Şimdi Ara

Çok kararsızım, hangi arabayı alayım? Cruze üzer mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
4.230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Benzer bir konuyu Vw gurubuna açmıştım. Şuan kendimi yakın hissettiğim yer Cruze. Aşağıda almayı düşündüğüm ancak bir sebepten ötürü soğuduğum araçları sıralayım.

Dacia Duster: Hesaplıydı ancak aracın içindeki sert plastik aksam ve konforun en alt düzeyde oluşu beni bu araçtan uzaklaştırdı.
    Vw Polo: Araca sonradan eklediğim hız sabitleyici, metalik renk, airback, esc ve renkli cam ile birlikte araç fiyatı C segmentin de ki araba fiyatlarına dayanıyordu. Veya yine polo'nun dizeline. Son olarak TSİ seçeneğinin olmaması beni bir hayli düşündürdü. En sonunda da kendinden soğuttu.
    Seat İbiza: Çok beğendiğim TSİ motoru sadece DSG şanzuman ile birlikte verebiliyordu. DSG şanzumanın sıkıntı yaratabilme ihtimalini göze alamadığım için bu araçtan da vazgeçtim.
    Seat Toledo: Jetta ve Golf' te kullanılan ekonomik ve atik bir motor olan TSİ' yi içinde barındıran ve F/P olarak en uygun gördüğüm araç buydu. İç konsolun plastiğinin sertliği bir nebze beni üzse de alışırım diyerek almaya yeltendim. Ancak 2013 ler bitmiş. Hiçbir yerde yok maalesef. Yeni modellerde 2014'de çıkacak.
    Vw Golf Motoru ve verdiği konfor ile çok iyi bir araba. Ancak çok pahalı. Bu araç için açığım olan 10.000tl kredi çekmeyi göze alamadım. Hem de 3 ay sonra teslim edeceklerdi. Görmek için bile bayi de araba yok maalesef.
    Seat leon Yine TSİ motoru olan ve bulunduğum şehirde Golf alamıyorsan bunu al diyen çok kişinin yönlendirmesiyle gidip inceledim. Gerçekten hoş bir araba. Her ne kadar o derece spor bir ruha sahip olmasam da alınabilir dedim. Ancak gelin görün ki fiyatı Cruze ile aynı? Bu araçtan tam anlamıyla vazgeçmiş olmasam da LPG li bir Cruze' yi tercih ederim gibime geliyor.

Neden Cruze?

Yakıt tüketimi ile keseme hitap etmiyor. Ancak bayii de takılacak LPG ile de idare edebilirim gibi geldi. (araştırmalarım doğruysa LPG, karma tüketim de günümüz fiyatlarla ortalama 30krş. tüketiyormuş?) Gösterişli, şık, güvenli ve konforlu bir araba. E daha ne isteyim?

Memur gelirine sahip, 30 yaşında, evli ve yeni doğmuş 1 çocuk babasıyım. Aracı satmak için değil, 5-10 yıl arası binmek için alıyorum. Yılda en fazla çoğunluğu şehir içi olma koşuluyla 10-15 bin km yaparım. Aracı eşim de kullanacak. Arabaya ödeyebileceğim max. rakam 43.000tl. Bu rakama da yine bir miktar kredi kullanacağım. Üstüne çıkamıyorum.

Bu durumda;

1- Cruze almalı mıyım? Bütçe sebebiyle en düşük versiyon olan LT düşünüyorum. 'aman alma, paran yoksa bekle, biriktir ve şu versiyonu al' diyebileceğiniz bir durum var mı?
    2- Hangi arabaları düşünüp neden vazgeçtiğimi nedenleri ile birlikte yazdım. Bu bilgiler doğrultusunda önerebileceğiniz başka araç var mı?
    3- Ankara bayii'si Cruze LT için LPG+Kartel koruma+paspas+metalik renk ile birlikte Sedan modeline 43.500 tl fiyat verdi. Sizce fiyat nasıl?

Teşekkürler.

• Otom. Vites mi manuel mi araç alınacak ??????

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Manuel vites..
  • ErturkB E kullanıcısına yanıt
    cruze sadece cruze alınması gerektiği durumlarda alınır... NASIII YANİİİİ ???

kafada planda hayalde bir tek cruze varsa cruze alınır..... (TEK adayın tek partinin yarıştığı GENEL seçimler kongreler gibi yani.......) sizin durum böyle değil gibi !!!!

siz yukarıdaki seçeneklerden neyi almanız gerektiğini çok iyi biliyorsunuz aslında..... yaş 30 hanım var çocuk var birde memuriyet falan.......

hangi araç mı ???? yukarıda yazmışsınız zaten...........
  • quote:

Orijinalden alıntı: joliva

cruze sadece cruze alınması gerektiği durumlarda alınır... NASIII YANİİİİ ???

kafada planda hayalde bir tek cruze varsa cruze alınır..... (TEK adayın tek partinin yarıştığı GENEL seçimler kongreler gibi yani.......) sizin durum böyle değil gibi !!!!

siz yukarıdaki seçeneklerden neyi almanız gerektiğini çok iyi biliyorsunuz aslında..... yaş 30 hanım var çocuk var birde memuriyet falan.......

hangi araç mı ???? yukarıda yazmışsınız zaten...........

Selamlar,

Aslında bir dönem Cruze hayal etmiştim. :) İkinci el sektöründe çalışmışlığım vardır ve o dönem Cruze' u ilk gördüğümde çok beğenmiştim. Ondaki konsol yapısı ve kasa gerçekten müthişti. O dönemde bir çok arabada olmayan karizma onda vardı. Fiyatının da uygunluğu ile aklımda kalmış.

Genel anlamda arabalardan anlamam. Bu zaman kadar arabalar hiç ilgi alanıma girmedi. Tabiri yerinde ise şuan da kağıt üstündeki değerlere ve forum yorumlarına bakarak araba seçiyorum. En son aşamada gidip şöyle bir test sürüş de yapmadan almak istemem tabii ki.

Bahsettiğiniz gibi memur düzeyinde ki sabit gelir, aracı eşimin de kullanacak olması beni daha ekonomik ve ufak araçlara yöneltiyor. Yaşımızın genç olması sebebiyle spor araba da uyar. Bu doğrultuda Leon da mantıklı bir seçenek. Zannediyorum sizin de kastettiğiniz araba bu?

LPG'li Cruze mu yoksa Leon mu sorusuna cevap vermek zor. Fiyatları aynı. Birisi bir dönem çok beğendiğim bir araba iken, diğeri de ihtiyaçlarımıza daha ekonomik cevap verecek bir araba. Herneyse, 'hayırlısı olsun' diyerek pazartesi hem Chavrole'yi hem de Seatı ziyaret edip pazarlığa oturayım. Bakalım kaderimizde hangi araba varmış, birlikte görelim..

• Ben de aynı şeyleri düşünüyorum, aynı araçlara bakmış ve aynı araçlardan vazgeçmişiz. Şimdi ben de Cruze alma aşamasındayım. çok araştırdım bu piyasayı arabaları. Tasarımcıyım ve ne yazık ki detaylara çok önem veriyorum. Kılım yani bildiğiniz. 2012 ve üzeri bir Cruze alacağım. Çok güvenli, iyi yol tutan, otomatik vitesi HARİKA! olan, teknolojik, donanımlı, aynı fiyattaki rakiplerine göre geniş bir araç Cruze. İyi bir lpg kiti ile tercih edilecek daha iyi bir araba bulamadım ben de.
  • Orhanokay bey, merhaba.

Bu işe gönül vermiş bir sanayi motor ustası ile irtibata geçtim. Kendisi "Leon al, TSİ motor gerçekten çok iyi. Cruze maalesef tüpe uyumlu değil, satıcılar yağlamalı sistem vs. diyerek kandırmaya çalışıyorlar ama bu yeni bir sistem değil, 5 yıldır uyguluyoruz ve 50-60.000km de Cruze arıza veriyor" dedi. Bu diyaloglar bana leon aldırttı.

Ben de tasarıma ve kaliteye önem veren birisiyim ama Cruze'da LPG uyumunu yakalayamazsam benim için çok kötü olurdu. Maddiyatınız ilerde yaşayacağınız bu tip sıkıntılarla karşılaşma riskini gidermeye elveriyorsa güle güle binin.

Otomatik vites konusunda da Vw gurubundan DSG almayın. Hemen hepsinde sorun var ve yurt dışında DSG' li araçların büyük bir kısmı toplatılmaya başlandı. Bilhassa 7 ileri otomatik şanzumanına yaklaşmayın bile.

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ErturkB -- 18 Kasım 2013; 22:59:58 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu konuyu iyice araştırmak gerek bence. enine boyuna... Sanayideki isimsiz bir motor ustası uyumsuz demiş olabilir ancak orjinal Chevrolet servislerinin LPG uygulaması yaptığını duyuyorum. Böyle bir uyumsuzluk olsa servis lpg işine girişmez sanıyorum. Dediğim gibi doğru da olabilir olmayabilir de. İyice araştırılması gerekir. Chevrolet kullananlar, LPG kiti olanlar, 50 bin km yi geçenler.. buraya tecrübelerini yazsınlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanokay -- 19 Kasım 2013; 9:58:30 >
  • DSG sorunu ile ilgili de şöyle diyebilirim; kulaktan dolma ya da sanayideki bilmemkim ustanın yada başka noname kişilerin şu şöyle bu böyle demesinden çok istatistiki bilgilerle yola çıkmak daha yol gösterici olacaktır. Dsg 7 ileri kavrama bugün bir daire parasına satılan bütün Audi ve tüm Seat larda da kullanılıyor. TUV raporlarına bakıldığında belli başlı markaların arıza oranları birbirine yakın. Istatistiklerde görülen şu; her DSG arızalı olmadıgi gibi diğer markalarda çoğu zaman arıza oranı çok daha fazla. Bu durumda marka ve model bazlı yorumlar fanatizme girer ve insanları yanıltacaktır. VW çok fazla araba satıyor ve DSG peynir ekmek gibi satılığından adet-arıza olarak bakıldığında evet arızalı dsg miktarı fazla ama bu da satış rakamıyla orantılı bir gerçek, o halde diğer markaları da ASLA alınmaması gereken kategoriye koymak gerekmiz mi? Bu yanlış.
  • Yeni Fiat Linea 'yı neden düşünmediniz anlamış değilim yoksa sizde fiat tenekedir diyenlerden misiniz? Yeni lineanın iç tasarımı hoş motoru dizeller için multijet çok ödüllü ve kaliteli bir motordur bilmem farkında mısınız ama fiatın arabalarını son zamanlarda çok kullanmaya başladılar fiorinoyu zaten 4 firma kullanıyor ve son olarak gördüğüm opelin dobloyu kullanması oldu şaka gibi araba bildiğimiz dobloydu ama önünde opel ambulemi vardı zaten opel multijet motoruda astralarda kullanıyor bugün ne yazık ki birçok arkadaş tofaşla fiatı karıştırıyor bence lineayı almasanız bile bir fiat showroomlarında test etmenizi tavsiye ederim ...
     Çok kararsızım, hangi arabayı alayım? Cruze üzer mi? Çok kararsızım, hangi arabayı alayım? Cruze üzer mi? Çok kararsızım, hangi arabayı alayım? Cruze üzer mi?

• Merhaba orhanokay, Dsg şanzıman konusunda riske girebilecek ekonomik durumum olmadığı için ben uzak durdum. Siz aynı durumda olmayabilirsiniz. Yalnız söylemeliyim ki bir çok ülkede DSG şanzımanlı araçlar toplatılmaya başlanıldı.

Cruze ile LPG uyumu konusunda ise şunu söyleyebilirim ki, bayiler 'lpg de sorun çıkarmıyor' diyorlarsa o halde lpg'yi kendi servisleri dahi taksa, aracı neden garanti dışı bırakıyorlar? LPG şirketi garanti altına alıyor diyorlar ama aynı sistemi arkadaşımdan 1.300TL ye alabileceğim bir sisteme 2000-25000 verdikten sonra, o garanti bana biraz pahalıya mal oluyor.

Merhabalar mt2465, Öneriniz için teşekkür ederim. Ancak araştırmalarım neticesinde şu bilgilere edindim;

Seat leon 1.2 TSİ benzinli, Linea 1.3 multijet (dizel)'den daha az tüketiyor ve daha performanslı. Leon' un dış tasarımı daha çok hoşuma gitti ve iç aksamlarda kullanılan kalite gerçekten Linea'dan daha iyi. Donanım olarak da Linea'dan kat ve kat daha iyi. Linea'nın tek avantajı bagaj hacmi. Başka bir avantaj göremedim.. Bu da şüphesiz Sedan oluşu ile alakalı. Fiyatlara gelince aralarında sadece 2000 tl fark var. Bu iki aracın mukayesesini arabalar.gen.tr adresinden siz de yapabilirsiniz.

Bu arada kararımı verip Seat Leon 1.2 TSİ Referance modelini aldım. Cruze üzer mi diye açtığım başlığa, Chevrolet'in son günlerde yaptığı müthiş indirimlerle kendime cevap vereyim. Leon yerine Cruze almış olsam yediğim kazıkla çok ama çok ÜZÜLÜRDÜM.

Chevrolet piyasadan çekilmeden önce yaptığı bu indirimlerle rakiplerini titretse de, hem fiyat politikasıyla hem de piyasadan çekilme kararı ile bugüne kadar kendini tercih etmiş müşterilerini müthiş zarara uğratmıştır. 46.000 Tl lik Cruze'u kampanya'ya aldanıp 42.000Tl ye almış olsam, aralık fiyatı ile arasında ki fark ne olacaktı? (şuan bu arabanın fiyatı 35.500tl) 2 haftada ortalama 6.000tl zarar ve piyasadan çekilmesi de cabası. Bu markanın mlsf artık 2. eli baya karanlık. Zaten piyasası yoktu şuan daha kötü duruma düştü, düşürdü.

Bugün aynı marka fiyatlarını koruyabilir ve de en azından 3 büyük ilde 10 yıl boyunca kesintisiz servis ve yedek parça desteği vereceğini de dillendirebilirdi. Elde kalan araçları fiyat düşerek satmak yerine, 10 yıl 'garanti' diyebilirdi. Güvenilir bir markadan insanlar bunları bekler. Şuan müşteri her anlamda mağdur edilmiştir.

Bugüne kadar Chevrolet tercih etmiş araç sahipleri, GM'nin tüm ürünlerini/arabalarını yıllarca protesto etse ve kesinlikle kullanmasa yeridir. Yazık günah..

Yardımcı olamaya çalışan her arkadaşa ayrı ayrı teşekkür ederim. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ErturkB -- 7 Aralık 2013; 23:14:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ErturkB

Merhaba orhanokay, Dsg şanzıman konusunda riske girebilecek ekonomik durumum olmadığı için ben uzak durdum. Siz aynı durumda olmayabilirsiniz. Yalnız söylemeliyim ki bir çok ülkede DSG şanzımanlı araçlar toplatılmaya başlanıldı.

Cruze ile LPG uyumu konusunda ise şunu söyleyebilirim ki, bayiler 'lpg de sorun çıkarmıyor' diyorlarsa o halde lpg'yi kendi servisleri dahi taksa, aracı neden garanti dışı bırakıyorlar? LPG şirketi garanti altına alıyor diyorlar ama aynı sistemi arkadaşımdan 1.300TL ye alabileceğim bir sisteme 2000-25000 verdikten sonra, o garanti bana biraz pahalıya mal oluyor.

Merhabalar mt2465, Öneriniz için teşekkür ederim. Ancak araştırmalarım neticesinde şu bilgilere edindim;

Seat leon 1.2 TSİ benzinli, Linea 1.3 multijet (dizel)'den daha az tüketiyor ve daha performanslı. Leon' un dış tasarımı daha çok hoşuma gitti ve iç aksamlarda kullanılan kalite gerçekten Linea'dan daha iyi. Donanım olarak da Linea'dan kat ve kat daha iyi. Linea'nın tek avantajı bagaj hacmi. Başka bir avantaj göremedim.. Bu da şüphesiz Sedan oluşu ile alakalı. Fiyatlara gelince aralarında sadece 2000 tl fark var. Bu iki aracın mukayesesini arabalar.gen.tr adresinden siz de yapabilirsiniz.

Bu arada kararımı verip Seat Leon 1.2 TSİ Referance modelini aldım. Cruze üzer mi diye açtığım başlığa, Chevrolet'in son günlerde yaptığı müthiş indirimlerle kendime cevap vereyim. Leon yerine Cruze almış olsam yediğim kazıkla çok ama çok ÜZÜLÜRDÜM.

Chevrolet piyasadan çekilmeden önce yaptığı bu indirimlerle rakiplerini titretse de, hem fiyat politikasıyla hem de piyasadan çekilme kararı ile bugüne kadar kendini tercih etmiş müşterilerini müthiş zarara uğratmıştır. 46.000 Tl lik Cruze'u kampanya'ya aldanıp 42.000Tl ye almış olsam, aralık fiyatı ile arasında ki fark ne olacaktı? (şuan bu arabanın fiyatı 35.500tl) 2 haftada ortalama 6.000tl zarar ve piyasadan çekilmesi de cabası. Bu markanın mlsf artık 2. eli baya karanlık. Zaten piyasası yoktu şuan daha kötü duruma düştü, düşürdü.

Bugün aynı marka fiyatlarını koruyabilir ve de en azından 3 büyük ilde 10 yıl boyunca kesintisiz servis ve yedek parça desteği vereceğini de dillendirebilirdi. Elde kalan araçları fiyat düşerek satmak yerine, 10 yıl 'garanti' diyebilirdi. Güvenilir bir markadan insanlar bunları bekler. Şuan müşteri her anlamda mağdur edilmiştir.

Bugüne kadar Chevrolet tercih etmiş araç sahipleri, GM'nin tüm ürünlerini/arabalarını yıllarca protesto etse ve kesinlikle kullanmasa yeridir. Yazık günah..

Yardımcı olamaya çalışan her arkadaşa ayrı ayrı teşekkür ederim. :)

Hayırlı olsun evet çekirdek bir aileye sahip oldugun için iyi seçim yaptın bende şimdi farkettim büyük çocukların olsaydı hem bagaj hemde yer sıkıntın olacaktı şimdilik en iyisini yapmışsın allah kazasız belasız kullandırtsın

• Eyvallah, teşekkür ederim. :)
  • Şu piyasası yok ve madur olma olayını anlamıyorum. Opel var oldukça chevrolet parça sorunu yaşamayacak hiçbir şekilde piyasadan çekilse bile. Ve yine bir lacetti sedan kullanıcısı olarak aracı aldıktan 1 yıl sonra üretimi durmuş ve aracı 2008 yılından itibaren 5 yıl kullanmıştım. Fakat 2013 te aracımı 20.000 tl'ye kolayca sattım. O zamanlarda bu tür söylemler vardı ikinci el piyasası yok zarar edersin vs vs. Ve bunu tecrübe ederekte yaşadım gördüm. Paylaşmak istedim.

Kısacası chevrolet kullanıcılarının bence gönlü rahat olmalı. Bir parantez açmak gerekirse cruze eş değerinde o fiyata alınana araçların hangisinde o konfor var yoksa ben mi yanlı bakıyorum bilemiyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RehadroN -- 8 Aralık 2013; 4:37:50 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mt2465

Yeni Fiat Linea 'yı neden düşünmediniz anlamış değilim yoksa sizde fiat tenekedir diyenlerden misiniz? Yeni lineanın iç tasarımı hoş motoru dizeller için multijet çok ödüllü ve kaliteli bir motordur bilmem farkında mısınız ama fiatın arabalarını son zamanlarda çok kullanmaya başladılar fiorinoyu zaten 4 firma kullanıyor ve son olarak gördüğüm opelin dobloyu kullanması oldu şaka gibi araba bildiğimiz dobloydu ama önünde opel ambulemi vardı zaten opel multijet motoruda astralarda kullanıyor bugün ne yazık ki birçok arkadaş tofaşla fiatı karıştırıyor bence lineayı almasanız bile bir fiat showroomlarında test etmenizi tavsiye ederim ...
     Çok kararsızım, hangi arabayı alayım? Cruze üzer mi? Çok kararsızım, hangi arabayı alayım? Cruze üzer mi? Çok kararsızım, hangi arabayı alayım? Cruze üzer mi?

hocam linea nın performansını,yakıt değerlerini v.s. bilmem ama ben hayatımda böyle çirkin araba görmedim, diyecekken aklıma birden fluence geldi. firmalar, kiralama şirketleri yakıt tüketımı acısından alıyorlar anlarım fakat zevkle otomobıle bınmek ısteyen bir insan neden bu çirkin tasarıma sahıp araçları alır anlamıs deilim.

• quote:

Orijinalden alıntı: parezer

quote:

Orijinalden alıntı: mt2465

Yeni Fiat Linea 'yı neden düşünmediniz anlamış değilim yoksa sizde fiat tenekedir diyenlerden misiniz? Yeni lineanın iç tasarımı hoş motoru dizeller için multijet çok ödüllü ve kaliteli bir motordur bilmem farkında mısınız ama fiatın arabalarını son zamanlarda çok kullanmaya başladılar fiorinoyu zaten 4 firma kullanıyor ve son olarak gördüğüm opelin dobloyu kullanması oldu şaka gibi araba bildiğimiz dobloydu ama önünde opel ambulemi vardı zaten opel multijet motoruda astralarda kullanıyor bugün ne yazık ki birçok arkadaş tofaşla fiatı karıştırıyor bence lineayı almasanız bile bir fiat showroomlarında test etmenizi tavsiye ederim ...

hocam linea nın performansını,yakıt değerlerini v.s. bilmem ama ben hayatımda böyle çirkin araba görmedim, diyecekken aklıma birden fluence geldi. firmalar, kiralama şirketleri yakıt tüketımı acısından alıyorlar anlarım fakat zevkle otomobıle bınmek ısteyen bir insan neden bu çirkin tasarıma sahıp araçları alır anlamıs deilim.

Hocam çirkinlik güzellik kişiseldir kişiden kişiye değişir bana göre çok kötü bir araba değil şahsen fluence de öyle şık güzel bir araba değil lineaların eski kasası ile yeni kasada kıyaslama yaparsak yeni kasanın çok güzel olduğunu söyleyebilirim ayıptır sorması siz hangi arabaya biniyorsunuz?

• hocam benim asıl merak ettiğim bu büyük firmalar bu araçları bilerek mi böyle çirkin yapıyor Aslında haklısınız haksızlık yaptım linea nın yani kasası diğerine göre fena deil ama genede çirkin. fakat mesele sadece linea fluence de değil ki az yakan tüm araçlar çirkin clio (sedan), albea v.b. liste uzayıp gider. Ben tipine kanıp civic aldım ama şuan yol bilgisayarı 14 lt gösteriyo güzel olsa ne yazar. Velhasıl benimkisi diğer modellere çamur atmak değil duruma isyan aslında
  • quote:

Orijinalden alıntı: parezer

hocam benim asıl merak ettiğim bu büyük firmalar bu araçları bilerek mi böyle çirkin yapıyor Aslında haklısınız haksızlık yaptım linea nın yani kasası diğerine göre fena deil ama genede çirkin. fakat mesele sadece linea fluence de değil ki az yakan tüm araçlar çirkin clio (sedan), albea v.b. liste uzayıp gider. Ben tipine kanıp civic aldım ama şuan yol bilgisayarı 14 lt gösteriyo güzel olsa ne yazar. Velhasıl benimkisi diğer modellere çamur atmak değil duruma isyan aslında

Hocam söz mezun olunca en güzel, en az yakan, en şık TÜRK otomobili için hayatımı feda edeceğim yeter artık italyanın fransızın ürettiği tenekelerden bahsediyoruz.

• kesinlikle cruze gözünü bile kırpmadan al ben kuallnıyorum çok memlunum
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.