Şimdi Ara

döndermek mi döndürmek mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
7.484
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yıllardır "döndürmek" olarak kullandığım kelimeyi "döndermek" olarak duydukça sinir oluyorum. Üniversitede hocadan, bir bakanın ağzından "döndermek" diye duyuyorum. Ben mi yanlış biliyorum acaba?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Döndermek mi Dördünmek mi?

Türkçede "döndürmek" ve "dördünmek" fiilleri, birbirine yakın anlamlara sahip olsa da bazı nüans farkları vardır:

• Döndürmek: Bir nesneyi kendi ekseni etrafında veya bir noktadan diğerine hareket ettirmek anlamına gelir. Genellikle dışarıdan bir kuvvet uygulanarak yapılır.

Örnek:

Topu saat yönünde döndürdü.

• Dördünmek: Kendi ekseni etrafında dönmek veya bir noktadan diğerine hareket etmek anlamına gelir. Genellikle dışarıdan bir kuvvet uygulanmadan, kendiliğinden gerçekleşir.

Örnek:

Dünya kendi ekseni etrafında dördünür.

Kullanım Farkları:

Pratikte, "döndürmek" fiili genellikle bir nesnenin dışarıdan bir kuvvetle hareket ettirildiği durumlarda kullanılır. "Dördünmek" fiili ise genellikle bir nesnenin kendi kendine hareket ettiği durumlarda kullanılır.

İşte bazı ek kullanım örnekleri:

• Döndürmek:

Bir anahtarı kilide sokmak ve döndürmek Bir sayfayı kitapta döndürmek Bir aracın direksiyonunu döndürmek

• Dördünmek:

Bir tekerleğin dört dönmesi Bir pervanenin kendi ekseni etrafında dönmesi Güneşin gökyüzünde dört dönmesi

"Döndürmek" ve "dördünmek" fiilleri, günlük konuşma ve yazıda yaygın olarak kullanılır. Anlamlarındaki nüans farklarına dikkat etmek, doğru ve etkili iletişim kurmana yardımcı olacaktır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • döndürmek onun doğrusu, kürtler der genelde döndermek diye falan
  • Döndürmek tabi.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.