Şimdi Ara

C'a Cl Bağlama sorusunda neye göre cevabın 4-5 olduğunu söylüyorsunuz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Gerçekten ben mi çok cahilim bilmiyorum ama hani direkt markovnikova göre 1 olur dedim. Siz peki neden 3-4-5 gibi cevaplar veriyorsunuz?

• olayda orda zaten markanikov a göre kaç farklı yere bağlanabilir deseydi 1 derdin
  • Peki böyle bişey müfredatta var mı yani nerden bilebiliriz ki kaç yere bağlanabileceğini?
  • quote:

Orijinalden alıntı: -Diabolik-

Çok döndü bu mevzu artık bilerek mi yapılıyor bilmiyorum.Yine de buyrunhttp://www.chemgapedia.de/vsengine/vlu/vsc/en/ch/12/oc/vlu_organik/radikale/halogenierung_alkane.vlu/Page/vsc/en/ch/12/oc/radikale/hoehere_alkane/hoehere_alkane.vscml.html
    kaç farklı bileşik oluşabilir: 4
    kaç karbona bağlanabilir: 5

kaynak:http://www.chemgapedia.de/vsengine/media/vsc/en/ch/12/oc/radikale/hoehere_alkane/haloalkan1.gif

• quote:

Orijinalden alıntı: seninhesabin

Çok döndü bu mevzu artık bilerek mi yapılıyor bilmiyorum.Yine de buyrunhttp://www.chemgapedia.de/vsengine/vlu/vsc/en/ch/12/oc/vlu_organik/radikale/halogenierung_alkane.vlu/Page/vsc/en/ch/12/oc/radikale/hoehere_alkane/hoehere_alkane.vscml.html

Hacı yok ben harbi merak ediyorum yani hiç bu tarz bişey öğrenmediğim için sordum. Mesela o gösterdiğin kaynaktaki bilgiler öğretildi mi sizlere

• Yok hocam ben de üç yaptım öğretilmedi bilmiyorum, ama bu sorunun konusunu gördükçe üzülüyorum inan 7-8 konusu var
  • İlginç ya harbiden kimse bilmiyor çözümü (o gösterilen kaynağın dışında)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Olmamalıydı

İlginç ya harbiden kimse bilmiyor çözümü (o gösterilen kaynağın dışında)
    ÖSYM artık her sene böyle 1-2 soru soruyor mesela geçen sene eter oluşum sorusunu resmen gözüme hoş geleni işaretlemiştim ve doğru çıkmıştı müfredat dışıdır kendisi, bu senede bu soru keza öyle müfredatta sadece metilklorürün oluşumu var iki üç karbonlu bileşiklere u.v ışın altında Cl bağlanması yok ha şöyle ki mekanizmasını vermiş ve onu düşünerek hepsine bağlanır dedim üstteki resimde bunu gösteriyor zaten cevap yüksek ihtimalle 5.
  • Umarım doğrudur seninki benim her halükarda yanlış
  • Basta 5 dedim soruyu tam anlayamamistim neyi dusunmem gerektigini hala da anlam veremiyorum? Soruya Bir daha dondugumde boyle bi sey karsima cikmadi hic markovnikovu kullandirtmak icin sormuslardirr diye dusunup 1 yaptim..
  • Klor hidrojenle radikalik yer değiştirme tepkimesi verir. Molekülün karbonunun hidrojeninin olması yeterlidir yani. Meb kitabındaki örnek şöyle; CH4 + CI2 ---> CH3CI + HCI

Eğer karbonun hidrojeni yoksa (tersiyer karbon) o karbon CI2 ile yerdeğiştirme tepkimesi veremez, çünkü CI2 ile yer değiştirecek hidrojeni yoktur.

Soruda verilen molekülün 5 karbonundan herhangi birisi tersiyer karbon olmadığı için bu 5 karbonun herhangi birisiyle CI2 tepkimeye girerek HCI oluşturabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muaz_35 -- 24 Haziran 2014; 23:46:03 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Muaz_35

Klor hidrojenle radikalik yer değiştirme tepkimesi verir. Molekülün karbonunun hidrojeninin olması yeterlidir yani. Meb kitabındaki örnek şöyle; CH4 + CI2 ---> CH3CI + HCI

Eğer karbonun hidrojeni yoksa (tersiyer karbon) o karbon CI2 ile yerdeğiştirme tepkimesi veremez, çünkü CI2 ile yer değiştirecek hidrojeni yoktur.

Soruda verilen molekülün 5 karbonundan herhangi birisi tersiyer karbon olmadığı için bu 5 karbonun herhangi birisiyle CI2 tepkimeye girerek HCI oluşturabilir.
    beyler soruda diyordu ki tek bir cl radikali bir seferde kaç c atomuna bağlanabilir diyodu yani en dıştaki 3 c atomuna zaten bağlanabiliyor ama baştaki 2 c atomundan birini seçmek zorunda kalıyor o yüzden 4 olacak cevap bence
  • Gianuzzi Yarımayı kullanıcısına yanıt
    hocam soruda farklı mı diyodu? ben 5 yaptım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kal Hoo Na Ho

beyler soruda diyordu ki tek bir cl radikali bir seferde kaç c atomuna bağlanabilir diyodu yani en dıştaki 3 c atomuna zaten bağlanabiliyor ama baştaki 2 c atomundan birini seçmek zorunda kalıyor o yüzden 4 olacak cevap bence

baştaki 2 c atomundan birini seçmek zorunda kalmasının sebebi neymiş merak ettim?
  • quote:

quote:

baştaki 2 c atomundan birini seçmek zorunda kalmasının sebebi neymiş merak ettim?

ustteki resme göre yorum yaptım hocam
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ballantines001

hocam soruda farklı mı diyodu? ben 5 yaptım

farklı diyordu
  • quote:

quote:

quote:

ustteki resme göre yorum yaptım hocam

Üstteki resimde adlandırmadan bahsediyordu. Ösym ise karbon sayısını soruyor. Örnek vereyim: CH3CH3 (ETAN) + CI2 --> CICH2CH3 (Etil klorür) / CH3CH2CI (Etil klorür) +HCI

-(Resimdeki soru)Burada kaç farklı molekül (adlandırma açısından) oluşur? Cevap:1

-(ÖSYM)Burada CI2 kaç farklı Karbonla yer değiştirme tepkimesi verir? Cevap:2

• quote:

quote:

Sebep bu bence:

Arkadaşlar ana zincir olarak aldığınız her C'ye bağlayabilirsiniz bu durumda atıyorum 2metil 3klor pentan diye okuruz. İşte o 2metil dediğinize bağlayamazsınız çünkü o durumda o bir alkil dal olamaz, ch2cl diye bir dal da olamaz olsa o dalı nasıl okursunuz? 2metilhalojenür diye mi?

Zaten 4bileşik oluşur diyerek bunu kanıtladınız da.

5Cye de bağlanabilir diyenler şunu atlıyorlar başladığı ana zincir hangisiyse ona bağlanır ve işlem sürer, 5. C'ye bağlanması için ilk zinciri hesap dışı bırakıp baştan bir zincir seçip ilk zincirde dal olan metili ana zincirde saymanız gerekiyor ve bunu yapamazsınız.

Yani hangi zincirle başladıysanız onu dalına dokunmadan devam etmek zorundasınız. O daldaki C'ye de ekleyeyim diyerek olayı başa alamazsınız zira dediğim gibi metil dalı ch2cl şeklinde bir "dal" olamaz.

• kullanilmamis nick K kullanıcısına yanıt
    ve beklediğim yorum geldi ben de böyle düşünmüştüm cevap 4
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.