Şimdi Ara

Doğal gaz tesisatı yaptırmadan önce ön bilgiler. (son pişmanlık fayda vermez) **

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
11
Favori
10.981
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Doğal gaz tesisatçısının (rekabet) oyununa gelmeyin, söylemedi demeyin! (son pişmanlık fayda vermez)
    Doğal gaz (radyatör) tesisatı yaptırırken bilinmesi (unutmamanız) gerekenler
    Yeterli uzunlukta ve kaliteli radyatörler ile yoğuşmalı kombi ile doğalgazdan ~ % 30 tasarruf sağlayabilirsiniz.

Bütçe durumunuza göre;

A - (bütçe dar ise;)
    Radyatör + Konvansiyonel hermetik kombi + Plastik boru

01 - Çift eşanjörlü konvansiyonel kombi. (Tek veya çift eşanjörlü olması önemli bir kriter olmayabilir.)
    02 - Konvansiyonel kombi için ortalama 10 m² ye 80 cm (60cm yüksekliğinde 22 tipi panel) radyatör konulmalıdır. (Kombiyi 50 °C gibi düşük sıcaklıkta kullanmayı düşünüyorsanız fazla radyatör koymalısınız.)

B - Yoğuşmalı kombi ile radyatör uzunluğu fiyat farklarını dikkate alarak, (bütçe yeterli ise;)
    (Fazla) Radyatör + Yoğuşmalı kombi + Plastik boru

01 - Modülasyon aralığı geniş tam (premix) yoğuşmalı kombi alınız. (Modülasyon aralığı % 12.5 - % 100 olan kombiler bulunmaktadır.) 3 Eşanjörlü condense (yarı) yoğuşmalı kombiler de vardır. Bazı kombiler 3 tam modülasyonludur (yani modülasyonlu oda termostatı sayesinde oda sıcaklığına göre modülasyon yapar).
    02 - Yoğuşmalı kombi için ortalama 10 m² ye 90 cm panel radyatör konulmalıdır.

Yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için su sıcaklığının ~ 50 °C üzerine çıkmaması gerekir. Yoğuşmalı kombi, konutu 50 °C ısıtma suyu ile ısıtabilecek uzunluktaki radyatörler ile ~ % 15 - 20 daha verimlidir, yani ~ % 15 - 20 daha ucuza ısınma sağlar.

C - Plastik boru ile arasındaki ~ 3 misli (bakır boru) fiyat farkını da dikkate alarak (Bütçe sıkıntısı yok ise);
    (Fazla) Radyatör + Yoğuşmalı kombi + Bakır boru

Yoğuşmalı kombi seçimi için tıklayınız En iyi Tam Yoğuşmalı KOMBİler

Radyatör (ve boyu hesabı) seçimi için tıklayınız Radyatör Boyu Hesabı. Asgari radyatör metrajı

03 - Kaliteli, sirkülasyonu iyi bir kalorifer tesisatı yaptırın.
    04 - (Bakır boru için olanak yoksa:) 1. pprc dizayn oksi plus boru (öncelikle önerilir). 2. pprc deliksiz alüminyum folyolu boru kullanılmalıdır.
    05 - Mutlaka oda termostatı taktırın (kombi 3 modülasyonlu ise mutlaka modülasyonlu oda termostatı taktırın)
    06 - 25mm hatve genişliği + çinko fosfat kaplama ve katoforez boyalı radyatör koydurun.
    07 - Radyatörlerin girişine kaliteli vana, çıkışına da reglaj (dönüş) vanası takılmalıdır.
    08 - Radyatörlerin arkasına "izopan radyatör arkalığı" konulmalıdır
    09 - iki radyatör hariç diğerlerine kaliteli "termostatik Radyatör Vanası" taktırın
    10 - Kombi altı "kombi montaj (bağlantı) seti" [S boru, vana ve filtre (pislik tutucu)] metal / pirinç olmalıdır
    11 - Kombi monte edilecek alan (balkon) kapalı değilse; kombiye çift cam ısıcamdan pvc muhafaza yaptırılmalı veya kombiyi+kombi bağlantı setini tam kapatacak büyük dolap yaptırılmalıdır, aksi takdirde kombinin verimi düşer/ömrü azalır. Boruların soğuk betona temas edip su sıcaklığının düşmemesi için balkon geçişinin yalıtım süngeri ile kaplanması gerekir.

Yoğuşmalı kombi de baca borusu yukarıya doğru 2-3 derece eğimli olmalıdır ve mutlaka yoğuşma suyu gider hattı konulmalıdır.

Kombi 2 ana kola ayrılmaya müsait mekana monte edilerse hat iki koldan çalışır ve daha güzel ısıtır.

Süpürgelik tesisatı çok dirsek kullanılan bir tesisat türüdür ve her dirsek suyun dolaşım hızını düşürür. Eğer boru çapları ince ise su sirkülasyonu zorlaşır ve son radyatörler ısınmaz. Tesisat yaptırılırken son 1 veya 2 odaya (en son 2 veya 3 peteğin birleşimine) kadar 32mm boru ile yapılmalıdır. Daha sonra çap 25mm'e düşürülebilir. Tesisatı kesinlikle 20mm boruyla yaptırmayın.

25 mm hatveli radyatör, 33 mm hatveli radyatörden ~ % 10 daha verimlidir.

Radyatöre sıcak su giriş bağlantısı radyatörün üstünden yapılmalıdır. Alttan bağlantıda radyatöre giren tesisat suyunun bir kısmı radyatörün içinde yayılamadan dönüş vanasından çıkar. Alttan bağlantı şeklinde radyatörün verimi; radyatörün tipi, yüksekliği ve boyu arasındaki orana bağlı olarak % 10-20 arasında düşer. (alıntı, mmo.org.tr)
    1,5 metreden uzun radyatörler, kombi pompasının radyatör içi sirkülasyonu tam yapabilmesi ve radyatörden tam ısıl verim alınabilmesi için farklı taraflardan çapraz bağlanmalıdır.

Oda termostatları, yerden 1,5 m. yüksekliğe, hava akımının olmadığı bir yere ve mümkünse iç duvara monte edilmelidir. Isı kaynaklarına (radyatör vb), direk güneş alan yerlere ve kapı pencere kenarlarına konulmamalıdır.

Oda termostatı kullanılan mahaldeki radyatörde termostatik vana olmamalıdır.
    Kombi pompasının zorlanmaması (suyun sirkülasyon yapabilmesi) için (termostatik vana takılı olmayan) 2 radyatör devamlı açık olmalıdır. Termostatik vana takılmayan radyatörler kombiye en uzak radyatörler olabilir.

Antre, hol, koridor vb. bölmelere kısa (m² ye 6-7 cm) radyatör koydurup, odalara ve salona uzun (m² ye 10-11 cm) radyatör koydurarak, konuttaki her m² alana, ortalama ~ 8-10 cm radyatör hesabı ile döşetin.
    Oturma odası ve iki duvarı dış cephe olan (yalıtımsız) köşe odalara daha da uzun radyatör koydurun.

Radyatör uzunluğunuz arttıkça, kullandığınız ısınma sisteminden alacağınız verim de artar.
    Ancak seçilen kombi kapasitesinin en fazla kaç metre radyatör besleyebileceğine dikkat edilmelidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

https://forum.donanimhaber.com/kombi-ve-tesisat-oneri-sayfasi-ana-konu--63447066?

https://www.alarko-carrier.com.tr/eBulten/TekBulten/images_58/e_TekBulten58_print.pdf?tag=donanimhaber-21&ie=UTF8&language=tr_TR

Derleyen : Gleaner
    Hazırlayan : Doğal gaz (kombi) kullanıcısı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 7 Mart 2024; 11:52:23 >

• ^
  • Radyatör metrajı ile ilgili bir şey söylemek isterim. İstanbulda kuzenimin evi brüt 210 m2 ve toplamda 5.5 metre radyatör ve 2 adet havlupan var. Yalnız odalardaki radyatörlerin yuksekliği standard radyatörlerden daha fazla. Buradaki hesaba bakarsak bunun 3 katı radyatör olması lazım. Aynı şekilde benim evimde 200 m2 brüt adanada ve 8.5 mt. Radyatör var. Bu hesaba göre en aşağı 15 mt. Radyatör lazım ama yer darlığından ancak toplamda 1 metre ancak uzatabilirim. Evin duvarlarında petek için oyuntular var ve tesisat oralara döşenmiş. Bana göre bu verilen rakamları evlerde uygulamak zor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: trojana

Radyatör metrajı ile ilgili bir şey söylemek isterim. İstanbulda kuzenimin evi brüt 210 m2 ve toplamda 5.5 metre radyatör ve 2 adet havlupan var. Yalnız odalardaki radyatörlerin yuksekliği standard radyatörlerden daha fazla. Buradaki hesaba bakarsak bunun 3 katı radyatör olması lazım. Aynı şekilde benim evimde 200 m2 brüt adanada ve 8.5 mt. Radyatör var. Bu hesaba göre en aşağı 15 mt. Radyatör lazım ama yer darlığından ancak toplamda 1 metre ancak uzatabilirim. Evin duvarlarında petek için oyuntular var ve tesisat oralara döşenmiş. Bana göre bu verilen rakamları evlerde uygulamak zor.

ev yalıtımsız ise fatura fazla geliyordur veya ısınmıyordur.
  • İstanbuldaki ev ağaoğlu my world te, yalıtım durumunu bilmiyorum, yalnız camlar çift kat ve kışın bazen bende kaldığım zamanlar oldu sıkıntı yok. Ne kadar ödediklerini bilmiyorum ama merkezi sistem ve ev sahipleri ısıyı merkezi ve radyatörden ayarlıyabiliyorlar.
  • trojana T kullanıcısına yanıt
    bu konu merkezi sistemle ilgili değil ki
  • Bilmiyorum, ben bu meseleden anlamıyorum. Yalnız 10 m2 1 metre petek başka konulardada yazıldı. Bunun üzerine geçenlerde gittiğimde tek tek ölçtüm petekleri ve 210 m2 brüt eve göre bu peteğin çok yetersiz gelmesi lazımken gayet iyi ısıtması. Benim anlamadığım konu budur. Bu kadar petek bu evi nasıl ısıtıyor? Yalnız daha öncede yazdığım gibi petek yüksekliği normal peteklerden fazla.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • trojana T kullanıcısına yanıt
    Zor diye bir şey yok, en kötü ihtimal 60cm yerine 90cm yükseklikte ve 22-PKKP yerine 33-DKEK genişliğinde petek seçilebilir.
  • yukarı
  • Madem güncel dediniz hemen sorayım. Petek Uzunluğu neye göre belirlenir.
    Örneğin benim ev 145 m2 Doğu Güney Batı cepheli son kat. Çatıda iki kat izocam serili. Duvarlarda mütahitin yaptığı izalasyon var ama Yarısı dışardan Yarısı duvar içi strafor şeklinde. Kollektörlü sistem tesisat var.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: l.a.c.i.w.e.r.t

Madem güncel dediniz hemen sorayım. Petek Uzunluğu neye göre belirlenir.
    Örneğin benim ev 145 m2 Doğu Güney Batı cepheli son kat. Çatıda iki kat izocam serili. Duvarlarda mütahitin yaptığı izalasyon var ama Yarısı dışardan Yarısı duvar içi strafor şeklinde. Kollektörlü sistem tesisat var.

Bir evi örneğin 70 °C kalorifer suyu sıcaklığı üreten konvensiyonel bir kombi ile ısıtmak için gereken radyatör miktarı ile,
    50 °C kalorifer suyu sıcaklığı üreten yoğuşmalı bir kombi ile ısıtmak için gereken radyatör miktarı farklı olacağından, radyatör seçiminde bu dikkate alınmalıdır.

yoğuşmalı kombi kullanımında sürekli yoğuşma yani sürekli en yüksek verim, en az tüketim için daha yüksek veya daha uzun radyatör kullanılmalıdır.
    Yoğuşmalı kombi 50 °C ısıtma suyu sıcaklığında konvansiyonel kombiye göre en az % 20 daha ucuza ısınma sağlar.

Seçilen kombi kapasitesinin en fazla kaç metre radyatör besleyebileceğine dikkat edilmelidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 21 Ekim 2016; 16:26:38 >

• Arkadaşlar Merhaba,

evimde mütahitin taktığı protherm lynx 24 kombi var ve ev sıfır bina 1 yıllık yeni evde çok küçük petekler kullanılmış koca salona 2 adet 40cm lik radyatör kullanmış yatak odasına birtane 50 cm lik petek ama yatak odasının bir köşesine koymuş oda anca kendini ısıtıyor. evim kuzaye bakıyor şimdi evin duvarları kalın mantolaması iyi ama fransız balkon camlar çok yatak odasında var salonda 3 adet var çocuk odasında çük kadar bir petek koymuş mesela ana banyoda asma radyatör varken ebebeyn banyoda petek yok :) gece uyanıp tuvalete gidiyorum diyorum niye soğuk sonra anlıyorum burda petek yok yahu yatak odasına petek zaten bir tane koymuşsun bari banyosunada koysana.

salonda ise bir ucuna koymuş birde diğer ucuna koymuş ve cidden çok ufak diyorum acaba petekleri değiştirsemmi allah için öyle buz olmuyor ısınıyorum ama yani sanki petekler daha büyük olsaydı verimli kullanırdım diyorum.

petekler bağlantısı girişte bir duvar içine sistem koymuşlar her odaya bir çift boru gidiyor mobil tesisat deniyormuş birde petekler alttan girip alttan gene çıkıyor çapraz değil

petekleri söküp büyük koysam en olarak uzayacak boruyu nasıl uzatılır onu anlamadım.

• Uygun olan odalarda peteklerin yüksekliğini (50 ise 60, 60 ise 70, 70 ise 90) yapmak en pratiği. Tesisat değişmeyecek ancak eski petekler boşa çıkınca biraz masraflı olabilir...
  • güncel
  • yerden ısıtma için de bir tavsiye ya da hesaplama programı ile ilgili bilgin var mı ?
  • güncel
  • Hocam kömürlü kat kaloriferi hakkında bir soru sormak istiyorum.
    Fan hızı malum 0-100 arası, bu hız yüksekte olursa misal 50 ne oluyor, 15 yaparsak ne oluyor? Anlamak istediğim şey yani hızı düşürdüğümüzde kömür daha çok mu dayanır, fan hızını yükselttiğinizde yanma haznesine alınan kömür daha çabuk mu kül haline gelir?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben doğalgaz kullandığım için tecrübelerime göre yazıyorum
    kat kaloriferinden anlamıyorum malesef

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 8 Kasım 2018; 12:29:30 >
  • güncel
  • Atik Abi,
    Radyatör ölçüsünü nasıl alıyorsunuz? Radyatör uzunluklarını toplamak yeterli midir?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.