Şimdi Ara

'Deprem Bilincini Artırma Konusu'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
4.050
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Uzun süredir var olan konuyu, biraz daha deprem bilincini artırmaya yönelik bir hale çevirmeye karar verdim.
    Ders notlarımızı ve ulaşabildiğim fotoğrafların yardımıyla, üyelere "depremde riskli olabilecek binalar" hakkında bilgi vermek istiyorum.
    Bu topraklarda ezelden beri yıkıcı depremler oluyor, bu depremlerin hala yüzlerce-binlerce can alması gösteriyor ki deprem bilincini uzun yıllar boyunca kazanamayacağız.

Konuda vereceğim bilgilerle, bugün hiçbir değişiklik olmayabilir. yani 15-25 yaş arası ağırlıklı üye profiline sahip konu dışı'nda, bu verdiğim bilgilerle üyeler neyi değiştirebilir bugün? bugün bir şey değiştiremeyebilirler. ama 10 yıl sonra 1 kişi bile bu bilgiler ışığında, alacağı evi doğru seçerse bilinçlenme başlamış demektir.

insanlar, sakat yapılardan kaçtığı sürece, o sakat yapılar değer kaybedecektir.

http://www.e-kutuphane.imo.org.tr/

inşaat mühendisleri odasının internet kütüphanesi, merak ettiğiniz hususla ilgili kitapları aratabilir, pdf formatında indirebilirsiniz.

burada, verilecek bilgilerin dizinini paylaşacağım.

önceden açmış olduğum, Prof. Dr. İlyas Yılmazer'in deprem yorumlarını içeren konu.
    http://forum.donanimhaber.com/m_20682517/mpage_1/f_/key_//tm.htm#20682517

deprem ivmeleriyle ilgili, depremin yıkıcı etkisini anlatan konu.
    http://forum.donanimhaber.com/m_54759671/tm.htm

Buradan itibaren sık sık konu ve bilgi ekleyeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hashus1099 -- 22 Kasım 2011; 21:49:49 >

• şimdi, yumuşak kat düzensizliği hakkında bilgi vermek istiyorum.

bu fotoğraf 1992 erzincan depremi öncesi ve sonrasında, yumuşak kata sahip bir binadan çekildi.

van'a gidip fotoğraflar paylaşan arkadaşın konusunda da söylemiştim. van'da yıkılan binaların çoğunda alt kat dükkan.
    fotoğraftaki binanın zemin katı dükkan gibi gözüküyor, yani yumuşak kat. sadece o katın çökme nedeni de tam olarak o.

o kadar diyoruz yumuşak kat diye, peki nedir bu yumuşak kat?

prof. dr Ahmet Topçu bu konuda ne diyor?

Yapıların genellikle zemin katı, bazen de üst katlarından bazıları, otopark veya ticari amaçla cam vitrin yapılmakta, diğer katlar ise dolgu duvar ile örülmektedir. lkemizde çok sık görülen bir uygulamadır. Dolgu duvarlı katlar duvarsız veya vitrinli katlara göre çok daha rijit olmakta, duvarsız veya vitrinli katlar zayıf kalmaktadır. Sadece yeni inşaatlarda değil, eski konutların iş yerine dönüştürülmesi sonucunda da bu durum ortaya çıkmaktadır. Bu tür zayıf katlara “yumuşak kat” denilmektedir. Bir katın yüksekliğinin diğer katlardan fazla olması da yumuşak kat düzensizliğine neden olur.

Sakıncası:
    Yumuşak kat düzensizliği, çok katlı yapıların depremde yıkılmasının ana nedenidir.
    Deprem kuvvetinden oluşan yatay yer değiştirmenin %70-80’ i yumuşak katta oluşur.
    Yumuşak kat kolonları aşırı yatay yer değiştirerek kırılırlar ve yapı aniden yıkılır.

sakıncası derken, neden bahsediyorlar? tam olarak şekil şu,

görüldüğü gibi gerekli önlemler alınmamışsa, deprem sırasında yumuşak kat, diğer katlardan daha çok cortluyor. rijitlik diye bahsettiğimiz şey yani depreme karşı daha sert bir duruş sergilemek. zemin katta duvarlar yoksa, o kat daha az rijit olur, eğer gereken önlemler alınmazsa.

demiyorum ki alt katta dükkan olan her bina tehlikeli. ama binanız eskiyse (eski yönetmelikler ve yetersiz kontrol nedeniyle), zemininiz kötüyse, üzerine zeminde de dükkan varsa, gerekli önlemlerin alındığı konularında şüphelerim olabilir.

ha nedir önlemler, yeterli miktarda perde (geniş kolon) varsa, zemin kattaki kolonların etriyeleri sık yapıldıysa, kolon-kiriş kesişim yerlerinin içine etriye koyulduysa problem olmaz. bunlar hakkında bilgi edinmek zor olduğundan, risk bölgelerinde yukarıda bahsettiğim hususu, ev tutarken göz önünde bulundurmalısınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hashus1099 -- 22 Kasım 2011; 20:55:54 >

• Mesajım bulunsun.
  •  'Deprem Bilincini Artırma Konusu'

görüyorsunuz, duvarsız zemin katın nasıl yıkıma sebep olduğunu. o katta örülmüş duvar olsaydı, belki de yıkılmayacaktı yapı.
  • Faydalı olacağını düşündüğüm bir konu.
    Bu konuda merak ettiğim epeyce şey var. Bir tanesi cevaplandı. O da alt katta örülen duvarların binanın dayanıklılığına etkisi olup olmadığı konusu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timurlénk -- 22 Kasım 2011; 22:07:28 >
  • tabiki. o dolgu duvarlar, kolonların deformasyonunu engelliyor sonuçta. ufak bir miktarda deprem yükü de alıyorlar. yukarıda çizgiler halinde verdiğimiz, a şeklindeki zemin katın kolonlarının fazla yer değiştirmesine engel olur duvarlar.
  • Kolonların kirişlerden daha zayıf olması durumu...

yine Erzincan Depremi'nden, İMO'nun raporlarından birine ait bölümlerden.

1995 yılında, dinar'a konuk olalım.

kolonlar zayıf, kirişler kuvvetli.

99, gölcük.

aynı sene düzce.

2003, bingöl. 80'den fazla öğrenciye mezar olan ilköğretim okulumuz.

fazla uzatmadan, gelelim van'a.

gördüğünüz gibi, hep var olan, denetim sıkılaşmadıkça da var olmaya devam edecek bir sorundur bu. fotoğraflarına da bakabileceğiniz gibi, "pancake collapse" adı verilir bu duruma.
    http://www.google.com.tr/search?q=pancake+collapse&oe=utf-8&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=tr&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1366&bih=639&sei=G9nOTrezHIKA-wb9wvTlDg

peki nedir bu "zayıf kolon kuvvetli kiriş"?

kirişler, ayağımızı bastığımız döşemelerin, ağırlığımızı aktardığı yatay elemanlardır.
    yani bir sandalye düşünün. sandalyede kıçımızı koyduğumuz yer döşemedir. o döşeme yükünü, sandalyenin 4 tarafındaki yatay çubuklara aktarır, bu yatay çubuklar kiriştir.
    o kirişler de yüklerini sandalye bacaklarına aktarır. bu bacaklar kolonlardır.

kolonlar da, o yükü zemine kadar aktarır, işte zemine yük aktaran elemanlar da temellerdir.

teknik olarak, kolonların taşıma gücü moment kapasitelerinin, kirişlerinkinin %20 fazlası olmak zorunda en az.
    normal şartlarda, durağan haldeyken binamız sağlam duruyor olabilir. bu, deprem sırasında da o binanın sağlam kalacağı anlamına gelmiyor.

mesela, kirişleri kolonlarından çok daha güçlü olan binalarda, yukarıda gözünüze çarpan ortak problem ortaya çıkacaktır.
    kolon ve kirişlerin birleştiği yerde meydana gelecek hasarda kolonlar, kirişlerle birleşme yerlerine yakın yerden gücünü kaybedecek.

eğer zayıf olan kirişler olsaydı, bu sefer tam birleşme noktalarının hemen yanında, kirişler kolonlara bağlanmadan hasar alacaktı.

sert bir plastiği büke büke zayıflattığınızı düşünün. o plastik hala kopmamıştır, ama çok rahat dönüyordur. kirişleri kolonlar taşıdığından, kolonların bu duruma düşmesi yıkılmaya neden olabilir.

kusura bakmayın, demek istediklerimi çok da iyi anlatamadım, ama fotoğraflar yeterli bilgiyi veriyordur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hashus1099 -- 25 Kasım 2011; 9:14:54 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tebrik ederim çok güzel bir çalışma olmuş, ben tvlerde bile bizim binalar neden yıkılıyor sorusuna bukadar kapsamlı cevap görmedim, iyi düşünmüşsünüz.
  • kirişlerin hemen alt kısmında oluşan yatay çatlaklar, kolon-kiriş bağlantı yerlerinde bir problem olduğunu mu gösterir? yoksa deprem momentinin başarılı bir şekilde absorbe edildiğinin mi belirtisidir? bu çatlaklara 5.2 ve 4.9 şiddetindeki depremlerden sonra rastlandı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Réplika

Tebrik ederim çok güzel bir çalışma olmuş, ben tvlerde bile bizim binalar neden yıkılıyor sorusuna bukadar kapsamlı cevap görmedim, iyi düşünmüşsünüz.

teşekkür ederim. bu bilgileri ben ortaya çıkarmadım aslında, hocalarımızın ders notlarında, inşaat mühendisleri odasının depremlerin ardından çıkardığı raporlarda bulunan; aslında her inşaat mühendisinin hakim olması gereken bilgiler bunlar.

tabi bu bilgileri satabilmek önemli. onu profesyonel bir şekilde yapamadık gitti.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Timurlénk

kirişlerin hemen alt kısmında oluşan yatay çatlaklar, kolon-kiriş bağlantı yerlerinde bir problem olduğunu mu gösterir? yoksa deprem momentinin başarılı bir şekilde absorbe edildiğinin mi belirtisidir? bu çatlaklara 5.2 ve 4.9 şiddetindeki depremlerden sonra rastlandı.

ek: bazı fotoğraflar gözükmüyor gibi, bu geceye kadar düzelmezse tekrar yükleyeceğim.

öncelikle, hasar tespit uzmanı kesinlikle değilim. okulda bununla ilgili de bir eğitim verilmiyor malesef.
    ama mühendis sıfatını kazanan herkesin bunlara hakim olması gerekir bence. şansımadır ki 1 ve 2 dönemlik tez derslerinin ikisini de aldığım hocam, 99'dan beri her depremde hasar tespitine gidenlerden. tecrübelerini aktarmakta hassasiyet gösteriyor. son senemi, anadolu üniversitesi'nin kandillisi diyebileceğim, uydu ve uzay bilimleri enstitüsünde geçiriyorum.

bahsettiğiniz hasarı pek anlayamamış olsam da 2 farklı yaklaşımda bulunacağım.

1-) yataylıktan bahsedildiğine göre, bu muhtemelen bir sıva çatlağıdır. özellikle mesnet bölgesi civarındaki kesme çatlakları çapraz oluyor.
    ince ve sadece sıva üzerindeki bir çatlak olabilir özetle.

2-) KESME ÇATLAĞI.
    öncelikle yine hocalarıma başvurmak istiyorum. prof.dr. yunus özçelikörs'ün mukavemet ders notlarının hemen başında bu konuya değiniliyor.

öncelikle fotoğraflara bakalım. ilk kesit, kesme kuvvetinin ne olduğu hakkında bir görsel.
    kolunuzu düşünün. kolunuzu birisinin çektiğini düşünün. kolunuzun doğrultusunda bir kuvvet uygulanmış oluyor, bu NORMAL KUVVETdir.
    bir de dirseğiniz ile bileğinizin arasında, yukarıdan bastırın kolunuza. kolunuzun ortasında bir zorlanma oluyor değil mi? işte bu KESME KUVVETİdir.

şimdi, kesme kuvveti nedeniyle zarar gören kolonun görüntüsünü verelim.

bu da kirişlerde oluşabilecek problem.

buna bakarak, orada bir kesme çatlağı mı oluştuğuna artık karar verebilirsiniz herhalde.

yunus hoca çok güzel açıklamış gerçekten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hashus1099 -- 25 Kasım 2011; 18:12:48 >

• Fotoğraflar çok faydalı olacak. Hangi tür çatlağın tehlike sinyali olduğunu şimdi daha iyi anladım.
    Bahsettiğim çatlak fotoğraflardakiyle uyuşmuyor. Salonda ve simetriğindeki mutfakta, kirişin hemen altında geçen yatay çatlak. Örgü duvarla kirişin birleşim noktası. Anladığım kadarıyla bir tehlike oluşturmuyor. Kolonlarda ve kirişlerde hiçbir deformasyon görmedim.
  • quote:

Fotoğraflar çok faydalı olacak. Hangi tür çatlağın tehlike sinyali olduğunu şimdi daha iyi anladım.
    Bahsettiğim çatlak fotoğraflardakiyle uyuşmuyor. Salonda ve simetriğindeki mutfakta, kirişin hemen altında geçen yatay çatlak. Örgü duvarla kirişin birleşim noktası. Anladığım kadarıyla bir tehlike oluşturmuyor. Kolonlarda ve kirişlerde hiçbir deformasyon görmedim.

bana kalırsa duvarla kirişin birleştiği noktadaki sıva çatlamış. hadi en fazla dolgu duvarda bir şey olsun, yine sorun değil. sonuçta kirişte, yani taşıyıcı elemanda bir problem yok. yani yok gibi, yine de işin ehli birine danışılabilir.
  • quote:

Fotoğraflar çok faydalı olacak. Hangi tür çatlağın tehlike sinyali olduğunu şimdi daha iyi anladım.

Duvarın oturması söz konusu muhtemelen. Kargas bir yapıdan bahsediyosanız, bi sorun olucağını sanmam. Fakat yalıtım problemleri ortaya çıkabilir.

Konunun çok faydalı olduğu düşüncesindeyim, tebrikler güzel çalışma

• ODTÜ'nün Van Depremi raporu açıklandı!

ODTÜ'nün hazırladığı Van Depremi raporunda yapısal hasarların bina kat sayısıyla olan ilişkisine dikkat çekildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi (ODTÜ-DMAM) araştırmacılarının, 23 Ekim 2011'de meydana gelen Van Depremi ile ilgili saha çalışması raporu açıklandı. Raporda Van ve Erciş ilçe merkezinde 5-7 katlı betonarme binaların hasar yoğunluğu açısından ağırlığı oluşturduğu belirtilerek, ''Orta yükseklikteki perdesiz betonarme çerçeve sistemlerinin deprem performansı açısından ülkemizde en kırılgan yapı türleri olduğu Van Deprem ile bir kez daha teyid edilmiştir'' değerlendirmesine yer verildi.

Yapılardaki tasarım ve imalat kalitesizliğiyle yapı denetim mekanizmasındaki aksaklıkların etkisine de vurgu yapıldı.

''Van Depremi Sismik ve Yapısal Hasara İlişkin Saha Gözlemleri'' başlıklı rapora göre, 23 Ekim'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki Van Depremi, 1999 Kocaeli (Mw 7,6) ve Düzce (Mw 7,1) depremleriyle beraber yer ivmesi kayıtları alınmış ülkedeki ilk 3 büyük deprem arasına girdi.

Depremin ardından 25 Ekim'de bölgeye geçen ODTÜ-DMAM, sahada sismik ve yapısal hasara ilişkin çalışma gerçekleştirdi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasının desteğiyle hazırlanan rapordaki bazı tespitler şöyle:

-Gözlemlenen yapısal hasarlar bina kat sayısıyla ilişkili. Van ve Erciş ilçe merkezlerinde 5-7 katlı betonarme binalar hasar yoğunluğu açısından ağırlığı oluşturuyor. Orta yükseklikteki perdesiz betonarme çerçeve sistemlerinin deprem performansı açısından ülkemizde en kırılgan yapı türleri olduğu Van Depremi ile bir kez daha teyit edilmiştir. Bu durum, özellikle konut olarak kullanılan bu tip yapıların gerekli mühendislik ve kontrol hizmeti alamamasından kaynaklanıyor.

DOLGU DUVARLARIN ROLÜ
    -İncelenen binaların pek çoğunda tasarım ve detay yetersizliği mevcut. Pek çok yapıda kirişlerin düz donatılarının kolonlardan sıyrıldığı tespit edildi. Bunlar arasında birleşim bölgelerinde etriye sıklaştırması yapılmaması, etriye kollarının serbest uçlarının sadece 90 derece bükülerek kabuk betonu içerisinde bırakılması, düz donatı bindirme boyu yetersizlikleri ve tüm donatıların kat hizasında bindirilmesi gibi hususlar, yıllardır gözlemlenen, önemleri defalarca vurgulanan, ancak uygulamada değiştirilemeyen hususlar.

-Yapılardaki tasarım ve imalat kalitesizliği, yapı denetim mekanizmasının işleyişindeki aksaklıklar, deprem tarafından bir kez daha ortaya çıkarılan önemli unsurlar. Denetlenemeyen ortamlarda yapılan tasarım ve imalat, yapısal hasarın artmasında önemli rol oynamıştır.

-İncelemeler esnasında ortaya çıkan en önemli bulgulardan biri tuğla dolgu duvarların yapı sistemlerinin davranışı üzerinde oynayabildiği belirleyici rolü. Dolgu duvarlar yapıya ciddi rijitlik (kuvvet etkisi altında şeklini değiştirmeyen, formunu koruyan) kazandırmakta olup düzlemleri içinde kaldıkları müddetçe yapının kat ötelemelerini sınırlayabilmektedir. Ancak bazı durumlarda düzlem dışı göçerek bina davranışını ani olarak değiştirebilmektedir.

-Bu bağlamda yeni binalarda dolgu duvar yapımı, montajı ve çerçeve sistemle olan ilişkisi acilen ele alınmalı. Mevcut binalarda ise çerçeve içerisindeki dolgu duvarların düzlem içi ve düzlem dışı davranış etkileşimleri bilimsel çalışmalarla irdelenmeli.

-Yapısal hasarlar içinde kırsal yığma yapılarla ilgili gerçekleştirilen çalışmalarda malzeme dayanımının yetersizliği ve bu tip yapılar için dikkat edilmesi gereken basit yapım kurallarının göz ardı edilmesi, gözlenen hasarın önemli boyutlara ulaşmasında büyük etken olmuştur.

-Kırsal alanda yapılan çalışmalarda Van Depremi sonucu pek çok yerde şev stabilitesi ve sıvılaşma problemleri gözlenmiştir. Bu tip problemlerin gözlendiği sahaların kırsal yerleşim alanlarına yakın olmaları durumunda kırsal bölgelerde belirlenen hasarın artmasına sebep olma ihtimalleri yüksektir. Bu sonuç, kırsal yerleşim bölgelerinin yer seçiminde, depremin neden olabileceği bu tip yüzey deformasyonlarının olabilme ihtimalinin dikkate alınması gerektiğinin bir işaretidir.

KARAYOLUNDA VE SU DAĞITIM ŞEBEKELERİNDE SORUN GÖZLENMEDİ
    -Ulaşım, su ve tarihi yapılarda yapılan incelemelerde özellikle bazı köprülerin ve tarihi yapıların deprem etkisi altında zorlandıkları gözlendi.

-Van Depremi sonrası karayolu ulaşımında veya su dağıtım şebekelerinde aksamalar ise ODTÜ-DMAM ekiplerinin saha çalışmaları sırasında gözlenmedi. Şev stabilitesi sonunda meydana gelen karayolu hasarlarının çok hızlı bir şekilde tamir edildiği görüldü.

Sonuçların, geçmişte yapılan hataların yapılmaya devam ettiğini gösterdiği belirtilen raporda, ''Türkiye'de depreme dayanıklı yapı tasarımı ve imalatından sorumlu mühendis, müteahhit ve kontrol teşkilatlarının deprem gerçeği ve deprem mühendisliği konusunda çok temel bilgi eksikliklerinin bulunduğu'' öne sürüldü.

Raporda, ''pek çok can ve mal kaybına neden olan Van Depremi'nin ülkede deprem afetini azaltıcı mekanizmalardaki bilinç, eğitim ve yeterlilik seviyesinin istenilen düzeye gelmediğini, acı bir şekilde kamuoyunun gündemine taşıdığı'' ifade edildi.

SAHA ÇALIŞMASINI 24 KİŞİLİK UZMAN EKİP GERÇEKLEŞTİRDİ
    ODTÜ İnşaat Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Mühendislik Bilimleri öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerinden oluşan 24 kişilik ekip, 25 Ekim–5 Kasım tarihleri arasında saha çalışması gerçekleştirdi. Çalışmalarda, deprem dolayısıyla oluşmuş yapısal ve geoteknik hasara ilişkin veriler derlendi, jeolojik arazi çalışmaları gerçekleştirildi, ana şoka ait kuvvetli yer hareketi kayıtları incelendi.

Çalışma safhasında ODTÜ-DMAM ekibine, ABD'de faaliyet gösteren Uluslarası Earthquake Engineering Research Institute (EERI) adına 4 kişilik bir araştırma grubu da dahil oldu. Van Yüzüncü Yıl, Dicle ve Mustafa Kemal üniversitelerinden toplam 11 kişiden oluşan öğretim üyesi ve araştırma görevlisi grubu da çalışmalara katıldı.

DEPREM RAPORU 9 KASIM'DA
    Yapısal hasar incelemeleri, Van ve Erciş merkezlerindeki konut ve iş yeri olarak kullanılan betonarme binalar, kırsal yığma yapılar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüs binaları ve Araştırma Hastanesi Kompleksi, Van Asayiş Kolordu Komutanlığı, okul, hastane ve bazı kamu kuruluşlarına ait yapılar olmak üzere toplam 345 binada gerçekleştirildi. Yapısal hasar olarak bölgedeki tarihi eserler, su yapıları ve karayolu köprüleri de incelendi.

Raporun hazırlanması sürecinde, 9 Kasım 2011 tarihinde Edremit merkezli depremin meydana geldiği belirtilerek, Van-Edremit depremine ilişkin bulguların ayrı bir rapor olarak hazırlanacağı ifade edildi.

AA.

http://www.haberturk.com/yasam/haber/691592-odtunun-van-depremi-raporu-aciklandi

• teşekkürler yararlı bir konu...
  • aslında buraya koyacak çok şeyim var da zaman yok. felaket uykum var, ölmek üzereyim galiba.
  • dikkat edilmesi gerekilen çok önemli hususlardan biri de bu yumuşak kat konusuydu. teşekkürler bilgilendirmen için.

ülkemizdeki insanlar o kadar bilinçsiz, o kadar gözünü para bürümüş ki çok büyük ihmaller yapılmakta. oturduğum evin 2 apartman ötesine yeni bir bina inşaa ediliyor ve geçen sene yapılan binaya bitişik yükseltiyorlar. ama bi 10 cmlik derzi bırakmaktan aciz insanlar bunu inşaa edenler. gidip hepsine sövesim var ama zor tutuyorum. bu sorun kendi binamda da var. hatta depremde 2-3 cmlik bi ayrık oluştu iki bina arasında. yeni bi depremde oluşacak çekiçleme etkisini düşünmek bile istemiyorum.

Allah yardımcımız olsun. böyle çıkarcı insanların olduğu bi dünyada huzurlu bi yaşam sürmek çok zor.
  • kusura bakma ama insanlarımızın bilinci artması için bir binanın kafasına yıkılması gerekir.
  • Dayanıklı binaların yapılmamasının sebeplerinden biriside yapı malzemelerinin kalitesizliği,denetimsizlik ve ihmaldir.diğer açıdan maliyeti düşük kazancı iyi olsun mantığından kaynaklanan zircirleme olaylardır .
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.