Şimdi Ara

Canon Ae1 Program Mı, Minolta X500 Mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese selamlar. Yaklaşık 1 yıldır fotoğraf sanatına, son bir kaç aydır da analog fotoğrafçılığa ilgi duyuyorum. Şimdiye kadar eşin dostun fotoğraf makineleriyle çekimler yaparak, takıldığım yerleri internetten araştırarak hem kendimi geliştirmeye hem de içimdeki fotoğraf çekme açlığını gidermeye çalıştım. Temel anlamda öğrenmem gereken şeyleri öğrendiğime inanıyorum ve amatör çekimler yapabildiğimi düşünüyorum. Hak verirsiniz ki emanet makinelerle bir yere kadar... Kendi analog makinemi almak için bir miktar bütçe ayırdım (300-350 TL) ve piyasa araştırması yaptım ama 2 seçenek arasında kaldım. Şimdiye kadar hep 50mm 1:1.8 lensle çekim yaptım ki zaten büyük çoğunlukla portre çekimleri yapıyorum. Karşıma çıkan 2 alternatif arasında karar veremediğim için konuyu buraya taşımaya karar verdim.

1. Canon AE1 Program + Canon 50mm 1:1.8 + Tokina 35-135mm 1:4-4.5 / 300 TL
    2. Minolta x-500 + Minolta 50mm 1:1.7 + Vivitar 75-205 1:3.8 MC Le / 350 TL

Arkadaşlar aralarında kaldığım 2 alternatif bunlar, dediğim gibi çoğunlukla portre çekeceğim ama ara sıra manzara da çekiyorum. Listedeki 50mm'ler her ikisi için de gayet yeterli diye düşünüyorum ama neredeyse tek lensli makinalarla aynı fiyata (ya da çok küçük bir farkla) ekstradan bir lens daha verdikleri için bu satıcılardan almayı düşünüyorum. Ama diğer lensler hakkında aklımda soru işaretleri var biraz:

1. seçenekteki Tokina objektifi nerede kullanabilirim onu pek çözemedim aslında, zoom veya makro çekim için elverişli midir bilmiyorum ama pek sanmıyorum açıkcası. o tür lensler hep 200mm cıvarlarına çıkıyordu çünkü önceki denk gelişlerimde. Manzara çekmek için diye düşünürsem pek geniş açılı bir lens değil (35mm) yani 50mm lensle yapacağım çekimlerden çok bir fark ortaya koymayacak gibi (manzara çekimleri için). Kısacası sanki alıp bir kenara atacakmışım gibi geliyor o lensi, ne gibi çekimlerde iş görür bilginiz varsa aktarabilirseniz sevinirim.

2. seçenekteki lens makro çekim için bir lens sanırım, manzara çekmek için çok dar açılı portre için de diyaframı yeterince açık değil yani pek kullanmayacağımı düşünüyorum, makro çekimi denemedim daha önce ama eğer ki denemek istersem elimde böyle bir lens olması benim için iyi olacak. Bu lensi bilen ya da kullanan var mı acaba hiç makro çekimler için elverişli ve kaliteli mi yoksa alsam da tatmin olmayıp kenara koyacağım bir lens mi? zoomdaki performası nasıldır onunla ilgili yorum yapabilirseniz de sevinirim.

• Hocam öncelikle merhaba,
    İki gövde de işlevsel olarak birbirinin aynısı, Minolta Body kullanmışlığım yok ama az önce baktım ne olduğuna biraz. Enstantane hızı max. 1/1000 imiş aynı AE1'deki gibi. Kullanım kolaylığı olarak Zenit gibi beton makineler olmadığı için ikisi de rahat kullanılır. 2 sene önce AE1P makinemi sattım, şimdi AE1 kullanıyorum ben de. AE1 Program'ı çok uygun fiyata yakalamışsınız, bundan 3 sene önceki piyasası da böyleydi, şimdi 400'den satmaya çalışıyorlar uyanıklar. 35 - 135 lens ve 50 mm / f1.4 lens kullanıyorum, inanın bazen kadrajı genişletmek için geriye yürümek yetmiyor. "Hay keşke 35 mm'i yanıma alsaydım" diye serzenişte bulunduğum zamanlar oluyor arada. Portre + manzara çekiyorum çoğu zaman, o yüzden 35 - 135 kullanışlı oluyor.
    Zoom ve macro lens kullananı hiç ama hiç görmedim, ne ahan da fotoğraf grubunda ne de arkadaş çevremde. Zaten manuel focus yaparken macro yapana kadar ya eliniz titrer, ya da yarım netlersiniz. Tripod kullanıp işi profesyonelliğe dökerseniz ayrı. Macro çekim hastası değilseniz birkaç çekimden sonra kenarı atarsınız lensi. Bana hiç ama hiç kullanışlı gelmiyor.
    Canon daha popüler bir marka olduğu için piyasada lens bulmakta sıkıntı yaşamazsınız, o yüzden Canon diyorum. Hatta program yerine AE1 alın, programın pozometresi dijital olduğu için kafa karıştırıyor. AE1'de ise kadran var. Işık değerini kusursuz veriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ressam -- 16 Eylül 2016; 15:46:30 >

• Öncelikle cevabınız için çok teşekkürler. Bir de ae1p ile ilgili bir sorum var. bildiğim anladığım kadarıyla objektifi a moduna, perde hızını program moduna alınca makine tam otomatik oluyor. ışığını enstantenesini kendi ayarlıyor. sadece a moduna alırsan veya sadece program moduna alırsan diyafram veya perde hızı otomatik ayarlanıyor. ama bazı okuduğum yazılarda bilmem ae1p'da diyafram öncelikli mod yoktur falan tarzı şeylerle karşılaştım. Bu bahsettiğim otomatik modları ben mi yanlış anlamışım yoksa bilmediğim başka bir detayı mı var.
    bir de tam otomatik modda hangi diyaframa hangi enstanteneye göre çekim yapacağını nasıl karar veriyor, sonuçta portre çekiyor diyaframı açiyim ya da hızlı konu çekiyor perde hızını arttıriyim diyecek hali yok. bahsi geçen tam otomatik moddaki belirleyici faktör nedir?
  • Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu. :) AE1P kullandığım zamanlar hiç otomatik mod deneme şansım olmamıştı, o da kullandığım FL lensten kaynaklı. Üzerinde "A" ibaresi yoktu, biraz daha eski bir lensti. Diyafram öncelikli mod olması için biraz daha dijital aksam lazım sanırım, ben de yok diye biliyorum ama program öncelikli mod var. Ortamdaki ışığa uyacak bir diyafram değeri girip enstantane halkasını "program" kadranına getirdiğiniz zaman makine ölçüp biçip kendince ayarlayarak fotoğraf çekebiliyor. Tabii aşırı güneşli bir havada diyaframı 1.8 'e almamak, veya ne bileyim, karanlık bir ortamda diyaframı 22 'ye getirmemek gerek. O zaman tabii ki hatalı çekim yapar.
    Tam otomatiğin sistematik mantığını bilmiyorum, ama tam otomatik aksam yeni başlayan fotoğrafçılara hitap ettiği için bahsettiğiniz konulu çekimlerde bir fayda sağlamaz. Yani sadece "netleme yapılan objeyi doğru ışık değerleriyle çekme" yapar. Makineyi yapanların keskin bir şekilde belirleyici faktör ele aldıklarını sanmıyorum. Aynı ışıkta 500 enst. - 5.6 diyaframla da çekim yapabilir, 1000 enst. 2.8 diyaframla da. Bilemeyiz.

• anladım, gerçketen yardımcı oldunuz :) bahsettiğim çekim modları sadece olmadık bir ışıkta yardımcı olacak bana belki hiç kullanmam bile. sadece böyle bir özelliği olduğu için merak ediyor insan. çok teşekkürler tekrardan, iyi geceler :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    CANON EOS 100D mi 1200D mi ??
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.