Şimdi Ara

Daha Hızlı bir Playstation 3 için Güncelleme!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.696
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar daha hızlı bir playstation 3 nasıl olur soruna araştırmalarım doğrultusunda bir yazı derledim. Umarım yazımda güzel bilgiler vardır. Eğer yazı ile ilgili hatalarım varsa hemen bana bildirmenizi rica ederim.
    Derlediğim yazım ve kaynakları;

Playstation 3’ lerimizin biraz daha hızlı olmasını kim istemezki? Hız durumunu etkileyen parametleri araştırırken, bir sitenin yapmış olduğu harddisk deneyi ile karşılaştım ve sizlere aktarmak istedim. Bu testin sonucunda anlayacağız ki Playstation 3'lerimiz daha hızlı olabilirler. Bu yazıda çeşitli sitelerden derlediğim bilgiler ile Playstation 3 içerisinde kullandığımız harddiskin önemini kavrayıp "daha hızlı bir Playstation 3" nasıl olur onu göreceğiz.

İlk olarak RPM nedir onu bir anlayalım;

"Ar-pi-em" şeklinde okunan bu terim, İngilizcesi " Revolutions Per Minute"in kısaltması olup bir dakikada ki(Disklerin) dönüş sayısını ifade eder. Bilindigi gibi sabit disklerin içinde verilerin yazdığı manyetik diskler bulunur. Bu diskler çok hızlı bir şekilde döner ve manyetik başlık ile diskler üzerinde okuma/yazma işlemi yapılır. Masaüstü bilgisayarlarında kullanılan sabit disklerin çok büyük bir kısmı 7200 Rpm değerine sahiptir. Yani içerisindeki diskler dakikada 7200 kere dönme özelliğine sahiptir. Dizüstü bilgisayarlar ve harici disklerde bu sayı 5400 Rpm olarak göze çarpıyor. Mesela bir harddisk alırken ya 7200 nedir ki hep bu var dediginizde. Eğer 7200 den yukarı bulabiliyorsanız alın. Çünkü size zaman kazandıracağına emin olabilirsiniz. Bir disk dakikada ne kadar fazla tur atarsa veri yazma ve okuma işlemi de o derecede hız kazanmış olacaktır. (1)

Sözü geçen plakların resimleri;

Testi daha iyi anlamak için bazı değeleri sizlere aktarmak istiyorum.
    Mesela 5 MB'lik bir bilgiyi hardiksten okumak istiyorsunuz, burada hemen rpm hızı devreye giriyor ve şu neticeye varıyorsunuz.
    Sonuç zaman değerleri şu şekilde;
    • 5400rpm hızında hadisk: 1 saniye
    • 7200rpm hızında hadisk: 0,85 saniye
    Tabi ki 7200 rpm ile bu işlem daha hızlı oluyor. Bu zamanlama değerleri doğru olmamakla birlikte sadece aradaki hız farkını sizlere daha iyi anlatabilmek için kafamdan yazmış olduğum değerlerdir.

Hıza etki eden diğer bir etmen ise harddiskin büyüklük olarak hangi teknoloji ile üretildiğidir. İnch olarak büyüklüğü ise bu durumu değiştiriyor. Değerlere bakarsak bu durumu daha iyi anlayabiliriz. Yine 5 MB'lik bir bilgiyi harddiksten okumak istiyorsunuz.

Sonuç zaman değerleri şu şekilde
    3,5' 7200 rpm hızında harddisk: 0,85 saniye
    2,5' 7200 rpm hızında harddisk: 1 saniye
    Buradaki değerler yine doğru olmamakla birlikte sadece hız farkını sizlere daha iyi anlatabilmek için kafamdan yazmış olduğum değerlerdir. Buradaki sonuç ise şudur; hardiskin üretildiği büyüklük, hızını negatif yönde ektiliyor. Gerçek değerler ise şu şekildedir; 7200 RPM hızındaki 3.5" sabit diskler 90 MB/s'ye kadar aktarım hızları sunarken 2.5" sürücüler ciddi şekilde daha düşük hızlı olmaktadır. (30 - 50 MB/s seviyesinde), 1.8" modeller ise çok daha yavaştırlar.(3)

Test ve sonuçları (2)
    Bu testte 2 çeşit harddisk kullanılıyor. Büyüklükleri sabit olup kapasiteleri farketmeksizin 5400 rpm ve 7200 rpm iki harddisk Playstation 3'e takılıyor. Bazı oyunların çalışma süresi ve bazı yüklemelerin zamanları kayıt ediliyor. Buyurun bu noktalara bakalım...

PS3 açılış zamanı;
    • 5400rpm hızında haddisk: 15.7 saniye
    • 7200rpm hızında haddisk: 13.5 saniye

Menüdeyken oyunların arkaplan resimlerinin yüklenmesi;
    • 5400rpm hızında haddisk: 1.9 saniye
    • 7200rpm hızında haddisk: 1.9 saniye

Tekken 5: Dark Resurrection oyununun toplam yüklenmesi;
    • 5400rpm hızında haddisk: 25.8 saniye
    • 7200rpm hızında haddisk: 23.3 saniye

Tekken 5: DR, oyununda ilk dövüşün yüklenmesi;
    • 5400rpm hızında haddisk: 5.5 saniye
    • 7200rpm hızında haddisk: 4.8 saniye

Oyundan Playstation 3 menüsüne geri dönme;
    • 5400rpm hızında haddisk 5.6 sec
    • 7200rpm hızında haddisk 5.4 sec

Version 1.82 yi Playstation 3’e yükleme;
    • 5400rpm hızında haddisk: 1min 58.6 saniye
    • 7200rpm hızında haddisk 1 min 54.2 saniye

Bu testin onucunda;
    Hardiskimizin rpm olarak hızı gerçektende Playstation 3'müzün yükleme hızına etki ettiğini anladık. İlerleyen günlerde rpm hızınları artırılmış hardikslerin piyasaya sürüleceğini düşünerek daha hızlı bir Playstation 3'ümüz olacak. Hardisk alacak akradaşlarımız rpm hızı yüksek olan hardiskler alırlarsa daha mutlu olacaklar.

Bu yazıda bazı teknik bilgileri daha iyi anlatabilmek için bazı sitelerden alıntı yapılmıştır.
    Kaynak siteler ve yazarları;
    1-Yazar; Baris Akcinarhttp://www.sorucevap.com/bilisimteknolojisi/donanim/ders.asp?212018
    2-Gamepro sitesi;http://www.gamepro.com/sony/ps3/games/features/138288.shtml
    3-Hardisk inch olarak büyüklüğünün hıza olan etkisi;http://www.thgtr.com/storage/20070328/sabit_disk_basarimini_anlamak-02.html
    4-kaynak site;http://www.playstationturk.com/JReviews-rop-showcontent-id-27.html
    Kaynak gösterilerek bu yazı alıntı yapılabilir

007ybse04 arkadaşımın izniyle bir kaç ekleme yapıldı

DAHA AKICI OYUNLAR İÇİN AYARLAR

1) BD / DVD upscaler kapalı olacak
    2) HDMI 24FPS kapalı olacak
    3) HDMI Audio = bitstream
    4) PS2 Upscaler , Smoother kapalı olacak
    5) Display Notify kapalı
    6) Media Server kapalı
    7) Multiplayer oynamıyorsanız interneti de disable yapın
    8) Diğer otomatik seçenekler kapatılmalı

Bu işlemlerden sonra 720p HDMI üzerinden oynayan bir arkadaş gözle görülür bir akıcılık ve tepki sürelerinde artma görmüş
    http://community.eu.playstation.com/showthread.php?t=151162

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burhanmizrak -- 24 Ekim 2007; 13:06:33 >

• Ps3'te Daha akıcı oyunlar için 6 kural diye bir konu vardı.
    Bulun bakem N4G'deydi HDMI üzerindeki sesi kapatın bi kere.
  • quote:

Orjinalden alıntı: 007ybse04

Ps3'te Daha akıcı oyunlar için 6 kural diye bir konu vardı.

nerdeki o konu bulamadım ben.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mczaga

quote:

Ps3'te Daha akıcı oyunlar için 6 kural diye bir konu vardı.

nerdeki o konu bulamadım ben.

007ybse04 arkadaşımızın dediği konuyu PS3'ün setting yani ayarlar kısmından yapabilirsin. Ses çıkış ayarlarını yaparken, Çıkış olarak optikal yada AV birimlerinden birtanesini seçebilirsin(hangi sistem işini görüyorsa onu kullanırsın)

Av çıkışı ile ses almak istersen bu yöntemi yapabilirsin;
    Kutudan çıkan siyah RGB kablosu ile stereo ses sistemine sadece ses alma işlemini yapıyoruz.
    Aparatımız şu oluyor;

Bağlantı için ses transferi yapan beyaz ve kırmızı uçları aparatımıza takıyoruz. Sarı ucu ise boşta kalıyor.

Sonuç ise şu şekilde oluyor;

Birde playstation 3 menüsünden ayarlar kısmından ses ayarlarında, ses çıkşını RGB olarak seçmemiz gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burhanmizrak -- 24 Ekim 2007; 11:03:17 >

• Dostum yazın çok güzel olmuş ellerine sağlık.
    Ama bana kalıorsa PS3 sahipleri daha hızlı bir PS3'den ziyade oyun istiyorlar. PS3 zaten yeteri kadar güçlü ve hızlı günümüz ve belki önmüzde 5 yıl için. Zaten dönemde Ps yüzde 30-50 si kullanılıyor şeklinde ifadeler var.
  • quote:

Orjinalden alıntı: iKSBAKs

Dostum yazın çok güzel olmuş ellerine sağlık.
    Ama bana kalıorsa PS3 sahipleri daha hızlı bir PS3'den ziyade oyun istiyorlar. PS3 zaten yeteri kadar güçlü ve hızlı günümüz ve belki önmüzde 5 yıl için. Zaten dönemde Ps yüzde 30-50 si kullanılıyor şeklinde ifadeler var.

Yazım için yorumlarından dolayı teşekkür ederim. Oyun konusunda da sana katılıyorum. Beklenen baş yapıtlar nedense sürekli erteleniyor. Saatlerimi PES 08'e ayarladım, bakalım oyuna olan susuzluğumuzu kandırabilecekmi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: burhanmizrak

007ybse04 arkadaşımızın dediği konuyu PS3'ün setting yani ayarlar kısmından yapabilirsin. Ses çıkış ayarlarını yaparken, Çıkış olarak optikal yada AV birimlerinden birtanesini seçebilirsin(hangi sistem işini görüyorsa onu kullanırsın)

Av çıkışı ile ses almak istersen bu yöntemi yapabilirsin;
    Kutudan çıkan siyah RGB kablosu ile stereo ses sistemine sadece ses alma işlemini yapıyoruz.
    Aparatımız şu oluyor;

Bağlantı için ses transferi yapan beyaz ve kırmızı uçları aparatımıza takıyoruz. Sarı ucu ise boşta kalıyor.

Sonuç ise şu şekilde oluyor;

Birde playstation 3 menüsünden ayarlar kısmından ses ayarlarında, ses çıkşını RGB olarak seçmemiz gerekiyor.

burhan bey, paylasım icin tesekkur ederim. bir seyi anlamadım

siyah aparat varya, onun ucunu nereye sokacagiz. cunku genelde onlar ses cikisi icin degil, ses girisi icin kullanılıyor. walkmanlerdeki kulaklarıları hatırlarsak. onun giris oldugu araclar var mi, bir link, resim verebilir misiniz, tesekkurler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nejat_80 -- 24 Ekim 2007; 11:20:00 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • nejat_80 bey; çok resmi olduk ama önemli değil saygıdandır diyelim :)

Şimdi bu yöntemle Stereo ses çıkışı alıyoruz. Mesela bu ucu ben, 2+1 ses sistemim var, ona bağlıyorum ve çok güzel bir ses alıyorum. Bu çıkış 2+1 ses sistemlerinin girişine uygun oluyor. Umarım sorunuuzu anlayabileceğiniz şekilde cevaplamışımdır.
  • quote:

nejat_80 bey; çok resmi olduk ama önemli değil saygıdandır diyelim :)

Şimdi bu yöntemle Stereo ses çıkışı alıyoruz. Mesela bu ucu ben, 2+1 ses sistemim var, ona bağlıyorum ve çok güzel bir ses alıyorum. Bu çıkış 2+1 ses sistemlerinin girişine uygun oluyor. Umarım sorunuuzu anlayabileceğiniz şekilde cevaplamışımdır.

anladım anladım, tamam jeton dustu.

hani bilgisayar ile tekli baglantı kablosu vardırya, biliyorum ama cok eskide kalmıs o hoparlor sistemi. :)). uc girisi olanlara gectikya burhan bey dosum 3 yıl once unutmusum. tamam simdi dustu jetonda, boylede 2 hoparlor ps3 e yakısmıyor :).

gerci oyun gelmesi lazım, oyun.
  • nejat_80; 2+1 ses sistemi yakışmıyor ama 7+1 ses sistemleri maşallah el yakıyor, şimdilik bununla idare ediyorum, ilerde çok güzel bir ses sistemi alacağım.
    Oyunsuzluk eşittir susamsız simit...
  • quote:

nejat_80; 2+1 ses sistemi yakışmıyor ama 7+1 ses sistemleri maşallah el yakıyor, şimdilik bununla idare ediyorum, ilerde çok güzel bir ses sistemi alacağım.
    Oyunsuzluk eşittir susamsız simit...

+1923

katılıyorum.

koray
  • hoşgeldin burhan..
  • DAHA AKICI OYUNLAR İÇİN AYARLAR

5) Display Notify kapalı
    6) Media Server kapalı

Bu işlemlerden sonra 720p HDMI üzerinden oynayan bir arkadaş gözle görülür bir akıcılık ve tepki sürelerinde artma görmüş

• quote:

Sadece GT5 demo için konuşuyorum.Bu özelliğin açık olması özellikle 1080p de oynayamayanlar için uzak detaylardaki AA sorununu nispeten azaltıyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ps4

hoşgeldin burhan..

Hoş buldum :)

quote:

DAHA AKICI OYUNLAR İÇİN AYARLAR

5) Display Notify kapalı
    6) Media Server kapalı

Sağlam bilgiler için teşekkür ederim. Diğer bir hızlandırma yöntemi de tabi bu benim fikrim, birazda uçuk kaçık bir fikir ama -273 derecede playstation 3'ü çalıştırmak. Elektirikçi arkadaşlar bilirler -273 derecede altının öz direnci sıfır ohm. Bu sıcaklıkta çalışan elektronik cihazlarda soğutma sisteminin çalışmasına gerek yoktur. Çokmu abarttım acaba

• bilgiler için çok teşekkür ederim .

Bu tür yararlı konulara hasret kaldık bu forumda ne yazıkki
  • quote:

Orjinalden alıntı: NumanB

bilgiler için çok teşekkür ederim .

Bu tür yararlı konulara hasret kaldık bu forumda ne yazıkki

Artık teknik konularım ile burada olmayı planlıyorum, Bu güne kadar yazdığım 10'u aşkın Ps3 teknik yazım var
  • Paylaşım için teşekkürler.

1-2 Saniyelik gelişme için ps3 ün içinin açılmasını ve HDD sinin değiştirilmesini mantıklı bulmuyorum :) Ama ben bu risiki alırım diyorsanız, denememeniz için hiç bir sebep yok.

Onun haricinde diğer tavsiyeleri mutlaka deniyeceğim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mkelleci

Paylaşım için teşekkürler.

1-2 Saniyelik gelişme için ps3 ün içinin açılmasını ve HDD sinin değiştirilmesini mantıklı bulmuyorum :) Ama ben bu risiki alırım diyorsanız, denememeniz için hiç bir sebep yok.

Onun haricinde diğer tavsiyeleri mutlaka deniyeceğim.

Rica ederim; Düşüncelerine saygı duyuyorum, ilerleyen yıllarda 15.000 RPM'den hızlı hardiskiler çıkınca bu süreler daha çok azalacak kanısındayım,
  • Peki diyelim herkesin PS3 donanımı eşit olmazsa online oyunlarda falan sorun olmasın bu saniye farkı yani şöyle: Aynı anda online oyunda oluyoruz ya loading sonunda bende daha hızlı yüklerse oyunu karşımdakinde daha geç yüklerse bence sorun oluşur bunuda göz önünde bulundurmak gerek bence hiçte adil bir olay olmaz düşüncesindeyim.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.