Öncelikle Merhaba Arkadaşlar Bisikletim için ışıklandırma sistemi kurdum ve bunuda bir akü ile besledim. Her şey çok iyi ancak şöyle bir sıkıntım var: Bisiklet üzerinde çok sayıda power led var ve bunları beslemek için kullandığım akü 1 saat civarı dayanıyor ve bitiyor. Bende ekstra enerji kaynakları arayışına girdim. İlk aklıma gelen bisiklet dinamoları oldu. Ancak bu dinamolar tekerleğe süreterek çalışıyor ve hem çok gürültülü çalışıyor hemde verimleri düşük ayrıca ürettikleri gerilimde düşük bu yüzden bende farklı farklı yöntemler araştırdım. Bulduğum ilk yöntem temassız dinamo adıyla piyasaya çıkan bir alet. Bu aletin nasıl çalşıtığını çok araştırmama rağmen bulamadım ve mantığını anlayamadım. Linki aşağıda Magnic Light Araştırma sonucunda aşağıdaki resimdeki düzeneği buldum ve buna benzer bir düzenek kurmaya karar verdim:
Benim yapmak istediğim düzenek ise 20mm çaplı bir demir veya alüminyum silindir üzerine bobin sarıp bu bobini bisikletin kadrosuna sabitleyeceğim ve tekreleğe yerleştireceğim neodmiyum mıknatıs ile elektrik üreteceğim. Mıknatısları buldum ve tek kalan kısım bobin.
Benim istediğim şey bobin nasıl sarılır ve 20mm çaplı 60mm genişliğe sahip bir silindire kaç tur kaç mm tel ile sarım yapacağım. İstediğim değerler ise 15v çıkış ve çekeceğim max akım 2a olacak. Bu değerleri karşılayan bobini nasıl sararım? Birde ölçülerini verdiğim silindire bu bobin sarılabilirmi yoksa silindir ölçülerini değiştirmelimiyim? Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Koskoca forumda yardımcı olacak kimse yokmu
Yapacağınız düzenekle 15 volt 2 amper almanız biraz zor. Resimde gördüğünüz düzeneğin çalışma prensibi şöyle galiba; Üzerinde reelight yazan janta bağlı olan şeyler mıknatıs. Gövdeye monte edilmiş içinde ışığın içinde bobin var. Mıknatıs ışığın yanından her geçişinde bobinde akım oluşuyor. Bu akım ya ledleri kısa süreliğine yakıyor yada ışığın içinde bulunan pili şarj ediyor. Prensibinin böyle olduğunu düşünüyorum. Kesik kesik şarjla akü şarj etmek sağlıklı olmaz bence...
En kolayı daha yüksek kapasiteli akü kullanın.
Yüksek kapasiteli aküyüde doldurması uzun sürüyor. Benim amacım bütün jantı dolanacak şekilde n ve s kutupları yan yana gelecek şekilde mıknatısları dizmek. Aynı bu düzenekteki gibi bir sabit bobin olack ve tekerlek az bir şey bile dönse akım oluşacak. Ancak bu bobini nasıl saracağım yani sarım sayısı tel kalınlığı falan ne olacak. Bu hesabı bilmiyorum.