Şimdi Ara

Dc motor ileri geri algılayıcısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
684
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhab arakdaşlar, internette araştırdım ama sanırım denk gelemedim. Sizlere sormak istedim. Şimdi elimizde bir dc motor var PIC ile programı oluşturacağız. Soru şu, bu motor bir yönde dönerken ucundan tutuyoruz ve motor tutulduğunu anlıyor diğer yönde dönmeye başlıyor. Hoca çok basit dedi yazılım istemiyor sadce nasıl öyle olduğunu açıkla dedi. Bende motoru tuttuğumuzda üzerinden geçen akım artar ve pic akımın arttığını anlayıp ters yönde dönmesi için komutunu uygular dedim. Hoca biraz güldü bi araştır bakalım dedi. Birde şu var hani evimizdeki portakal sıkıcağına çok bastırırsak ( hareketini kısıtlayacak şekilde) diğer yönde dönmeye başlıyor. Nasıl çalıştığı konusunda daha teknik bir açıklama yaparsanız sevinirim. Teşekkürler.

• Motorun donup donmedigini motoru çeviren sürücü anlar
    sürücüde iç içe 2 kontrol çevrimi vardır

dıştaki çevrim hız kontrolü
    içteki ise akım kontrolüdür

şimdi motora dönmesini dıştaki çevrime gönderilen hız komutu söyler
    sürücü motorun arkasındaki tako generatörden motorun dönme hızını ölçer
    ve hız komutuyla karşılaştırır
    eğer fark varsa motor istenen hızda dönmemektedir
    bu durumda hız kontrol çevrimi içteki akım kontrol çevrimine
    motor akımını arttırmasını söyler
    yani söyler derken akım kontrolü girişine giden sinyali arttırır

işte biz motorun dönmesini elimizle engelleyince olan olay budur
    bu yüzden motor daha kuvvetli bir şekilde bizim engellediğimiz yöne dönmek ister

bilmem yardımcı olabildim mi

• FF ile motor yönü değiştirilebilen bir H köprüsünde, sezilen motor akımının belli bir değer üzerine çıkması FF u tetikliyor olarak düşün...
  • FF=flip filop mu oluyor ??
  • doğrudur...
  • yorumlarınız için çok teşekkür ederim

• kolay gelsin...
  • önerim şudur: motora seri küçük bir wattlı direnç bağlayıp, bunun üzerindeki gerilimi ölçün. bu gerilimi bir opamp ile sabit bir başka gerilim ile karşılaştırın (ya da kullandığınız PIC'in CMP bacağı varsa bununla da yapılabilir). Motor durunca gerilim artacak ve karşılaştırıcı çıkışı ya 1 ya da 0 olacaktır (lojik olarak böyle. Gerilim olarak ya 0 ya da 5V). Bu çıkışı da ya kesme ucuna ya da herhangi bir pine vererek kontrol ediniz. (program çevriminde başka işlemler yapıyorsanız eğer kesme kullanmanız iyi olur) Böylece durumu, karşılaştırıcının her değişiminde tersine çevirebilirsiniz.
  • Verdiğiniz bilgilerden dolayı hepinize teşekkür ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.