Çocuğun Biri Sürekli Sataşıyorsa Ne Yapmalısın?
Birinin sürekli sataşması, sinir bozucu ve üzücü olabilir. Bu durumda, sakin kalmak ve durumu güvenli bir şekilde yönetmek önemlidir. İşte neler yapabileceğine dair bazı ipuçları:
- Sakin kal: Provoke olmamaya çalış. Sakin kalmak, net düşünmene ve duruma uygun şekilde tepki vermene yardımcı olacaktır.
- Karşı tarafın nedenlerini anlamaya çalış: Kişinin sana sataşmasının ardındaki olası nedenleri düşün. Senden hoşlanmıyor olabilirler, dikkat çekmeye çalışıyor olabilirler veya başka sorunları olabilirler.
- Saldırganlığa başvurma: Fiziksel veya sözlü saldırganlık sadece durumu daha da kötüleştirecektir. Bunun yerine, sakin ve saygılı bir şekilde konuşmaya çalış.
- Net sınırlar koy: Kişiye sataşmalarının kabul edilemez olduğunu açıkça belirt. Sınırlarını net bir şekilde çiz ve bunların ihlal edilmesine izin verme.
- Güvenilir bir yetişkinden yardım iste: Durumla baş edemiyorsan veya kendini tehdit altında hissediyorsan, güvenilir bir yetişkinden yardım istemekten çekinme. Ebeveynlerin, öğretmenlerin veya okul danışmanlarının sana destek olmada yardımcı olabilir.
- Kendini savunma teknikleri öğren: Kendini fiziksel olarak savunmak zorunda kalabileceğin bir duruma düşme ihtimaline karşı kendini savunma teknikleri almayı düşün. Bununla birlikte, bunları ancak tehdit altındaysan kullanmalısın.
Önemli Notlar:
- Birinin sana vurması durumunda, derhal yardım iste.
- Sataşmalara maruz kalıyorsan, bunu güvenilir bir yetişkine veya yetkiliye bildirmekten çekinme.
- Sataşmaların, seninle ilgili olmadığını ve hatalı olanın sen olmadığını unutma. Kendine güven ve kendini savunmaktan korkma.