Şimdi Ara

Daha fazla RAM, azken az kullansa bile çok yapinca çok kullandirip işlemciye binen yükü azaltir mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.734
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • FIFA 15'i 4 GB RAM ile oynarken çok fazla kasma meydana geliyordu, CPU min. %80, zorlayinca %91 e kadar cikiyordu.Fakat RAM kullanimi 2.5 GB i geçmiyordu.

İşlemciyi değiştirme gibi bir luksum yoktu anakart yuzunden, 4 GB daha RAM aldim.. Toplam 8 GB RAM oldu. Tekrar oyunu actim, RAM kullanimi 2.5 GB iken 3.5 gb'a cikti ve işlemciye binen yük azaldi. İşlemci %80-90 ile calisirken, 50-60 ile çok zorlansa 70 ile calismaya başladı ve kasmalar tamamen bitti. Simdi sorum şu;

-RAM 4 GB iken 2.5 GB kadarini kullanan RAM, neden 8 GB yapinca 3.5 kullanmaya başladı?

-RAM takviyesi yapinca işlemciye binen yük neden azaldi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Windows cins bir işletim sistemidir.

Bellek kullanımı belli bir oranı geçince (tam dolmasa, hala boş bellek olsa bile) takas dosyası kullanmaya başlar. Belleği 4 yerine 8 yapınca takas dosyası kullanmaya başlama noktası da yükseldi doğal olarak. Bundan dolayı da bir kısmı diskte takas dosyasında tutulan veriler de belleğe yüklendi ve bellek kullanımı yükseldi.

CPU kullanım oranı ise biraz daha karışık. Bu durum ise performansı düşürür. Takas işlemi de biraz CPU gücü daha kullanır ama yine de dediğiniz kadar fark oluşmaz. Birçok ihtimal olabilir.

Burada problem ekran kartından kaynaklı olabilir. Ekran kartı belleği az ise (1 GB ve altı) oyunun kullandığı verilerin bir kısmı ana belleğe depolanır. Anabelleğe depolanan bu veri de PCIe yolunun 2.2 veya 4.4 GB sınırına fazla yüklenmesin veya bellekte az yer kaplasın diye sıkıştırma yapabilir. Bu sıkıştırma-açma işleri de işlemciye ilave yük oluşturur. Bellek kullanımı rahatlayınca sıkıştırma-açma işlemleri azalmış olabilir. Ama bu da tek başına bu kadar fark yaratmaz.

Windowsun oyuna ayırdığı (grafik verisi değil, oyun kodu) bellek 4 GB iken az olabilir. Bu durumda oyun optimizasyonuna bağlı olarak kullanılan verilerin bellekte saklanması yerine ihtiyaç olunca yeniden hesaplanması tercih edilmiş olabilir. bellek artınca da bazı verilerin tekrar hesaplanması yerine saklanması yapılmış olabilir. Bu durum da işlemci yükünde epey artış yapar ama yine dediğiniz kadar olmaz.

Yani bellek kullanımının artması windowsun çalışma şekli nedeniyle doğal. Ama işlemci kullanım oranını bu kadar büyük miktarda düşmesi beklenen bir durum değil.

Ayarların filan değişmediğine emin misiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: melikulupinar

Windows cins bir işletim sistemidir.

Bellek kullanımı belli bir oranı geçince (tam dolmasa, hala boş bellek olsa bile) takas dosyası kullanmaya başlar. Belleği 4 yerine 8 yapınca takas dosyası kullanmaya başlama noktası da yükseldi doğal olarak. Bundan dolayı da bir kısmı diskte takas dosyasında tutulan veriler de belleğe yüklendi ve bellek kullanımı yükseldi.

CPU kullanım oranı ise biraz daha karışık. Bu durum ise performansı düşürür. Takas işlemi de biraz CPU gücü daha kullanır ama yine de dediğiniz kadar fark oluşmaz. Birçok ihtimal olabilir.

Burada problem ekran kartından kaynaklı olabilir. Ekran kartı belleği az ise (1 GB ve altı) oyunun kullandığı verilerin bir kısmı ana belleğe depolanır. Anabelleğe depolanan bu veri de PCIe yolunun 2.2 veya 4.4 GB sınırına fazla yüklenmesin veya bellekte az yer kaplasın diye sıkıştırma yapabilir. Bu sıkıştırma-açma işleri de işlemciye ilave yük oluşturur. Bellek kullanımı rahatlayınca sıkıştırma-açma işlemleri azalmış olabilir. Ama bu da tek başına bu kadar fark yaratmaz.

Windowsun oyuna ayırdığı (grafik verisi değil, oyun kodu) bellek 4 GB iken az olabilir. Bu durumda oyun optimizasyonuna bağlı olarak kullanılan verilerin bellekte saklanması yerine ihtiyaç olunca yeniden hesaplanması tercih edilmiş olabilir. bellek artınca da bazı verilerin tekrar hesaplanması yerine saklanması yapılmış olabilir. Bu durum da işlemci yükünde epey artış yapar ama yine dediğiniz kadar olmaz.

Yani bellek kullanımının artması windowsun çalışma şekli nedeniyle doğal. Ama işlemci kullanım oranını bu kadar büyük miktarda düşmesi beklenen bir durum değil.

Ayarların filan değişmediğine emin misiniz.

Eminim hatta ram'i cikartip before after videosu yapacagim aksam %25-30 civarinda dustu

• hocam cevabı basit.windows artan bellek miktarına bağlı olarak belleğin bir kısmını dosya sistemi için ayırırken bir kısmını ise bios üzerinden gpu ile paylaşır.yani siz pc'ye 4 gb ram taksanız bile windows onu kullanılabilir miktar olarak 3.5 görür ve oyunlarda ona göre randıman alırsınız.aslında o oyun için o bellek miktarı yeterli fakat siz ram yükseltmesi yaptığınız için kullanılabilir bellek miktarı arttığından oyun daha fazla epron ram kullanmaya başlar.dosya sistemi üzerindeki bellek kullanımı ise azaltır.(bu oran bilgisayarımdan performans sekmesinden ayarlanabiliyor)
    ama işlemci kullanımının bununla alakası olduğunu sanmıyorum.ayarların değişmesinden kaynaklanabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: AhmetGüler

hocam cevabı basit.windows artan bellek miktarına bağlı olarak belleğin bir kısmını dosya sistemi için ayırırken bir kısmını ise bios üzerinden gpu ile paylaşır.yani siz pc'ye 4 gb ram taksanız bile windows onu kullanılabilir miktar olarak 3.5 görür ve oyunlarda ona göre randıman alırsınız.aslında o oyun için o bellek miktarı yeterli fakat siz ram yükseltmesi yaptığınız için kullanılabilir bellek miktarı arttığından oyun daha fazla epron ram kullanmaya başlar.dosya sistemi üzerindeki bellek kullanımı ise azaltır.(bu oran bilgisayarımdan performans sekmesinden ayarlanabiliyor)
    ama işlemci kullanımının bununla alakası olduğunu sanmıyorum.ayarların değişmesinden kaynaklanabilir.

Hayır alakası yok, gta 4 içinde böyle demiştim herkes dalga geçmişti. 4 gb ram ile 20 fps alırken, 8 gb ram ile 30 fps alıyordum.
    Sanırım benim işlemci ram ile besleniyor..

amd a8 3870k apu

• quote:

Orijinalden alıntı: Brandt

quote:

hocam cevabı basit.windows artan bellek miktarına bağlı olarak belleğin bir kısmını dosya sistemi için ayırırken bir kısmını ise bios üzerinden gpu ile paylaşır.yani siz pc'ye 4 gb ram taksanız bile windows onu kullanılabilir miktar olarak 3.5 görür ve oyunlarda ona göre randıman alırsınız.aslında o oyun için o bellek miktarı yeterli fakat siz ram yükseltmesi yaptığınız için kullanılabilir bellek miktarı arttığından oyun daha fazla epron ram kullanmaya başlar.dosya sistemi üzerindeki bellek kullanımı ise azaltır.(bu oran bilgisayarımdan performans sekmesinden ayarlanabiliyor)

Hayır alakası yok, gta 4 içinde böyle demiştim herkes dalga geçmişti. 4 gb ram ile 20 fps alırken, 8 gb ram ile 30 fps alıyordum.

amd a8 3870k apu

ama senin işlemcin apu sistemli :) içinde hem cpu hemde gpu birimi var.ram yetersiz kaldığı durumlarda doğrudan bununla alakadar olur o zaman gpu ile birbirine paralel çalışıyor zaten.o zaman normaldir diye düşünüyorum

• quote:

quote:

quote:

amd a8 3870k apu

ama senin işlemcin apu sistemli :) içinde hem cpu hemde gpu birimi var.ram yetersiz kaldığı durumlarda doğrudan bununla alakadar olur o zaman gpu ile birbirine paralel çalışıyor zaten.o zaman normaldir diye düşünüyorum

Ama ben gpu'yu apu'dan kullanmıyorum, gtx 660 ti var ayrıyeten

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • İkinci rami takınca ramler dual çalısmaya başlamıs da olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fatih211

İkinci rami takınca ramler dual çalısmaya başlamıs da olabilir.

O nasıl oluyor hocam
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Fatih211

İkinci rami takınca ramler dual çalısmaya başlamıs da olabilir.

O nasıl oluyor hocam

Sen şimdi 4gb bir slotta takılı ram kullanıyodun galiba.Bir 4 gb daha alıp taktıgın zaman ramler dual çalısır yani daha performanslı.Tek modul 8 gb yerine 2x4 yani 2 tane slota 2 aynı cins ram takarsan daha çok performans alırsın.Zaten dikkat edersen tek modul 8gb ile 2x4 arasında fiyat farkı vardır.

Anlattıgın olay bundan kaynaklanıyor da olabilir olmayabilir de çok fazla etken var anlattıgın olaya işletim sistemi vs.Ben sadece bir fikir sundum.Dediğim gibi olduysa olay işlemcinin ustune binen yuku azaltmış olabilir.

• Ram yetmediği zaman harddiskin bir bölümü ram gibi kullanılmaya başlanır.Hiçbir harddisk de ram kadar hızlı olamayacağından takılmalar olması normaldir.
  • after before ile uğraşmayın benzer senaryo burada var
    http://www.youtube.com/watch?v=OrrTkbyjDHk
  • Birde ramlerin aralarında boş slot bıraktın değilmi
  • quote:

Orijinalden alıntı: tayfn1907

Birde ramlerin aralarında boş slot bıraktın değilmi

Yok iki slot var zaten biri 4 du bitane daha ekledim

• Peki o zaman sorun yok
  • Dahili apu gpu ram'den kullandığı için ram'in performansı bayağı düşüyor ve işlemciyi besleyemiyor diye öğrendim.Bende de tek modül ram var ve apu gpu ram performansını bayağı düşürüyor.Harici ekran kartı alıp dahili gpu'yu devre dışı bırakmak istiyorum.Ben de bunun gibi bir konu açtım ve melikulupinar'ın ram ile ilgili muhteşem bir yazısı var bir göz at bence.
    http://forum.donanimhaber.com/m_97150736/f_//tm.htm#97150736

• quote:

quote:

amd a8 3870k apu

Dostum APU olduğunu baştan söylesene. Şimdi anlaşıldı vehbinin kerrakesi.

APU için ram hayatidir. Özellkile tek kanal ram takmak APU'yu öldürmek demektir.
    Ne kadar hızlı ram o kadar yüksek performans anlamına gelir.

Ram kullanımı 4-8 geçişinde arttı çünkü 4 GB ramı hem CPU, hem GPU kullanıyordu. Yetmediğinden de takas dosyası kullanıyordu. Ram 8 olunca takas dosyasına konulan bazı veriler de ram içine alındı ve bellek kullanımı arttı.

CPU da bu yüzden. APU sisteminde ayrı VRAM yoktur. Ana belleği kullanır. APU-GPU fark etmez, oyunlarda kullanılan doku bilgileri az yer kaplasın diye sıkıştırılarak tutulur. (S3TC vb gibi teknikler) Ayrı kartta VRAM içindeki bu işi GPU yapar ve CPU pek etkilenmez.

Ama APU sisteminde ayrı VRAM olmadığından bu işte CPU gücünden de faydalanılır. Bellek artıp sıkıştırma oranı düşünce CPU kullanımı da azalacaktır. Alrıca takas kullanımı da düşeceğinden CPU kullanımı daha da düşer.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.