Şimdi Ara

Dinsiz ahlak konusunda aklıma takılan bir şey.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
0
Favori
1.122
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şimdi baya şöyle bi şey çıktı Youtubeda orda burda görüyoruz. "Dinsizler ahlaklı olabilir ama bu onlar için mantıklı olmaz." Bununla ilgili ilk olarak dinsiz olarak düşündüm. Hatta dine yakınlaşmama sebep olabilirdi. Şimdi aklıma bir şeyler geliyor. Şimdi bir dindarın "ahlaklı" olma sebebi ne olabilir? Bu arkadaşlar sanırım aynı zamanda iyi davrandığım zaman kendim için karlı olacağını düşündüğüm için (ödül alacağım düşüncesi) dindar ahlakı "temellendirilmiş" olur diyorlar. Benim anladığım bu. Ama bu da en nihayetinde çok hazcı bir yaklaşım değil mi? Cennetteki hazlar için iyilik yapıyorsun. "Tamam ne var bunda herkes hazzı için hareket edebilir" diyebilirsiniz. Ama bu sefer ben de dinsiz halimle kendi ahlak sistemimden diyelim, (mesela Kant etiğini uygulamaya çalışıyorum) bundan çok zevk alırsam tam olarak dindardan hangi tarafı eksik kendi anlayışımın anlamıyorum. 2'miz de hazzımız için hareket etmiş olmuyor muyuz?

Ne diyorsunuz arkadaşlar?

• @Plantinganın Cini hocam senin de nickten dindar olduğunu varsayıyorum. Berat hocanın yayınında görmüştüm galiba bu nicki o sen misin?
  • Mal İnsan kullanıcısına yanıt
    Benim, ateistim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 17 Şubat 2019; 12:11:8 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

Benim, ateistim.
    Konuya niye yorum yapmadın saçma mı düşündüm?
  • Mal İnsan kullanıcısına yanıt
    Ahlaklı olmak arasında teistler ve ateistler arasında bir fark durumu göremiyorum. Tanrı korkusundan yapmayan adam tanrı'nın vereceği cezayı neden önemseyeyim ki der gene yapar. Zaten günümüz insanlarının çoğu dindar olmayıp tanrıya inan kişiler. Bunlar evli olup zina, tecavüz, adam öldürme gibi eylemleri gerçekleştiriyorlar. Tanrı korkusu ahlaklı olmayı sağlamaz. Ahlaklı olmak için ahlaki eylem sergilemelisin.
  • Katılmıyorum.Bir rasyonalist müslümanın bakış açısıyla sınırlandırıldığı ölçüde doğru diyebiliriz hatta.Anlam seküler düzlemde sağlanabileceği gibi şüphe ve dertler peşimizi uzun süreler bırakmayabilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zodion

Katılmıyorum.Bir rasyonalist müslümanın bakış açısıyla sınırlandırıldığı ölçüde doğru diyebiliriz hatta.Anlam seküler düzlemde sağlanabileceği gibi şüphe ve dertler peşimizi uzun süreler bırakmayabilir
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Aklıma çok takılan bir soru?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ahlak önce insanlık, toplum, Aile, kabile, halk, dünya sevgisi ile bir bütündür.
    Doğduğumuz zaman tanrıyı tanımayız.
    Annemizi ölesiye severiz arkasında babamızı kardeşlerimizi sevmeyi öğreniriz. Tanrıyı yine tanımayız.
    4-6 yaş arası arkadaşlarımızı severiz. İçimizde hiçbir kötülük yoktur. Tanrı nedir bilmeyiz.

Çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde birden bire bize dini empoze etmeye başlarlar. İçimize nifak tohumları sokulur.
    Doğru dürüst olayları kavrayamadan içimize allah korkusu anne baba korkusu salmaya başlarlar.

Ama oda ne otada bir adaletsizlik var. Bize anlattıkları ile amelleri birbirini tutmuyor.
    Fakir kıt kanaat geçinen bir aile .Annemiz bizden dört misli peynir fazla yer. Ben senden ağırım der sorunca.
    Ulan bizde içimizden düşünürüz, bizde gelişme çağındayız. Daha fazla enerjiye ihtiyacımız var.

Çelişkiler devam eder gider. Bir gün kendimizi anasını balta ile doğramış olarak cezaevinin yolunu tutarken buluruz.

Tüm bunları önlemenin yolu sevgiyi doğru dürüst özümsemeden geçiyor.
    Korkarak korkutarak sevgi olmaz.

Toplumda eşitlik yoksa adalet yoksa biribirmizi nasıl seveceğiz.
    Seriat derki adalet her zaman olmaz, padişaha vardır sana öbür dünyada mükafat.
    Kapitalizm derki paran kadar konuş.

Eşitlik isteyen proloter işçilere senin paran yok baban fakir bas git. Kanun benden yana.

Lafı uzatmayayım. Açlık sofuluğu bozdurur.

Ahlak istiyorsak önce sınıf bilinci ile bütünleşmiş ideolojimiz olmalı. Sıkıldım başka zaman devam.

• Raad ol diyorum

Eline su dökemezler..
  • Müebbet hapsi bile caydırıcı bulmayan insanoğlu Allah'ı aklına getirebilir mi? Veya idamı dahi unutan insanoğlu Allah'ı hatırlayabilir mi? Din tek başına insanı Ahlaklı yapmaz. Zaten dine göre de insan içinde bir nefisle doğar. İnsan devamlı şeytan ve nefsi arasında bir nevi savaş halindedir. Bunlara mağlup olup kötülük yapanlar cehenneme, bunlara karşı galip gelenler ise cennete gider.

Cenneti kazanmaktaki maksat insanın sadece Allah için veya Allah'ın cenneti için hayırlı işler yapması değildir. Bunun yanında ömrü boyunca günah işleyip ama Allah'a inanmış olanlar da cennete gider. Tabii bir müddet cehennemde kaldıktan sonra. Yani demektir ki cennete girmekteki ilk şart inanmaktır. İnanmadıktan sonra yaptığın o ahlaki tavırlar sadece seni bağlar. Bu seni kötü yapmaz iyisindir ama inançsızsındır.
  • Ahlakın temellendirilmesi mevzusu insanların niye ahlaklı davranmaları gerektiğinden ziyade 'neyin' ahlaklı olduğunu açıklamaya yöneliktir. Kimisi daha somut vaadlerle ahlaklı olmak için motive olabilirken kimisi de Kur'an da belirtildiği gibi en yüksek amaç olan Rıza-i İlahi için motive olabilir. Bu değişir, ama ahlakın temellendirilmesi deyince, teizmin bu konuda başarılı olmasının nedeni; iyi, doğru, yanlış gibi materyalist evrende afâki olan kavramları mutlak güçlü ve bilgi sahibi bir Tanrı'ya dayandırmasıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E57029DB9

Ahlakın temellendirilmesi mevzusu insanların niye ahlaklı davranmaları gerektiğinden ziyade 'neyin' ahlaklı olduğunu açıklamaya yöneliktir. Kimisi daha somut vaadlerle ahlaklı olmak için motive olabilirken kimisi de Kur'an da belirtildiği gibi en yüksek amaç olan Rıza-i İlahi için motive olabilir. Bu değişir, ama ahlakın temellendirilmesi deyince, teizmin bu konuda başarılı olmasının nedeni; iyi, doğru, yanlış gibi materyalist evrende afâki olan kavramları mutlak güçlü ve bilgi sahibi bir Tanrı'ya dayandırmasıdır.
    Peki şuna ne diyorsunuz? Topluma faydalı olmayı sırf hoşuma gittiği için yapıyorum. Bundan keyif aldığım için diyelim. Yalan söylememek vs de dahil. Bu "temellendirme" işine takan çok fazla insan var o yüzden soruyorum. Yani bu hoşuma gittiği ve haz aldığım için dinlerde paralellik gösteren iyi tanımına uyabilirim. Sizce bunu yapmam akıl dışı mı olur? Bazıları öyle diyor. Oysa bundan aldığım haz benim için iyi davrandığı vakit dindarın cennetten alacağı hazzın yerini tutuyor benim için. Ne diyorsunuz?

• quote:

Orijinalden alıntı: Mal İnsan

Peki şuna ne diyorsunuz? Topluma faydalı olmayı sırf hoşuma gittiği için yapıyorum. Bundan keyif aldığım için diyelim. Yalan söylememek vs de dahil. Bu "temellendirme" işine takan çok fazla insan var o yüzden soruyorum. Yani bu hoşuma gittiği ve haz aldığım için dinlerde paralellik gösteren iyi tanımına uyabilirim. Sizce bunu yapmam akıl dışı mı olur? Bazıları öyle diyor. Oysa bundan aldığım haz benim için iyi davrandığı vakit dindarın cennetten alacağı hazzın yerini tutuyor benim için. Ne diyorsunuz?

Alıntıları Göster
    Zâten bu durumda iyi veya kötü davranman arasında fark olmaz. Materyalist ahlak temellendirilmiyor diye ahlaksız davranmanın 'akıl dışı' olduğu söylenemez ve ahlaklı davranmak hakkında iyi/kötü yorumu yapılamaz. Kısacası bahsedilen evrende, su içmek, adam öldürmek, yalan söylemek, köpek beslemek... hepsi ahlaki açıdan aynıdır. Ve hiçbirinin akıl dışı olduğu da söylenemez.

• Ahlak ne demektir ki? Çok göreceli bir şey ahlak. Ahlak kuralları diye ittirilen şey bence mahalle baskısı.
    Ben Müslümanım siz ateistsiniz sizce inanışımızın önemi var mı ahlaklı olmada? En fazla siz daha özgür olabilirsiniz inanmadığınız için ben daha kendimi sınırlarım dinimin kurallarında. Zina gibi; bana göre ahlaksızlık iken sizin için iki özgür insanın yakınlaşmasıdır. He benim için Müslümanın yapması ahlaksızlıktır sizler zaten inanmıyorsanız ben size bu eylem için ahlaksız olarak bakmam. Eğer bakıyor isem sorun sizde değil bendedir aslında.

Özetle çoğunluğun Müslüman olduğu ortamda siz mahalle baskısı yersiniz. Çoğunluğun ateist olduğu bir ortamda da ben mahalle baskısı yerim.

Ahlak kavramının farklı ülkelerde farklı değerlendirildiği bir durum var. Ahlakta da ne mantık arayacakmışsınız acaba. İnanmıyorsunuz diye her türlü pisliği yapabilirsiniz anlamı mı çıkartmak istemişler ben anlamadım o kısmı.

• Hocam teistlerin ahlakı temellendirdikleri iddiası cennet—cehennem bağlamında değil, Tanrı’nın sonsuz bilgi sahibi olduğu ve ancak Tanrı’nın istediği gibi davranmanın doğru davranış anlamına geleceğini düşünmelerine dayanıyor anladığım kadarıyla. Yalnız buna ”Tanrı’nın doğrunun ölçüsü olduğu yahut sonsuz bilgi sahibi olduğu iddiası neye dayanıyor?” denilerek bir itiraz getirilebilir çok rahatlıkla. Çok da sağlam bir temellendirme olduğunu düşünmüyorum açıkçası.

Senin bahsettiğin türden haz aldığım için iyi davranıyorum cümlesi de bir temellendirme çabasıdır, ancak “haz” her zaman ve koşulda sabit olmayacağı veya sabit olup olmayacağını bilemeyeceğimiz için eksik bir temel olur.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: olasılıksız238

Hocam teistlerin ahlakı temellendirdikleri iddiası cennet—cehennem bağlamında değil, Tanrı’nın sonsuz bilgi sahibi olduğu ve ancak Tanrı’nın istediği gibi davranmanın doğru davranış anlamına geleceğini düşünmelerine dayanıyor anladığım kadarıyla. Yalnız buna ”Tanrı’nın doğrunun ölçüsü olduğu yahut sonsuz bilgi sahibi olduğu iddiası neye dayanıyor?” denilerek bir itiraz getirilebilir çok rahatlıkla. Çok da sağlam bir temellendirme olduğunu düşünmüyorum açıkçası.

Senin bahsettiğin türden haz aldığım için iyi davranıyorum cümlesi de bir temellendirme çabasıdır, ancak “haz” her zaman ve koşulda sabit olmayacağı veya sabit olup olmayacağını bilemeyeceğimiz için eksik bir temel olur.
    Çok iyi. Ciddiyim düşüncem çöktü şimdi ciddiyim. Ama hazzın neden sabit olması gerekiyor?

• Zaten yapılması gereken bir şeyi yapmak insani bir zorunluluk ise; ki öyledir, olmak zorundadır, bu ahlaki standartları belirleyen bir öge olmamalıdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • El Fuego kullanıcısına yanıt
    Bunu iqsu 90 olan milyonlarca türke anlatsana delikanlı? He?

• quote:

Orijinalden alıntı: Mal İnsan

Çok iyi. Ciddiyim düşüncem çöktü şimdi ciddiyim. Ama hazzın neden sabit olması gerekiyor?

Alıntıları Göster
    Eğer hayatının başka bir döneminde kötülük yapmak haz veren bir durum haline dönüşürse, o durumda bahsettiğin ahlak temeli boşa çıkmış oluyor. Dolayısıyla herhangi bir yönde davranmaya rasyonel bir temel olmuyor, keyfi davranmış oluyorsun sadece. Bu da zaten karşı karşıya gelmek istemediğimiz bir durum, yani keyfi davranışı önlemek için ahlakı temellendirmemiz gerekir diyoruz. Ayrıca bu temel doğru bile olsa bireysel bazda kalır, neden toplum veya başka insanlar böyle davranmalı, "Herkes hazzın peşinden gidiyorsa ve iyilik yapmak herkes için haz veren bir durumsa neden kötü insanlar var?" sorusu cevapsız kalır.

• quote:

Orijinalden alıntı: olasılıksız238

Eğer hayatının başka bir döneminde kötülük yapmak haz veren bir durum haline dönüşürse, o durumda bahsettiğin ahlak temeli boşa çıkmış oluyor. Dolayısıyla herhangi bir yönde davranmaya rasyonel bir temel olmuyor, keyfi davranmış oluyorsun sadece. Bu da zaten karşı karşıya gelmek istemediğimiz bir durum, yani keyfi davranışı önlemek için ahlakı temellendirmemiz gerekir diyoruz. Ayrıca bu temel doğru bile olsa bireysel bazda kalır, neden toplum veya başka insanlar böyle davranmalı, "Herkes hazzın peşinden gidiyorsa ve iyilik yapmak herkes için haz veren bir durumsa neden kötü insanlar var?" sorusu cevapsız kalır.

Alıntıları Göster
    Aslında "ateislerin ahlaklı olması için rasyonel sebep yok" iddiasına karşı söyledim bunu. Ama temellendirmeden beklenen şey sanırım bundan daha fazla. Yani öyle bir kanıtlama sun ki başkasına "şöyle yapmamalısın çünkü şu şu var" diyebilesin. Yani sırf "iyi olmak hoşuma gidiyor sen de iyi olmalısın"dan fazlası sanırım beklenen. Bende bu yok. Ama bi kitap var elimde tanrısız ahlak diye ona bakacağım bi. Kısa bir kitap zaten.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.