Merhabalar; 2019 model 1.2 Puretech 110 HP otomatik vites Citroen C3 aracına sahibim. Adım adım başıma gelenleri yazacağım,o yüzden yorumlarınız değerlidir. İlk olarak pazar günü aracı ilk defa çalıştırırken (araç cumartesi akşam 9 gibi park edildi diyelim) dijital ekranda motor yağı basıncı arızası - motoru durdurun uyarısı verdi. Kontak kapattım direk 1 dakika sonrasında açtığımda bu uyarıyı vermedi. Sonrasında İstanbul içi aracı yaklaşık 20 km kullandım 4 saatlik bir iş sonrasında tekrar çalıştırdığımda uyarı vermedi. Ardından İstanbuldan Kocaeline 150 km yol geldim. Aracı evin önüne park ettim. Pazartesi sabahı işe gidecekken aracı ilk çalıştırdığımda yine aynı uyarıyı verdi yine kontak kapatıp tekrar açtığımda uyarı gitti. Bu şekilde işe vs gitmek durumunda kaldık. Akşam 18:00 civarı işte çalıştırırken herhangi bir uyarı vermedi. Salı sabahı (dün) tekrar çalıştırdığımda yine aynı uyarıyı verdik yine kontak kapatıp açtığımda uyarı gitti. 3 günde de herhangi bir şekilde gaza vs basmadım. Sadece kontak kapatıp açtım. 15:00 civarı işten arabayı göstermek için çıktım yine çalıştırdığımda uyarı vermedi. Akşam 20:00 civarı hastahaneye gitmek için çalıştırdım uyarı verdi kontak aç kapa ile uyarı gitti. 3 saat hastahane sonrası çalıştırdığımda uyarı vermedi. İzmit-Kocaeli sanayide kontrolleri yaptırmaya çalıştım,yağ seviyesi maksimumun hemen altında herhangi bir darbe vb. bir problem yok - filtre orjinali ile değişmiş durumda. 2500 km önce bakımlarını yaptırmıştım. Shell 5-30 yağ kullanılmıştı. Araç 36 bin km'de. Aracın motorunun çalışmasında herhangi bir ses yok,hararet vs yok sıcaklık konusunda. Sadece triger tarafında mikro çatlaklar oluşmuş gibi dedi bir usta. Bir usta da karteri açıp bakmamız lazım sensör değil kesinlikle pompa diye ısrar etti. Pompa için çok erken diyolar sensör olamaz mı dedim karteri açmamız lazım pompadır kesin kronik diye ısrar etti güvenemedim. Son olarak çarşamba (bugün) sabah çalıştırdığımda ise herhangi bir uyarı almadım. Unuttuğum bir şey olabilir ama yine de burada danışmak istedim. Yetkili servislerde randevu en az 12-13 gün sonrasına verildiği için destek bulabilir miyim diye yazdım. |
Citroen C3 Motor Yağı Basıncı Arızası: "Motoru Durdurun" Uyarısı
Citroen C3 aracında "Motor Yağı Basıncı Arızası: Motoru Durdurun" uyarısı aldığında, sorunun en kısa sürede ele alınması kritik önem taşır. Bu uyarı, motorun aşırı ısınma ve ciddi hasarlara yol açabilecek yağ basıncı eksikliğine işaret eder.
Yağ basıncı arızası, aşağıdakiler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:
- Düşük motor yağı seviyesi
- Kirli veya tıkanmış yağ filtresi
- Arızalı yağ pompası
Yapılması Gerekenler
Uyarıyı gördüğünde aşağıdaki adımları takip etmelisin:
- Aracı güvenli bir şekilde durdur: Uygun bir yere çek ve park et.
- Motoru kapat: Anahtarı çevirerek motoru kapat.
- Motor yağı seviyesini kontrol et: Yağ çubuğunu çıkar ve seviyenin minimum ve maksimum işaretleri arasında olduğundan emin ol.
- Yağ filtresini kontrol et: Kir veya hasara bakmak için yağ filtresini çıkar.
- Bir tamirciye başvur: Düşük yağ seviyesi veya kirli bir filtre sorunu çözmezse, kapsamlı bir teşhis ve onarım için bir oto tamircisine başvurmalısın.
Sonuç
Citroen C3'te "Motor Yağı Basıncı Arızası: Motoru Durdurun" uyarısı, acil müdahale gerektiren ciddi bir soruna işaret eder. Yağ basıncını kontrol etmek için yukarıdaki adımları izleyerek ve gerekli onarımları yaptırarak, motoruna zarar gelmesini önleyebilir ve güvenli sürüşe devam edebilirsin.