Şimdi Ara

Depolama sistemleri hakkında acil yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
591
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Şu anda fotoğrafcılık işleriyle meşgulum, elimde depolama sistemi olarak 3 adet 1tb harici 2.5inc harddisk var. Fotoğraf işleri oldukca 2 3 günde bir 40 50gb veri ile gelip bu harddisklere yedeklemem gerekiyor. 10 12 ay önce aldıgım harddiski bugün kontrol ettiğimde 12 tane badsector cıktı. Bana pek mantıklı gelmiyor bu harddisklere yedek almak sanki birgün susup çalışmayacakmış gibi hissediyorum. ve içindeki dosyalarım gerçekten çok değerli. Şimdi siz üstadlarıma danışmak istediğim konu benim yedekleme yapmam için nasıl bir sistem tavsiye edersiniz ? ağ üzerinden baglanılabilir bir sistem de olabilir sanırım server baglantısı deniyor. Benim aklıma gelen bir bilgisayar kasası bulup içine 2 3 tb 3.5 inc harddisk yerleştirip harddiskleri ağda paylaştırıp istediğim zaman ulaşabilmek. Önerilerinize açığım gerçekten kafam karmakarışık.
    Yardım edenlere şimdiden çok teşekkür ederim

• Şimdi öncelikle aldığınız disklerin marka ve modellerini bilmiyorum. O yüzden önce şunu söylemek isterim. Bu işi profesyonel olarak yapıyorsanız, öncelikle sadece depolamaya yönelik diskleri tercih etmeniz gerekiyor. Depoloma için özel üretilen diskler performans olarak normal disklerden biraz daha yavaştır ama içindeki bilgiler daha uzun süre sağlam olarak kalıyor. Bu tarz disklerin dönüş hızları yavaştır. O yüzden disklerin bozulma ihtimali daha azdır. Gerçi şu an depolama için iyi markanın ssd'leri de tercih edilebilir. Sdd'ler Hdd'lere nazaran daha sağlam olarak görülüyor. İçinde her hangi bir motor bulunmadığı için uzunca yıllar sağlam olarak kalabildikleri ön görülüyor. Misal flash usb diskler ssd'lere benzedikleri için daha uzunca süre bozulmadan kaldıklarını görmüşsünüzdür. Lakin tabi şuda gerçek ki SSD FİYATLARI aldı başını gidiyor. Deploma için SSD kullanmak baya masraflı olacaktır.

O yüzden şu aşamada depolamaya yönelik hdd'leri tercih ederseniz daha az bir masrafla dediğiniz bahsettiğiniz ağ sistemi ile fotoğraflarına güvenle ulaşabilirsiniz. Ama ek bir güvenlik önlemi olarak hard disklerinizi koyacağınız bilgisayar için elektrik kesinlerinden korumak için iyi bir UPS(Kesintisiz Güç kaynağı) alsanız çok iyi. Bu diskler her ne kadar depolama için uzun ömür sunsa da elektrik kesintileri sırasında oluşan voltaj dalgalanmaları yüzünden bozulma ihtimalleri de var.

Son olarak şunu da hatırlatmak istiyorum. Teknoloji işi biraz daha şans olduğu için aldığınız hdd'lerde umarım bir sıkıntı çıkmaz. Güvenilir bir markanın depolamaya yönelik ürünlerini tercih etmeniz önem arz ediyor. Tabi ki satın aldığınız mağaza da bir o kadar güvenilir bir yer olursa aldığınız ürünün sağlamlığından daha da emin olabilirsiniz. Gerçi dediğim gibi biraz da şans işi en güvenilir bir marka da bile sıkıntılar çıkabiliyor. O yüzden aldığınız diskleri sürekli hard disk sentinel programı ile sağlık ve performans durumlarını sürekli kontrol edin.

Elektrik koruması disk kontrolü veri depolama için önem arz ediyor.

İkinci bir seçenek ise güvenilir bir upload sitesinden, paralı yıllık üyelik alarak verilerinizi devamlı olarak o sitenye yükleyebilirsiniz. Tabiki bunun için iyi bir internet hızına sahip olmanız lazım. İlk aşamada verilerin hepsini upload sitesine yüklemek uzun sürecektir. Lakin daha sonra günlük yedekleme yapacağınız için yenileri eklemek çok uzun süremese gerek. Upload sitesi sayesinde internet olan her yerden verilerinize ulaşabilirsiniz.

Kolay gelsin.

• Hocam size bulut depolama önerirdim ama yüksek miktarda veriyle çalışıyorsunuz. 3 tb veriyi 2-3 mbps upload hızıyla buluta atmak haftalar sürer. 2-3 günde bir 50gb veriyi de buluta depolamak için kesintisiz upload yapmanız lazım. Tabi bunun bir de aylık maliyeti var. O yüzden bulut size uygun bir çözüm değil gibi duruyor.

Sizin ihtiyacınız olan şey bence NAS depolama. Şu tarz bir hdd alıp Raid 1 şeklinde yapılandıracaksınız. Böylece disklerden birine bir şey olduğunda diğerindeki veriler sağlam kalacak. Şunu bir inceleyin:

http://www.vatanbilgisayar.com/wd-35-6tb-my-book-duo-usb-30-premium-raid-depolama.html#genel-bakis

• Ben çareyi kendi fotoğraflarımı buluta atmakta buldum ancak siz yüksek miktarda datayla çalışıyorsunuz. Size tavsiyem işi şansa bırakmayıp yedek alarak yolunuza devam etmeniz. Ya elle yedek alırsınız yada raid 1 sistem kurarsınız orası size kalmış ama nas diskler alıp yedekli gitmek en doğru tercih olacaktır sizin için
  • Güncel olarak sorunuma ekleme yapmak istiyorum cevaplar için çok teşekkür ederim. Elimdeki harddiski kurtarabilirim umudu ile wd marka 3.5 inc 3tb hdd satın aldım. Şu anda yaklaşık 7 8 saattir eski harddiskime test yapıyorum yüzde 57de olmasına rağmen 200e yakın badsector buldu eassos partition guru isimli program. Tamir edebilir mi bilmiyorum ama verilerimden ortalama 200gb kadarını kurtarabildim. Onları da ortalama 1 2 mb kopyalama hızları ile 20şerli gruplar halinde kopyalayabildim direk klasör olarak kopyalamiyor harddisk donuyor o şekilde. Şu anda depolama sisteminden çok badsector leri nasıl kurtarabilirim problemim var sanırım. Bilgisi olan biri varsa çok memnun olurum benim araştırmalarım da devam ediyor olumlu bir gelişme olursa paylaşacağım.
    Teşekkürler
  • BUSAH kullanıcısına yanıt
    Bad sektör üzerine yazılmış verileri kurtarmak pek sağlıklı olmuyor. Kurtardığınız misal resimleri açtığınızda bir kısmı bozulmuş gözükebiliyor yada hiç açılmıyorlar. O yüzden o konu da pek ümitli olmayın. Diyelim o resimlerden vazgeçtiniz ve sadece diski bad sektörlerden kurtarmak istiyorsunuz. Geçici bir süreliğine diskinizi format programları ile eski haline getirebilseniz de bir süre sonra yine bad sektörler geri geliyor.

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maxpayne53 -- 11 Eylül 2018; 15:16:40 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Maxpayne53

Bad sektör üzerine yazılmış verileri kurtarmak pek sağlıklı olmuyor. Kurtardığınız misal resimleri açtığınızda bir kısmı bozulmuş gözükebiliyor yada hiç açılmıyorlar. O yüzden o konu da pek ümitli olmayın. Diyelim o resimlerden vazgeçtiniz ve sadece diski bad sektörlerden kurtarmak istiyorsunuz. Geçici bir süreliğine diskinizi format programları ile eski haline getirebilseniz de bir süre sonra yine bad sektörler geri geliyor.

Kolay gelsin.
    Peki bu harddiskten ve içindeki verilerden umudu kesmek mi gerekiyor hocam ?
  • BUSAH kullanıcısına yanıt
    Umudu kesin demiyorum tabi. Kurtarmaya çalışın yine. Bad sektörler üzerine direkt gelmeyen, bad sektörler arasındaki sağlam yerlere aralarına kayıt edilmiş resimler yine kurtarılabilir. Lakin disk yüzeyi sıkıntılı olduğu için kurtarma işlemi uzun sürüyor. Kurtardığınız bütün resimleri tek tek kontrol etmeniz gerekecek.

Kolay gelsin.
  • Çok teşekkür ederim, ufak ufak deniyorum umarım kurtarabilirim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.