Arkadaşlar 1,5 yıl önce EGR iptali yaptırdım. Usta EGR yi körlerken genel temizleme spreyinin sacını kullanmıştı, bildiğiniz kola kutusu kalınlığında. O günlerde bu konuda bilgim olmadığı ve ustaya da güvenerek EGR iptali körleme yaptırdım. Nette gezerken tesadüfen EGR körlemede ince parça kullanıldığında parçanın eriyerek pistona gittiğini ve motor yemeye kadar sıkıntı çıkardığını okudum. O günden sonra içime büyük kuşku düştü. şu anki ustam farklı biriydi gidip hemen ona sordum. "Bir şey olmaz bizde o şekilde yapıyoruz, nette okuduğunuzu her şeye inanmayın" dedi. Birkaç gün sonra benzer birkaç farklı forumda daha konu okudum. Yine içim rahat etmedi sanayiye gidip 3-4 tane ustaya dolaştım. Aralarında sadece 1 tanesi metal sac veya 2 mm krom kullanmak gerektiğini söyledi. Ustada müsaitti hemen EGR yi açtırdım ve durum içler acısı. Araya koyulan parça erimiş. 1,5 yıl önce EGR yi ince bir parçayla kapatan usta yüzünden motoru yiyorduk. Usta; "Parça gitmiş olabilir ama sanırım seninki erimiş, aracın çalışması düzgün bir şey olmamıştır merak etme." Desede gerçekten üzücü. Paramızla rezil olduk. Yani bir sorunu da araştırmamıza gerek kalmadan usta al şu aracı parası neyse tamir et deyip güvenebileceğimiz bir insan kalmamış. Neyse arkadaşlar amacım EGR iptali yaptıracak olanlar ince alüminyum kullandırmayın EGR iptali için mutlaka metal kullandırın. Yoksa hem 2 defa uğraştırır, hem de motoru kucağa alma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Daha önceden bilseydim veya herhangi bir yerde görseydim müdahale ederdim ama inşallah başkaları yaşamasın. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi notebookmania -- 23 Ağustos 2022; 16:42:1 > |
EGR İptali (Körleme) Yapanlar Konuya Dikkat
EGR Körleme Nedir?
EGR (Egzoz Gazı Devridaimi), egzoz gazlarının bir kısmını emme manifoldundan tekrar motora yönlendiren bir sistemdir. Bu, emisyonları azaltmaya yardımcı olur.
EGR sisteminde bir arıza olduğunda veya çalışması istenmediğinde, körleme yapılarak EGR valfi geçici veya kalıcı olarak devre dışı bırakılır. Bu işlem, EGR iptali olarak bilinir.
EGR İptali Yorumları
EGR iptali yapmayı düşünenler, öncelikle aşağıdaki yorumları göz önünde bulundurmalıdır:
- Bazı araçlarda EGR iptali, motor performansında artışa neden olabilir.
- EGR iptali, emisyonları artırabilir, bu nedenle araç muayenesinden geçmede sorunlara yol açabilir.
- EGR iptali, motor ömrünü kısaltabilir.
EGR İptali Sonrası Sorunlar
EGR iptali sonrası oluşabilecek sorunlar şunlardır:
- Motor arıza ışığı yandığı
- Egzoz dumanının artması
- Yakıt tüketiminin artması
- Motorun daha gürültülü çalışması
EGR Körleme Contası
EGR iptali yaparken EGR körleme contası kullanılır. Bu conta, EGR valfinin yerleştiği deliği kapatır ve egzoz gazlarının kaçmasını önler. Kaliteli bir EGR körleme contası kullanmak, egzoz sızıntılarını ve diğer sorunları önlemek için önemlidir.
EGR İptali Saçı
EGR iptali saçı, EGR valfini geçici olarak körlemek için kullanılan bir yöntemdir. EGR iptali sacı, EGR valfinin üzerine yerleştirilir ve egzoz gazlarının valften geçmesini engeller.
EGR İptali
EGR iptali ciddi bir karardır ve yapılmadan önce dikkatlice düşünülmelidir. EGR iptali, araç performansını artırabilirken, aynı zamanda emisyonları artırabilir ve diğer sorunlara yol açabilir. EGR iptali yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle bir uzmana danışmanız önerilir.