Şimdi Ara

Düşük Devir Yüksek Viteste araba kullanmak zararlı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
10.533
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    1.6 Benzinli Jettam var.

Düşük devirlerde vites atarak kullandığımda yakıt tüketimim düşüyor. 1-2 litre daha az yakabiliyorum.
    Fakat bunun zararları var mıdır?

• Takip ettiğim kadarıyla forumun %99'u böyle kullanıyo zaten.

Sadece dizel araçlarda devamlı düşük devirde kullanmak kurum bağlamaya yol açıyomuş.Ara sıra devirli kullanın diye yazıyolar.
    Kendim aktif şöför değilim ama forumun genel düşüncesi böyle sanırım.
  • Bir şey olmaz zararı değil yararı olur.
    Ayda bir kere devir çevirtin sadece.Yeterli olur.
  • Fakat sizi aldatan bir durum da söz konusu. Diyelim ki 90 km hıza kadar hızlanacaksınız. Örneğin 60 ile giderken 4.vitese geçtiniz ve 90a kadar 10 saniye içinde hızlandınız, göstergede de 14lt/100 km yazdı diyelim. 60 ile giderken 4 değil de 5 ile hızlanmaya kalktığınızda 90a kadar yaklaşık 20 saniye boyunca 11lt/100 km yazdığını görebilirsiniz anlık tüketimde. Yazdığım değerler tahmini, uydurma değerler, ama yüksek viteste düşük devirde aracı hızlandırmaya çalışmanın yakıt tüketimine negatif etkisi bulunmakta. 2200-2500dd aralığında vites büyüterek sakince hızlanıp, sabit hızla gitmek istediğiniz hıza ulaşınca en üst vitese çıkmanız aracınız için en ekonomik yöntem.

Arada sırada yüksek devirlere çıkarak motorda biriken kurum parçalarının atılmasını sağlamanızda fayda vardır.
  • Araba rahat gidiyorsa sorun yok, zaten bayılıp bayılmadığını anlarsınız

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • m.C.k gerekli açıklamayı yapmış.

Ek olarak dizel araçlarda yapılmaması gereken bir durum. Böyle kullanıpta motoru kucağına alanları biliyorum. Benzlnli araçta bir zararı yok diyorlar.

• Düşük devirde kullanımdan ötürü motor arızası yaşayan, karşılaşan, duyan var mı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: m.C.k.

Fakat sizi aldatan bir durum da söz konusu. Diyelim ki 90 km hıza kadar hızlanacaksınız. Örneğin 60 ile giderken 4.vitese geçtiniz ve 90a kadar 10 saniye içinde hızlandınız, göstergede de 14lt/100 km yazdı diyelim. 60 ile giderken 4 değil de 5 ile hızlanmaya kalktığınızda 90a kadar yaklaşık 20 saniye boyunca 11lt/100 km yazdığını görebilirsiniz anlık tüketimde. Yazdığım değerler tahmini, uydurma değerler, ama yüksek viteste düşük devirde aracı hızlandırmaya çalışmanın yakıt tüketimine negatif etkisi bulunmakta. 2200-2500dd aralığında vites büyüterek sakince hızlanıp, sabit hızla gitmek istediğiniz hıza ulaşınca en üst vitese çıkmanız aracınız için en ekonomik yöntem.

Arada sırada yüksek devirlere çıkarak motorda biriken kurum parçalarının atılmasını sağlamanızda fayda vardır.

Bu bahsettiginiz durumun detayli aciklamasi :

http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=69507431

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Dizel motorda düşük devir kullanılmaması mı lazım O yüzden mi az devir çevirebiliyorlar. Anlamadım valla ben burayı. Torklarını belli bir devire kadar verdikleri için o devirden sonra devir çevirmek mantıksız değil mi?
  • Valla ben Genelde devirli kullanırım hatta dizel aracı kesiciye soktuğumu bile biliyorum

Ama keyfi kullanmıyosam gayet ekonomik kullanırım.
  • Aracımın önceki sahibi sürekli düşük devirde kullandığı için enjektörler tıkanmış, aracın motoru sağırlaşmıştı. Aracı servise götürdüm, carbon clean, boğaz kelebeği temizliği vs. yapıldı ve motor kendine geldi. Sürekli düşük devirde kullanmayın arada bi bağırtın motoru.
  • araclar tasarlanirekn, minimum sürülebilir devir 1300 rpm olarak hesaba katilir ve bu devrin altinda elektronik kontrol ünitesi (ekü=halk tabiri ile beyin) emisyonlari uygun seviyelerde tutmak ve aniden gaza yüklenme sirasinda arabada sallanti olmamasi icin yakiti kesmez ve sizin gaz pedali ile talep ettigijnizden daha fazlasini harcar, otomatik olarak. bu yüzden sehiricinde 50 km/h sabit hizla genelde en büyük viteste gidemezsiniz. 5 vitesli araclarda 4, 6 vitesli araclarda 5. vites daha uygun olur (genellikle bu böyle ayarlanir) ... o yüzden yol bilgisayarinda gaza basmiyorken dahi 1300 devirin altina düstügünüzde yakit tüketiminin bir anda 0 litre degil de baska degerler oldugunu görürsünüz. ..

yani en büyük vites degil 1200 1300 rpm devir araligini saglayacak vites olarak düsünmek daha saglikli olur.
  • Ben de böyle kullanırım. 80 km hız da 5. viteste olurum genelde.
  • Atmosferik aracım var eğer sabit bir hızda gideceksem ivmelenme ve eğim durumu yoksa mümkün olan en yüksek vitese takıyorum.

Mesela 40 ile 4. viteste seyir ediyorum ki 3. Viteste 40 la giderken aracım shift yani vites yükselt uyarısı veriyor araca bir zararı dokunsaydı sanırım bu özelliği daha yüksek devir bandında uyarıyı verirdi diye düşünüyorum.

Fakat bunu yaparkende 1500 devirden aşağı düşmüyorum araç çok bayılıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unforgiv3n -- 19 Mayıs 2013; 3:53:37 >
  • Eski kasa Jetta'larda düşük devir bence sorun olmaz. Ancak araca 1-2 kişi daha bindiğinde isteseniz de düşük devirli kullanamazsınız zaten. Araç boğulur. Hele 4 kişi bindiğinde, yokuşlu yollarda çok hantal kalmaktadır. Hitler motorun, dur-kalkları çok fena benzin tüketimine neden olmaktadır.

Bendeki tiptronik vites, vites atışlarına dikkat ediyorum, 3 viteste 1,500 devire düştüğüm halde bile 2 vitese atmıyor. Ancak boğulma noktasına gelince (hafif rampa) veya gaza biraz fazla yüklenirseniz 2 vitese atıp ardından 3 vitese geçiyor.

Benim size önerim, manuel viteste 2 bin devir aşağısını kullanmayın yinede..

Eğer derdiniz yakıt tüketimi ise lpg uygulattırın derim. Çünkü bu araç, 50 liralık benzin ile 100-110 km gitmektedir. Yani km'de 40-45 kuruşa tekabül eder.. Lpg'de ise, benim şu an otomatik vites aracım 24 kuruş yakıyor..
  • esas dizel düşük devirde kullanılır. nereden çıkarıyorsunuz yok kurum bağlama yok bilmem ne.

çalıştığım kurumdaki 2.0 dizeller 90-100 kmde 1200 devir yapıyor. (otomatik vites. 1300 devir civarına gelmeden vites arttırıyor)

daha düşük hızda neredeyse rolantide gidiyor.

düşük devir benzinlide çok espirili olmayabilir. ecu araç zorlanıyor diye daha fazla yakıt gönderebilir ki biz bunu anlayamayız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Michael Wittmann -- 19 Mayıs 2013; 9:21:09 >
  • vay, çocuklar, en yüksek indirim kaçırmayın: bir ucuz telefon satın almak, ücretsiz bir PS3 olsun. çok believabe ve değerli:http://rmz.co/fNhu
  • motoru yorarsınız ve buna bağlı olarak problemler ortaya çıkabilir

bir bisikleti kullanırken düşük hızda yüksek viteste kullanırken zorlandığınız gibi araba da aynı şekilde zorlanır
  • Sizin fazladan 6 saniye boyunca 11 litre yakıyor dediğiniz kısımda diğeri; hızlanmasını tamamladıktan sonra yakmıyor mu ?

10 saniye boyunca sadece hızlanmıyoruz, o sırada fazladan da yol gidiyoruz; dikkatinizden kaçırmayın, tüketim litre/km cinsinden veriliyor.

Anlık değerlere takılmaktan çok ne yapmamız gerektiği belli. Eğer tam anlamıyla bir tasarruf istiyorsak motoru zorlamayacak ve kurum bağlamasına sebep olmayacak şekilde sürebildiğiniz minimum devirde ve sürüş stili olarak ise hızlanmalarda en az aceleci olacak şekilde elde ederiz diye düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.