BTK raporuna göre ülkemizde toplam 19.86 Milyon sabit internet abonesi bulunmaktadır. Bu sayıya tablodaki [ DSL FTTB FTTH Kabloİnternet KablosuzTelsiz(Superbox)] sayılarını toplayarak ulaşabilirsiniz. Bu 19.86 milyon abonenin; 10.2 Milyonu yani %51'i DSL gibi çağdışı kalmış bir teknoloji ile düşük hızlarda internet eerişmektedir. 1.48 Milyonu yani %7'si DOCSIS gibi eski bir teknoloji ile yine düşük hızlarda, yüksek ping ile hizmet almaktadırlar.( DOCSİS ile max 100 hız alınabilir.) 558 bin'i yani %3 kadarı altyapı bulamadığı için Superbox Redbox gibi 10-15 Mbit hıza limitli 4G internet ile hizmet almaktadır, bu insanlar bu berbat hızlar için çok yüksek ücretler ödüyorlar. 1.23 Milyonu yani %6'sı FTTB ile internete erişiyor, FTTB sistemlerin bir çoğu 100 Mbit ethernet ile çalışıyor ve yüksek hızlar sunamıyorlar, güya Fiber diye geçiyor ama 100 Mbit üstü alabilen az. Yani abonelerin % 68'i 100 Mbit üstü hız alamayacakları çağdışı kalmış altyapılar ile hizmet alıyorlar 6.4 Milyonu yani %32'si gerçekten Fiber diyeceğimiz 1000 Mbit hız sunan altyapı ile hizmet alıyor, bu durumda güncel Fiber olanına %32 diyebiliriz. Hızlara bakarsak durum şöyle 50 Mbit ve altındaki çağdışı hızların kullanım oranı 69,9 ile inanılmaz bir seviyededir. 100 Mbit üstü kullanım oranı ise sadece % 11,4'tür. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 14 Ocak 2025; 18:37:34 > |
BTK 2024 3.Çeyrek Raporu Yayımlandı
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Asla Fiber Gelmeyen Adamın Hikayesi
İstanbul’un kalbinde, bir semt var,
Miskindvd, orada yıllarını harcıyor.
On altı yıl DSL, hep aynı hayal
Fiber hayalleri, bir türlü gerçek olmadı.
Foruma girdi fiberim nerde fiberimi verin dedi
Fiber için çırpındı, her yolu denedi.
bin yıl sonra gelecek dediler,
“Fiber geliyor, sabırla bekle!”
Ama yıllar geçti, yine bir hüsran,
Aynı eski hız, bir türlü gelmedi zaman.
Bütün yolları denedi, fiber için her kapıyı çaldı,
“Fiber nerede?” diye sesini yükseltti.
Komşuları güldü, “Miskindvd, neyleyim?”
O hep gülerdi, “Bir gün gelir elbet, hayalim!”
Umudunu yitirmedi, her sabah bir umut,
Fiber bekleyerek geçirdi her bir saat.
Dostlarıyla oturup, kahve içip sohbet etti,
“Bize de lazım, internetin en güzel net.”
Ama günler geçtikçe hayal suya düştü,
Asla fiber gelmeyecek, bu yüreği üzüntü.
Bir gün belki gelecek, dedi içinden,
Miskindvd umutla doldu, yine yola koyuldu.
İstanbul’un ortasında, bir adam var şimdi,
Fiber bekleyerek internet aşkıyla gitti.
Ve belki bir gün fiber ipler gelecek,
O zaman Miskindvd mutluluğu sevecek.
Ama şimdi sabırla bekliyor o günleri,
İnternet hayali, bir başına, yüzleri.
-
Aaa bana şiir 🥰
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
bir fiberim bile yok anlıyormusun hadi gülümse
-
15 güne taşınıyorum, Gigafiber olan eve gidiyorum, benim de fiberim olcak
fiber sana gelmedi sen fibere gidiyorsun o zaman
-
Evet öyle de denebilir 😇
Bir bana bir şiir yazmadın be hocam
-
Hocam binasında altyapı uygun oldugu halde düşük hız tercih edenlerin oranı kaçmış onu da paylaşsaydın. Mesela benim altyapı bin megabit destekliyor ama ben yüz megabit kullanıyorum. Haliyle istatistiklerde yüz kullanıyor olarak gözüküyorum ama istesem bin de kullanırım. Buna dair bir başlık açılması aslında rapor içerisinde. Bu örneği şöyle de değiştirebiliriz atıyorum işte altyapın 50 megabit destekliyordur ama gerek kişisel tercih gerek ise zorunluluklar sebebiyle 24 megabit kullanıyorsundur gibi. Haliyle istatistiklere katkın 24 üzerinden oluyor.
-
Fibere erişim oranını bilemiyoruz ki, net bir şey yok
Sana o yüzden diyorum işte hocam bize aslında şu veri lazım.
Miskindvd nin evi : 100 megabit altyapı desteği
Miskindvd : 24 megabit abonesi (kişisel olarak yüksek hız tercih etmiyor veya yüksek hızlarda hattının sağlığı kötüleşiyor)
Örnek olarak verdim bak bunu. Bunu böyle bina bina yapmak çok zordur ama bölgesel olarak bu oran verilebilir.
Benim eski mesajlarıma bakarsan vdsl kullandığım dönem hat uzunca bir süre 98 megabit civarı destekliyordu ben 24 abonesiydim. Zaten zamanla hattın desteği 50 lere kadar düşmüştü yoğunluktan dolayı ama ben halen 24 abonesiydim. Ftth ye geçince bir süre yine 24 abonesiydim sonradan 100 e geçtim.
Yani bu şekilde binasında destek oldugu halde kullanmayan çok kişi var. Kimisi modem kirasına karşı çıkıyor (modem kirası meselesinde tüketici olarak bizleri desteklediğim noktalar var yok değil) kimisi kişisel sebeplerle kullanmak istemiyor (ihtiyaç olmaması, ekonomilk sebepler vb)
Bir de şu var
Daha evvelden de forumda çok konustuk hatırlarsın. Ülkenin çok büyük bir bölümü için internet denilen şey "instagram a girmek"
Haliyle en ucuz en düşük paketi alıyor geçiyor zaten sosyal ağlar en düşük hızlarda bile rahatça çalışabiliyor optimize ettiğinden ötürü
İşletmeciler de diyor ki talep bu ben de bu talebe göre işleyiş sürdürüyorum.
Burada mağdur olan kim peki? Yüksek hıza ihtiyacı olan talebi olan.
Ben hep şunu diyorum bak yine tekrarlayacağım bu konuda da.
Adamın tek derdi Instagram a girmek mi? Tamam kardeşim en ucuz en düşük paket senin olsun sıkıntı yok.
Kadının tek derdi bin megabit internet mi? Tamam kardeşim anında hemen hızlıca altyapı sağlanmalı
İşletmeciler şunu hesaplıyor forumda da daha önce konusmustuk hatırlarsınız
Diyor ki mesela her yeri ftth yapalım eyvallah, en düşük hıza 100 megabit diyelim
Bu kez üstteki grup diyor ki (sadece sosyal medyaya girenler) bu hız bana fazla ben bunu ödemek istemiyorum bana 16 megabit yeterli diyor e bu kez işletmeci 16 paketini bir türlü faaliyetten kaldıramıyor - kaldırmıyor
Bir de şöyle bir tarafı var, boşta duracak ve hiç kullanılmayacak bir altyapıya yatırım yapmak istemiyor işletmeciler. Örnek vermek gerekirse
Diyelim sana 1000 megabit destekli altyapı getirdi yani ftth
Sen tutup 24 megabite abone oluyorsun geriye kalan altyapı kapasitesi boşta kalıyor (aslında kullanıma hazır bin megabit var, yatırım ona göre yapılmıs santral tarafında vs vs)
Ya da diyelim sana yüz megabit tanımlandı en düşük hız yüz oldu
Bu kez kullanıcı neredeyse hiç kullanmıyorsa sadece sosyal medyaya girip cıkıyorsa
Bu kapasite boşa gitmiş oluyor çünkü hat faal olarak yüz megabit seviyesinde kullanılmıyor asla
Yani demem o ki
Kimseler kullansın ya da kullanmasın elbet bir gün uzak olmayan bir gelecekte minimum hız en azından yüz megabit olacaktır ve şebekenin hepsi ftth olacaktır
İşte o gün forumda sokakta her yerde eğer ölmezsek şu mesajları göreceğiz "adsl 16 megabit bana yetiyordu ftth getirdiler boşuna yüksek hıza para ödüyorum - kira ödüyorum vb"
Sen benden daha iyi biliyorsun ki binasında ftth oldugu halde adsl/vdsl kullanımına devam eden var. Birisi de benim komsum mesela binasında ftth oldugu halde 16 megabit adsl internet kullanıyor. Niye diye soruyorum ne yapıcam yüksek hızlıyı bu bile fazla diyor. Çünkü ihtiyacı o işten gelince instagram da iki video izleyeyim bana yetiyor diyor. Bu adama sen bin megabit minimum internet sunsan bile bu adam en fazla bu kadar kuıllanacak interneti işte. Forumda da çok var ftth gelmis binasına mesela kullanmam diyor eve sokmam diyor şöyle böyle bir sürü mevzu var bildiğin gibi.
E haliyle diyorum ya, burada mağdur olan onun binasındaki yüksek hıza ihtiyacı olandır eğer o binada ftth yok ise örneğin. Çünkü o ftth ye ihtiyacı olan komsularına sordugunda talep yapalım edelim dediğinde "bizim ihtiyacımız yok" deyip sıyrılıyorlar destek olan olmuyor.
Bu yüzden üstte dediğim gibi
Yüksek hıza ihtiyacı olana ftth direkt olarak koşulsuz şartsız sunulmalı
Yok benim hızla işim ben düşük hızlarla iyiyim diyenin de düşük hız paketleri kalmaya devam etmeli
Aynı konu mobil internet için de geçerli bak
Mobilde sınırsız gelsin mi?
İhtiyacı olana gelsin, sınırsız seçeneği uygun fiyatlı olsun herkes kullansın
İhtiyacı olmayana da yine düşük kotalı ve minimum ücretli paketler sunulsun
Yani her isteyen her istediğini alsın insallah
-
Ama olay sadece hız değil ki?
Stabilite ne olacak? DSL hatlar artık eski santraller yüzünden kesintilere uğruyor, ping ne olacak? DSL yük altında kötü ping performansı sunuyor.
Keşke modem kirası benzeri şeyler olmasa da insanlar Fibere geçse.
Benim annanemde Kablonet var, binasında Turksat fiber olmasına rağmen Docsis kullanıyoruz, istersem geçirebilirim ama geçirmedim, çünkü iki cihaz olması hoş olmuyor, 2 priz israfı 😂
Birisi diyor duvarımı deldirmem, birisi diyor iki adaptör taktırmam israf. Birisi yazıyor ki ont ile router cihazı nereye koyacağım.
Her yerden tasarruf ettin iki adaptörün yaktığı elektrik kaldı demi hocam?
-
Bizim olay biraz karışık, annanem çok yaşlı ve biz interneti ona bakan 45 yaşındaki bakıcı için aldık, ayda toplam 40 GB ciavrında bir internet kullanımı yapıyor sadece telefonu ile kullanıyor.
Bu durumda ha DOCSİS ile almış ha Fiber ile almış hiçbir fark olmayacak, dönüşüm için adamları çağırsam hangi gün gelecekleri belli değil, adamlar gelince annanem diyecek ki ''bunlar kim
''
O yüzden şimdilik DOCSİS ile devam ediyor, ileride ne olacağı belli olmaz, zaten muhtemelen taahhüt sonunda internet kapattırılır.
Modemi tekrar ayarlamak bile dert, ben Infinity 401 cihaz mı ne işte ona bir ton ayar yaptım, Wifi ismini şifresini ayarladım, Fiber'e döndürsek onlar da bozulacak, bakıcı kadın zaten okuma yazma bile bilmiyor, kalsın DOCSİS ile işte :D
-
yazılımları çançinona dönen DSLAM'lar bile vardı.
TT, DSL için en azından 17a yerine, 35b- G.fast vectoring gibi alternatifler ile şebekeyi biraz daha rahatlatabilirdi. Uyumlu modemler, DSLAM'lar alınırdı hani çok sıkıntı olmazdı pahalı da olsa ki uyumlu DSLAM'lar var idi. Lakin DSL artık öyle çöp bir vaziyet haline geldi ki bırak orayı burayı prensibal hatlara bile müdahelede bulunmak istemiyor TT. DSLAM'ların artık emekli olması gerekiyor
FTTH tarafında ise OLT'lerde her ne kader GPON portları kullansalar da kullanıcıların çoğu basit şeyler yapıyor. Dolayısıyla satüre olmuyor. GPON OLT'ler ülkemiz için yeterli. OLT'yi geçtim, terabit seviyelerdeki Core Router'lerin (Santrallere Solo olarak kurulan Nokia XRS cihazları da dahil) kapastesini doldurmak bile imkansız. Yani altyapılarda sıkıntı olabilecek hiç bir seçenek yok. Keşke TT DSL yerine çok önceden DSL'i tamamen bırakıp FTTH'e yatırımı son sürat yapsaydı. Veya diğer işletmeciler (Turknet vs.) Çok önceden FTTH yatırımlarına başlasaydı. Merkezi yerde oturan ve yalnızca ADSL'e sahip olan bir sürü mahalle biliyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Valla ben kısa bir süre sonra taşınarak GigaFiber'e kavuşacağım, TT ile kalanlara sabır diliyorum :D
-
Çok sevinme arkadaşlarım vs kesinti yaşıyor ben tt de bir gün bile kesinti yaşamadım sayılır
-
Hayırlı olsun şimdiden.
Olsun dert etmem, evde Türksat hizmetlerini de kullanıyoruz, en ucuzundan KabloNet alırım ve yedek bağlantı olarak kullanırım, kesintilerden etkilenmem bu sayede :D
-
Ben Telekom FTTH kullanıyorum, OLT uplink arttırımda bir çok kez kesinti oldu ancak FTTH'de zaten öyle sürekli kesinti olabilecek birşey yok. Santral tarafındaki SSG veya OLT kaynaklı olur, olursa da. O da düzeltilir hemen.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WDMDC -- 20 Ocak 2025; 23:8:23 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
- elektrik kesintisi sonrası internet yok
- fatura üst sınırı nedir
- türk telekom cayma süresi
- hgw fiber güçlü modem
- 444 0 375 sürekli arıyor
- türk telekom e-sim nasıl alınır
- ağda kayıtlı değil ne demek
- en iyi internet
- türk telekom ev interneti fiyatları 2024
- ağda kayıtlı değil samsung
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X