Şimdi Ara

Ekonomi battıkça iPhone satışlarının patlaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
659
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • istanbulda yaşıyorum diğer illerde durum nasıl bilmiyorum gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim iPhone’lar hem türkiyede hem dünyada her zaman popülerdi ama türkiyede 4-5 sene önce falan bu kadar aşırı yaygın değildi androidleri daha fazla görüyorduk. istanbulda kalabalık ortamlarda bulunuyorum gerek toplu taşıma gerek sosyal ortamlarda, herkeste hep iPhone var ve sandığınız gibi sadece 11 değil diğer üst modellerden de emin olun çok fazla var.

gördüğüm android telefonlar da genellikle giriş seviye ve orta segmentler hep amiral modelleri pek kimsede görmüyorum. Büyük bir teknoloji mağazasında çalışan arkadaşım da benim gözlemlerimi doğruluyor çoğunlukla iPhone satılıyormuş androidde genellikle redmi poco falan gidiyormuş düşük bütçede.

siz ne diyorsunuz bu konuda ekonomi battıkça iPhone’lar zamlandıkça daha çok tutulmasının sebebi nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-03ECCCBA8 -- 27 Temmuz 2023; 11:48:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• herkes son telefonunu alıyor ben de gittim ip14 aldım 44e bunun son telefonum olduğunu biliyorum bir daha çok zor alırım almışken tam almak istedim

• çoğu yurtdışı..

benim akraba annesiyle bulgaristana gitti 3 tane telefon alıp geldiler. yılbaşından önceydi.

çevredekilerde de var hepsi yurtdışı.

bende iphone başka kullanmadım tel ama 8 plus da takılı kaldım bütçem yetmiyor. yetsede o kadar para vermek istemiyorum.

piyasasını koruyan tek telefon iphone 5 yıl önce 8 plus aldım 4 bine şimdi satsam 8 bin.

herhangi bir android telefon almış olsaydım ya çöptü yada para etmezdi. :)

• Bu soruyu sormanız aşırı saçmaaaa.

Para çok hızlı eriyor 2 ay önce aldığım 14 ü kiradaki evlerden birinin 2 aylığıyla aldım bugün almaya kalkarsam 4 aylıkla almak zorundayım. Borsa döviz girişimimi saymazsam normal bir birey gibi bakalım Tl kazanıyorum ve aşırı eriyor.
    ben samsung alsam o telefon 2 seneye eriyecekti ama iphone aldım 15 çıktığında bunu çok iyi bir fiyata satıp üstüne minnacık ekleyince 15 alabilecem böylece telefon ihtiyacımı hep en üst segmentte karşılamaya devam etmiş olucam. İphone bile yatırım aracına dönmek üzere. Enflasyon öylesi bir boyutta.

Paranın aşırı hızlı eridiği yerlerde insanlar o para biriminde durmamak için ne alabiliyorsalar alırlar telefonda dahil kıymetli maden arsa ev araba gibi ürünlere yönelirler. Parası olmayan bön bön bakar ekonomi iyi herkes alışverişte der. Sonra herşeyin fiyatı uçar.

Örneğin borsada en çok batan insan böylesi kriz döneminde olur çünkü adam eldeki parasına bakar bunla hiçbirşey alamıyorum der borsaya bodozlama bi girer taak. İşi bilenler onun kaybını toplar.

Sizin kazandığınız para güvensiz bir liman ise o limandan olabildiğince hızlı ayrılırsınız. Akıllıca olan budur.

• İnsanlar fazla değer kaybetmiyor diye iPhone alıyor iphone almayan gidip düşük fiyatlı telefon alıyor insanlar boşa para harcamıyor giidpte android amiral alıp zararına satmaktansa iPhone alıp ihtiyaç olunca değerini çok kaybetmeden satıyor buna bulaşmak istemeyende uygun fiyatli telefon tercih ediyor

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 6 yıl iphone 7 kullandım, artık hem bataryası yetmiyordu hem de home tuşundan sıkıldığım için onu 6 yıl önce aldığım fiyatın neredeyse üzerinde satıp 17.500’e iphone 11 aldım. Bunu da yine 3-5 yıl kullanırım diyerek aldım.

Ama gerçekten asgari ücretli çalışıp da 30-40 bine telefon alanları anlamıyorum. Yatırım desen değil ki alıyor kullanıyor sonuçta.

• Sing_a_song kullanıcısına yanıt

3-4 yıl daha rahat kullanırsın

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • peripellatea P kullanıcısına yanıt

Bu mantıkla alan da var ama bu teknolojiyi yakından takip edenler için geçerli ben çoğunluğun bu mantıkla iPhone aldığını düşünmüyorum

• EvMüdüresiii kullanıcısına yanıt

Haklısınız ama bu güncel modellerde kalıp bir üst modele cüzi miktar karşılığında geçebilme olayı yavaştan tarih oluyor çünkü makas giderek açılıyor.

• Sar1Lac1 kullanıcısına yanıt

14 serisi özellikle pro’ları yurtdışı ama öncekilerde yurtdışı telefon almak son 1 yıldaki kadar aşırı yaygın değildi.

• YTÜ Ehm kullanıcısına yanıt

İyi yapmışsınız güle güle kullanın 5 sene kafa rahat rahat kullanırsınız

• Yatırım gibi görünüyor

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Türk Lirası o kadar değersiz bir pul ki, ekonomi o kadar boktan ki insanlar iphone'u yatırım aracı olarak kullanıyor. Düşün değeri zamanla düşen yani düşmesi gereken bir tüketim malına bu yapılıyor. Bir de genel olarak yüksek enflasyonun olduğu yerlerde ya yatırım araçlarına kaçış olur ya da tüketim de patlama olur. Yani insanlar ellerinde para tutmak istemez. Bizde bankaya faize koysan paran eriyor. Adam da parasını eriteceğine harcama yapıyor. Alıyor iPhone geçiyor. Kimisi de iphone vs sürekli yeniliyor, eskisini satıp biraz üstüne koyup sürekli güncel ve yenisinde tutuyor. Bir nevi yenileme kirası gibi. Çünkü bir kez iphone u komple satıp bırakırsa bir daha sıfırdan iPhone alamayacağını biliyor. Öyle boktan bir ekonomi. Bu ülkede ekonominin içine sıçmakla kalmayıp insanların tasarruf yapmasını da engellediler. Parası olan eve, arsaya, arabaya bastı. Ev, arsa özellikle otomobil fiyatları uçtu gitti. Ev kiralarını da beraber uçyrdu. Evet genel enflasyon, veegiler, kurlar etkiledi bir de bu talep patlaması etkiledi. Yazılıp çizilecek çok şey var aslında sa neyse.

Android iPhone tercih meselesine gelirsek Iphone'larda ikinci elde dünya genelinde de diğer telefonlara nazaran daha az değer düşüklüğü yaşanıyor. Bu değer düşmesi Android tarafında çok daha fazla. O yüzden aldığı telefonu yatırım aracı olarak görmek zorunda bırakılan yurdum insanı amiral gemisi telefon almıyor. Ki amiral gemisi sınıfı telefonlar artık bütçeyi çol fena sarsıyor. Adam bu parayı bu değeri hızla düşen şeye vereceğime iPhone alırım daha az para kaybederim diye bakıyor. Bu yüzden Android'lerde giriş ve orta zeviye cihazlar daha çok gidiyor. Tamamen ekonomik nedenler.

• iphone yatırım gibi. Değerini korur her zaman piyasası var. Xiaomi telefonu gibi 10 bine alıp 3 bine satmaya uğraşmazsın.

• Ev alamayan araba, araba alamayan iphone alıyor.

• ip14 alırsam 15 sene kullanabilir miyim?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir daha sahip olamam korkusu olsa gerek. Yarın mevcut fiyata bulamadığın şeyi alman gerektiğini düşünür rağbet gösterirsin. Çoğu kullanıcı androidin devi belki iphonedan görece iyi özelliklere sahip cihazları almıyor. Fakirlik arttıkça gösteri, tersi durumda olduğunu kanıtlama ihtiyacı artar.🤣
    İkinci sebepte tabi eskiden gençlerin araba aldığı fiyatlara iphone alarak tatmin olmaya çalışması. Malum araba almak imkansız aileden gelmediyse.

• Japanese model baby J kullanıcısına yanıt

ben 4 yıl samsung kullandım çok da memnundum fakat iphone 14e geçtim çünkü aksi bir durumda samsungu satamazsın bile çok ucuz fiyat berirler fakat iphone değerini koruyor

• Diyarbakır’da da durum farklı değil. Özellikle Starbucks gloria Jeans,kahve diyarı vs gibi kahvecilerde iPhone 14 ve 14 Pro maxler havada uçuşuyor. Bende onlara dahilim fakat şu var ben dahil çoğunluğun iPhoneu yurtdışı. 12 ve 13 Pro ve Pro maxlerde pandemi sürecindeki geçici kayıt döneminin eserleri. Yurtiçi garantilisini zor bulursun. Mesela 12 Pro ve Pro Maxlerin garantisi doldu veya dolmak üzere. Yurtdışından getirilip pasaporta kaydedilen 12 Pro ve Pro Maxler ya sim free oldu ya da olmak üzere. İkisi de ikinci elde aynı fiyata satılıyor. Halbuki yurtdışından alan pasaport kaydı dahil 9-10 bine mal etti. Garantili alan 18.000 e aldı. İkisi de şu an 30.000 e satıyor. Hangisi daha karlı çıktı bu işten ? Bunu farketmemle yıllar sonra iPhone a geri döndüm. 12 veya 13 Pro,Pro Max in muadili hiçbir androidte bunu göremezsin. 10.000 e aldığın androidi 10.000 e zor satarsın. Hatta satamazsın. Çünkü sıfırı şu an 10 e satılıyor örnek s20 fe. Velhasıl u kelam millet android yerine ister yurtdışı ister yurtiçi ister sıfır ister ikinci el hangi iPhone u alırsa alsın androide göre daha çok değerini koruduğunu bildiği için androide yanaşmıyor. Android tarafında zarar etmemenin tek bir yolu var. Yazılımsal imei atılabilen. Xiaomi,Redmi ve POCO lar. Yine kendimden örnek vereyim. 2020 Şubatta imei çakılı bir Mİ 9 aldım. 4.300 aldığım 10 aylık S10e mi 3.100 e elden satıp. 2.150 ye o zaman yaklaşık 450 dolara Mİ 9 u almıştım. Son Samsung ve exynos cihazımdı bir daha tövbe ettim exynosa. Aldığımda Mİ 9 un garantilisi 4.300-4.400 TL civarıydı. 3 yıldan fazla bir süre severek kullandım. Şarjı yetmediği için değiştirmek zorunda kaldım. iPhone u aldığımda boşa çıktı aylarca ilanda kaldı arayan soran olmadı en son 1 ay önce şehir dışından birine 2.700 e sattım yaklaşık 150 dolara. Garantisi bitmiş yurtiçi cihazı ise 300-400 taş çatlasa çok temizse 500 lira daha pahalıydı. Çünkü garanti bittikten sonra yurtiçinden garantili mi alınmış yurtdışında getirilip imei mi atılmış veya pasaport kaydı mı yapılmış bir önemi kalmıyor. Günümüzün telefonlarından örnek verecek olursak imei atılabilen en üst android cihaz 11T 256 GB . Başka markalarda da olabilir ama en yenisi bu bildiğim kadarıyla. Yurtiçi garantlisi şu an 20.999 tl görünüyor ama doğru bir fiyat değil muhtemelen fakat görünen bu. Yurtdışı olanı yaklaşık 400 dolar. 11.000 civarı. 200-300 imei parası desen yaklaşık yarı fiyatı. Herşeyin sabit kaldığını enflasyonun dövizin sabit kaşı varsayarsak iki yıl sonra garantili 11T 256 12.000 e bile zor gider imei çakılan yurtdışı en kötü alındığı fiyata gider. 11T parasına alınabilecek olan ikinci el bir iPhone ise ikisinden az da olsa daha pahalıya gider. Özetlersek androide imei çakan döviz bazında zarar etse de TL bazında kesinlikle kâr ediyor. Yurtiçi alan döviz olarak külümüne zarardayken tl bazında bile zarar ediyor. Şanlıysa tl olarak belki zarar etmiyor. Yurtiçinden iPhone alan ise TL olarak kârda olsa da döviz bazında zararda belki 2.000 dolara aldığı cihaz şu an 1.100-1.200 dolar. Ama yurtdışından iPhone getirip pasaporta işleyen adam TL olarak kârın anasını ağlattı döviz olarak ise parasını korudu. Yurtdışından alıp kayıt kuyutla beraber 1.250 Max 1.300 dolara mal ettiği iPhone sim free olduktan sonra yine en az 1.200 dolar. Bu tabloda sen olsan hangisini alırsın ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Farfaraway21 -- 29 Temmuz 2023; 17:57:34 >

• benim gibiler için temelde çok bir şey vaad etmiyor artık akıllı telefonlar. o yüzden tek baktığım şey kamerası ve genel hızı. bu pahalı telefonları alanlara çok şey yazılıp deşifre edilebilir ama uzaklaştırma almak da çok tatsız.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.