Şimdi Ara

dxomark.com güvenilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
2.952
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir makineyi araştırdığım zaman ilk incelemelere, kullanıcı deneyimlerine ve fotoğraf örneklerine bakarım. Arada dxomark.com'a da göz atıyorum. Adamların elinde devasa bir veritabanı var. Herhalde bir cihazı incelerken onlarca farklı lens ile deneyerek test ediyorlar. Fakat bu site güvenilir mi sizce? Var mı geçmişte şüpheli inceleme sonuçları yada kullanıcıların memnun kaldığı fakat düşük skorda kalan cihazlar?

• DxO ile VW olayı birbirinden çok farklı olaylar. Eğer Canon'un kendisi bir hile yapsaydı belki VW skandalıyla eş tutulabilirdi ama DxO, gerçekte aldığı düşük oyları arttırarak VW Golf'ü yılın en iyi otomobili seçen ADAC ile karşılaştırılabilir belki. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2542797/Germanys.html ADAC'ı bu yanlı seçiminden dolayı hiçbir otomobil üreticisinin mahkemeye verdiğini sanmıyorum. Elbette testte hakkı yenen firmaların mahkeme haklı saklıdır ve bu kendi problemleri ama dava açmamış olmaları ADAC'ın sahtekarlık yaptığı gerçeğini değiştirmiyor.

DxO'nun lisanslı Optics Pro yazılımını büyük bir memnuniyetle kullanan biri olarak yazıyorum ki DxO sensör test sonuçlarına hiçbir şekilde güvenmiyorum, nedeni de ilk mesajımda verdiğim gibi son derece tutarsız test sonuçları. Bir markanın giriş seviyesi makinasındaki sensörün diğer bir markaya ait oldukça pahalı bir makinasındaki sensörden daha iyi olduğunu iddia etmek bence saçmalık, ha sana göre Nikon D3300'ün sensörü Canon 1Dx ile aynı puanı alması normalse ona birşey diyemem tabii. Ama açıkça görünüyor ki DxO puanlamalarında ISO başarımının ana puana etkisini oldukça düşük tutarken DN'nin etkisini hayli arttırmış. Ee Nikon'un Canon'a oranla DN'de daha iyi olduğunu biliyoruz ama genel kullanıcıya sorsak fotoğraf makinası seçerken DN başarımı yüksek makinayı mı seçerlerdi yoksa daha yüksek ISO başarımı olan makinayı mı? Nikon'un kendisi bu soruya zaten cevap verdi yıllarca direnmesine rağmen pes edip ISO nedeniyle CMOS sensöre dönmek zorunda kaldı.

DxO'nun yanlı puanlamalarına sıcak bir örnek de vereyim konusu açılmışken. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıllarda DxO kendi donanımını da satışa sundu, cep telefonlarına monte edilebilen DxO One aslında ayrı bir kompakt fotoğraf makinesi. 1" boyutunda 20,2 MP sensörü var. Cihazın 4-5 poz çekip bunları birleştirerek elde ettiği özel bir çekim modu var, bunun daha iyi NR başarımı gibi önemli kazançlar sunduğunu iddia ediyorlar. Bu özelliğe de Super RAW Plus adını vermişler. Hadi onu da örnek karşılaştırmamıza katalım ve Nikon D7200 ile Canon 5D Mark III karşısında ne puanlar almış bir bakalım:

http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/DxO-ONE-SuperRAW-Plus-versus-Nikon-D7200-versus-Canon-EOS-5D-Mark-III___1030_1020_795

Hangi yazılımsal yöntemi denersek deneyelim 1" sensörden bahsediyoruz ama Nikon'un APSC sensörünü ISO başarımında, ana sensör puanı olarak da Mark III'ü geride bırakmayı başarmış DxO'nun kendi sensörü. Yersek tabii. Buradaki sorunlardan birisi de zaten DxO One'a özel bir ayrıcalık uygulanması, çünkü Sony RX100 gibi benzer çoklu çekimde NR kullanan kameralar olmasına karşın hiçbiri bu özellikleriyle değerlendirilmiyor DxO testlerinde, hepsi tek çekim üzerinden puan alıyor ve haliyle DxO One'ın hayli gerisinde kalıyor.

Neyse en önemli delili de en sona saklamıştım haliyle, onu da paylaşarak mesajımı sonlandırıyorum...

Lütfen aşağıdaki DxO en iyi sensör sıralama listesindeki pandayı, pardon Canon'u bulunuz:

http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings

Hadi ufak bir tüyo vereyim: Canon EOS 5DS ile 24. sırayı alabilmiş. İlk 20'de bir tane evet yanlış duymadınız bir tane bile Canon sensör bulunmamakta.

Edit: ekleme
    Şimdi öncelikle tanımları doğru yapalım ki elmalarla armutları aynı keseye koymayalım. DxO'nun test sonuçlarına güvenmiyoruz derken DxO'nun laboratuar sonuçlarına değil, bu sonuçlardan elde ettiği ortalama skora yani "overall score"a güvenmiyoruz. Çünkü sensörler elde edilen laboratuar ölçüm skorlarına göre değil, bu skorlar detayları DxO tarafından açıklanmayan bir matematiksel işlemden geçtikten sonra elde edilen "overall score" ile karşılaştırılmakta. İşte üçkağıdın döndüğü nokta da burası. Birbirine yakın tarihlerde piyasaya sürülmüş iki gövdeden örnek vermek gerekirse:

Değerlere baktığımızda;

Renk derinliği skorlarındaki fark = % 1,65 Nikon lehine
    Dinamik aralık skorlarındaki fark = % 15,11 Nikon lehine
    ISO başarımı skorlarındaki fark = % 116,98 Canon lehine

İşte DxO'nun bu laboratuar skorlarından elde ettiği ortalama skorlara gelince crop sensörlü giriş seviye Nikon "84", Canon'un FF amiral gemisi "82". Görüldüğü üzere şu skorlardan Nikon lehine daha yüksek ortalama puan çıkarabilmek için baya bir uğraşılması ve ISO puanının ortalama skorda baya bir kırpılması gerekiyor sanırım.

Üstelik buradaki laboratuar sonuçlarının puanlara yansıtılmasında bile büyük sorunlar var. DxO'nun karşılaştırma sayfasında ilginçtir ki laboratuar ölçümleri de ayrı ayrı gösterilmiş, hadi hepsine sırayla bir gözatalım:

ISO hassasiyeti: tüm değerlerde Canon önde

SNR oranı: Canon tüm ISO değerlerinde önde

Dinamik aralık: ISO 400'e kadar Nikon önde

Tonal aralık: Canon tüm ISO değerlerinde önde

Renk hassasiyeti: Canon tüm ISO değerlerinde önde

Hadi biri gelsin de DxO'nun şu laboratuar sonuçlarından sonra mantıklı bir şekilde bana giriş seviye crop sensörlü Nikon'un nasıl Canon'un FF amiral gemisinden daha iyi bir sensöre sahip olduğunu açıklasın. Testler ve ölçümler de ortada, DxO'nun bunlara verdiği rakamlar da.

Kaynaklar:https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D5200-versus-Canon-EOS-1Dx___850_753
  • DxO sensör ve lens incelemeleri üzerine lider firmalardan biridir. Hatta bu konuda otomatik düzeltme yapabilen DxO Optics Pro gibi rakiplerinden çok daha üstün bir yazılımları da var. Ancak iş bu ekipmanlara puan vermeye gelince orada biraz sapıtmaya başlıyorlar. Örnek vermek gerekirse Crop sensörlü Nikon D7200 ile Canon 5D Mark III karşılaştırması:

http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D7200-versus-Canon-EOS-5D-Mark-III___1020_795

Overall Score değerine göre D7200 sensörü 5D Mark III'den daha yüksek puan almış.

Bu tür tonla bana saçma gelen sonuçları mevcut ve nedense Canon'lar hakettikleri değerlerden biraz düşük alıyor nedense DxO testlerinde.

• Father Torque kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DxO sensörü incelediği için ürünlerin sensörünü de çıkartıp başka gövdelerde deneme gibi bir imkanımız olmadığından biz son kullanıcı olarak sensörü değil bir gövdeyi komple kullanırız ve buna dayanan tecrübelerimiz vardır. Bu nedenle de DxO'nun az puan verdiği bir sensöre sahip çok başarılı gövdeler kullanıcının elinde harika sonuçlar verebilir. DxO'nun sonuçlarını ürünü tercih etmek için ölçü kabul etmemek gerek. Hele hele ki sensör toplam puanunda 10-20 puanlık, ISO başarım puanında 100-200 paunlık farkların kullanıcı açısından hiç fark edilmediğini düşünüyorum. Halen öyle midir bilemiyorum ama bir çok site, dpreview de DxO'nun sensör ölçülerini gerektiğinde veri olarak kullanır ve incelemerinde paylaşmıştır.

Ayrıca bana göre DxO inceleme kriterlerini, test aşamalarını, ne şekilde testlere tabi tuttuğunu ve bunların sonuçlarını paylaştığından her yönü ile "kanıt" sunan bir analiz merkezi. Gelişmiş birçok ülkede tüketiciyi aldatmaya yönelik girişimler tespit edildiğinde yapan markaların gözünün yaşına bakılmaz ciddi cezalar ödetilir. Sanırım en yakın geçmişte olan ve bir şekilde duyduğunuz Volkswagen olayını anımsayınız. Bir diğer yanı da bu forumda işine gelmediği için DxO verilerini kabul etmeyenler gibi bu ürünleri üreten markalar da bu verileri kabul etmese diye düşünelim. Canon DxO'dan maddi olarak küçük ve fakir midir ? Eğer DxO'nun haksız yere ürünlerini kötülediğine dair elinde kanıt olsa DxO gibi küresel çapta markasını kötüleyen bir yayına dava açmaz mı ?! Yıllar önce LCD ekran üreticilerinin anlaşıp fiyatları kasıtlı olarak yüksek tuttuğuna dair AB'de mi orasını tam anımsamıyorum yüklü miktarda cezalar kesilmişti birkaç üreticiye.

http://www.ntv.com.tr/turkiye/lcd-ureticilerine-ceza-yagdi,ticPAHHCBk6y2Ll-FLxtUw

Peki niye bu forumda çokca dillendirilen "satılmış" DxO'nun, "taraflı DxO"'nun karşısına çıkamaz bu küresel markalar !? Parayı veren DxO düdüğünü çalıyor ise bazı markaların parası mı yok ? Ola ola mesela garip biçimde 3 yıl önce ekonomik kriz yaşayan Olympus'un mu parası çoktu da DxO'yu satın aldı !? Yıllardır olduğu gibi en son 2015 yılı dijital fotoğraf makinası satışlarında halen AÇIK ara farkla D-SLR üreticilerinin piyasanın en büyük dilimine hakim oldukları resmen kanıtlandı. Yani para konuşuyor ise Canon Nikon'dan maddi olarak çok ileridedir hele hele ki hiçbir aynasız üreticisi yakınından bile geçememektedir. Bu bilgileri bir kenara koyalım ve bütün bunlara karşın şu forumda birkaç yıl içinde birkaç kez sadece forumda şahsi fikirlerini paylaştığı için dava edilmek durumunda kalmış birkaç insan tanıdım !.. Bunları bir düşününüz. Benim göremediğim, anlayamadığım bir detay var ise bildiğiniz var ise "forum"culuk yapıp birbirimizi bilgilendirelim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 28 Aralık 2015; 18:05:40 >

• Son derece güvenilir bir sitedir. Tek yapmanız gereken puanları doğru yorumlamak. Mesela D7100 5D M3'ten daha iyi puan almış bu nasıl oluyor denmiş.

Puanları etkilen dinamik aralık, renk ve iso başarısı şeklinde 3 kriter var bildiğiniz gibi. Bunların hangisi puanları ne kadar etkiliyor araştırmadım. Dinamik aralık gerçekten de Nikon'larda (yani sony sensörlerde) Canon'lara oranla oldukça iyi. Hatta Samsung üretimi sensörler de Canon sensörlere göre daha iyi. Bunları herkes küçük bir test ile teyit edebilir. Aşağıdaki dinamik aralık testine bakabilirsiniz.

Bu yüzden aps-c sensörlü bir Nikon'un, toplam puan olarak, full frame sensörlü Canon'un önüne geçmesi mümkün. Full frame makineler iso başarımında kesinlikle önde zaten. Dinamik aralıkta büyük sensörün avantajı olsa da Canon'ların dinamik aralıkları Sony sensör kullanan aps-c'ler kadar iyi değil. Renk olarak da aynı şekilde. Dinamik aralıkta yapılacak bir testte renk skalaları da ortaya çıkıyor zaten. Toplam puanı 85 olan bir aps-c sensör ve 80 puan almış bir full frame varsa birbirlerine göre artıları var. Aps-c daha iyi görüntü kalitesine sahip denemez. Sadece belli alanlarda önde ve onlar da toplam puanı etkiliyor.

Ayrıca DXO'nun puanları logaritmik. Yani oradaki puanları yüzde olarak birbirine oranlayarak bakmamak lazım. Iso başarımı konusunda DXO'dan alıntı yaparsak: "Iso puanlarındaki %25'lik fark 1/3 duraklık farka karşılık gelir ve bu da çok zor anlaşılabilecek bir farktır" Zaten değişik markalar kullanmış kişiler fark etmiştir ki, iso puanında 1400 almış bir ürün 1000 puan alan bir üründen %40 oranında daha iyi değil. Hatta çoğu zaman farkları anlamak için bayağı uğraşmak lazım. Ben makine almadan önce DXO puanlarına bakarım. Alım kararını etkilesin veya etkilemesin, herkes bir göz atıyordur mutlaka. O puanları nasıl okuyacağımızı bildiğimiz zaman gayet faydalı bir site.

Dpreview dinamik aralık testi:

http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=nikon_d7200&attr144_1=nikon_d810&attr144_2=canon_eos760d&attr144_3=canon_eos6d&attr146_0=100_5&attr146_1=100_5&attr146_2=100_5&attr146_3=100_5&attr177_0=off&normalization=full&widget=288&x=-0.8871861940003843&y=0.14627038367885314

Buradaki olay; düşük pozlanmış fotoğrafları normalde olması gereken değerlere çıkardığımızda karşılaşacağımız durum. Gölgelerdeki detay miktarını ve dolayısıyla dinamik aralığın genişliğini ortaya çıkarıyor yani. Ben Nikon ve Canon'dan birer aps-c ve birer full frame seçtim. Başka cihazlara da bakabilirsiniz. Dediğim gibi bu testi herkes yapabilir. Başka sitelerde de var zaten.

D800 ve 6D karşılaştırması:

İlk test 4 durak kadar fazla pozlanmış fotoğrafların olması gereken duruma getirildikleri zaman barındırdıkları renk miktarını gösteriyor. Soldaki D800, sağdaki 6D. Bazı renklerin Canon'da kaybolduğunu görebilirsiniz.

İkinci test ise 4 durak düşük pozlanmış fotoğrafların olmaları gereken duruma getirildikleri durumu gösteriyor. İlk test highlight (aydınlık) bölgelerdeki detayı gösterirken bu test ise dpreview'dakinde olduğu gibi gölgelerdeki detayı gösteriyor. Soldaki D800, sağdaki 6D

dxomark.com güvenilir mi?  dxomark.com güvenilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 28 Aralık 2015; 19:33:27 >

• quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

DxO sensörü incelediği için ürünlerin sensörünü de çıkartıp başka gövdelerde deneme gibi bir imkanımız olmadığından biz son kullanıcı olarak sensörü değil bir gövdeyi komple kullanırız ve buna dayanan tecrübelerimiz vardır. Bu nedenle de DxO'nun az puan verdiği bir sensöre sahip çok başarılı gövdeler kullanıcının elinde harika sonuçlar verebilir. DxO'nun sonuçlarını ürünü tercih etmek için ölçü kabul etmemek gerek. Hele hele ki sensör toplam puanunda 10-20 puanlık, ISO başarım puanında 100-200 paunlık farkların kullanıcı açısından hiç fark edilmediğini düşünüyorum. Halen öyle midir bilemiyorum ama bir çok site, dpreview de DxO'nun sensör ölçülerini gerektiğinde veri olarak kullanır ve incelemerinde paylaşmıştır.

Ayrıca bana göre DxO inceleme kriterlerini, test aşamalarını, ne şekilde testlere tabi tuttuğunu ve bunların sonuçlarını paylaştığından her yönü ile "kanıt" sunan bir analiz merkezi. Gelişmiş birçok ülkede tüketiciyi aldatmaya yönelik girişimler tespit edildiğinde yapan markaların gözünün yaşına bakılmaz ciddi cezalar ödetilir. Sanırım en yakın geçmişte olan ve bir şekilde duyduğunuz Volkswagen olayını anımsayınız. Bir diğer yanı da bu forumda işine gelmediği için DxO verilerini kabul etmeyenler gibi bu ürünleri üreten markalar da bu verileri kabul etmese diye düşünelim. Canon DxO'dan maddi olarak küçük ve fakir midir ? Eğer DxO'nun haksız yere ürünlerini kötülediğine dair elinde kanıt olsa DxO gibi küresel çapta markasını kötüleyen bir yayına dava açmaz mı ?! Yıllar önce LCD ekran üreticilerinin anlaşıp fiyatları kasıtlı olarak yüksek tuttuğuna dair AB'de mi orasını tam anımsamıyorum yüklü miktarda cezalar kesilmişti birkaç üreticiye.

http://www.ntv.com.tr/turkiye/lcd-ureticilerine-ceza-yagdi,ticPAHHCBk6y2Ll-FLxtUw

Peki niye bu forumda çokca dillendirilen "satılmış" DxO'nun, "taraflı DxO"'nun karşısına çıkamaz bu küresel markalar !? Parayı veren DxO düdüğünü çalıyor ise bazı markaların parası mı yok ? Ola ola mesela garip biçimde 3 yıl önce ekonomik kriz yaşayan Olympus'un mu parası çoktu da DxO'yu satın aldı !? Yıllardır olduğu gibi en son 2015 yılı dijital fotoğraf makinası satışlarında halen AÇIK ara farkla D-SLR üreticilerinin piyasanın en büyük dilimine hakim oldukları resmen kanıtlandı. Yani para konuşuyor ise Canon Nikon'dan maddi olarak çok ileridedir hele hele ki hiçbir aynasız üreticisi yakınından bile geçememektedir. Bu bilgileri bir kenara koyalım ve bütün bunlara karşın şu forumda birkaç yıl içinde birkaç kez sadece forumda şahsi fikirlerini paylaştığı için dava edilmek durumunda kalmış birkaç insan tanıdım !.. Bunları bir düşününüz. Benim göremediğim, anlayamadığım bir detay var ise bildiğiniz var ise "forum"culuk yapıp birbirimizi bilgilendirelim.

DxO ile VW olayı birbirinden çok farklı olaylar. Eğer Canon'un kendisi bir hile yapsaydı belki VW skandalıyla eş tutulabilirdi ama DxO, gerçekte aldığı düşük oyları arttırarak VW Golf'ü yılın en iyi otomobili seçen ADAC ile karşılaştırılabilir belki. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2542797/Germanys.html ADAC'ı bu yanlı seçiminden dolayı hiçbir otomobil üreticisinin mahkemeye verdiğini sanmıyorum. Elbette testte hakkı yenen firmaların mahkeme haklı saklıdır ve bu kendi problemleri ama dava açmamış olmaları ADAC'ın sahtekarlık yaptığı gerçeğini değiştirmiyor.

DxO'nun lisanslı Optics Pro yazılımını büyük bir memnuniyetle kullanan biri olarak yazıyorum ki DxO sensör test sonuçlarına hiçbir şekilde güvenmiyorum, nedeni de ilk mesajımda verdiğim gibi son derece tutarsız test sonuçları. Bir markanın giriş seviyesi makinasındaki sensörün diğer bir markaya ait oldukça pahalı bir makinasındaki sensörden daha iyi olduğunu iddia etmek bence saçmalık, ha sana göre Nikon D3300'ün sensörü Canon 1Dx ile aynı puanı alması normalse ona birşey diyemem tabii. Ama açıkça görünüyor ki DxO puanlamalarında ISO başarımının ana puana etkisini oldukça düşük tutarken DN'nin etkisini hayli arttırmış. Ee Nikon'un Canon'a oranla DN'de daha iyi olduğunu biliyoruz ama genel kullanıcıya sorsak fotoğraf makinası seçerken DN başarımı yüksek makinayı mı seçerlerdi yoksa daha yüksek ISO başarımı olan makinayı mı? Nikon'un kendisi bu soruya zaten cevap verdi yıllarca direnmesine rağmen pes edip ISO nedeniyle CMOS sensöre dönmek zorunda kaldı.

DxO'nun yanlı puanlamalarına sıcak bir örnek de vereyim konusu açılmışken. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıllarda DxO kendi donanımını da satışa sundu, cep telefonlarına monte edilebilen DxO One aslında ayrı bir kompakt fotoğraf makinesi. 1" boyutunda 20,2 MP sensörü var. Cihazın 4-5 poz çekip bunları birleştirerek elde ettiği özel bir çekim modu var, bunun daha iyi NR başarımı gibi önemli kazançlar sunduğunu iddia ediyorlar. Bu özelliğe de Super RAW Plus adını vermişler. Hadi onu da örnek karşılaştırmamıza katalım ve Nikon D7200 ile Canon 5D Mark III karşısında ne puanlar almış bir bakalım:

http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/DxO-ONE-SuperRAW-Plus-versus-Nikon-D7200-versus-Canon-EOS-5D-Mark-III___1030_1020_795

Hangi yazılımsal yöntemi denersek deneyelim 1" sensörden bahsediyoruz ama Nikon'un APSC sensörünü ISO başarımında, ana sensör puanı olarak da Mark III'ü geride bırakmayı başarmış DxO'nun kendi sensörü. Yersek tabii. Buradaki sorunlardan birisi de zaten DxO One'a özel bir ayrıcalık uygulanması, çünkü Sony RX100 gibi benzer çoklu çekimde NR kullanan kameralar olmasına karşın hiçbiri bu özellikleriyle değerlendirilmiyor DxO testlerinde, hepsi tek çekim üzerinden puan alıyor ve haliyle DxO One'ın hayli gerisinde kalıyor.

Neyse en önemli delili de en sona saklamıştım haliyle, onu da paylaşarak mesajımı sonlandırıyorum...

Lütfen aşağıdaki DxO en iyi sensör sıralama listesindeki pandayı, pardon Canon'u bulunuz:

http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings

Hadi ufak bir tüyo vereyim: Canon EOS 5DS ile 24. sırayı alabilmiş. İlk 20'de bir tane evet yanlış duymadınız bir tane bile Canon sensör bulunmamakta.

Edit: ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Father Torque -- 29 Aralık 2015; 9:37:46 >

• Bu konu çok tartışılıyor sadece bizde değil tüm yabancı forum sitelerinde de. ancak DXO Mark şu an için sensör testleri konusunda neredeyse bilirkişi durumuna gelmiş sanki.

Canon sensörler in aslında bir türlü aşamadığı sorun Dinamik aralık ki bence ISO başarımından daha önemli bir kriter.
    Artık yeni nesil sıradan bir DSLR nin çok rahat ISO 6400 de kolayca temizlenebilir fotoğraflar çekebildiğini düşünürseniz daha fazlasına neden ihtiyaç duyarsınız ki? Yani her iki üretici de 6400 lerde kullanılabilir fotoğraflar sunabildiğine göre daha üstü olursa olsun ama olmazsa da çok önemli değil artık.
    Düşünsenize Analog dönemde hızlı çekim için 400ASA ve dünya para verilerek alınmış 300mm f2,8 tele lens kullanan biri bugün aynı enstantaneyi sıradan bir 300mm ile f5,6 da ISO1600 de yakalayabiliyor.
    6400 e çıktığınızda ise analog ta bunun kaşıılığı f1,4 300mm ve 400ASA oluyor.. Varmıydı böyle bir lens:)

Kısacası ISO artık sorun olmaktan çıktı

oysa dinamik aralık en açık ile an koyu tonlar arasındaki genişlik olduğundan Canon sensörler diyelim ki belli bir karanlıkta artık tam siyah okurken Nikon da Canon 'un siyah diye konuyu kapattığı noktadan itibaren hala bir iki adım ton ayırabilmesi bence önemli. sonuçta bilgisayarda işlerken ISO İçin müdahele edebiliyorken DR için makinede olmayan bir data konusunda hiçbir işlem yapamıyorsunuz

Bu gözle farkedilir farkedilmez azdır çoktur.. hepsi doğru.. Ancak baskı büyüdükçe DR nin etkisi daha çok farkediliyor. Burası da bir gerçek. 36mp 50mp gövdelere dünya para bayılanlarda bunları ınsagram da paylaşmak için almamışlardır herhalde.

Canon sensörlerin listede ilk 20 de olmamasını DXO MARK gibi herhangi bir üreticinin desteğine ihtiyaç duymayacak kadar büyümüş ve bugünkü yerini objektif kalarak sağlamış bir kurumun taraflı olmasına bağlamak yerine sorunu Canon'da aramak bence daha doğru.Sensör başarımı konusunda her nekadar her yeni gövdesinde bir adım daha ileriye gitse de rakipleride aynı hızla ilerlediğinden arayı bir türlü kapatamıyor galiba.. Ancak çektiğimiz 100 fotodan belki 95 inde asla gözle göremeyeceğimiz farklar için bu lab testlerine bakarak Nikon Canon dan daha yidir yada tam tersini söylemek te abesle iştigal olur..

işin o kısmı tamamen başka bir konu .. aman bulaşmayalım:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pexo -- 7 Ocak 2016; 12:18:09 >

• Böyle birşeyler de eklemek istedim...
    http://blog.fotozeynep.com.tr/2016/03/19/kullanici-yorumlari-inceleme-ve-elestirilerindeki-degiskenler/

Genel olarak ne yapılıyor, ne oluyor...
  • Araştırdım ancak bir sonuca ulaşamadım, DXO MArk testlerinin hangi lensler ile yapıldığını bilen var mı? Yada gerçekten lens ile fotoğraf çekilerek mi yapılıyor, yoksa bilgisayar ortamında sensör verileri girilerek test görüntüleri mi oluşturuluyor?
  • RAW çıktıya göre bakarız diyor ama
    http://www.dxomark.com/About/In-depth-measurements/Measuring-sensors-using-RAW-and-testing-lenses-on-cameras

Sanırım veriyi makinadan fotoğraf çekmeden almanın bir yolu yoktur. Üreticiler buna izin vermezler. Zaten lens ne olur ise fark etmez diye tahmin ediyorum. Çünki optik kalite başka bir konu ve alan iken sensörün renk sapmaları, dinamik aralığı, iso gürültü sinyali lensten bağımsız ölçülebilir değerlerdir diye düşünüyorum. Biz bir prime lens ile kit lensin farkını optik fark olarak görüyoruz ama sensör için lensten gelen ışığın kırılması vb. fark eden bir şey değildir. Hatta bu nedenledir ki aynı lens farklı gövdelerde çok farklı sonuçlar vermektedir. Buradan çıkarılacak sonuç etkenin lense bağlı değil sensöre bağlı olduğu yönünde olabilir diye düşünüyorum. RAW çıktıda fotoğrafın keskinliğine falan değil de renk derinliği ve iso gürültüsüne bakınca sensör performansı görülür sanırım...

Bir de şu test ekipmanlarına hangi kullanıcı sahip de zırtdanak hemen DxO'ya iftira ve inkar eder :) komik yani bence. Sanırım bu videolarda cevabı da göreceksiniz.
    https://www.youtube.com/watch?v=czV2j6TAzIY
    https://www.youtube.com/watch?v=-g-nzUxtTis
    https://www.youtube.com/watch?v=kYGbSsLzmyA

Burası da imatest'i kullanarak inceliyor mesela.http://www.photoreview.com.au/reviews/advanced-compact-cameras/interchangeable-lens/panasonic-lumix-dmc-gf8#TESTS
    http://www.imatest.com/products/test-charts/

Bizimkiler oturur TN panelli sRGB tayfının %72'sini görebildiği monitör başına kör olmuş gözleri ile şunları inkar eder ve hatta öyle kolay ve rahatça da iftira ederler ki DxO Mark satılmış falan demeye getirirler.

• jiddi kullanıcısına yanıt
    Lensin cam kalitesi geçirgenliği etkilediği için sensöre düşen ışık miktarı dolayısı ile özellikle keskinlik ve detay olarak fotoğraf kalitesini etkiler, testlerin nasıl yapıldığına dair detay bulunamaması çok ilginç.
  • Hortlatayım bi...
    Lens ne olur ise olsun gövde sabit, iso ve diyafram sabit ise...
    Örneğin ,
    1. Nikon D5500'e 18-55mm'i taktık F5.6'ya getirdik iso 100'de ortam ışığına göre gördü ki 1/320
    2. Nikon D5500'e 50mm F1.8'i taktık F5.6'ya getirdik iso 100'de ortam ışığına göre gördü ki 1/320

Işığın gücü değil mi ISO kumlanması etkisine neden ?
    Eğer aynı şiddette ışık geliyor ise, ölçülen şey fotoğrafı oluşturan görsel objeletin netliği, köşelerin belirginliği, kontrastı, keskinliği değil de noise oluşumunun varlığı ise lensin etkisi yoktur. ImaTest programını resmi sitesinden biraz inceleyin.

Der ki orada Noise etkisini yaratan elemanlar olarak
    Several factors affect noise.

1 Pixel size.
    2 Sensor technology and manufacturing.
    3 ISO speed.
    4 Exposure time.
    5 Digital processing.
    6 Raw conversion.

Hiç lensten dolayı noise olur gibi bir etken geçmiyor.
    Kaynak -http://www.imatest.com/docs/noise/

Bence sensörün optik kalitesi ışığı bloke etmekten ziyade onu kırıyordur. Işık bir prime lenste olduğu gibi kit lenste veya daha çok optik eleman barındıran lense oranla daha doğrusal olarak sensöre düşüyordur ama ışığı bir filtre gibi bloke etmiyordur. Eğer etse idi aynı diyafram değerinde örnek farklı lensler farklı perde hızları vermeliydi.

• quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

Hortlatayım bi...
    Lens ne olur ise olsun gövde sabit, iso ve diyafram sabit ise...
    Örneğin ,
    1. Nikon D5500'e 18-55mm'i taktık F5.6'ya getirdik iso 100'de ortam ışığına göre gördü ki 1/320
    2. Nikon D5500'e 50mm F1.8'i taktık F5.6'ya getirdik iso 100'de ortam ışığına göre gördü ki 1/320

Işığın gücü değil mi ISO kumlanması etkisine neden ?
    Eğer aynı şiddette ışık geliyor ise, ölçülen şey fotoğrafı oluşturan görsel objeletin netliği, köşelerin belirginliği, kontrastı, keskinliği değil de noise oluşumunun varlığı ise lensin etkisi yoktur. ImaTest programını resmi sitesinden biraz inceleyin.

Der ki orada Noise etkisini yaratan elemanlar olarak
    Several factors affect noise.

1 Pixel size.
    2 Sensor technology and manufacturing.
    3 ISO speed.
    4 Exposure time.
    5 Digital processing.
    6 Raw conversion.

Hiç lensten dolayı noise olur gibi bir etken geçmiyor.
    Kaynak -http://www.imatest.com/docs/noise/

Bence sensörün optik kalitesi ışığı bloke etmekten ziyade onu kırıyordur. Işık bir prime lenste olduğu gibi kit lenste veya daha çok optik eleman barındıran lense oranla daha doğrusal olarak sensöre düşüyordur ama ışığı bir filtre gibi bloke etmiyordur. Eğer etse idi aynı diyafram değerinde örnek farklı lensler farklı perde hızları vermeliydi.

o zaman benim düşündüğüm yanlış demi.
    18x55 kit lens ile 50 mm f1.8 e göre daha düşük ışık alır demek yanlış mı olur. açıkçası tam anlayamadım.
    tamamen olay lens optik kalitesinde ne kadar iyi diyafram açıklığı o kadar iyi ışık tek kıstas bu mudur ?50 mm de 3.6 altına indiği için kaliteli???

• Dxomark bir zamanlar pentax k5 sensörünün k 5ii nin sensorunden daha iyi olduğunu söyleyen bir siteydi,o gün kapattım sayfalarını bir daha da açmadım.(aynı sensorü kullanıyor iki makinede)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuantum_arabeski -- 2 Mart 2017; 13:16:20 >
  • Bir sürü PC'de aynı işlemciyi kullanıyor ama hiçbiri aynı performansı vermiyor ?
    Bir sürü ekran kartı aynı GPU'yu kullanıyor ama aynı performansı vermiyor ?
    Sensör de bir devre üzerinden bizim sonuç olarak gördüğümüz fotoğrafa ulaşana kadar her modelde farklı yollardan geçiyor. Farklılıkların olması kadar normal bir şey yok bence. Hem maden aynı sensör var diye aynı sonucu vereceği mantığı olsa idi onlar neden test edior ki aynı sensöre sahip makinaları, yazsın aynı test sonucunu geçsin gitsin DxO da ?!
    Hemen her markanın aynı sensörü kullanan birkaç modeli vardır. Hepsi sensör aynı diye aynı performansı veriyorlar mı ?!
  • Aynı sensor,aynı işlemci,aynı kasa aynı pozometre aynı cekim hızları aynı iso..Af modulü ve arka lcd ekran hariç tamamen aynı 2 makinenin ( üretici fabrikanın beyanı bu zaten sadece Af modulü ve arka lcd ekran değişti diyorlar) sensörüne farklı puan veren bir site bence kesinlikle dalga geçilmeyi hakediyordur.
  • quote:

Hemen hemen her kategoride (hatta Canon'a handikap verin) Nikon geçilemez o sitede
    Testlerinde neyi baz aldığını anlayamadığım sonuçlar var. Altta özelliklerde color dept, dynamic range, ISO olarak canon önde gözüküyor ama overall score yazan yer Nikonu hiç geçemiyor
    Overall Score denen ortalama değeri anlamadık diyelim, belki işin içinde kategoriye has puanlama olabilir diyelim. 700D ve D40x'i karşılaştırdığımızda D40x önde gözüküyor
    Orta segmentte D90 çok sevildi ama 2013'de çıkan 70D'nin önünde bir kalitede olması hiç samimi değil
    Hmm, işin içinde hem aynı kategori hem de aynı dönem ürünlerine has puanlama olabilir diyelim. Mesela D3100 ile 550D kıyasladığımda 550D gibi takdir kazanmış bi ürün Nikonu geçemiyor
    Tam kare sensörlere hiç girmeyelim Nikon fark atıyor

Neyse ben hala sazanlık yapmayalım, bi anlayan anlatsın diyorum, çünkü bu işe bu kadar yatırım yapmış birisi sponsorluk uğruna böyle komedi kıyaslama yapmaz, bence overall score yazan yeri yanlış değerlendiriyoruz diyip kaçayım ben

Daha önce şöyle bir yorumum olmuştu benzer bir forumda...
    https://forum.donanimhaber.com/canon-60d-alinir-mi--82852120-2

• DPreview de kendi testini yapıyor. Şimdi siz şunu görüp de DxO güvenilmez diyorsanız !..

Kaynak :https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d5500/9
    Kendiniz de bakın diye...

Nikon D5500'ün karşısına Canon 6D'yi koyun bakın. Dengi mi Canon 6D Nikon D5500'ün ? Ha söz konusu komple gövde ise değil. Sensör ise yine değil. DxO Mark'ın test ettiği şey sensör. Gövdenin komple ve hatta sistemin (çünki dpreview ve bir çok site bir gövdeyi komple, lens çeşitliliği fiyat/performansı, malzeme kalitesi vb.) her detayı ile incelerken DxO bunların hiçbiri ile ile ilgilenmez, ilgilendiği sadece sensördür.

Bu DPreview'in gördüğünüz görselleri sayfasından RAW yada JPEG indirilebiliyor da. Yani al indir kendin yap-gör de diyor. Daha ne yapsın ? Laf değil bunlar %100 gerçek kanıt. Yukarıda @VYC Majoris arkadaşımız da 3'üncü farklı bir incelemeden sonuçlar paylaşmış ve benzer sonuçlar görülüyor. Daha hala DxO Mark güvenilmez diyorsanız ben bunda ya inatla bilgiyi kabul etmemek yada kasıt var derim. DxO, DPreview veya o site yanlı diye her gördüğüm işime gelmeyeni inkar eder isem herhalde bu beni doğru yapmayacaktır ? Bir de özellikle dikkatinizi çekmek isterim bunlar "GÖ-RÜN-TÜ" makina çıktıları, kanıt. Öyle sadece "LAF" değiller, "LAF" kalabalığı değiller.

İşte FF Canon 6D ! Yani işimize gelmediğinde herşeyi inkar mı edeceğiz ? Full laf mı çevireceğiz, çoğunluk olup da bizim sesimiz daha çok çıkınca şu gerçek gerçekliğini mi yitirecek ? Yok, biz laf ile bu gerçeği kıvırıp bambaşka kılıflara sokacağız. Diyeceğiz ki "Ama +/-2, +/-3, +/-4 pozlamayı da nerede kullanıyoruz ki !" ;) Sen, 3-5-10-100-1000 kişi kullanmıyor olabilirsiniz ama bu şu görülenin gerçek olmadığı manasına gelebilir mi ?
    Canon 6D ile çekmişsin mesela güneşli bir yaz günü manzarayı gök mavi amma yer de kapkaranlık olmuş. Raw'dan açacaksın +2, +3 detayları kurtacaksın. Ne oldu senin "Tam kare sensörlü 6D" bak ISO 100'de verdiği noise'i görüyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 4 Mart 2017; 21:31:53 >

• Bildiğim kadarıyla Dpreview testlerde, DXOmark'ın sensör ve lens verilerini kullanıyor...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ARroWCoLT

Bildiğim kadarıyla Dpreview testlerde, DXOmark'ın sensör ve lens verilerini kullanıyor...

Hocam şu gördüğünüz DPreview ISO karşılaştırma bölümündeki görüntüler DxO Mark'tan mı alınma ? Öyle mi diyorsunuz ? Eğer öyle olduğunu diyor veya bu şekilde inanıyorsanız bile buyrun işte o zaman hangi lens ile hangi ayarlarda çekildiği bilgileri ile orijinal RAW'larını buradan indirip bakabiliyorsunuz da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 5 Mart 2017; 13:38:10 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.