Şimdi Ara

Darboğaz Nedir Detaylı Anlatım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
3.146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Forumda bilip bilmeden atıp tutanları görmekteyim eskilerden birisi olarakta bir dur deme zamanı geldi diye düşünüyorum

Darboğaz nedir önce burdan başlayalım

Darboğaz bir sistemin en zayıf halkasıdır bütün bileşenlerinizin gelip tıkandığı noktadır bu ille gpu yani ekran kartı olmak zorunda değil herşey olabilir ısınıan kuzey köprüsü bile darboğaz yapabilir

önce örneği açıklayayım köprüler iletişimi sağladığı için aşırı ısınınca iletişim yavaşlar ve darboğaz olarak döner ama bu gibi sorunlar genelde donmalarla kendini gösterir
    biz en çok gpu cpu arasındaki ilişkilere değineceğiz

ama daha öncesinde ramden diske kadar darboğaz yaşayacağınız donanımlara kısaca değinelim ve kabaca mantığından diyelim bahsedelim

diskiniz yavaşsa eğer oyun sırasında devamlı veri yüklenmesi gereken özellikle geniş haritalı oyunlarda ilerlerken ara ara yavaşlamalarla veya disk yetişemiyorsa donmalarla kendini gösterir
    ram yetersiz isede benzer durum söz konusu her iki durumda da ram ile disk arası iletişim artacaktır ve yetişemeyip darboğaza düşebilecektir

gelelim cpu ile gpu'ya yani işin can alıcı noktasına

bir oyunda her ne kadar belirtide olsa darboğazın fps ile ölçülemeyeceğini anlamak gerek
    darboğaz kullanım miktarları ile ölçülebilir ancak
    bunun için en ideal program playclawdir
    burda detaylı bi şekilde bütün işlemci çekirdeklerinizin gpu'nuzun ne kadar kullanıldığını görebilirsiniz

kabaca hiçbişe anlamak zorunda değilsiniz hangisinin kullanımı düşükse o güçlü olan donanımdır
    eğer gpu 99 iken işlemci daha az ise pc GPU limitine takılıyor demektir işte buna cpu darboğaz yaptı deriz kaba tabirle
    eğerki durum tam tersi işlemci tam yükte veya tama yakın gpu çok düşükse o zaman CPU darboğaz yaptı diyebiliriz

her ikisinin kullanımı düşük ama oyun belli bi frame'de takılı ise V-Sync açık demektir veya oyunda otomatik kare sınırlaması vardır

Örneğin Skyrim oyunda kilit var ekranınıza sabitleniyor birçok kişi kişi diyorum ama içimden neler diyorum bilseniz işlemcinin yetmediğini düşünür

bu gibi durumlarda Nvidia için konuşuyorum:
    Nvidia denetim masasından - 3d ayarların yönetilmesi - program ayarları - ekle

kısmından programı ekleyip aşağıdaki sekmelerden

düşey senkronizasyon kapalı şeklinde ayarlarsanız sorununuz çözülmüş olur

ha az daha unutuyordum nvidia güzel bir adım attı ve bir teknoloji geliştirdi
    Gölgelendirici önbelleği eğerki diskiniz kötü değilse bu ayar açık kalsın işlemci kullanımını düşürmek üzere tasarlanmıştır işe yarıyor kesinlikle
    ama eğer diskin darboğazına düşüyorsanız bu ayarı kapatın çünkü bu ayar disk kullanımını artırır

Nvidia denetim masasından - 3d ayarların yönetilmesi - program ayarları - ekle
    kısmından oyunu ekledikten sonra gölgelendirici önbelleğini bulursunuz
    bu ayar default açık olarak gelir

peki pc alırken neye dikkat edeyim:

4770k ile gtx 760 dengeli olmaz fx 6300 ile gtx 980de olmaz

en ideal sistem en dengeli sistemdir

gpu %99 kullanırken işlemcide eğer %75 veya üzerinde çalışıyorsa idealdir ama unutulmaması gereken husus şu ekran kartının limitine takılmak daha iyidir

yani cpu %100 iken Gpu %90 olmasın tam tersi olsun

aşağıda limitler var bunlarıda göz önünde bulundurarak sizde kendi sisteminizin ne kadar ideal olduğunu görebilirsiniz

cpu limiti için göbeğim çatladı 2 çekirdek frekans düşürme turbo kapalı vb vb uğraştım epeyce o yüzden resimlere iyi bakın hoşçakalın:)
     Darboğaz Nedir Detaylı Anlatım Darboğaz Nedir Detaylı Anlatım Darboğaz Nedir Detaylı Anlatım

• quote:

Orijinalden alıntı: Enes P.

burda ters olan ne var senden başka anlamadım
    herhalde ne dediğimi anlamamışsın
    yazıyı okuyunca belki aydınlanırsan orda demek istediğimi anlarsın

arkadaşım hala ısrar ediyorsun.bence kendini daha fazla rezil etme
  • spellforce37 kullanıcısına yanıt
    ben şimdi niye rezil oluyormuşum paşam g3258e titan takmadığım için mi bi açıklar mısın
  • Sıkma canını fx8350 islemcim var seninde haklı oldun yerler var ama birde söyle düşün wot gibi tek çekirdek kullanan piyasada birçok oyun var benim islemcim bu oyunda randimanli calismiyorsa suç benimmi neden ceremesini ben çekiyorum paramla rezil oluyorum bu durumu duzeltmeyen amd hicmi sucu yok.fx 8350 980 970 SLI yapan var youtube da intele 5 10 fsb fark var anlayana

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her zaman gpu nun %99 kullanilip islemcinin daha az kullanilmasi kabul goren bir seydir.

Buna nasil darbogaz diyorsun sastim kaldim.
  • 8350 ve sonrası multi core oyunlarda 970e darboğaz yapacağını pek sanmıyorum ha intelden daha düşük fps alabilir ama buna darboğaz denmez örneğin 4770 takılı sistemde gpu kullanımı %99 darboğaz yokama 50 kare alıyor, buna birde 5930k taktık overclock yaptık 65 kare aldı şimdi bu 4770 darboğaz mı yapıyor yani, aslında hayır olay darboğaz değil işlemcinin ekran kartına yetmesinin yanında kendine düşen görevi diğer işlemcilere göre daha hızlı yerine getirmesi fps'ye katkı sağlıyor olay bu, ayrıca pentiumla sorunsuz kullanıyorum diyenler varken bırakında bizde kendmize yakıştıralım 970i

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SCWS -- 2 Ocak 2015; 13:50:42 >
  • enes bu konu ile ilgili çalışmalarım var bu darboğaz olayını tamamamen çözeceğim ama çok iyi bilmediğin konularda yorum yapma sadece darboğaz yapıyor deniliyor de darboğaz her zaman işlemciye dayalı olmaz bunda ram hdd ve anakarta da bağlı bir durum yani sistem tamamen dengeli ise sorun olmaz
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • moonquad kullanıcısına yanıt
    bu bana sanırım

yukarda bahsettiğim şeyleri okumadın galiba okumadan yapılan yorumlara cevap vermiyorum
  • darboğaz genel bir tabir dir. pc bileşenleri içinde en yavaş olanının diğer parçaları frenlemesi olayıdır. bunun için illa gpu yada cpu olması gerekmez. hangi pc parçalarını toplarsanız toplayın mutlaka bir darboğaz söz konusudur farklı koşullarda. senin dediğin gibi genel istenen ekran kartının darboğaz yapmasıdır. bunu daha basit bir örnekle de anlayabilirsin. aynı sisteme daha güçlü bir ekran kartı taktığın zaman fps artıyor ise o zaman dar boğaz ekran kartı yapıyordur. ne zaman daha hızlı bir ekran kartı taktığın halde fps artmıyor ise o zaman darboğazı diğer parçaların yaptığını düşebiliriz. depolama sürücülerinin oyunlardaki rolü düşüktür yani çok ender oyunlarda darboğaz olabilir. anakartın da bileşenlerinin çok dandik olmadığı sürece bir darboğaz oluşturması söz konusu değildir. zaten anakart incelemelerinde senelerdir performans testi yapılmadığını görürsünüz çünkü bir fark oluşturmaz (istisnai koşullara dışında). ramlerin de darboğazı söz konusu değildir, 1600mhz ve 2600mhz ramler arasında sentetik testlerin dışında oyunlarda 1-2 fps den daha büyük fark göremezsin. bu ramlerin de darboğaz yapmadığını gösterir. bu konuda cpu ve gpu baş rolü oynar ve kabul edilen kullanım şekli ekran kartının cpu ya dar boğaz yapması dır, çünkü oyun konusunda esas rol ekran kartındadır ve kullanıcı kartın tüm gücünü kullanmasını ister. bunun dışında darboğaz sadece donanımsal da değildir. oyunda optimizasyon problemleri olabilir ve yun ekran kartını gerektiği gibi kullanamıyor olabilir, sürücü problemleri olabilir vs. hatta online oyunlarda internet bağlantısı bile buna dahildir. (bknz. server ve internet hızı kaynaklı lag oluşması) onun dışında işlemciye oc yapılınca fps çok az artıyorsa o zaman işlemcinin darboğaz yapmadığını gösterir. 4770k bir oyunda 60fps veriyorsa ve 4960k da 70fps veriyorsa bu 4770k nın bal gibi darboğaz yaptığını gösterir. bunun sebebi oyunun çekirdek kullanımıyla da alakası olabilir, SLI kullanımı yüzünden anakart PCI veri yolu genişliğinden de olabilir, yada yazılımsal da olabilir.

• g3258 ofis pc için bi işlemci her işlemciye dünya para isteyen intelin aklına yeni mi gelmiş fp işlemci üretmek akıl var mantık var parayı veren düdüğü çalar 5960x'i koyarsın dersinki senin işlemciden 2 tane olsa ancak bu eder o zaman eyvallah ama 8350nin dengi intel veya daha aşağısı intel aldın mı yanlış yaptın veya paran çok demekki

çoklu çekirdek desteklenmemesi devride kapandı şimdi multi falan diyolar ama multide zaten 2 çekirdek işlemciyle bi halt yiyemezsin ki artık 6 çekirdeğide kullanabiliyoruz multide olsa bütün i3lerden her durumda üstünüz ancak 4 çekirdeğe geçipte biraz daha iyileştirdiğin yani i5 serisine gelince işler değişiyor i3 almayın dedim dinlemediler 1080p altında her oyuna darboğaz yapıyor geçmiş olsun 670 ile birlikte bile kullanamıyorlar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.