Merhaba, Malatyada oturduğum bina 3-4 gün kadar önce depremde ağır hasarlı olarak tespit edildi. Fakat bugün az hasarlı diye çevrilmiş. Benim gördüğüm kadarıyla değil fakat işin ilmini bilmediğim için itiraz edip tekrar kontrol ettirmek istiyorum. Nasıl itiraz edebiliriz? Bu süreç nasıl işliyor? Edit: Ev Malatyada. 2.deprem sonrası fotoğrafları böyle (ev sağ üstteki beyaz perdeli olan); Bu binaya önce ağır hasarlı 1 hafta sonra da az hasarlı yazıldı? Edit2: Binadaki bir komşu ile görüştüm haftaya muhtarla birlikte itiraz edeceğiz dedi büyük ihtimal ben de gideceğim. Alt katlardaki kolonlar hasar almış, çevre şehircilik bakanlığı elemanları kendisi söylemiş girmeyin bu binaya falan demişler. Ondan sonra agır hasarlı giriliyor 1 hafta sonra az hasarlıya çevriliyor. Nasıl bir ülkede yaşadığımızı iyi anlamış oldum bu olaydan sonra. Sırf yardım etmemek için bizi resmen mezarlarda yaşamaya mahkum ediyorlar. Ben bu evi "depremde hasar almadı" diye birine satsam, ilk depremde yıkılsa bunun vebali bende olur mu şimdi? Soruyorum size... Edit3: Binanın alt katındaki komşumuz 2.depremden 1-2 gün sonra girince video çekmiş, o videodan ss aldım. Buyrun az hasarlı dedikleri apartmanda dairenin içi böyle; < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brhmlpy -- 3 Mart 2023; 15:12:40 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Ağır Hasarlı Bir Binanın Az Hasarlıya Çevrilmesi
Bir binanın hasar seviyesinin ağır hasarlıdan az hasarlıya çevrilmesi, belirli koşullar altında mümkündür. Bu süreçte aşağıdaki adımlar izlenir:
- Hasar Tespiti: Yetkili bir kurum (örneğin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı) tarafından binanın hasar seviyesi tespit edilir.
- Yapısal Güçlendirme: Binanın az hasarlı seviyesine getirilmesi için gerekli yapısal güçlendirme çalışmaları yapılır.
- Yeniden Hasar Tespiti: Güçlendirme çalışmaları tamamlandıktan sonra bina yeniden hasar tespitine tabi tutulur.
- Az Hasarlı Raporu: Hasar tespitinde binanın az hasarlı olduğu belirlenirse, bu durum bir raporla belgelenir.
Az Hasarlı Binaların Durumu
Az hasarlı olarak tespit edilen binalar, oturulmasında sakınca olmadığı anlamına gelir. Ancak, bu binaların da belirli koşullar altında yeniden ağır hasarlı hale gelebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, az hasarlı binalarda ikamet edenlerin aşağıdaki önlemleri almaları önerilir:
- Düzenli Kontroller: Binanın düzenli olarak kontrol edilmesi ve herhangi bir hasar belirtisinin tespit edilmesi halinde derhal yetkililere başvurulması önemlidir.
- Güvenlik Önlemleri: Deprem gibi doğal afetler sırasında az hasarlı binalarda da güvenlik önlemlerinin alınması gerekir.
Az Hasarlı Binaların Satışı ve Tapu İşlemleri
Az hasarlı binaların satışı mümkündür. Ancak, satış işlemi sırasında binanın az hasarlı olduğuna dair raporun alıcıya sunulması zorunludur. Ayrıca, az hasarlı binaların tapu işlemlerinde herhangi bir engel bulunmaz.
Önemli Anahtar Kelimeler
- Ağır hasarlı bina az hasarlıya çevrilir mi: Evet, belirli koşullar altında mümkündür.
- Orta hasardan az hasara çevrilir mi: Evet, yapısal güçlendirme çalışmalarıyla mümkündür.
- Az hasarlı bina tapuya işlenir mi: Evet, az hasarlı olduğuna dair rapor sunulmalıdır.
- Az hasarlı ev satılır mı: Evet, az hasarlı olduğuna dair rapor alıcıya sunulmalıdır.