Şimdi Ara

Denizcilik Fakültesi - Deniz Ulaştırma İşletme Müh.(Güverte) bilgi paylaşımı (161. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.712
Cevap
88
Favori
410.467
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 159160161162163
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: savage1453

Bildiğiniz üzere lysde bitti ve tercih dönemi yaklaştı acaba şuan Denizcilik piyasası nasıl maaslarda düzelme var mı gemi Makineleri yazmak mı daha mantıklı yoksa duim mi yardimci olursanız sevinirim

http://forum.donanimhaber.com/m_118264494/tm.htm
  • The Navigator kullanıcısına yanıt
    Karada çalışacak duim işletme opsiyonunu seçenler in iş olanakları nasıldır bir bilgin var mı ? Maaşları falan.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 1man1

Karada çalışacak duim işletme opsiyonunu seçenler in iş olanakları nasıldır bir bilgin var mı ? Maaşları falan.

malesef bilgim yok o konuda
  • The Navigator kullanıcısına yanıt
    Peki siz uzun yol gemi çalışanı mısınız? Eğer öyleyse kaç senedir yapıyorsunuz bu işi ? Zorlukları güzellikleri vs vs anlatabilir misiniz. İş bulmanın kolay olduğunu biliyorum ama gemide çalışabilir miyim yani 6 aylık uzun yolculuklara çıkabilir miyim falan emin değilim.
  • 1man1 1 kullanıcısına yanıt
    Uzun yol şöför olur,

Uzakyol dur o

• coaxem kullanıcısına yanıt
    Uzun uzak ne fark eder. Maksat kalpler kırılmasın. :D

Ben yaklaşık 13-14 senedir sektördeyim, zorlukları çok aileden uzak ve asosyal bir yaşam. Gemide çok sıkıntılı adamlarla çalışıyorsun.

İş bulmak eskisi kadar kolay değil, heleki staj bulmak artık imkansız gibi.

Onca sene hep gemide mi çalıştın ? Şu an karada mı çalılıyorsun? Özele girmek istemem ama sakıncası yoksa aile durumunu sorabilir miyim ? Sıkıntılı oluyor diyorlar sosyal yaşam pek olmuyormuş ya. Maaşlar o sıkıntıları karşılıyor mu yani birikim yapmak için o sıkıntıları çekmeye değer mi ? Çok soruyorum kusura bakma ama sektörden birini bulunca kaçırmayayım dedim merak ediyorum çünkü.

Tabi o kadar sene sürekli olarak gemide kalmanın imkanı yok, yılda birkaç ay izin yaptım tabiki kardeşim.

Gemide alacağın maaşla süper bir hayat sürmüyorsun, en fazla alım gücün biraz artıyor ama gelirine göre giderin oluyor.

Aslında hevesim var ama bu sosyal yaşam ilerde evlilik meselesi arkadaşlar falan meslekten soğuttu biraz. Meslek seçiminde kafam çok karışık aslında sadece bu meslekle ilgili değil. Sağol ilgin için. Yolun açık olsun.

• Gemi makineleri işletme bölümü, uzakyol stajında bir gelirimiz oluyor değil mi? Ortlama ne adar alıyoruz?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nayc

Gemi makineleri işletme bölümü, uzakyol stajında bir gelirimiz oluyor değil mi? Ortlama ne adar alıyoruz?

http://forum.donanimhaber.com/m_118264494/tm.htm
  • quote:

Orijinalden alıntı: The Navigator

quote:

Orijinalden alıntı: savage1453

Okulun eğitim gemisinde staj yapma imkanı var mı?

şuan staj gemisi sadece piri reisde var onun için belli bir ücret ödemek gerekiyor diye biliyorum.piride okuyan arkadaşlar daha iyi bilgi verebilir.

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar yakını, kendisi kılavuz kaptan olan veya Kıyı Emniyetinde ya da Limanda Deniz Trafik Operatörü olarak çalışan var mı?

• Mezun olduktan sonra yabancı olarak hangi bayraklı gemiler çalışabiliyoruz?

• quote:

Orijinalden alıntı: Cubuk2112

Mezun olduktan sonra yabancı olarak hangi bayraklı gemiler çalışabiliyoruz?
    En fazla özel mesajla gelen sorunun cevabını tekrar yazıyorum;

- Gemide belli bir süre çalışıp birikim elde ettikten sonra karaya geçip ne kadar kazanırım ne iş yaparım?

• Öncelikle bizim bölümümüzün amacı denizde gemilerde çalışmaya yönelik personel ihtiyacını karşılamaktır. Bu nedenden dolayı karadaki bölümlerde çalışacak kişiler Deniz İşletme bölümlerinde yetişmektedir.
    • İkinci konu birikim konusu. Bunu tekrar tekrar yazdım ancak yine yazıyorum. *Denizcilik para için yapılacak son meslektir.
    • Denizde çalışıp aldığınız para sadece gemide olduğunuz sürede ödenir. Yani gemiden ayrıldığın günden sonra hiçbir firma maaş ödemesi yapmaz. Bu nedenle 4+1, 6+1 gibi kontrat süreleri vardır. Yani 4 ay kaldığında 5 aylık maaş alırsın, 6 ay kaldığında 7 ay maaş alırsın gibi.

Basit bir hesapla 2000usd alan bir vardiya zabiti 6 ay gemide kalarak 14000usd para kazanır. Ancak izinde 30 günden fazla kalacağı için yıllık kazancındaki aylık maaşını %70'i gibi hesaplayabiliriz. Yani yıldaki kazancında aylık 1400usd gibi geliri olacaktır.
      Yasal olarak bir senede minimum 2 ay izin yapmanız zorunludur! Yani izini az kullanayım deseniz bile gemiye çıkamıyorsunuz. Çıkarsanız da terfi sınavlarına hizmet sayılırken zorluk yaşatıyorlar.
      Yine devam edersek zaten gemiye hazır psikolojiye gelmeniz minimum 2 ay alıyor, bunun dışında sağlık, karada yapılacak kişisel işler, sağlıkla ilgili (diş,tedavi vs) gibi şeyler de vaktinizi alacaktır. Yani Senede maksimum 9 ay çalışabilirsiniz gibi bir hesap çıkıyor. Burdadan da 2000*9 /12 = 1500usd gibi bir rakam çıkıyor.

Yani senelik kazancınızı hesaplarken aylık 1400-1500usd gibi bir rakama geliyor.
    • Birikim yapıp karaya geçmek çokta imkanlı görünmüyor sanırım üstteki rakamlarla, o nedenle gemide çalışan adam gemide kalmak için eğitim görür. Ancak karaya geçmeyi kafanıza koyduğunuzda bulabildiğiniz işler 2000-2500TL aralığında olacaktır. İster uzakyol kaptanı olun isterseniz 30 seneniz gemide geçsin, karada ofiste çalışma tecrübeniz sıfırdır ve her şeye sıfırdan başlarsınız. İş bulma konusuna gelince sizin gibi düşünen / düşünecek en az 100 kişi çıkacaktır, evlilik baskısı, stres vs. vs. o yüzden bir işe olan talepten dolayı iş bulmanız da zorlaşacaktır.

Diğer konu ise, bu işe başlamış devam eden arkadaşların endişelerini anlıyorum ancak daha tercih bile yapmamış genç kardeşlerin endişesini anlamıyorum. Daha önünüzde uzun bir yol var, ve abi tavsiyesi olarak sürekli 5-6 sene sonrasını düşünmeyin. Daha bölüme girip okumadan ne kadar kazanırım, karaya nasıl geçerim soruları bu nedenden son derece saçma. Önce bir bölüme gir, oku, mezun ol, stajını bitir. Gemi yaşantısı sana uygun mu, bir dene kararını ver. Belki de birinci sınıftan bırakacaksın?
    Ayrıca sektör düşüşte bu bir bilinen gerçek, maaşlar eskisi gibi olmayacak, şu anda en iyi firmalarda bile 6-7 ay gemi bekleyen tecrübeli zabitler var.

Umarım anlaşılır olmuştur. Lütfen konu altından veya denizcisorucevap.com dan sorun sorularınızı. Yoğunluk nedeniyle özel mesajlara çoğunlukla yanıt veremiyorum.

Yalniz bu dediginiz aylik 1.500 usd ortalama sadece yeni baslayan icin gecerli. Sektorun son durumunu tam bilmesemde 1. Zabitler minimum 5 bin aliyor. 6 7 civari alanlar ve fazlasi elbette mevcut her sektorde oldugu gibi.

Hesabi 5bin uzerinden yaptigimizda ki bunun %70 ide yaklasik 3.500 dolar yapar ki buda aylik 11bin lira para demek oluyor.

Sene kayipsiz dusunursekte 33 yasinda 11 bin lira alacaginiz bir meslek sonuc itibariyle.

Tip okuyan biri 33 yasinda o paralari anca anca almaya basliyor olacakken bu bolumu secen 2 yil once baslamis parasini kazanmis olacak zaten.

Sonucta maas dediginiz gibi 1.500 lerde kalmayacak. Oyle olsa meslek secilir secilmez kismi derinlere inebilir ancak 30 kusurlu yaslarda 10 bin lira uzeri maas kesinlikle cok cok cazip durumda. Ayda 10 bin uzeri maas ekonomik ozgurluk anlaminda cok sey ifade ediyor cunku.

En basitinden varsa cocugunuzun egitimini en iyi sekilde tamamlamasina, varsa son model aracinizin yilllik vergisini verebilmeye, ve dilediginiz sekilde son teknolojiye para ayirmaya yetecek bi para cunku bu.

Parasi icin secilecek meslek degil kismina kesinlikle katilmiyorum.

Sebebini soyle acikliyayim.

Sizin boyle dusunmenizdeki neden muhtemelen ailevi olarak maddi durumunuz pek kotu sayilmaz. Yani karada 3bin lik bi muhendisligede gitseydiniz ailenizden destek alarak ev araba alabilecek durumdaydiniz yahut bunlar zaten vardir.

Birde benim acimdan degerlendirelim.

Aylik geliri 2.500 lira olan 500 u kiraya giden bi gelirimiz var. iki kardesiz kardesimde bu yil universiteye basliyacak beni biliyorsunuzdur yildizda gemi makinedeyim.

Altimizdaki araba 20 kusur bin liralik reno. Evimiz zaten yok. Maas durumu ortada o parayla birikmiste olamaz.

Durum boyle iken bu adamin yani babamin bana ev alma ihtimali yok zaten kendinde yok. Bana dugun yapma ihtimali yok. Kisaca bana destek olma gucu yok. Gunumuz sartlarinda bi dairenin min 200 250 bin lira oldugu bir ulkede ve muhendis maaslarinin 2 3 bin lira oldugu bir yerde 250 bin liralik ev almak icin bi 20 yillik krediye falan girmek lazim kisaca hayal..

Ben kendi acimdan boyle dusunuyorum. Siradan ve kafamin rahat edecegi bi muhendislik yazip aldik aldik 3 bin aldik diyelim bu parayla karada bi aile duzeni kurmak imkansiz. Cocugunuzun egitimine bile destek olamazsiniz. Ozel ders ucreti vs vs derken maasin yetmesine imkan yok. Eviniz kira olacak cunku. En basitinden araba icin cekecegibiz kredi bile sizi zora sokacak cunku faiz oranlari yuksek araba fiyatlari zaten ucuk. E ailedende destek olmayinca bi duzen kurabilmek gercekten polyannacilik olur.

Durum boyle iken ben karada aile kuramayacaksam kolay kolay kredi borcundan cikamayacaksam bari kendimi denize atayim en azindan aile kurmam zor olsa bile ekonomik ozgurlugum yerinde olur. Kendi aileme belki bi faydam olur 60 yasina gelmis babami belki bi ev sahibi yaparim sonrasi allah kerim bizimde bi ailemiz olabilir, en azindan aile kurmaya hazirlikli olursun. En ufak bi masraf gozunde buyumez.

Bolumu tercih edecek arkadaslara yardimci olmustur umarim.

Dedigim gibi ailenizden desteginiz varsa maddi durumunuz gorece iyiyse hic bulasmayin ama benim gibi durumunuz varsa yazdiklarimi bi degerlendirin gercekler bunlar cunku.

100 bin ev kredisi cektiginizde 160 170 bin lira oduyorsunuz gencler. Olur mu yav demeyin oluyor. 200 bin cek 350 bin ode.

Karada 2.500 lira maasla baslarsin kredini cekip ev alirsin maasin tamamini kredi borcuna odersin 10 sene 15 sene neyse o sure zarfinda da aile kurmayi zaten unut 2500 maasin tamami o krediyi odemeye gidecek zaten, e araba alacaktik? Oda sonraki nesile artik cektigin kredi borcunu ogullarin oder artik..

Aci ama turkiye gercekleri bunlar. Demem o ki kotuye giden sadece denizcilik sektoru degil.. Bi muhendisin alim gucunu o kadar cok dusurduler ki gozunuzu acin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LastShip -- 12 Temmuz 2016; 13:15:12 >

• LastShip L kullanıcısına yanıt
    Kardeşim iyi güzel öyle diyorsun da bu sektörde 13. senemi bitirdim , 14. senedeyim.

Benim gibi Uzakyol Kaptan veya Uzakyol Birinci Zabit olan sınıf arkadaşlarımdan hiçbirisi para içinde yüzmüyor. Çoğu düğününü bile krediyle yaptı, kendi evine sahip olanlar da bir elin parmaklarını geçmez. Gelirin ne kadar yükselirse o kadar da giderin oluyor. Şu anda iyi okuldan mezun bir inşaat mühendisi yabancı ülkelerde çalışıp çok çok daha iyi maaş kazanabiliyor. Yada bir makine mühendisi de aynı şekilde.

Artı sektördeki firmaların çoğu maaşları ya geç ödüyor ya da ödemiyor.Şu anda Türkiye'de önde gelen konteyner firmalarından birisi 3-4 ay gecikmeli olarak ödüyor. Yani 1-2 ay hiç maaş alamıyorsun. Kağıt üzerinde matematiksel olarak hesap güzel ama Kaptan olup Bmw X6, Mercedes E serisine binen adam da yok. En maksimumu 70-80binlik arabaya biniyordur o da krediyle alınmış şekilde.

Bu hesaplar ticaretle ugrasmadigin surece tutmaz..

35 yasina kadar hic masrafin olmayacak gibi dusunuyosun,

35 yasindan sonra alacaksin 11bin lira maasi, 35ine kadar ailesi olmadan yasayan biri hem ise devam edip hem de aile kuracak deseler gulerim.. Isi birakirim diyosan tamam ama bu seferde biriktirdigin parayla bir ev alırsin ancak.. deydi mi deymedi tabii ki 10yil kaybin var bir ev icin

Hee aileye uyum saglamak icin 27 yasinda evlencem hem de caliscam dersen, hem birikim yapamazsin, iyi okulda okutacagim diye cocugunu babadan mahrum mu birakacaksin yani? Acikcasi ben 18 yasindayim, babam ve ailem icin tum zenginliklerden vazgecmeye hazırım.. bu konuda cocukca düşünüyorsun gibi geldi bana..

hee sen niye gemi makine yaziyorsun diye sorarsan, okumasi birakmasi vazgeçmesi kolay bi meslek secmek istedim.. hayalime en kisa surede meslegimi birakarak ulasacagim insallah.. kisa surede kazanacagim para icin en dogru meslek sanirim bu.. ama zengin olcam dersen ticaret yapmak zorundasin ya da baba parasi olacak torpilin olacak soyadin olacak vs vs

unutma zenginlik; kazanmak degil, kazandiginin ihtiyaclarinin karsilauacak kadar olmasi ve parayi bu ihtiyaclar dogrultusunda rahatca harcayabilmen..

Gelirin kadar giderin olmasi gibi bir durum var evet. Ancak bu giderler sizin yasam standartlarinizi belirliyor zaten. Bu durumda biriktirip biriktirmemek size kalmis durumda. 250 bini dandik bi daireye baglamak yerine 2 bin lira kiraya verip cok daha luks bi evde yasamayi tercih edebilirsiniz.

En basitinden yeme icme giyinme kisminda bile bu harcadiklariniz sizin yasam standartlarinizi arttiriyor. Belki cok luks olmasada marka giyiniyorsunuz, bi aksam yemegine 100 liradan fazla bi parayi gozunuzu kirpmadan verebiliyorsunuz, tatilinizi cok daha iyi yerlerde yapiyorsunuz vs vs..

Bunlari yapabildikten sonra zaten dairen olmasa ne olur? X5 e binmesen ne olur? Zaten yasam standartin yuksek sekilde yasiyorsun, tatilini cok iyi yapip para harciyosun. Bunlarin sonucunda ev araba alamamis olmak bana sahsen koymaz.

Ote yandan 4 yil muhendislik ogrenimi gorup hem adam gibi tatilimi yapamayip hemde evimi arabami alamama durumum var.

Bahsettiginiz yurt disi olayi kimse icin kolay degil. Diplomati al yurt disina kac orda para guzel demek kolay. Bu isin birde finansal boyutu var. ote yandan hic tanimadiginiz bi yerde belkide sizin kulturunuze cok ters bir yerde hayat kurmaya calisacaksiniz ki bu cok buyuk bir risk.

Ayni sekilde yurt disina gidip barinamayip milyarlari harcayip geri donmus akrabamiz var. ote yandan yurtta kaldigim odadaki cocugun abiside londrada gidip kendi duzenini kurabilmis ancak turkiyede 4 yil egitim almis biri hicbi nedenle yurtdisina gitmeye zorlanmamali. Kimsenin zorladigi yok tabi burdaki kastim maddi durumlar maas vs vs.

Sen ilk 30 bine girmis adama mezuniyet sonrasi 2.500 lira maas verirsen bu adami yurt disina kacmaya zorlamis oluyosun yada 2.500 liraya kolem olacaksin diyosun ve siz isiniz geregi yurt disi konusunda vizyon sahibi olabilirsiniz ancak bu ulkedeki bir cok kisi yurt disina adapte olacak kulturde yetismedi ve oraya gitmek zorunda da degil.

Insaat okuyup yurt disin gitsin para orda demek bence pek saglikli degil bunu yapan var mi tabiki var ancak ihtimaller dahilinde dusunuldugunde kolay kolay herkesin yapabilecegi bi is degil. Ailenden uzakta olduktan, onlardan destek alamadiktan sonra (maddi manevi) denizde olmusum karada olmusum bir farki yok bence.

Burda muhendislik okuyup yurt disinda calisma ile denizcilik okumak karsilastirildiginda bana burda muhendislik okuyup yurt disina gitmek macera gibi geliyor.

Sonucta oradaki kimse turk muhendis diye el avuc acmiyor. Hatta denizci olarak avrupada turklere verilen degeri benden daha iyi bilirsiniz..

Kardeşim hayat standartlarından tecrübesizliğin nedeni ile anlamadığın belli Kızmaca darılmaca yok ancak sen gözünde çok büyütüyorsun bazı şeyleri.

Bak sana abi tavsiyesi olarak gerçek verilerle yazıyorum, düşün taşın.

- 2000 lira gibi bir kira ile İstanbulda iyi bir semtte çok lüks bir evde oturamazsın, ben kendimden örnek vermem gerekirse geçen seneye kadar Ataşehir'de 1+1 giriş katı normal apartman dairesi(site içinde bile değil dağ başı denecek bir yerde- metroya 1 vasıtayla gidiliyordu) 1500 Lira kira veriyordum ki fiyatlar artıyor her sene. Senin dediğin evler rezidans falansa onların kiraları 4000-5000 lira aralığından başlıyor ve aidat ıvır zıvırla 1000 lira daha artıyor. En önemli şey bana kalırsa evdir. Ama bir kaptanın bu maaşlarla artık 60-120 ay banka kredisiz ev alabilmesinin imkan ve ihtimali yoktur. Dediğin 90'larda geçerliydi tayfa sınıfı 1 kontrat attığında memleketinde 3-4 katlı apartman dikiyordu o zamanki paralarla.

- Tatil konusunda tatil.com gibi sitelerden bakabilirsin günlüğü Antalya'da 250-300 Lira normal 5 yıldızlı otellerin herşey dahili, 1 haftada 2100 Lira eder ki öyle tüm yaz boyu tatil değil sadece 7 gün.

Bahsettiğim yurtdışı olayı gemiden emin ol çok daha kolay. En azından yurt dışında çalışan insan canı sıkılsa darlanınca bile akşam evine yada kaldığı yere gidebiliyor. Senin gemide böyle bir şansın olmayacak. İkincisi, gemi olaylarına çok uzak olduğun için belki ilk defa duyup hayal kırıklığına uğrayacağın şeylerle devam ediyorum, iyi okumanı bir abin olarak tavsiye ederim.
    Öncelikle gemide zabit yada stajyer yada tayfa her ne isen, kimse seni kollarını açıp beklemiyor. Gemilerde seyirlerde - özellikle Türk gemilerinde dedikodu olayı çoktur. Demediğin bir lafı bile ağızdan ağıza dolaştırıp demişsin gibi söylerler. Adamlar tipine bakar uyuz olur, saçına bakar uyuz olur, üstüne başına bakar uyuz olur, taktığın küpene dövmene sakalına uyuz olur. Üzerine oynamaya başlarlar. Bir süre sonra karakteri olan insan isyan eder ya sonu kavgaya yada gemiden inmeye gider. Ha dediğim tipte biri değilse sineye çeker içine atar, üstüne oynamaya devam ederler. Bu işin kuralı budur. Taa ki durduk yere deport bile edilebilirsin. Bu en kötü senaryo.

Şimdi yukarıda anlattığım en kötü senaryoyu düşün taşın, 120 ay ev borcuna girmişssin adamlar üzerine oynuyor ne yaparsın? İkinci seçenekteki gibi davranırsın. Ama ya haksız deport olursan? işte o zaman yandın, ara babam ara başka şirkete doğru. Bu piyasa çok büyük gibi görünür ancak çokta küçüktür. Bir şekilde herkes birbirini tanır bilir. Başka şirkete gittiğinde personel departmanı eski şirketini arar. Sohbet şöyle gelişir "Abi, senden xxx çarkçı / kaptan gelmiş kimdir nedir?" Cevap şöyle ise üstünü çizerler "-Bırak ya xxx çarkçıyı / kaptanı bizim gemide daralmış olay çıkarttı, yada Ahmet-Mehmet kaptan deport etti çalışamıyormuş" dedikleri an kosterlerden seçmeye başlarsın.

Hemen diyeceksin yabancı bayrak diye, ben 13 yılımın 5-6 senesini yabancı bayraklı yabancı şirketlerde geçirdim. Onlarda da gemiye gittiğinde tipinden kıl kapmasalar bile malesef pasaportun yani uyruğundan TC'den kıl kaparlar. Türk isen zaten direk problemsin adamların gözünde, ne kadar iyi olup olmadığın asla önemli değildir. İlk fırsatta üzerine oynayıp kendi vatandaşı adamı getirmeye çalışırlar. Sadece bu konuda Ukraynalılar bu şekilde değil ama genel olarak Bulgarlar başta olmak üzere diğer milletler böyle ne yazıkki. İkinci durum ise seninle aynı statüdeki yabancı adam

Mühendislik konusuna gelecek olursak, zengin ülkeler kendileri çalışmayıp ucuza dışarıdan işçi / çalışma gücü temini yaparlar. Yani adamlar bir şekilde mecburlar. Ha Dubai'ye giden adamlar hem iyi para kazanıp hemde geziyorlar. Stresleri de sadece iş saatinde. Tabi işin zorluğuna birşey diyemem ama en azından interneti tv, radyosu ıvırı zıvırı var yanında.
    İkinci konu aile yanında olmak, Allah korusun ailenden biri hastalanırsa okyanusun ortasındayken gitme şansın yok, en yakın limana kadar bekleyeceksin. Tabi şirket masrafları üstlenirse oradan gidersin yoksa uygun limana kadar bekle dur. Ama diğer yanda dünyanın herhangibir yerinden evine ulaşımın 2-3 günü geçmeyecektir.

• 
Sayfa: önceki 159160161162163
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.