Şimdi Ara

Devrede kapasitör ve direnç seçimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
756
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • devrelerde kondansatör ve dirençleri seçerken neye göre seçiliyor mesela smps entegrelerinde falan entegre kısmında bir sürü kondansatör var bunlar neye göre kapasitesi belirleniyor

Rica etsem bu konuyu ayrıntılı bir şekilde anlatırmısınız çünkü internette ayrıntılı bulamadım

En azından mantığını anlayayim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SIR_INDO_SCARF -- 20 Eylül 2020; 16:13:18 >

• Acaba yardım edecek kimse yokmu
  • Bu soruya uzun uzun cevap vermek lazım aslında. Ama merakını gidermek için kısaca cevap vermeye çalışayım.

Devre tasarımına sıfırdan başlandığında;

- Yapılacak devre çeşitli alt kısımlara ayrılır. Tasarımın gidişatına göre yeni kısımlar eklenir veya çıkartılabilir.

Örneğin smps için aklıma gelen alt kısımlar: Giriş filtre kısmı, doğrultma kısmı, sürücü kısmı, çıkış doğrultma kısmı, çıkış filtre kısmı, geri besleme kısmı.

- Bu alt kısımlar da kullanılacak devre/tasarım teknikleri ve temel komponentlere karar verilir. (ör: hangi tip filtre kullanayım, hangi smps chipini kullanayım, geri besleme nasıl olsun...vb)

- Seçilen devre elemanlarının ( özellikle entegrelerin) datasheet veya varsa application notlarına, hatta daha uç ve kritik tasarımlarda varsa errata notlarına bakılır. Bu dokümanlarda komponentin nasıl kullanılacağı, ihtiyaç duyduğu çevre elemanları, bunların değerleri veya bazı seçimler bize bırakılmışsa(ör: frekans 50khz veya 70khz olsun gibi) bunun ile ilgili çeşitli hesaplama formülleri veya seçim tabloları olur. Bu bilgileri kullanarak üzerinde çalıştığımız elemanın (devrenin alt kısımlarından birisinin) tasarımını bitirmiş oluruz.

Diğer kısımlarında kendilerine özgün/uygun şekilde tasarımları bitirilir ve parçalar bir araya getirilerek tasarım tamamlanmış olur.

Bazı tasarım ve hesaplama teknikleri için işin eğitimini (lisans seviyesinde) almış olman gerekir.
    Amatör veya hobi olarak uğraşanlar için datasheet okuma ve okuduğunu anlama/yorumlama yeteneğinin olması büyük oranda yeterlidir.

Köprü doğrultma çıkışına 1000uf mi 2200uf mi bağlamak lazım sorusuna genelde hesap yapılarak cevap verilmez. (Bu işinde hesabı var ama pratikde kullanılmaz). Çoğunlukla kritik değildir ve çok kullanıldığı için artık tecrübe ile karar verilir.

Diğer bir örnek 555 entegresi ile kare dalga üretmek istiyorsak, istediğimiz frekans için 2 adet direnç ve bir kapasitörün değerine karar vermemiz daha doğrusu datasheetdeki formülasyona göre hesaplamamız gerekiyor. Aşağıdaki 2 resimde ne demek istediğim daha net anlaşılır:

Not: Aşağıdaki resimler bu linkdeki datasheetden alındı.
    https://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm555.pdf

Söylenecek çok şey var ama umarım yukarıdaki açıklamalar bir nebze olsun sana yardımcı olmuştur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 21 Eylül 2020; 13:45:20 >

• rafet32 kullanıcısına yanıt
    Anlaşılan deneyim gerekiyor kısaca bu iş ile uğraşa uğraşa datasheetleri okumayı öğrene öğrene bu iş olur yani

Aslında ingilizceyi adam akıllı halledebilseydim biraz daha işim kolay olacaktı birde bazı datasheetler çok uzun oluyor okuyup anlamaya çalışırken bile yoruluyorum bunların türkçeye çevrilmişi yokmudur yoksa ingilizce bilmek gerekiyor değilmi

Not: ingilizceyi anlıyorum ama işin içine bir sürü fazla kelime karışınca artık hiç anlaşılmıyor bende önce burayı çözmeye çalışacağım galiba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SIR_INDO_SCARF -- 21 Eylül 2020; 14:22:1 >
  • Deneyim + Eğitim + İngilizce
  • rafet32 kullanıcısına yanıt
    Anlaşılan eğitimi çok büyük ihtimalle üniversitede almam gerekicek çünkü bir şey olacaksa en iyisi olsa çok iyi olur benim için o yüzden üniversite sınavına hazırlanayim ben ki o istediğim yere gidebileyim teşekkür ederim yardımların için galiba foruma bir ara vermem gerekiyor

Teşekkür ederim herşey için hakkını helal et

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SIR_INDO_SCARF -- 21 Eylül 2020; 15:2:57 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.