Öncelikle bu forumda ticari olarak bu işi yapmakta olan ustalar olduğunu düşünerek bir uyarı yapmak isterim.
"Fotoğraf makinası ve video kamera onarımı konusunda profesyonelim fakat bu işi ticari olarak yapmıyorum başka işle meşgulüm. Dijital fotoğrafçılıkta ve teknisyenliğinde hobiden profesyonelliğe uzanan 10 yıllık bir birikimden bahsediyorum"
bu yorumu olası tatsız yorumların şimdiden önünü kesmek için yazdım ( ev ortamı bu iş için uygun değildir, fotoğraf makinası onarımı için çok ciddi cihazlar yatırımlar ve tecrübe gereklidir vs.vs. gibi yorumlardan bahsediyorum)
Neyse gelelim sorunumuza, yakın çevreme hitap eden insanların işi düşerse ücretsiz yaparım bugüne kadar hiç foruma aktarmadım bu tecrübelerimi ama bu işi ücretli yaptım ve forumda paylaşmak istedim.
Makinamız Canon ixus 70 bir dönem 600tl gibi rakamlara satılan 7,1mp makina.
arızası, bozuk ve çizgi çizgi şeklinde fotoğraf çekiyor.
muhtemel nedeni, shutter ya hiç kapatmıyor yada bir yaprağı kaparken diğeri kapamıyor.
makina objektif içeriğine kadar söküldü.
Shutter yapraklarından birisi yerinden çıkmış diyafram yaprağıda yerinden çıkmış. yerine takıldı ayrıca bu tip kompakt makinalarda çok sık görülen flex kesmesi durumu vuku bulmak üzere olduğundan flexin sorunlu kısımları arıza vermeden onarıldı.
(ferit nüvelerde kullanılan daha çok radyoların içindeki yumuşak ipli bobin daha uygundur (tamamen benim pratik zekamın ürünü ) iplikler kullanılarak flex onarıldı.)
Lens toplandı (barel diyorlar teknik adına fakat ben sevmediğim için o terimi kullanmıyorum)
sırasıyla lens, flash kısmı ve dc pcb (main kart) montajı yapıldı ve cold start için makine hazırlandı.
tüm sistemler çalışıyor (biraz uzay gemisi gibi oldu ama :) ) herhangi bir sorun yok makine çalıştı.
ve makine toplandı müşteriye teslimi bekleniyor 100tl allah bereket versin belki pahalı gibi görünebilir ama tecrübenin ve emeğin karşılığıdır bu para ufak bir hatada yada tecrübesiz ellerde makine geri dönüşü olmayacak sorunlara bile sürüklenebilir.
Sonuç olarak kendine güvenen ince işlerden anlayan ve eli tornavida tutan pratik zekaya sahip herkesin üstesinden gelebileceği bir sorun aslında.
fakat dikkat edilmesi gereken önemli konular var;
bir şekilde flash kartındaki yaklaşık 350voltluk kondansatörü 150-200 ohm luk bir dirençle (en kötü) boşaltmalısınız yoksa en iyi ihtimalle çarpılırsınız en kötü ihtimalle ise kondansatörü dc pcb üzerinden şase yaptırırsınız ve kartı yakarsınız makina kullanılamaz hale gelir. cihaz çok hassas çıt kırıldım parçalara sahip olduğu için eliniz titrememeli ve çok kaliteli malzemeler kullanmalısınız asla zorlamadan. hafızanız kuvvetli olmalı neyi nerden söktüğünüzü iyi hatırlamalısınız vidaların çapları aynı olsada uzunlukları farklıdır dolayısı ile yine dönüşü mümkün olmayan sorunlara sebebiyet verebilirsiniz. kompakt makineleri toplaması zordur geniş rahat bir yapıya sahip olmadıkları için söktüğünüz anda bir kutu yay gibi elinizde genişleyip dağılıverirler geri toplayabilmeniz için sırasıyla ve tam doğru oturtmanız gereken parçaları var.
kompakt makinalarının neredeyse %90 ı bu tip arızalar ile servislere gelir bilginiz olsun
böyle bir konu var ihtiyacı olanlar için tekrar yukarı taşıyorum çok oluyor bu sorun.
elleriniz dert görmesin, paylaşım için teşekkürler
quote:
Orijinalden alıntı: tembeler
böyle bir konu var ihtiyacı olanlar için tekrar yukarı taşıyorum çok oluyor bu sorun.
teşekkürler çok güzel konu
Tamir işi değil, sadece o kadar ayırıp toplamak bile beceri işi.Tebrikler ve paylaşım için teşekkürler.
Benim makinenin shutterı arızalı. kendim yapabilrimiyim ? yardım edecek biri varmı?
eli tornavida tutan herkes yapabilir aslında ama 8 lik ağaç vidalarını söküp takan tornavidalardan bahsetmiyorum
saatçi tornavida takımını sorunsuz kullanabiliyorsanız objektife kadar söküp flex kabloları yırtmadan havya ile ayırıp kopan yaprağı yerine takmanız yeterli olucaktır yanlız bu shutterin bir yaprağı açık kalıyorsa muhtemel tamir yöntemi eğer iki yaprağıda kapanmıyorsa shutter filex i kesilmiş olabilir parça gerektirirki zor olur biraz
eli tornavida tutan herkes yapabilir aslında ama 8 lik ağaç vidalarını söküp takan tornavidalardan bahsetmiyorum
saatçi tornavida takımını sorunsuz kullanabiliyorsanız objektife kadar söküp flex kabloları yırtmadan havya ile ayırıp kopan yaprağı yerine takmanız yeterli olucaktır yanlız bu shutterin bir yaprağı açık kalıyorsa muhtemel tamir yöntemi eğer iki yaprağıda kapanmıyorsa shutter filex i kesilmiş olabilir parça gerektirirki zor olur biraz
eyvallah hacı. ya bişey soucam shutter flexi ne?
shutterin ve diyaframın çalışmasını sağlayan kablolar işte. flex deniyor kablo türüne, hani şu ince kağıt gibi sarı kablolar içinden bir sürü damar geçer
Merhabalar...
Hocam öncelikle bu faydalı konu için teşekkürler...
Gelelim benim danışmak istediğim konuya:
Hocam bu fotoğraf makinesi vs'de kullanılan küçük, yıldız vidaları açan özel bir saatçi tornavidası mı var? Ben koçtaş ve benzeri yerlerden set halinde saatçi tornavidaları aldım bir kaç defa. Ancak şöyle bir sorun oluyor: yıldız tornavidaların en uç sivri noktaları, yıldızın kanatlarının vida üzerindeki yuvalara ulaşmasını önleyecek kadar uzun çıkıyor (anlatabildim mi bilemiyorum). En küçük boy düz uçlu tornavida, söz konusu yıldız vidalara oturuyor ama onun da gücü bu vidaları hasar vermeden, ya da kendi hasar görmeden çıkarmaya yetmiyor. Sonuçta vidanın yuvaları aşınıyor ve bir daha çıkmaz duruma bile gelebiliyor. Ve/veya tornavidanın ucu eğiliyor ya da kırılıyor. Ucu kırılan düz bir tornavidayı 1-2 mm kadar yukarıdan pense ile düzgünce kesip kullanmak zorunda kaldığım bile oldu... Siz profesyonel ekipman kullanırken bu gibi sorunlarla karşılaştınız mı bilemiyorum; acaba bana tavsiye edebileceğiniz bu işlere uygun özel bir set var mı?
bahsettiğiniz vidaları genelde fuji nin makinaları kullanıyor 3 köşeli yıldız onunla ilgili özel bir takım kullanmıyorum kaliteli bir düz tornavida sizinde fark ettiğiniz üzere iş görüyor bide 5 köşeli yıldız vidalar var onlarıda genelde cep telefonu tamircilerinin kullandığı setler var görmüşsünüzdür o setler iş görüyor marka olarak bir bilgi veremiyorum malesef
Merhaba, canon 600D makinem var ve daha yeni aldım. yere düştü ve lensi çıkarıp içine baktığımda parçalar görünüyor. Vizördan bakınca herhangi bir sorun yok. Sanırım diyafram bıcakların yerinden çıkmış. 2 parça görünüyor. servise gonderip 1 ay beklemek istemyorum. ben evde lensi açıp parçalrı yerıne takamaz mıyım? tşk edrim
quote:
Orijinalden alıntı: dilarac
Merhaba, canon 600D makinem var ve daha yeni aldım. yere düştü ve lensi çıkarıp içine baktığımda parçalar görünüyor. Vizördan bakınca herhangi bir sorun yok. Sanırım diyafram bıcakların yerinden çıkmış. 2 parça görünüyor. servise gonderip 1 ay beklemek istemyorum. ben evde lensi açıp parçalrı yerıne takamaz mıyım? tşk edrim
tespitin muhtemelen doğru dostum. diyafram yapraklarını hep söksende vizörde bir değişiklik olmaz dolayısıyla diyafram yapraklarının yerinden çıkmış olması lazım ama nasıl düşürdüysen artık sağlamdır onlar. lens sökmek meşakatli iş lehimleme işi var ve el becerisi ve havya gerektiriyor yani sadece açıp parçaları takamassın içindeki flexible kabloların lehimlerini bir bir sökmen sonra aynı şekilde yerine takman bu esnada da lensin ayarını kaçırmaman lazım malum lens iç içe geçmiş barel yada tambur denen parçalardan oluşmakta.
çok teşekkür ederim. Evet makine fena bi şekilde düştü.. Daha alalı 1 ay bile olmadı.. :( Gerçi bu lensi değiştirmek istiyordum zaten ama bir kaç ay sonra.. neyse.. yani mecburen servise yolluycam.. :(
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme