Şimdi Ara

Din ve İnançlar Üzerine (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
362
Cevap
20
Favori
13.199
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: PaiMei

Dostum şu Hac meselesini açıklamadın hala ?

Şu iddia dediklerini anlatsan hani aydınlansak ? Ben sana buluşalım demiştim ya, hani sen 8 sene süre ile olmaz dedin. Eğer böyle araştırıp uyduracaksan sen o 8 seneyi 18 sene yap. Anca toplama çıkarmayı seneler arasında bağlantı kurmayı o zaman öğrenirsin.

Ben öğrenirsin dedim ama öğrenebilir misin ?
  • PaiMei kullanıcısına yanıt
    quote:

Allah, Hz. Muhammed'e "ona birilerinin yardımcı olduğunu, şair ve düzenbaz olduğunu söyleyenler için" şunu söylemesini ister: "Bana konuştuğum YABANCILARIN kim olduğunu sorarsınız, HALBUKİ ONLAR ARAPÇA BİLE BİLMEZLER" Yani peygamber, kendi ağzıyla birileri ile dirsek temasında olduğunu, Allah'ın kelamıymış gibi ayet indirerek itiraf etmiş olur. Ve ben bu olaya 2013 yılından bakar ve derim ki...

Merakımdan aradım ve böyle bir ayet bulamadım. Ayet numarası ve Sureti söylerseniz sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ranamasaha -- 17 Ekim 2013; 19:35:14 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Y.E.Buldan

quote:

Allah, Hz. Muhammed'e "ona birilerinin yardımcı olduğunu, şair ve düzenbaz olduğunu söyleyenler için" şunu söylemesini ister: "Bana konuştuğum YABANCILARIN kim olduğunu sorarsınız, HALBUKİ ONLAR ARAPÇA BİLE BİLMEZLER" Yani peygamber, kendi ağzıyla birileri ile dirsek temasında olduğunu, Allah'ın kelamıymış gibi ayet indirerek itiraf etmiş olur. Ve ben bu olaya 2013 yılından bakar ve derim ki...

Merakımdan aradım ve böyle bir ayet bulamadım. Ayet numarası ve Sureti söylerseniz sevinirim.

Nahl/103 olabilir mi...
  • quote:

Orijinalden alıntı: eloko

quote:

quote:

Nahl/103 olabilir mi...

Evet. Elmalılı Tefsiri güzel açıklamış. Arkadaşın dediği gibi değil durum bence. Ayrıca zaten ayetin meali de dediği gibi değil.

• Ayetin ne olduğu açık..
    Hz Muhammedin değişik inançtan insanlarla temasta olması doğal..sadece onun değil oradaki diğer insanların da..
    farklılık bakış açısından kaynaklanıyor.gökten mesaj geldiğine inananlar için bu ayetin hiçbir şüphe uyandırıcı etkisi yoktur.
  • quote:

quote:

quote:

Nahl/103 olabilir mi...

Şairlerden bahsetmişken kuranda kendinden önceki dönemde yaşamış pekçok şairden alıntı vardır, o nedenle Muhammed'e sen bunları eski şairlerden aldın şeklinde suçlamalar gelmiş, buna karşılık cevap niteliğinde ayetlerle savunmaya geçmiştir örneğin;

Yasin 69. Biz ona (Peygamber’e) şiir öğretmedik. Zaten ona yaraşmazdı da. Onun söyledikleri, ancak Allah’tan gelmiş bir öğüt ve apaçık bir Kur’an’dır.
    Hakka 41. O, bir şairin sözü değildir. Ne de az inanıyorsunuz!
    Şuara 224. Şairler(e gelince), onlara da sapıklar uyar.

Kurandan önceki dönemde yaşamış şairlere örnek vermek gerekirse;

İmrul Kays;

Kıyamet yaklaştı ve ay yarıldı.
    Ve ortaya bir ceylan çıktı,yüreğimi aldı,ve sonra kaçtı.
    Bembeyaz,kaliteli,uykulu gözleri,festival zamanı önümden geçti.
    Süslenip sanki beni vurdu ve bakışlarıda işe koyulup,birer ok gibi beni kesip geçti.

Ve benden uzağa,ağıldaki kuru çöplerin duvar gibi yükseldiği köşeye kaçtı.
    Benden tek saat bile uzaklaşması,o an bana acı ve ağır bir yük gibi geldi.
    Güzellik yanaklarının her yanına,tıpkı keskin bir maskarayla yazılmış.
    Ay yine karanlığın içine yolculuk ediyor ve ayla birlikte gecenin seyehatini görüyorum.

Karanlığın çöktüğü vakit geceye andolsunki,herşey ortaya çıktı.
    Yağmurlar yanaklarımdan süzülürken,kıyamet yaklaştı ve ay yarıldı.

Kuranla karşılaştırması;

Şiir:Kıyamet yaklaştı ve ay yarıldı.
    Sure:Kamer=1:Kıyamet yaklaştı ve ay yarıldı.
    Şiir:Süslenip sanki beni vurdu ve bakışlarıda işe koyulup,birer ok gibi beni kesip geçti.
    Sure:Kamer=29: Derken, (kavmin en azgını olan) arkadaşlarını çağırdılar. O da işe koyuldu ve deveyi kesti.
    Şiir:Ve benden uzağa,ağıldaki kuru çöplerin duvar gibi yükseldiği köşeye kaçtı.
    Sure:Kamer=31:Şüphesiz biz, onların üzerine tek bir korkunç ses gönderdik de, onlar, ağıldaki hayvanların çiğneyip ufaladıkları kuru çöpler gibi oldular.
    Şiir:Karanlığın çöktüğü vakit geceye andolsunki,herşey ortaya çıktı
    Sure: Duha=1-2: Kasem olsun kuşluk vaktine. Ve sâkin olduğu zaman geceye ki,

Aynı kişinin başka şiiri ve kuranla karşılaştırma;

Yaklaşırken arkasında aşıklar vardır,
    Bunlar önü açıldığı zaman her tepeden akın ederler,
    Süslü bir şekilde festivale gelirler,
    İşte çalışanlar böylesi için çalışırlar.

Şiir:Bunlar önü açıldığı zaman her tepeden akın ederler,
    Sure:Enbiya=96:Nihayet Ye’cüc ve Me’cüc’ün önü açıldığı zaman her tepeden akın ederler.
    Şiir:İşte çalışanlar böylesi için çalışırlar.
    Sure:Saffat=61:Çalışanlar böylesi için çalışsınlar!

Kaynak;http://dinsizdeist.blogspot.com/2012/04/kurann-kaynagislam-oncesi-siirler.html

Yukardaki siteye bakarsanız daha böyle pekçok örnek görebilirsiniz.

• Evet..İslam öncesinde şiirler, birçok şey üzerine yeminler var,
    "denizleri akıtana andolsun"
    "sabahı yaratana ve ruhları diriltene andolsun"
    gibi..
    610 yılında birdenbire bir rüzgar esmeye başlamamış,daha önceden rüzgarlar esiyormuş ve fırtınaya dönmüş..
  • Mesajın tek olduğu ve birden fazla geldiği, Hz. Muhammed öncesindeki inanlara da Müslüman dendiğini bildiğimiz sürece Kuran'ın alıntı olduğu gibi bir şüpheye gerek olmaz.
    Bazı şeyler zamanla unutulup halk arasında sözlü devam ettikçe geçmişten bir efsane veya geçmişe bağlantı olarak yorumlanabilir.
    Sümer'deki ceylan hayat ağacı gibi kavramlar gerek Osmanlı gerek cumhuriyet edebiyatında halen devam etmektedir ve pek kimse de bunun Sümer ile olan bağını bilmez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KanKoKan

quote:

quote:

quote:

Nahl/103 olabilir mi...

Şairlerden bahsetmişken kuranda kendinden önceki dönemde yaşamış pekçok şairden alıntı vardır, o nedenle Muhammed'e sen bunları eski şairlerden aldın şeklinde suçlamalar gelmiş, buna karşılık cevap niteliğinde ayetlerle savunmaya geçmiştir örneğin;

Yasin 69. Biz ona (Peygamber’e) şiir öğretmedik. Zaten ona yaraşmazdı da. Onun söyledikleri, ancak Allah’tan gelmiş bir öğüt ve apaçık bir Kur’an’dır.

İmrul Kays;

Süslenip sanki beni vurdu ve bakışlarıda işe koyulup,birer ok gibi beni kesip geçti.

Ay yine karanlığın içine yolculuk ediyor ve ayla birlikte gecenin seyehatini görüyorum.

Kuranla karşılaştırması;

Şiir:Süslenip sanki beni vurdu ve bakışlarıda işe koyulup,birer ok gibi beni kesip geçti.
    Sure:Kamer=29: Derken, (kavmin en azgını olan) arkadaşlarını çağırdılar. O da işe koyuldu ve deveyi kesti.
    Sure:Kamer=31:Şüphesiz biz, onların üzerine tek bir korkunç ses gönderdik de, onlar, ağıldaki hayvanların çiğneyip ufaladıkları kuru çöpler gibi oldular.

Sure:Enbiya=96:Nihayet Ye’cüc ve Me’cüc’ün önü açıldığı zaman her tepeden akın ederler.

Kaynak;http://dinsizdeist.blogspot.com/2012/04/kurann-kaynagislam-oncesi-siirler.html

Bize Kopyala/Yapıştırdan daha fazlasını getirebilir misin ?

Getiremezsin.

Bende sana Kopyala/Yapıştır ile cevap vereyim...

http://www.sorularlaislamiyet.com/soru/197923/peygamber-efendimizin-imru-l-kays-siirlerinden-alintilar-yaparak-kur-ani-yazdigini-iddia-edenlere-ne-cevaplar-verile

Ne oldu şimdi tartışmış mı olduk ?
    Hani neden kendin sorgulamak yerine kendi fikirlerini getirmek yerine başkasının sözleri ile geliyorsun ?

Biz Muhammd'e inanıyoruz deyince, sorgulamadan çağ dışı oluyoruz da sen neden kendin sorgulamak yerine gelip kopyala yapıştır yapıyorsun... Senin ki çağdaşlık mı oluyor ? Seninki bilim mi oluyor ? Bu sitede yazanlar kimdir nedir ne iş yapar, neciler kimlerden para kazanırlar biliyor musun ?

Bilmezsin gereği yoktur. Amaç zaten İslamı baltalamaktır. ...

Geçiniz bu safsataları. Bana kendi bilgi ve fikirleri olan ve gerçekten İslam'ı araştırmış kopyala yapıştır yapmadan adam gibi argümanlarla tartışacak birisini çıkartabilecek misiniz ?

Bence çıkartamazsınız. Çünkü okumadınız. Çünkü yapabileceğiniz şey kopyala/yapıştır dahası yok.

• @PaiMei

Ne kadar garip düşünceli bir insansın cidden. Bilmiyorum hiç yazdığın ve sana itafen yazılan mesajları ikinci defa okudun mu?

Sen din tartışmıyorsun. Dinin felsefesini, olgularını, dinin insan üzerindeki etkilerini söylemiyorsun. Senin söylediğin tek şey, Hz. Muhammed'in tüccar olduğu ve kendi işleri açılsın diye Kuran'a ayet koyduğu. Ki bunu da Kuran'da geçenler ''yalan'' diye insanlara empoze etmenden çok kolay bir şekilde anlayabiliyor insan.

Ben kimsenin inancına ve düşüncesine hakaret etmiyorum. Ya da onu ''yalan, saçma, inanılmayacak birşey'' olarak nitelendirmiyorum.

Dinler kendi sınırları içinde tartışılabilir ancak dışarıdan bir kişinin o inancı ''çürütmek'' için oluşturduğu cümleler ''tartışma'' içinde devam etmez. O yüzden bırakın insanlar istediklerine inansın dedim. Hala da diyorum.

• emirkaans kullanıcısına yanıt
    ve ALLAH derki ben size cenneti vaadetmesem sevilmeye layık değilmiydim ikincisi ise eğer islama göre ben inanayımda ALLAH varsa cennete giderim ,yoksa eğer kaybolur giderim düşüncesi yanlıştır ALLAHın varlığından şüphe etmek insanı kafir eder müslümanlıkta
  • quote:

Bir müslüman size Hac süresinin 17. ayetini hatırlatır ve Allah ın değişik inançlara sahip kişiler arasında
    hüküm vereceğini söyler,dolayısı ile islam inancı dışındakilerin cennete gidemeyeceği sözkonusu değil diyebilir.
    Her nekadar İslamın yorumunu en iyi niyetlerle yapabilirsiniz ama dini herkes farklı yorumluyor..
    diyelimki çok hoşgörülü bir düzen getiriyorsunuz ama referansınız din olursa, daha sonra birileri çıkar din adına kafa kesmeye kalkar.neticede dinsel bakış açısından kurtulup bilimsel aklı ön plana almalı toplumlar.neticede iş
    hiç kıvırmadan laikliğe geliyor.dinciler laiklik konusunda kıvırır bilindiği gibi.hem inançlı hem laik olunmaz ,kişi laik olmaz gibi
    laflar ederek saçmalar..yani şunu der; gücü ele geçirince görürsün sen, kafasında bu vardır, din kuralları veya yorumları ile topluma hükmetmek ister,dogmatik kafa vardır.dinlerde bir çeşit dogmadır denir ya..değişmez yani.
    bilimsel akıl ve bilgi devamlı evrim geçirir, dinsel akıldan üstünlüğü buradadır.

"bilimsel akıl ve bilgi devamlı evrim geçirir, dinsel akıldan üstünlüğü buradadır." demişsiniz

Dinin kaynağı yaratandır, yaratılanların ilmine üstünlüğüde buradadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nco -- 17 Ekim 2013; 23:24:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: PaiMei

Bir tanrı var, 13 milyar ışık yılı genişliğinde bir evren yaratıyor... Galaksiler, kuasarlar, kara delikler, güneş sistemleri, yaşama elverişli gezegenler; hem de milyarlarca...

Ve bu sonsuzluk içerisindeki küçücük bir gezegende, çevresine oranla çok daha akıllı fakat son derece basit ve aciz bir canlıya hitaben diyor ki: bütün bunlar senin için!

Sonra korkunç evrenden minnacık bir gezegenin semalarına inen elçi-melek peygambere diyor ki, "peygamberin eşine perde arkasından baksınlar"

Koskoca dünyanın büyüleyici manzarasından aşşağıya süzülüp bir mağaraya inen Cebrail... Doğa olaylarını, yoğun buharların aşağıya fizik kuralları gereğince düşerek yağmur olmasını sağlayan Mikail... Sürekli insanların yaptıklarını not eden melekler var. Büyük sonsuzluk insan için! Fakat bu kurguya sahip olanlar o muhteşem manzara içerisinde gözlerini insana çevirip diyorlar ki:

"hiç sağır dilsiz sahibine yük insan ile "dilediğince yiyen" insan bir olur mu?"

Milyarlarca canlı, milyarlarca insan... Tanrı diyor ki, bu yarattığımız bazı canlılar "pisliktirler"; onları gördüğünüz yerde öldürün! (Çünkü onlar da sizi öldürecekler fırsatını bulurlarsa, çünkü ben işi böyle bir duruma getirdim, idare edin...)

Dünya'da harika ırmaklar, nefis doğa manzaraları, denizler-göller, olağanüstü ormanlar, güzel kadınlar... Tanrı demiyor ki burası senin yuvan!

Diyor ki ben sana "Baldan akan ırmaklar, göğüsleri yeni tomurcuklanmış huriler" vaad ediyorum.

Bu dünya geçici; sana görmediğin, bilmediğin, anlayamadığın ama daha güzeli var! Bu geçici dünyayı boşver ve erdemli ol, sabırlı ol, diğeri için uğraş. Benim için uğraş, "insan" olmanın gayesi ve senin amacın bu!

Öte yandan savaşlardaki ganimetler ve amca-teyze kızları, göğüsleri yeni tomurcuklanmış kızlar dünyada birilerine "cennet" oluyor... Kızabilirsiniz, yaşananlar "etik" değildi çünkü.

Eğer anlattıklarımda gerçeklik payı olmasa idi, çelişkiler yumağı olmasa idi, tanrının ve elçilerinin "etik" olduğuna ve "gayelerine" inanılabilirdi. Ama perhiz-lahana turşusu olunca, tanrının "insansı" gayesi de gözler önünde oluyor...

Deyin ki söylediklerin "yalan". Şöyle samanyoluna tanrının dışında kalmış "uzaktan bir yabancı edasıyla" bakınca, görünen bu...

Akıl sahibi biri gördüğü binaların, köprülerin, aletlerin, vs. bir yapanın olduğunu kabul eder ve kendi kendine bunların meydana gelemeyeceğini bilir;
    ama "13 milyar ışık yılı genişliğinde bir evren var... Galaksiler, kuasarlar, kara delikler, güneş sistemleri, yaşama elverişli gezegenler; hem de milyarlarca..." bütün bunlar hiçbir iradeye bağlı kalmadan kendi kendine oluşmuştur der.

• quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

Hocam kusura bakmayın, telefonda olduğum için sondan başlayarak geri gelirken mesajınızı gördüm.

Marifetname'yi gördüğüm yerde elim ayağım titrer. Saçmalıklar yığını bir kitap. Bazı arkadaşlar vardı da, bu eseri bilim geçmişimizde göstermeye çalışıyorlardı; bilim adına yalnızca utançtır marifetname.

Bu kadar geniş bilgiye sahipseniz, Anatomi biliminden utanmanız doğrudur.

Anatomi kitabını din ve tarikat kitabı yapanlardan sakın utanmayın.

Mevlana'yı da insanlar yere göğe sığdıramıyor ama, Mevlana, Mesnevisinde neler yazdığını yazmıştım, tekrarlamayacağım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: X Files

Bize Kopyala/Yapıştırdan daha fazlasını getirebilir misin ?

Getiremezsin.

Bende sana Kopyala/Yapıştır ile cevap vereyim...

http://www.sorularlaislamiyet.com/soru/197923/peygamber-efendimizin-imru-l-kays-siirlerinden-alintilar-yaparak-kur-ani-yazdigini-iddia-edenlere-ne-cevaplar-verile

Ne oldu şimdi tartışmış mı olduk ?
    Hani neden kendin sorgulamak yerine kendi fikirlerini getirmek yerine başkasının sözleri ile geliyorsun ?

Biz Muhammd'e inanıyoruz deyince, sorgulamadan çağ dışı oluyoruz da sen neden kendin sorgulamak yerine gelip kopyala yapıştır yapıyorsun... Senin ki çağdaşlık mı oluyor ? Seninki bilim mi oluyor ? Bu sitede yazanlar kimdir nedir ne iş yapar, neciler kimlerden para kazanırlar biliyor musun ?

Bilmezsin gereği yoktur. Amaç zaten İslamı baltalamaktır. ...

Geçiniz bu safsataları. Bana kendi bilgi ve fikirleri olan ve gerçekten İslam'ı araştırmış kopyala yapıştır yapmadan adam gibi argümanlarla tartışacak birisini çıkartabilecek misiniz ?

Bence çıkartamazsınız. Çünkü okumadınız. Çünkü yapabileceğiniz şey kopyala/yapıştır dahası yok.

Benim size getirdiğim site varsayımlara göre hareket etmemiş, ayrıca ararsanız aynı şeyleri yazan hemde kaynaklarıyla pekçok site görürsünüz, tabiki bilgiye insan biryerlerden okumadan ulaşamaz, o sitede yazılanları çok uzun zamandır biliyorum ama konu toparlanmış bir halde olduğu için o siteden örnekler verdim, siteyide olduğu gibi kopyalamadım nitekim alıntı yaptığım kısım küçük bir bölümü.

Alıntı herkez yapabilir, önemli olan kaynak belirtmenizdir, kaynak belirtirseniz aydınlanmak isteyen kişi sizin verdiğiniz kaynağa gidip doğruluğunu araştırabilir.

Sizin örnek verdiğiniz sayfayada gittim dediğim gibi benim verdiğim kaynak varsıyamlarla gitmemiş gerekli kişilerin şiirlerini gösterip kurandaki benzerliklerini vermiş, sizin sitede durum çok daha farklı, kuranın allah sözü olduğunu gene kurandaki ayetlerden yola çıkarak ispatlamaya çalışıyor.
    Yarın size bir kitap getireyim bunu tanrı gönderdi ben yazmadım diyeyim, bana ispatı nerde diye sorduğunuzda içinde benim elçi olduğumu, kitabı benim yazmadığımı söyleyen ayetler var diyeyim, siz böyle bir delili kabul edermisiniz ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Cypon

@PaiMei

Ne kadar garip düşünceli bir insansın cidden. Bilmiyorum hiç yazdığın ve sana itafen yazılan mesajları ikinci defa okudun mu?

Sen din tartışmıyorsun. Dinin felsefesini, olgularını, dinin insan üzerindeki etkilerini söylemiyorsun. Senin söylediğin tek şey, Hz. Muhammed'in tüccar olduğu ve kendi işleri açılsın diye Kuran'a ayet koyduğu. Ki bunu da Kuran'da geçenler ''yalan'' diye insanlara empoze etmenden çok kolay bir şekilde anlayabiliyor insan.

Ben kimsenin inancına ve düşüncesine hakaret etmiyorum. Ya da onu ''yalan, saçma, inanılmayacak birşey'' olarak nitelendirmiyorum.

Dinler kendi sınırları içinde tartışılabilir ancak dışarıdan bir kişinin o inancı ''çürütmek'' için oluşturduğu cümleler ''tartışma'' içinde devam etmez. O yüzden bırakın insanlar istediklerine inansın dedim. Hala da diyorum.

İlginç bir yaklaşım.

İnsanlar istediklerine inanmakta özgürler, karşıt bir şey söylemedim. Benim bir müslümana kendi bakış açımda fikirler sunmam ve görüşlerinin/düşüncelerin yanlış olduğunu düşünmem, onun inanç özgürlüğüne müdahale ettiğim anlamına gelmez. "Tartışma" olgusunun doğasına ters ifade etmeye çalıştığınız durum. Halbuki öyle veya böyle, 7 sayfadır yazılanların bütünü pekala bir "tartışma" dır.

Konunun başından bakarsanız, genelden özele, soyuttan somuta inilmesi kaçınılmaz olan bu konuya daha ben dahil olmadan önce "ayetlerin" tartışılmaya başladığını ve benim bundan sonra sürece dahil olduğumu da göreceksiniz. Yani konuda herkes din felsefesi konuşurken ben konuyu ayetlere, tüccarlığa çekmiş değilim.

Dinler ve peygamberler, "kendileri aralarında" mı tartışmışlar; yoksa diğer insanlarla da etkileşim haline geçip düşüncelerini yaymak mı istemişlerdir?

Bir düşünceyi diğer insanlarla paylaşmak veya savunulan fikirleri/inanışları çürütmeye çalışmanın adı empoze etmek ise, peygamberler ve tanrı da "empoze" yöntemini kullanmışlardır o zaman. Bence kaçırdığınız ve tek yanlı baktığınız nokta bu, ve ne kadar sağlıklı bir bakış açısı tartışılır.

Somuta inersek, Musa 10 emiri insanlara anlatırken "empoze" etmeye çalışmıyordu, ama birisi çıkıp "Musa'nın 10 emri şuralardan alıntıdır" deyince bu empoze etmek oluyor öyle mi? Veya Musa'ya inananlar diğer insanları "aynı inanca davet ederken" empoze etmiş olmuyorlar, fakat Musa'ya inanmayanlar "siz yalanlara inanmışsınız" deyince bu empoze etmek oluyor. Halbuki somutlaştırdığım durumda Musa'ya inananlar ile inanmayanlar arasında yaşanan bir "tartışma" dır. Bir tarafın diğer tarafı "yalanlara inanmakla" itham etmesi, tartışmanın doğasına aykırılık teşkil eder mi?

Her düşünce, doğruluğu tartışılmadan "kendi içerisinde" tartışılır ise; doğrular ile yanlışlar nasıl ayırt edilir? Mesela sadece ateistler kendileri aralarında, satanistler kendileri aralarında, yahudiler kendileri aralarında "dışarıdan müdahale" olmadan ve aralarında etkileşim olmadan tartışsalar ebediyete kadar, ne kadar doğru olur acaba? Veya hintliler sürekli kendi aralarında tartışsalar idi, üstüne inançları da "yanlış" olsa idi; inekler kutsal olmaktan çıkar mıydı?

Dinlerin olgularından/felsefesinden bahsetmiyorsunuz demişsiniz fakat, bahsettiğiniz durum dinlerin felsefesi ile bağdaşmıyor ki zaten. Öyle olsa idi tanrı insanların "düşüncelerine" dışarıdan müdahale etmezdi. Tartışma etiğinde de "herkes istediğine inanır, belirli düşüncelere inanan gruplara diğer düşüncelere sahip olanlar tarafından dışarıdan müdahale edilmez" diye bir kaide de yok sanıyorum ki. Dinler de diğer bütün düşünce sistemleri gibi dokunulmaz değildirler, siz "dokulunmazlar" yaratmayı savunuyorsunuz, bence bu sağlıklı değil. Umarım yazdıklarınızı ve yazdıklarımı "tekrar okuya okuya" yazdığım bu yazımı "anlatmaya çalıştığım gibi" anlamışsınızdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: nnn006

quote:

Orijinalden alıntı: KanKoKan

quote:

quote:

quote:

Nahl/103 olabilir mi...

İmrul Kays;

Kuranla karşılaştırması;

kankokan helal olsun :)

Niçin helal olsun? Ne yaptı ki?

• quote:

Orijinalden alıntı: bjkjb

Akıl sahibi biri gördüğü binaların, köprülerin, aletlerin, vs. bir yapanın olduğunu kabul eder ve kendi kendine bunların meydana gelemeyeceğini bilir;
    ama "13 milyar ışık yılı genişliğinde bir evren var... Galaksiler, kuasarlar, kara delikler, güneş sistemleri, yaşama elverişli gezegenler; hem de milyarlarca..." bütün bunlar hiçbir iradeye bağlı kalmadan kendi kendine oluşmuştur der.

Akıl sahibi? Gördüğünüz binaları ben de yapıyorum, çünkü mimarım. Sanıyorum ki az da olsa akıl sahibiyimdir...

Ve dünyada akıl sağlığı yerinde olup da "akıl sahibi" olan ve "yanlış" düşüncelere kapılmayan insan sanıyorum ki yoktur. Yani "akıl sahibi olmak", akıl sahibinin inandığı her şeyin doğru olduğu anlamına gelmez. Hani siz "akıl sahibiyseniz" diye söylüyorum...

Köprünün bir yapanı var ve kendi kendine meydana gelemiyor ise, aynı önerme/genelleme tanrı için de geçerli olmalıdır. Çünkü diğer insanlara karşı kullandığınız bir önermeyi, kendi düşüncenizden muhaf tuttuğunuz vakit; pek de "akılcı" ve ikna edici, test edilebilir bir yol tercih etmemiş oluyorsunuz. Her şey ve her düşünce için geçerli bir genelleme sadece sizin inancınızda çöpe atılıyor ise, kendi inancınızı "sağlamaya" yönelik bir mantık geliştirdiğinizi söylemek yanlış olmaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: bjkjb

Daha akıl sahibi bir insan, eğer tanrı gibi bir varlık kendi kendine oluşabiliyorsa büyük patlamada kendi kendine oluşabilir diye düşünebilir, yaptığınız dahada büyük hata eğer bir tanrı varsa bunun sizin inandığınız tanrı olduğunu nerden biliyorsunuz ?.. şu ana kadar tanrı probleminin çözümü kesinlik kazanmış değil bu nedenle ben agnostik düşünce yapısına sahip biriyim, kimseninde kimseye özellikle eğitimde doğruluğu ispatlanmamış bir olguyu dayatmaya hakkı yoktur.

• @Kan kokan bu sitedeki alıntıladığınız yazıyı iyi okudunuz mu?
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.