Şimdi Ara

Bozulan musluğu kiracı mı yaptırır ev sahibi mi? (28. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
665
Cevap
9
Favori
131.945
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
60 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Hakkını Arayan Serçe

Ulaştığın sonuca katılıyorum ama kiracının da olağan kullanım için gerekli bakımı yaptırma borcu var TBK 317. Yani öyle kayıtsız şartsız her kullanım kaynaklı durumu kiraya veren öder diye bir durum olmasa gerek. Tabi uygulamayı sahadaki avukat daha iyi bilir ama benim teorik bilgilerime göre basit sıradan kullanım kaynaklı arızalar kiracının sorumluluğunda daha önemli sayılabilecek ayıplar mesela bahse konu tesisat gibi, o zaman ev sahibi öder. Ayrıca sulh hukuk mahkemesine başvurmasına gerek olduğunu da sanmıyorum. 306'da ayıbı kiraya veren hesabına giderebilir diyor. Yani hakim kararına gerek yok.

Alıntıları Göster
    Sondan başlayarak bilgilendireyim.
    Evet kanun maddesi kiracının kendisinin yaptırabileceğini söylese de genelde bu durumlar suistimale açık olduğundan kiralayanın herhangi bir itirazı sonucunda kiracı aleyhine sonuçlar doğabilmektedir. Bu nedenle özellikle masraflı tamiratlarda öncelikle sulh hukuk mahkemesinin alınmasının kiracının haklarına zarar gelmemesi açısından daha mantıklı olacağını hukukçular savunmaktadır.

Kiracının olağan bakım için gerekli bakımı yaptırma ancak bu şu şekilde bir borç. Mesela sen lavabonun tıkanmasını önlemek için biriken pislikleri temizlemelisin. Yada pimapenlere zarar gelmemesi için arada silmelisin. Evde ateş yakıyorsan mesela duvarlarda oluşan isi temizlemelisin gibi gibi. Ayrıca bu madde sadece konut ve çatılı iş yeri kirasına ait değil. Her türlü kiralama da buna dahil. Bu yüzden örnekleri daha da çeşitlendirebilirsin. Bu kullanımdan kaynaklı bir arızanın kiracının sorumluluğunda olduğunu göstermez. Yerel adetlerde basit sıkıntılar için kiralayanla muhatap olunmamak adına kiracı kendisi yaptırıyor olabilir ancak tekrar belirtiyorum kiracının HATA'sından kaynaklanmayan şeyleri kiracı ödemek zorunda değil. Kiracı o basit şeyi de kiralıyor.
    Kanun maddesi de yoruma açık değil. Çok net. TBK md 305 ve 306 başka şekilde anlanmasının mümkün olmadığı maddeler.Bu sahada ki avukatla da ilgili değil. Düz okuma metni. Ama sizin aklınızda hep yerel adetler kalıyor sanırım. Kanunda belirtilmediği sürece veya o konuda yazılı kaynak olduğu sürece yerel adetleri unutun gitsin.

• aslında sorunun kaynağına bakmak lazım . Kiracı neden 20-30 tl nin yada 100 tl nin lafını ediyor. Çünki kiralar çok yüksek tek sebebide arz talep meselesi suriler yüzünden kira fiyatları uçmuş durumda yoksa adam. örnek veriyorum 1000 tl kira vereceğine 500 tl kira verseydi bir musluğun peşinde koşmazdı
  • Red_devil33 kullanıcısına yanıt
    Deveye sormuşlar boynun neden eğri nerem doğru ki demiş. Ülkenin durumu bundan ibaret zaten.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Krayir

Sondan başlayarak bilgilendireyim.
    Evet kanun maddesi kiracının kendisinin yaptırabileceğini söylese de genelde bu durumlar suistimale açık olduğundan kiralayanın herhangi bir itirazı sonucunda kiracı aleyhine sonuçlar doğabilmektedir. Bu nedenle özellikle masraflı tamiratlarda öncelikle sulh hukuk mahkemesinin alınmasının kiracının haklarına zarar gelmemesi açısından daha mantıklı olacağını hukukçular savunmaktadır.

Kiracının olağan bakım için gerekli bakımı yaptırma ancak bu şu şekilde bir borç. Mesela sen lavabonun tıkanmasını önlemek için biriken pislikleri temizlemelisin. Yada pimapenlere zarar gelmemesi için arada silmelisin. Evde ateş yakıyorsan mesela duvarlarda oluşan isi temizlemelisin gibi gibi. Ayrıca bu madde sadece konut ve çatılı iş yeri kirasına ait değil. Her türlü kiralama da buna dahil. Bu yüzden örnekleri daha da çeşitlendirebilirsin. Bu kullanımdan kaynaklı bir arızanın kiracının sorumluluğunda olduğunu göstermez. Yerel adetlerde basit sıkıntılar için kiralayanla muhatap olunmamak adına kiracı kendisi yaptırıyor olabilir ancak tekrar belirtiyorum kiracının HATA'sından kaynaklanmayan şeyleri kiracı ödemek zorunda değil. Kiracı o basit şeyi de kiralıyor.
    Kanun maddesi de yoruma açık değil. Çok net. TBK md 305 ve 306 başka şekilde anlanmasının mümkün olmadığı maddeler.Bu sahada ki avukatla da ilgili değil. Düz okuma metni. Ama sizin aklınızda hep yerel adetler kalıyor sanırım. Kanunda belirtilmediği sürece veya o konuda yazılı kaynak olduğu sürece yerel adetleri unutun gitsin.

Alıntıları Göster
    Hocam peki kiraladağımız evden çıkmak istediğimizde boyayı falan bizim mi yaptırmamız gerekiyor ? bununla ilgili bilginiz var mı ?
    Yoksa boyada aynı musluk gibi mi değerlendiriliyor

• Musluk bozulduğuna bozulacağına pişman olmuştur artık bu kadar tartışmadan sonra.
  • konu nerelere gelmiş hacılar
  • Adanadaysa gelip ben değiştireyim ne muslukmuş be!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ulan ne boş forum oldu burası 550 cevap gelmiş .

Kardeşim sen eve girdiğinde bozuksa ev sahibi, yok sen evde bir süre geçirdin sonra bozulduysa sen yaptırırsın.

Kapatın şu konuyu artık

• Genelde böyle durumlarda basit onarımları kiracı yaptırıp kiradan düşer. Tabi bu aşamada mal sahibinin belki elinde yedeği vardır, belki abisi kardeşi oğlu tanıdığı tamircidir, belki daha iyisini taktırmak ister vs diye kendisine bilgi verilir. Problemi olan bir insan değilse tamam siz yaptırın kiradan düşersiniz der. (Veya bahsettiğim gibi ben yaptırırım yarın vs der).

• Altı üstü bir musluk için ne ağlamışsın be. Okurken kanser oldum. Evim yok kiracım da yok ama inşallah olursa senin gibi bir kiracım olmaz.

• Akrabanda mı kalıyon 😀

• ev sahibi sana sağlam teslim etmiş aylarca kullandın şimdi bozuldu diyorsun tabii ki kullanıcı hatasıdır senin sorumluluğundur
  • Kiracı tabiki sonuçta kullanıcıya bağlı ama doğalgaz gibi sistemleri ev sahibi yapmalı musluk ev sahibi taksın derseniz ampulleride ev sahibi takmalıysa döner iş gerek musluk gerekse ampul tamamen kullanım şıklı ve şekline bağlı sorun çıkarır sonuçta

• Musluk sen oturmadan önce bozuksa o yaptırmak zorunda,ama sen bozduysan sen yaptırmak zorundasın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: byJuck

Peki üç liralık Musluk taktın 5 ay sonra bozuldu. Kiracı üç liralık mı alsın 25 liralık mı?
    Ben eşeği sağlam kazığa bağlarım
    Ucuz musluk alacak kadar zengin değilim

Eca da musluk garanti süresi bilgin varmı
  • radko kullanıcısına yanıt
    Evim yok derken ev sahibi degilim kiraciyim anlaminda demistir hocam :) hocam bu aof diplomalari ne zaman gelir biz konumuza donelim 😂

• Bir akrabam bu sebeple ev alıp kiraya vermekten ilallah etmişti. Zaten yılın 1 ayı vergiye gidiyor, kombi bozuluyor kendi karşılıyor, geçen evin iç kapılarının terazisi bozulmuş, kapı değişmesi gerekiyordu. Yıllık kira gelirini bitti gitti zaten kiracı da zam yapmayın bu sene diyor. Ev yerine dükkan alsaydı bu tip şeyler olmuyor.

Konu sahibi söyleminde haklı bu arada...
  • Cihan kullanıcısına yanıt
    Öyle mi?
    Asgari ücretten haberin var mı?
    Elektrik-su?
    Bazı ailelerden maaş günü 1 lira koparamazsın çünkü maaş erir gider.
    Tekrar söylüyorum geniş konuşmayın genişliğiniz size kalsın içinizde yaşayın ama insanlara bu çok normalmiş gibi dikte etmeniz hoş değil. Şimdi eşekle sizi baş başa bırakıyorum saygılar...

• Kim ne yazarsa yazsın konu sahibi sadece kendisinin haklı bulunmasını istiyor. Evdeki bozulan gıdayıda ev sahibi alsın sonuçta kira ödüyor kiracı. Adam bozduğu musluğu bile ev sahibine yaptırtmaya çalışıyor ayıp ayıp
  • Broon kullanıcısına yanıt
    Ayıp mı :D ev sahibi kiranın azalmasını ister mi? Veya şöyle söyleyelim maaşından her ay yapılan çeşitli nedenlerle ufak tefek kesintileri kabul eder miydin? Aynı şekilde kiracı için de geçerli. Kanun var kanunu daha da belirli bir şekilde ortaya koymak lazım. Ama onu çiğnemek daha tatlı. Burda bu konuda mesele musluk, conta veya elektrik kablosu mesele değil en büyük mesele PARA .) Olan alır yeniler olmayan hakkını hukukunu kovalar

• 
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.