Şimdi Ara

Dünya Petrol Krizi - Peak Oil (22. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.089
Cevap
40
Favori
189.978
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Petrolün şu anki fiyatları güzel ve mantıklı (60-70 dolar bandı) ne 150 dolarlar gerçekçiydi ne de 30 dolar seviyeleri. ayrıca şu anki fiyatlar pek çok derin deniz projeleri için dahi yeterli seviyelerde örnek olarak söylersek kuzey denizindeki projelerin dizaynında göze alınan minimum fiyat 26-30 dolar arası (kesin rakamı bilmiyorum) yine ortadoğudaki pek çok projede fiyatlar 20 dolara kadar dayanıklı. zaten krizdir düşük petrol fiyatıdır dinlemediler sürekli aynı miktarda petrolü pompalamaya devam ettiler aylarca(ortadoğuda).
  • quote:

Derin denizlerdeki rezervlerin asıl sıkıntısı petrolün birim fiyatında değil, benim yazıda uzun uzun anlattığım gibi net enerjinin düşük olması. Yatırımı yapsalar bile çıkardıkları enerjinin neredeyse üçte birini tüketecekleri için rezerv büyüklüğü üzerinden hesap yapmak yanlış oluyor. Bir de şu var, petrolün gerçek maliyeti ile ilgili sağlam kaynaklara ulaşamadım. Yani fiyatları gerçekten maliyet mi belirliyor, talep mi, onu bilmek lazım.

Petrolün satış fiyatını değil ama maliyetini hesaplarken temel faktör vardır. Birisi delme ve petrolü çıkarmak için yapılan maliyet ki bu maliyet çok ciddi bir yatırım gerektirir.Karada ucuzdur ama derin denizlerde özellikle kuzay kutbunda Brezilyadaki açık denize göre 1.5 -2 kat pahalıdır. İkincisi de işletim maliyetidir.Yine off shore platformlarında bu maliyet de yüksektir. Şimdi bu maliyetler değişmez aksine yanlış hesaplamalar ile artabilir değişen hava koşulları gibi sebeplerle hep hasar tamirleri hem de işletme giderleri katlar. Bir dalgalanma yaşar.İşte satış fiyatı brent petrolün bu fiyatlatların üstünde olmalıdır. Ama bunu çıkaran firma belirleyemiyor çünkü dünyada bir pazar oluşuyor ve arz talep fiyatları şekillendiriyor (tabiiki bizler böyle sanıyoruz),işte kritik nokta budur. yatırımı yapacak global firma fiytların nereye gideceğini ve ne kadar süre böyle kalacağına dair çok ciddi fizibilite raporları hazırlar ki büyük CEo lar bir işe girişmeden bu yatırımın ne kadar sürede amorti edeceğini ve kra geçeceğini bilebilsinler. Şirketlerin yıllık bütçe ve planlarında belirlibir büyüme öngörüldüğü için yapılacak kar tekrar kısır döngüye sokularak yeni yatırımları finanse ediyor idi.

Bu yıl durum tahmin edilenler gibi yürümediğini herkes biliyor artık. Büyük petrol firmöaları ne yaptılar büyümelerini tahmin olrak geriye çektiler bunun anlamı ytırımları ötelemek ve beklemeye geçmektir. Zaten diğer kuyulardan kar ediyorlar eğer kuyu artı işletme maliyetini amorti etmişlerse her varil petrol kar demektir.Olaya bu gözle de bakmalarınızı vurgulamak istedim.

• Nlty, özel mesaj kısmın kapalı sanırım, o yüzden mesaj yazılamıyor, eğer email adresini alabilirsem blog için yazı yollayacağım, ayrıca bir de makale yollamak istiyorum..
  • quote:

Orjinalden alıntı: hazardousmen

Nlty, özel mesaj kısmın kapalı sanırım, o yüzden mesaj yazılamıyor, eğer email adresini alabilirsem blog için yazı yollayacağım, ayrıca bir de makale yollamak istiyorum..

nlty2000 (at) yahoo.com
    Forum üzerinden eposta attım.

"Regardless of the underlying supply/demand for energy (oil, natural
    gas and its allied derivatives as examples) energy prices can run
    wildly simply because someone has a bad derivative position in, say, US
    real estate and has a good position in energy. The energy contracts are
    then sold off, willy-nilly, to cover losses on the real estate.
    Therefore, to assess energy price trends and how they will affect
    development of new oil deposits is meaningless today. We can argue for
    Peak Oil until we are blue in the face, and then watch the price of oil
    collapse because vast numbers of derivative trades are unwound."

Orjinalden alıntı: nlty2000

Eposta grubunda petrol fiyatıyla ilgili şöyle bir alıntı vardı:

adam zenginin malı züğürdün çenesini yorar demiş kısaca.

• quote:

Orjinalden alıntı: bahrikutlu

quote:

Eposta grubunda petrol fiyatıyla ilgili şöyle bir alıntı vardı:

adam zenginin malı züğürdün çenesini yorar demiş kısaca.

...............

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CiGa95 -- 1 Eylül 2009; 14:37:35 >

• Başlığın müdavimleri İngilizce biliyor diye çevirmeye zahmet etmedim. Mecbur olduğumu düşünmüyorum.

Peak oil hakkında güzel bir ankete rastladım. Türkiye'yi temsilen dört kişi olarak katılabiliriz. (@ciga95: evet bu da İngilizce!)
    http://peak-oil-survey-2009.questionpro.com/

Başlığın müdavimleri İngilizce biliyor diye çevirmeye zahmet etmedim. Mecbur olduğumu düşünmüyorum.

Peak oil hakkında güzel bir ankete rastladım. Türkiye'yi temsilen dört kişi olarak katılabiliriz. (@ciga95: evet bu da İngilizce!)

...............

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CiGa95 -- 1 Eylül 2009; 14:38:21 >
  • quote:

Ben cevapladım, soruları hazırlayan çok güzel hazırlamış, çok güzel bir anket, İngilizce bilenlere yapmasını tavsiye ederim.. Acaba Türkiye'den kaç kişi cevap için katılır, ya da bu konuyu bu ülkede bilen kaç kişi vardır acaba? Bunu çok merak ediyorum..
  • anketi bende cevapladım. sorular bayağı kapsamlı ve bazı konularda düşünmeye sevk ediciydi. 2147160 nolu id yi verdi bayağı bir kişi cevaplamış olsa gerek anketi. Türkiye üzerinde bu forumdan başka bir yerde bu konunun tartışıldığını pek zannetmiyorum eğer bildiğiniz forumlar varsa paylaşırsanız sevinirim.
  • hazardousmen wowturkey'de tartışıyordu galiba bunu. İyi bir forum sitesi değil ama bir bakın isterseniz. Bunun dışında benim blog sayfam var. Daha önce Bahçesel Forum'da açtığım ve kimsenin ilgilenmediği başlık var. Başka Türkçe forum yok. İngilizce derseniz kum gibi. Google'dan yetişemeyeceğiniz kadar kaynak bulabilirsiniz. Bunun dışında link isterseniz söyleyin, yazayım.
    ingilizce kaynak dediğiniz gibi çok var ama türklerin açısından olaya bakan bir forum aradım ve wowturkey var galiba sadece hazardousmen in tavsiye ettiği onu inceliyorum şimdilik.
    iyi günler.
  • Bloguma iki yeni yazı ekledim. İlgililenenlere...

Bloguma iki yeni yazı ekledim. İlgililenenlere...

...............

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CiGa95 -- 1 Eylül 2009; 14:39:00 >
  • Petrol bitiyor, dört Suudi Arabistan daha gerek

IEA Başekonomisti Birol, 2010'dan itibaren petrol sıkıntısının çekilmeye başlanacağını söyledi. Birol'a göre, üretimi aynı seviyelerde tutabilmek için dört tane daha Suudi Arabistan gerekiyor.

http://www.ntvmsnbc.com/id/24988509/

Öngördüğümüz gibi ''2010'dan itibaren'' tarihini teyid eden çok önemli bir açıklama geldi..

Muhtemelen BM birleşmiş milletler Küresel ısınma zirvesinde ''milletler arası petrol ve doğalgaz çekme hakları'' nın masaya getirileceğini tahmin ediyorum.. Görünen en kapsamlı toplantı bu şimdilik..

Tarih 7-18 Aralık.. Kopenhag..

Karne dönemi için Mart 2010'u geçmeyiz diye tahmin ediyorum..

• Merhabalar,
    'Peak Oil' kavrami ile lojistik ile ilgili arastirmalar yapmakta iken endirekt bicimde karsilastim.
    Daha sonra tamamen amator olarak konu ile ilgilenmeye basladim.
    Insanlarin bilinclendirilmesi icin cok daha yogun faaliyetlerin yurutulmesi gerektigini dusunuyorum.
    TK'de bu konu ile ilgilenen bir sivil toplum orgutu mevcut mudur?
    Eger bilgi alisverisinde bulunabilirsek sevinirim.
  • İstanbul'dan uzak yarım dönüm bir arazimiz var, sürdürülebilir tarım ve alternatif enerji konusunda bilinçlenmeye çalışıyorum.. Keşke fırsat olsa da daha da büyük alanda bu işi yapma şansım olsa, ama rant değeri yüzünden, ileride değerlenir amacıyla arazi fiyatları yüksek.. Millet ileride apartman dikersin diye arazi satıyor..

Eğer fırsatı olan varsa bu çalıştaya katılsın, ben büyük ihtimalle katılacağım.. Çok yararlı geçecektir tahminimce..

http://surdurulebiliryasam.files.wordpress.com/2009/08/permakultur_pennyl_09.pdf

quote:

TK'de bu konu ile ilgilenen bir sivil toplum orgutu mevcut mudur?
    Eger bilgi alisverisinde bulunabilirsek sevinirim.

Enerji bakanlığının haberi bile daha yeni oldu.. Geri kalan ilgilenen varsa işin ciddiyetini kavramış olan yok.. Herkes petrolün sadece arabanın deposuna konulan bir maddeden ibaret zannediyor..

Gümbür gümbür yaklaşmakta olan enerji felaketine karşı yapılan çalışmalar şöyle..

3. boğaz köprüsü, Kuzey Marmara otoyolu, İstanbul İzmir otoyolu, 43 yeni kömür termik santrali, yük taşımacılığında kullanamayan enerji sarfiyatı yüksek hızlı trenler vs. vs. vs.

Umudunu kırmak istemem ama şu son 3 sene benim için açıklayıcı oldu, sadece kendimi ve çevremi düşünüyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hazardousmen -- 5 Ağustos 2009; 12:04:24 >

• hazardousmen ,

linklediğim kitabı okumanı tavsiye ederim. İlginç şeyler yazıyor tabii sonuçta amerika kazanıyor bakış açısı farkı ama enerji konusunda fantazi seviyesinde ama değerlendirilmesi gereken bir şekilde düşünülmüş.

http://www.ilknokta.com/urun/91109/Gelecek-100-Yil--George-Friedman.html
  • 
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.