cevap: Bilkent çap’a çok izin veren bir okul değil. Zaman olarak yetiştirmesi de mümkün değil. Yan dal için psikoloji uluslararası ilişkiler iletişim tasarım gibi daha soft bölümlerde ya da fizik matematik gibi temel bilimlerde yapabilmek mümkün fakat her dönem her bölüm kendi karar verir yan dala öğrenci kabul edip etmeyeceğine. Mühendislikler birbirleri arasında çap veya yan dal yapamaz. İstisnaları olmakla birlikte buna izin veren ve çok fazla çift diploma ile mezun olan okulların kolay olduğunu söyleyebilirim.

• Merhaba, şu aralar Koç ve Bilkent arasında gidip geliyorum o yüzden aklım karışık biraz:) 2-3 sorum olacak

Bölüm değiştirmek zor mu, örneğin endüstriden bilgisayara geçmeye çalışsam bursum kesilir mi/çok mu uğraştırıcı?

Yurt dışı olanakları nasıl, erasmusa gitmek için ortalamamın çok yüksek mi olması gerekiyor, mezun olduktan sonra yurt dışında iş bulmak (endüstri için) mümkün mü?
  • Bilkent'in olumsuz yönleri neler?
    Kulüp faaliyetleri konusunda neler söyleyebilirsiniz? (öne çıkmış devlet ünileriyle karşılaştırınca)
    Etrafınızda sizinle aynı dertleri paylaşan birilerini bulmak zor mu? (hayata karşı farkındalık anlamında, öğrencilerin gerçekliği hayatla uyumlu mu)
    Okul, hayatınızda akademik stres dışında başka streslere sebep oldu mu?
    Elbette kimse bir insanı burslu olması veya olmaması sebebiyle belirgin bir şekilde aşağılayıcı davranmaz ama bunun gözle görülmeyen işaretleri var mı?

Okulun ie alanında diğer okullardan belirgin bir +sı veya -si var mı?
    Okul pandemi sürecinde öğrencilere kolaylık zorluk sağladı mı?

Biraz fazla oldu sorularım, şimdiden teşekkür ederim

• NickimMinaj kullanıcısına yanıt
    Bölüm değiştirirken burs için ösym sıralamana bakılıyor. Bölümünde başarısız değilsen 2. sınıfın sonuna kadar geçebiliyorsun. Başarısızdan kasıt 2.2-2.3 galiba ama sübjektif olduğu için kesin bir cevap veremiyorum.

Etrafımdan duyduğum kadarıyla böyle. Detaylı olarak okumak istersen;

https://w3.bilkent.edu.tr/www/universite-ici-bolumler-arasi-gecis-yonergesi/

Erasmus için 3.2-3.3 ortalama yeterli oluyor (iyi ingilizce 101 ve 102 notları ile birlikte). Yani en az %30-35lik dilimde yer alman gerekiyor Mühendislik fakültesi için geçerli tabii bu. İİBF için çok daha düşük ortalamalar ile erasmusa gitmek mümkün.

Bilkent’in yurtdışı ağı güçlü. Fakat hangi okul olursa olsun yurtdışına çıkabilmek için belli bir birikim ya da aile desteği gerekiyor ilk etapta.

Açıkçası Koç yurtdışı konusunda ne durumda bilmiyorum. İkisini kıyaslamak istemiyorum o yüzden ama akademik bir kariyer için bilkent ülkenin en güçlü okulu olabilir IE’de. Öğrencinin kendi başarısı ve isteği önemli olacaktır. Başarılı bi öğrenci ise Koç ve Bilkent’in yaratacağı fırsatlar inanılmaz farklı olmayacaktır. İkisi okul da çok güzel. Tercihlerin bu ikisi arasındaysa iki okulda da çok mutlu olursun.

Şunu bilmekte fayda var, bilkent zor bir okul. Çok emek sarfetmen gerekecek yüksek ortalama için. Belli fedakarlıkları da göze alman gerekiyor ama DEĞER.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Gazi CENG/EEM vs Hacettepe ME
    5 ay önce açıldı
    İTÜ VE İTÜ CENG İNCELEMESİ
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ivan ilyiç İ kullanıcısına yanıt
    dostum bu sorduğun sorular çok saçma bu konuda endişe duyulcak tek okul bilkent çünkü
    1- Burslu kontenjanı çok yüksek
    2- diğer özel okullara göre çok ucuz “zengin bebesi” diye tabir edilcek bi durum yok

• quote:

Orijinalden alıntı: Restrop

dostum bu sorduğun sorular çok saçma bu konuda endişe duyulcak tek okul bilkent çünkü
    1- Burslu kontenjanı çok yüksek
    2- diğer özel okullara göre çok ucuz “zengin bebesi” diye tabir edilcek bi durum yok
    Hocam öncelikle merhaba
    Okulun burslu oranı yüksek ve ücreti düşük olabilir.
    Bahsettiğim şey bunlarla ilgili değildi, hali hazırda özel okul çıkışlıyım ve bu kadar küçük bir sistemde bile insanların gelir seviyeleri arasında ciddi fark olmamasına rağmen hayatı algılayışlarının oldukça farklı olduğunu ve bunun da bazı sosyal sıkıntılara yol açtığını gördüm. Bu durum belki henüz lisede olmamızdan dolayıdır ya da belki başka vakıf üniversitelerinde vardır da bilkent de yoktur.
    Bilgim yetersiz olduğu için de sorma gereği duydum, benim için sosyal çevreyi anlamak önemli bir konu saçma demeniz hoş olmadı

• ivan ilyiç İ kullanıcısına yanıt
    Öncelikle sorular için teşekkür ederim. Uzun bir yanıt oldu. Keyifli okumalar :D

Kulüp faaliyetlerinden başlamak isterim.
    1 senedir Bilkent Sinema Topluluğu yönetim kurulundayım ve 5 aydır kulübün başkan yardımcısıyım. Instagram sayfamıza bakabilirsin :) (@bilkentcinema).
    Bilkent'te yüzü aşkın öğrenci kulübü ve topluluğu var.
    www.bilkent.edu.tr
    Bilkent Universitesi - Ogrenci Dekanligi - Ogrenci Konseyi Koordinatorlugu
    http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/admin-unit/dos/okk/kulupler.html

Kariyer kulüpleri en öne çıkan kulüpler. Ankara İstanbul ve Avrupa'da birçok organizasyona imza atmış durumdalar. Sanıyorum ki Boğaziçi hariç Bilkent seviyesinde organizasyonlar çıkarabilen bir devlet üniversitesi yok. Her kulübe de okul tarafından bütçe ayrılıyor. Bağlantıları da kuvvetli olunca kulüplerin güzel işler çıkarıyorlar.

"Etrafınızda sizinle aynı dertleri paylaşan birilerini bulmak zor mu? (hayata karşı farkındalık anlamında, öğrencilerin gerçekliği hayatla uyumlu mu)"
    Anladığım kadarıyla bu soru burslu ve burssuz öğrencilerin uyumunu ima ediyor. Ben kapsamlı burslu bir öğrenciyim. Arkadaşlarımın birçoğu yarı burslu veya ücretli okuyor. Her ay gelen 1000₺'lik burs dışında gerçekten aramızda hiçbir fark yok. Bilkent öğrencisi birbirlerini apolitik oluşu ile suçlar genelde fakat bunun getirdiği bir huzur var kampüste. Bir başörtülü ve bir eşcinsel akşam kahvesini içip sohbet de eder (insanları etiketliyormuşum gibi gelmesin sadece Türkiye'de alışılagelmiş olmadığı için belirtiyorum). Benim çeşit çeşit bir sürü arkadaşım oldu okulda. Kafa olarak uyuştuğum da çok çatıştığım da oldu. İkisi de kişiyi çok geliştiren ve çok büyüten arkadaşlıklar. Umarım bu soruna bu şekilde yardımcı olabilmişimdir.

Bilkent'in olumsuz yönleri:
    - Akademik oryante öğretim üyeleri. Genelde eğitim hayatlarında çok başarılı olmuş ve özel sektörden bir tık tiksinen hocalarımız (en azından endüstride) bizim akademisyen olmamızı istiyorlar. Sabancı Bilkent ve Koç'a baktığın zaman 30-35 yaşlarında akademisyenlerin büyük çoğunluğu Bilkent mezunu. Bir ekol oluşturmuşlar ve bunun devam etmesini istiyorlar. O yüzden anlayabiliyorum. Tabii bu demek değildir ki sektörde Bilkent'in adı geçmez.
    - Zorluk. Öğrencinin mental sağlığını zorlayacak derecede zor bir okul. Okul psikolojik destek sağlıyor ama :).https://w3.bilkent.edu.tr/www/saglik-merkezi/psikolojik-danisma-ve-gelisim-merkezi/
    - Fizik ve matematik bölümü hocalarının dersleri gerektiği kadar iyi anlatmaması. Akademik çıktısı yüksek olan bazı öğretim üyelerinin dersi o kadar da iyi anlatamaması havuz derslerini aldığım sıralar beni gerçekten sinir etmişti. Tabii Bilkent'in en büyük artısı olan bilgiye nasıl ulaşabileceğini öğretmesi de bu noktada beni kurtardı.

Bilkent IE +/-:
    Öğretim üyeleri +++++++++
    Çok başarılı, cana yakın (profesyonelliği kaybetmeden) ve akademide esamesi okunun hocalara sahip olduğum için çok mutluyum. Özverili öğrenciyi mağdur etmemek için ekstra eforu sarfetmek asla çekinmezler. Referans yurtdışı eğitimi için çok kıymetli ve hocalarım bağlantılı okullara öğrencileri gördermekte çok istekli. Sürekli belli okullara başarılı öğrenci gönderip Bilkent'e o okullar için bir marka yaratmayı başardılar. Başarımı devam ettirebilirsem Birleşik Devletler'de iyi bir okulda master/doktora yapabileceğimin güvencesini veriyorlar. Son sınıftayken yanlarında lisans tezi yazmamız için de bir fırsat yaratıyorlar ki bu CV için çok büyük bir artı.

Ankara part time çalışmak için büyük bir dezavantaj finans sektörü için ama imkansız değil. Şu an için kesin olmasa da Bilkent IE mezunlarından birinin yanında almanyada (uzaktan) hayalini kurduğum sektörde part time çalışmam söz konusu. Flört ettik ama adını koymadık diyelim. Mezunların birbirine sahip çıktığını da söyleyeniliriz.

Pandemi sürecinde zorluk çıkarttı mı? EVET. Bu zorluğun sebebi neydi? Başarılı öğrencinin hakkını korumak. Bu dönem için notları IE hocaları daha anlayışlı dağıttı (havuz derslerinde çok daha kötü ya da çok daha iyi olduğu oldu tabii ki notlandırmanın). Bu dönemde hocalarım kendi vakitlerinden ayırıp bir sürü ek ders koydu. Sosyal izolasyonun ilk haftasından itibaren yapabileceklerinin en iyisi yaptıklarını düşünüyorum (bknz. optimizasyon). Pass/Fail sistemini de ilk getiren okullardan biri oldu. Pass/fail ne diye soracak olursan:
    https://w3.bilkent.edu.tr/www/notlandirma-sisteminde-gecici-degisiklikle-ilgili-8-nisan-tarihli-senato-karari/

Umarım sorularına yardımcı olabilmişimdir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Wubba Lubba Dub Dub

Öncelikle sorular için teşekkür ederim. Uzun bir yanıt oldu. Keyifli okumalar :D

Kulüp faaliyetlerinden başlamak isterim.
    1 senedir Bilkent Sinema Topluluğu yönetim kurulundayım ve 5 aydır kulübün başkan yardımcısıyım. Instagram sayfamıza bakabilirsin :) (@bilkentcinema).
    Bilkent'te yüzü aşkın öğrenci kulübü ve topluluğu var.
    www.bilkent.edu.tr
    Bilkent Universitesi - Ogrenci Dekanligi - Ogrenci Konseyi Koordinatorlugu
    http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/admin-unit/dos/okk/kulupler.html

Kariyer kulüpleri en öne çıkan kulüpler. Ankara İstanbul ve Avrupa'da birçok organizasyona imza atmış durumdalar. Sanıyorum ki Boğaziçi hariç Bilkent seviyesinde organizasyonlar çıkarabilen bir devlet üniversitesi yok. Her kulübe de okul tarafından bütçe ayrılıyor. Bağlantıları da kuvvetli olunca kulüplerin güzel işler çıkarıyorlar.

"Etrafınızda sizinle aynı dertleri paylaşan birilerini bulmak zor mu? (hayata karşı farkındalık anlamında, öğrencilerin gerçekliği hayatla uyumlu mu)"
    Anladığım kadarıyla bu soru burslu ve burssuz öğrencilerin uyumunu ima ediyor. Ben kapsamlı burslu bir öğrenciyim. Arkadaşlarımın birçoğu yarı burslu veya ücretli okuyor. Her ay gelen 1000₺'lik burs dışında gerçekten aramızda hiçbir fark yok. Bilkent öğrencisi birbirlerini apolitik oluşu ile suçlar genelde fakat bunun getirdiği bir huzur var kampüste. Bir başörtülü ve bir eşcinsel akşam kahvesini içip sohbet de eder (insanları etiketliyormuşum gibi gelmesin sadece Türkiye'de alışılagelmiş olmadığı için belirtiyorum). Benim çeşit çeşit bir sürü arkadaşım oldu okulda. Kafa olarak uyuştuğum da çok çatıştığım da oldu. İkisi de kişiyi çok geliştiren ve çok büyüten arkadaşlıklar. Umarım bu soruna bu şekilde yardımcı olabilmişimdir.

Bilkent'in olumsuz yönleri:
    - Akademik oryante öğretim üyeleri. Genelde eğitim hayatlarında çok başarılı olmuş ve özel sektörden bir tık tiksinen hocalarımız (en azından endüstride) bizim akademisyen olmamızı istiyorlar. Sabancı Bilkent ve Koç'a baktığın zaman 30-35 yaşlarında akademisyenlerin büyük çoğunluğu Bilkent mezunu. Bir ekol oluşturmuşlar ve bunun devam etmesini istiyorlar. O yüzden anlayabiliyorum. Tabii bu demek değildir ki sektörde Bilkent'in adı geçmez.
    - Zorluk. Öğrencinin mental sağlığını zorlayacak derecede zor bir okul. Okul psikolojik destek sağlıyor ama :).https://w3.bilkent.edu.tr/www/saglik-merkezi/psikolojik-danisma-ve-gelisim-merkezi/
    - Fizik ve matematik bölümü hocalarının dersleri gerektiği kadar iyi anlatmaması. Akademik çıktısı yüksek olan bazı öğretim üyelerinin dersi o kadar da iyi anlatamaması havuz derslerini aldığım sıralar beni gerçekten sinir etmişti. Tabii Bilkent'in en büyük artısı olan bilgiye nasıl ulaşabileceğini öğretmesi de bu noktada beni kurtardı.

Bilkent IE +/-:
    Öğretim üyeleri +++++++++
    Çok başarılı, cana yakın (profesyonelliği kaybetmeden) ve akademide esamesi okunun hocalara sahip olduğum için çok mutluyum. Özverili öğrenciyi mağdur etmemek için ekstra eforu sarfetmek asla çekinmezler. Referans yurtdışı eğitimi için çok kıymetli ve hocalarım bağlantılı okullara öğrencileri gördermekte çok istekli. Sürekli belli okullara başarılı öğrenci gönderip Bilkent'e o okullar için bir marka yaratmayı başardılar. Başarımı devam ettirebilirsem Birleşik Devletler'de iyi bir okulda master/doktora yapabileceğimin güvencesini veriyorlar. Son sınıftayken yanlarında lisans tezi yazmamız için de bir fırsat yaratıyorlar ki bu CV için çok büyük bir artı.

Ankara part time çalışmak için büyük bir dezavantaj finans sektörü için ama imkansız değil. Şu an için kesin olmasa da Bilkent IE mezunlarından birinin yanında almanyada (uzaktan) hayalini kurduğum sektörde part time çalışmam söz konusu. Flört ettik ama adını koymadık diyelim. Mezunların birbirine sahip çıktığını da söyleyeniliriz.

Pandemi sürecinde zorluk çıkarttı mı? EVET. Bu zorluğun sebebi neydi? Başarılı öğrencinin hakkını korumak. Bu dönem için notları IE hocaları daha anlayışlı dağıttı (havuz derslerinde çok daha kötü ya da çok daha iyi olduğu oldu tabii ki notlandırmanın). Bu dönemde hocalarım kendi vakitlerinden ayırıp bir sürü ek ders koydu. Sosyal izolasyonun ilk haftasından itibaren yapabileceklerinin en iyisi yaptıklarını düşünüyorum (bknz. optimizasyon). Pass/Fail sistemini de ilk getiren okullardan biri oldu. Pass/fail ne diye soracak olursan:
    https://w3.bilkent.edu.tr/www/notlandirma-sisteminde-gecici-degisiklikle-ilgili-8-nisan-tarihli-senato-karari/

Umarım sorularına yardımcı olabilmişimdir.
    Faydalı oldu, vakit ayırdığınız için teşekkür ederim

• "Bölümümüz, Amerikan üniversitelerindeki mühendislik bölümlerinin eğitim kalitesini değerlendiren Accreditation Board of Engineering and Technology (ABET) adlı kuruluşun verdiği Akreditasyonu Amerika dışında dünyada alan ilk 6 bölümden biridir. Bu alanda ülkemizde tam akreditasyona sahip ilk mühendislik bölümüdür."
  • quote:

Orijinalden alıntı: ivan ilyiç

Faydalı oldu, vakit ayırdığınız için teşekkür ederim

Alıntıları Göster
    Ben teşekkür ederim. ABET akreditasyonunu bölümün artılarının yanına eklemeyi unutmuşum. Onu da söylemiş olayım.
  • odtüyle kıyaslamak gerekirse neler söyleyebilirsiniz?

gerçekten ieyi seven birisi bilkent sayesinde de yurt dışına açılması diğerlerine göre daha mı kolay olur?

teşekkürler

• hocam üstte mühendislikler kendi arasında çap veya yandal yapamaz demişsiniz iede okuyan birisi mesela yazılım geliştirme (software development) yandalı yapamıyor mu?
  • Hocam hazırlık hakkında ne düşünüyorsunuz,kalan çok fazla oluyor mu?Alt kurlardan başlayıp sıkı bir çalışmayla bir senede geçilebilir mi ?

• TheHighMan T kullanıcısına yanıt
    Kusura bakma CTIS programını unutmuşum. CTIS minor programına tüm öğrencileri kabul ettiğini yazmış fakat doğu kampüste. Lojistik olarak zorlar ve sanmıyorum kimsenin CTIS'te minor yapmak isteyeceğini. Zaten IE programı CTIS minor'ının zorunlu derslerinin içeriği farklı dillerde olsa da öğreniyor. Tamamen vakit kaybı olur.

CTIS minor'ı tamamlayınca size programlamacı gözüyle bakacaklarını hiç sanmıyorum. Onun yerine proje ve stajlarda bu yönünüzü geliştirmek daha mantıklı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wubba Lubba Dub Dub -- 5 Temmuz 2020; 11:58:8 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: peau bleue

odtüyle kıyaslamak gerekirse neler söyleyebilirsiniz?

gerçekten ieyi seven birisi bilkent sayesinde de yurt dışına açılması diğerlerine göre daha mı kolay olur?

teşekkürler
    ODTÜ'nin IE'de güncel kalamadığını görüyorum ders programından. İngilizce eğitiminin Bilkent kadar iyi olmadığını biliyorum. Referans konusunda da Bilkent hocaları kadar yardımsever olmadıklarını duydum. ODTÜ IE özelinde, bana kalırsa, Bilkent klasmanında maalesef değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Karolinax

Hocam hazırlık hakkında ne düşünüyorsunuz,kalan çok fazla oluyor mu?Alt kurlardan başlayıp sıkı bir çalışmayla bir senede geçilebilir mi ?
    Üniversite eğitimi bir dizi "challenge"dan ibaret. Bunlardan biri de ingilizce. Bilkent'in hazırlık programı duyduğum kadarıyla Boun ile birlikte ülkenin en zor hazırlık programa.
    Hazırlık gerçekten zor değil ama emek istiyor alt kurdan başladıysan. 1 senenin garantisini veremem ama ideal şartlardan 1.5 seneden uzun sürmesi çok mümkün değil. Ben 1 dönem (4 ay) okuyup bölüme geçmiştim. Irregular öğrenci olmanın faydasını çok gördüm. 1.5 sene okumak dünyanın sonu değil yani.
  • Bilkent IE Seattle mezun buluşması

BILKENT | Endüstri Mühendisliği (IE) | Q&A

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.