Daha önce bir süre gitmiştim bodye, şimdi tekrar başladım 1 ay bitti... ama son günlerde 10 gündür üst üste gittim ve bunun zararlı olduğunu okudum. ama şöyle bir sorunum var ben sürekli spora gitmek istiyorum gidemediğim zaman bana kayıp gibi geliyor. sizin bu konu hakkındaki bilgi ve düşüncelerinizi alabilirmiyim?
çalışma sistemine göre değişir eğer ağır bi şekilde çalıyosan zararı olabilir ama hafif bi şekildeyse hiç bi zararı olmaz
quote:
Orijinalden alıntı: stifflers
çalışma sistemine göre değişir eğer ağır bi şekilde çalıyosan zararı olabilir ama hafif bi şekildeyse hiç bi zararı olmaz
biraz ağır çalışıyorum aslında. programı 4 gün çalışma 1 gün dinlenme şekliinde yapsam daha mı çok faydasını görürüm acaba? ünlü bir bodycinin antreman programını okuduğumda haftada en az 3 gün dinleniyor olduğunu gördğm.
quote:
Orjinalden alıntı: Mage_DewiL
Daha önce bir süre gitmiştim bodye, şimdi tekrar başladım 1 ay bitti... ama son günlerde 10 gündür üst üste gittim ve bunun zararlı olduğunu okudum. ama şöyle bir sorunum var ben sürekli spora gitmek istiyorum gidemediğim zaman bana kayıp gibi geliyor. sizin bu konu hakkındaki bilgi ve düşüncelerinizi alabilirmiyim?
yaş, boy, kilo, amaç?
bunları yaz hele önce. 10 gün üst üste gidebiliyosan o yaptığın spor vücut geliştirme değildir. Haftada 3-5 gün arası yapılması idealdir bu sporun. Başlangıç seviyesindeki biri için 5 gün iyidir, henüz kaslarına yüklenme yapmıyorsundur muhtemelen ve temel egzersizleri çalıştırıyorlardır sana.
Vücut çalıştıkça yorulur, beslenerek iyi depolarsan dinlendikçe gelişir. Çok çalışınca daha fazla kas elde edeceğini düşünme, aksi bile olabilir. Bilinç önemli...
quote:
Orijinalden alıntı: Mage_DewiL
biraz ağır çalışıyorum aslında. programı 4 gün çalışma 1 gün dinlenme şekliinde yapsam daha mı çok faydasını görürüm acaba? ünlü bir bodycinin antreman programını okuduğumda haftada en az 3 gün dinleniyor olduğunu gördğm.
Alıntıları Göster
spor her zaman yaralıdır düzenli yaparsan
quote:
Orijinalden alıntı: MrPinkFloyd
Alıntıları Göster
Çok hırslı gördüm seni. Body olaylarında önce bunu yenmen lazım. Haftada 4güne düşür programıda yay.
quote:
Orijinalden alıntı: MrPinkFloyd
Alıntıları Göster
Doğru ve düzenli bi şeklide yaparsan zararı olmaz bnce spor sonuçta...ayrıca bnde yazın gitmeyi planlıyorum giden varsa acaba 3 ay içinde gözle görünür bi değişim olur mu?
Doğru ve düzenli bi şeklide yaparsan zararı olmaz bnce spor sonuçta...ayrıca bnde yazın gitmeyi planlıyorum giden varsa acaba 3 ay içinde gözle görünür bi değişim olur mu?
Alıntıları Göster
Mesaj içeriğinde çok fazla alıntı bulundu ve gösterime engellendi.
quote:
Orijinalden alıntı: ZUĞAŞİBERE
quote:
yaş, boy, kilo, amaç?
bunları yaz hele önce. 10 gün üst üste gidebiliyosan o yaptığın spor vücut geliştirme değildir. Haftada 3-5 gün arası yapılması idealdir bu sporun. Başlangıç seviyesindeki biri için 5 gün iyidir, henüz kaslarına yüklenme yapmıyorsundur muhtemelen ve temel egzersizleri çalıştırıyorlardır sana.
Vücut çalıştıkça yorulur, beslenerek iyi depolarsan dinlendikçe gelişir. Çok çalışınca daha fazla kas elde edeceğini düşünme, aksi bile olabilir. Bilinç önemli...
quote:
Orjinalden alıntı: ZUĞAŞİBERE
quote:
yaş, boy, kilo, amaç?
öncelikle yorumun için teşekkürler.
yaş:19 boy:185 kilo:68 spora başladığım gün hoca ile konuştum alıştırma programını istemediğimi söyledim ve bu şekilde normal programa başladım. 1 ayım bitti ve bir yerde çalışmıyorum boş vaktim çok bu yüzden spor benim için çok önemli, eskiden sıkılırdım şu anda sürekli gitmek istiyorum ve hedefimi soracak olursanız yaza fit bir vücut ile girmeyi hedefliyorum bu yüzden idmanları çok sıkı tutuyorum. ayrıca başladığımda 64 kiloydum şu anda 68 im.
quote:
Orijinalden alıntı: -JigSaw-
Çok hırslı gördüm seni. Body olaylarında önce bunu yenmen lazım. Haftada 4güne düşür programıda yay.
Alıntıları Göster
Bende ilk kez bu gün gitcem önce ölçülerimi falan alcakmış hoca ona göre program uyguluyacakmışız haftada 4-5 kere gitcem sanırım
quote:
Orijinalden alıntı: Burhan*
Alıntıları Göster
quote:
Orjinalden alıntı: Burhan*
3 ay içinde vucudun güzel şekle girer ama istenilen ölçülerde yeterli değildir. uzun vadeli düşünmek en sağlıklısı
quote:
quote:
Orjinalden alıntı: Burhan*
3 ay içinde vucudun güzel şekle girer ama istenilen ölçülerde yeterli değildir. uzun vadeli düşünmek en sağlıklısı
Alıntıları Göster
Dinlenmezsen gelişemezsin. Kaslar en çok uyurken gelişirmiş.
quote:
Orijinalden alıntı: Gny*
Dinlenmezsen gelişemezsin. Kaslar en çok uyurken gelişirmiş.
Alıntıları Göster
bende bodye başlayalı 2 hafta oluyor hoca bana adaptasyon programını uyguluyor şuan ilk 1 aydır adaptasyon programını uygulayacağım bendede acayip bir bodye gitme isteği var sanki bağımlılık yapıyor o gün gitmessem diğer günü iple çekiyorum bodye gideyim diye
quote:
Orijinalden alıntı: Doppio
bende bodye başlayalı 2 hafta oluyor hoca bana adaptasyon programını uyguluyor şuan ilk 1 aydır adaptasyon programını uygulayacağım bendede acayip bir bodye gitme isteği var sanki bağımlılık yapıyor o gün gitmessem diğer günü iple çekiyorum bodye gideyim diye
Alıntıları Göster
@burhan; 3 ayda pek birşey kazanmazsın. Kilo alabilir ya da verebilirsin eğer amaç buysa 10 kilo civarında. Ama kas kütlesi bu kadar kısa zamanda gelişmez.
@Mage_DewiL; kilon düşük bu nedenle fit olman zor olmaz. Protein ve karbonhidrat değeri yüksek gıdaları, tahıl, beyaz et ve süt ürünlerini öğünlerinde asla ihmal etme, günde 3 ana 3 ara öğün olarak beslen. Çok faydası olur. Antreman bu işin şekillendirmesini sağlar, kaslarını beslenme ve dinlenmeyle geliştirebilirsin.
Zaten salonda iyi bir hoca varsa sana gereken bütün bilgileri verecektir. Acele etme, madem ki çalışmıyorsun, iyi beslen ve bol bol uyu.
quote:
@burhan; 3 ayda pek birşey kazanmazsın. Kilo alabilir ya da verebilirsin eğer amaç buysa 10 kilo civarında. Ama kas kütlesi bu kadar kısa zamanda gelişmez.
@Mage_DewiL; kilon düşük bu nedenle fit olman zor olmaz. Protein ve karbonhidrat değeri yüksek gıdaları, tahıl, beyaz et ve süt ürünlerini öğünlerinde asla ihmal etme, günde 3 ana 3 ara öğün olarak beslen. Çok faydası olur. Antreman bu işin şekillendirmesini sağlar, kaslarını beslenme ve dinlenmeyle geliştirebilirsin.
Zaten salonda iyi bir hoca varsa sana gereken bütün bilgileri verecektir. Acele etme, madem ki çalışmıyorsun, iyi beslen ve bol bol uyu.
Alıntıları Göster
quote:
cevabın için teşekkürler. benim tek korkum aşırı çalışmadan dolayı (Overtraining) durumuyla karşılaşmam yani emeklerin boşa gitmesi durumu. kasların toparlanması için dinlenmek şart
quote:
quote:
cevabın için teşekkürler. benim tek korkum aşırı çalışmadan dolayı (Overtraining) durumuyla karşılaşmam yani emeklerin boşa gitmesi durumu. kasların toparlanması için dinlenmek şart
Alıntıları Göster
Şu an istesen de overtraining olmaz merak etme. Ama 10 gün üst üste çalışmaz hiçbir sporcu. Haftada 3,4 en fazla 5 gün olsun.
quote:
Şu an istesen de overtraining olmaz merak etme. Ama 10 gün üst üste çalışmaz hiçbir sporcu. Haftada 3,4 en fazla 5 gün olsun.
Alıntıları Göster
quote:
ASIRI CALISMA
Aşırı çalışma(overtraining) ülkemizdeki vücutçuların çoğunun düştükleri durumdur.Bunun sebebi belki sabırsızlığımız yada delikanlı adam çok kaldırır anlayışından kaynaklanmaktadır. Aslında temel sebep cahillik.Bu sporda lider ülke olan A.B.D'de sadece bir üniversitede kas gelişimi üzerine yapılan bilimsel çalışmalar bizim bütün üniversitelerimizde yapılanların üzerinde.Türkiye'deki anlayış herseyde olduğu gibi kopya etmek,nasıl olsa adamlar bizim yerimize yapıyor.Neyse sonuçta vücutçularımızın büyük bir bölümü yerinde saymakta. İlk önce sabırlı olmayı öğrenmek gerekiyor.Kas gelişimi çok yavaş ilerleyen bir süreçtir. Öyle kulaktan duyma yok bir ayda 10 kg almış,2 iğne vurmuş 5cm yapmış gibi söylentiler saçmalıktır. Mükemmel bir vücut için en azından bir 5 sene gerekli. Ama tam burada antrenmanlar aşırı çalışmaya dönüşürse 5 yıl 7-10'u bulabilir.
Aşırı zorlama:Kasın normalin üzerinde baskıya tabi tutulması sonucu fiziksel ve psikolojik etkenler sonucu performansın düşmesi ve kasın yenilenmesinin birkaç gün veya hafta sürmesi.
Aşırı çalışma:Kasın normalin üzerinde baskıya tabi tutulması sonucu fiziksel ve psikolojik etkenler sonucu performansın düşmesi ve kasın yenilenmesinin birkaç hafta veya ay sürmesi Masala bir gün çok zorladınız tamam sorun yok.Fakat bu zorlamalar devamlı olursa ilk önce aşırı zorlama gerçekleşir,daha sonra bu zorlamalar devam ederse aşırı çalışma’ya dönüşür. Sonuçta kas geliştiremezsiniz artı hastalıklara kapı açarsınız ve durumunuz daha da kötüleşebilir.
Aşırı çalışma sonucu oluşan negatif etkilerin temel sebebi kortisol hormonudur.Aşırı zorlama gerçekleştiği zaman kortisol proteinleri karaciğere taşır ve proteinler enerji sağlamak için glikoza dönüşür(glikogenesis).Bu nedenle antrenman öncesinde ve sonrasında yüksek oranda protein,karbonhidrat tüketmek gerekiyor. Antrenmandan sonraki ilk 6 saat içinde ikişer saatlik aralarla karbonhidrat alınmalı.Fakat bu 6 saatlik periyotta alınılacak karbonhidratlar çabuk sindirildiğinden basit,nişasta-seker menselli olmalı.Kompleks olanlar daha sonra bir dahaki çalışma için depoları doldurmak için kompleks karb. olmalı.Katabolik bir hormon olan kortisolun diğer bir ana nedeni stres. Bu yüzden stres ile basa çıkmayı ve zihinsel yorgunluğu alt etmek gerekli.
Diyelim ki göğüste 8*8 çalışıyorsunuz bir gün de 6*6'yi deneyin. Ağırlığı azaltın,kaykılmadan muntazam formda yavaşça kaldırın,aralarda 2-3 dakika dinlenin. Ertesi gün göreceksiniz ki etki ayni,o zaman 2 set fazla çalışıyordunuz demek ki. Vücudunuza kulak verin,onun verdiği sinyalleri algılamayı öğrenin. Çoğu profesyonel vücutçu set saymaz istedikleri şişmeyi(pump),zorlamayı yakaladıkları zaman çalışmayı bırakırlar. En önemlisi dinlenmedir. Dinlenme kasın geliştiği,yenilendiği safhadır. İyi dinlenin,ertesi gün gidip de maç yapmayın. En az 8 saat uyuyun,ayni saatlerde yatağa girin ve kalkın. 2 ayda bir 1-2 hafta bos geçirin,asla ayni kası bir hafta da 2 kereden fazla çalıştırmayın,hatta 1 defa çalıştırın(yoğunluk çalışması,bulk için). Fiziksel dinlenme kadar zihinsel dinleme de önemlidir. Kafanız rahat olmalı. Stres katabolizmanin temel nedenidir. Kedi köpek besleyin,masaj yaptırın,arada hamama gidin,meditasyon yapın,devamlı techno-metal yerine dinlendirici slow bir şeyler dinleyin,açık havada yürüyüş yapın…
istesende istemesende bunun olması mümkün, kaslar yorgun olduğundan dolayı yenilenmesi gerekir bunu yapmazsan hep aynı yerde sayarsın bilmem anlatabildimmi
quote:
quote:
Alıntıları Göster
bence hemen o çalıştığın salonu terket... yeni başlayan birine adaptasyon programı yazmayan hocandan bir hayır gelmez, bilmişlik yapıp adaptasyon istemiyorum demende çok yalnış... öyle ilk gunden gögüs - biceps, omuz - triceps, sırt - bacak olayına girersen yakında ya kendini sakatlarsın yada birşey yaptığını sanar deli danalar gibi yırtınırsın.... adaptasyon programı şart arkadaşım, çok ağır bir spor bu çünkü... başında bu işi bilen bir hoca olsa seni doğru yönlendirir 10 gün üst üste salonda çalışmana sessiz kalmazdı, bu şartlarda yaza kadar fit bir vucud hedefini bir kenara koy...
quote:
Orijinalden alıntı: crafty25
bence hemen o çalıştığın salonu terket... yeni başlayan birine adaptasyon programı yazmayan hocandan bir hayır gelmez, bilmişlik yapıp adaptasyon istemiyorum demende çok yalnış... öyle ilk gunden gögüs - biceps, omuz - triceps, sırt - bacak olayına girersen yakında ya kendini sakatlarsın yada birşey yaptığını sanar deli danalar gibi yırtınırsın.... adaptasyon programı şart arkadaşım, çok ağır bir spor bu çünkü... başında bu işi bilen bir hoca olsa seni doğru yönlendirir 10 gün üst üste salonda çalışmana sessiz kalmazdı, bu şartlarda yaza kadar fit bir vucud hedefini bir kenara koy...
Alıntıları Göster
quote:
Orjinalden alıntı: crafty25
öncelikle biraz sakin ol ;) 1 sene önce bu sporu 6 ay kadar yaptım aralıklarla da anteman yapıyorum bu yüzden spor salonunda her hangi bir adaptasyon sorunum yok. ayrıca hocanın 10 gün gelmene izin vermesini yadırmamışsın fakat hocayla çok samimiyim yani sadece hocam değil arkadaş gibi desem yeridir.
quote:
quote:
Orjinalden alıntı: crafty25
öncelikle biraz sakin ol ;) 1 sene önce bu sporu 6 ay kadar yaptım aralıklarla da anteman yapıyorum bu yüzden spor salonunda her hangi bir adaptasyon sorunum yok. ayrıca hocanın 10 gün gelmene izin vermesini yadırmamışsın fakat hocayla çok samimiyim yani sadece hocam değil arkadaş gibi desem yeridir.
Alıntıları Göster
@Mage_DewiL
overtraining konusunu soran kendinken cevabını da yaptığın alıntı da vermişsin zaten. Burada bilmediğin şey senin bir vücut geliştirmeci olmadığındır bunu unutma. Yıllarca bu sporu aksatmadan yapıyor ve artık gelişemediğini hissediyorsan overtraining gibi durumlar sözkonusu demek olur. Toplum olarak ne yazık ki bilgi ve tecrübe sahibi olmadan fikir sahibi oluyoruz.
Ayrıca daha önce 6 ay bu spor yapmış olman adaptasyona ihtiyacın olmadığı anlamına gelmez. Prof. sporcular bile birkaç ay ara verdikten sonra illaki adaptasyon programına girerler çünkü bu senin değil kaslarının ihtiyacı olan birşeydir. İhtiyacım olmadığını düşünüyorum diyerek yaklaşma olaya güzel kardeşim.
Sonuç olarak; kilo itibariyle bu spor için zayıfsın, hiç yapmaman gerektiği halde 10 gün üst üste spora gittim overtraining olur muyum diye soruyorsun, adaptasyon programına bile girmeye gerek görmemişsin. Tavsiyede bulunuyoruz birden bire işin uzmanıymışsın gibi tuhaf cevaplar vermeye başlıyorsun.
Sen bu işi daha yolun başında aşmışsın kardeşim, kolay gelsin bakalım.